Meer dan 25 tips voor dit weekend – 12 en 13 oktober

Dit weekend

Door Willemijn – Misschien wordt het nog wel één dagje nazomer deze herfst. Want zondag lijkt het iets warmer te worden. Alle reden dus om naar buiten te gaan. En dat kan natuurlijk tijdens een leuke excursie, een mooi park of lekker naar de speeltuin. Het is dit weekend ook nog eens Nationaal Archeologie Weekend, met heel veel activiteiten. Ook is de Kinderboekenweek nog bezig, dus ook in dat thema leuke dingen. Kortom heel veel leuks om te doen met elkaar. Geniet van dit weekend, veel plezier!

Wil je weten wat mijn gezin en ik dit weekend doen? Volg mij dan op Instagram.

Zaterdag en zondag

TOTEM van CIRQUE DU SOLEIL

Op het Malieveld staat een enorme witte tent. De tent van CIRQUE DU SOLEIL. Hier kun je de voorstelling TOTEM gaan zien. Wij hebben de voorstelling al gezien en die is echt schitterend. Prachtige acrobatiek, fantastische kostuums, muziek, licht: alles klopt. Mocht je een écht feestelijk uitje willen dit weekend, dan is CIRQUE DU SOLEIL zeker een aanrader.

Première: Lotte op zoek naar de draken in Theater Lumen (Delft) en Filmhuis Den Haag

Dit weekend gaat er een nieuwe tekenfilm voor peuters en kleuters in première in Filmhuis Den Haag en in Theater Lumen in Delft. Je kunt gaan kijken naar de film Lotte op zoek naar de draken. Het hondje Lotte krijgt een zusje, genaamd Roosi. Samen beleven ze een heel spannend avontuur. Karl de wasbeer en Viktor de vis zijn twee wetenschappers die naar het dorpje Gadgetville komen. Ze nemen deel aan een belangrijke wedstrijd. Wie erin slaagt het volkslied op te nemen van de oudste diersoort ter wereld, de mythische vuurspuwende draak, wint de hoofdprijs. Lotte en Roosi besluiten de wetenschappers te helpen met het zoeken naar de draken.

Archeologiedagen

Dit weekend zijn de Archeologiedagen. Door het hele land zijn honderden activiteiten. Ontdek de  archeoloog in jezelf of je kind en ga ‘underground’ door te graven in het verleden. In Den Haag e.o. zijn tal van activiteiten. Zo kun je in Den Haag (Scheveningen) o.a. naar het Duitse gangenstelsel in de bunkers van Scheveningen, bezoek je de faculteit Archeologie van Universiteit Leiden of het Museon voor een toffe workshop. Voor een compleet overzicht ga je naar de website van de Archeologiedagen.

De Japanse Tuin in Clingendael

Vanaf vandaag kun je weer genieten van de mooiste en grootste Japanse tuin van Nederland. In het prachtige park Clingendael opent zaterdag de Japanse Tuin weer voor slechts twee weken. Je kunt genieten van de mooiste herfstpracht, een serene sfeer (op de rustiger momenten) en een lekkere wandeling.Het theehuis is ook nog geopend, dus misschien kun je de tuin combineren met een warme choco of lekkere kop thee. .

Praktisch: De ingang van Park Clingendael vind je aan de Wassenaarseweg in Den Haag bij de Laan van Clingendael. De tuin ligt midden in het park. Je kunt hier alleen lopend komen. In de tuin zijn buggy’s en kinderwagens niet toegestaan.

Zaterdag

112 dag in het Westland

Vandaag organiseert gemeente Westland in samenwerking met Brandweer Haaglanden, Politie eenheid Den Haag en gemeente Midden-Delfland een 112 Veiligheidsdag. Super leuk en heel leerzaam. Gedurende de hele dag vinden spectaculaire demonstraties plaats. Zo kun je gaan kijken naar Politie bikers, een brandweerblusboot, een aanhouding van een persoon die vuurwapengevaarlijk is, verschillende demonstraties van brandweer, Politie en Ambulance en de brandweer laat ook trots zien wat het droneteam allemaal doet.

Praktisch: De 112 Veiligheidsdag vindt plaats in en om het gebouw van Royal FloraHolland, Dijkweg 68, Honselersdijk. De dag begint om 11 uur. Iedereen is welkom om een kijkje te nemen. Tip is om met de fiets of het OV te komen. Alle informatie en het programma vind je online.

Archeologie in Museum Voorschoten

In Museum Voorschoten kunnen kinderen kennis maken met Archeologie. Je kunt hier opgraven, vondsten determineren en mee knutselen aan een museumbord. Alle vondsten komen uit Voorschoten en omgeving. Iedereen gaat naar huis met een mooi Archeologendiploma van de Nationale Archeologiedagen.

Praktisch:  Iedereen is welkom. Toegang tot het museum en de activiteiten zijn gratis. De activiteiten zijn geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Ben je nog geen 6? Neem dan een begeleider mee om samen naar de vondsten te kijken en kom lekker knutselen. Graag aanmelden via e-mailadres ransijn@museumvoorschoten.nl. Dan weet je zeker dat er een plaatsje voor je is.

Archeologiedag in Delft

Vandaag kun je in het pand van Archeologie Delft heel veel doen en leren. Na een opgraving worden hier alle vondsten schoongemaakt, onderzocht en bewaard. De hele middag kun je eeuwenoude vondsten bewonderen en meedoen met verschillende activiteiten. Zo kun je je eigen buideltas van leer maken, een pot in elkaar zetten uit scerven, botten determineren of jezelf met een historische hoed op je hoofd op de foto zetten.

Praktisch: Je bent welkom bij Archeologie Delft tussen 12 en 17 uur. Het adres is Kluizenaarsbocht 7 in Delft.

Kinderkleding en speelgoedbeurs in de Lier

Wil je je kinderen leuk kleden maar wil je niet te veel geld uitgeven? Dan is de kinderkleding- en speelgoedbeurs De Lier iets voor jou. Vandaag kun je kinderkleding en speelgoed kopen dat door inbrengers wordt aangeboden. Er zijn dit jaar weer heel veel inbrengers, dat belooft dus echt fijn shoppen te worden. Als je kleding of speelgoed op de beurs koopt, steun je meteen een goed doel in het Westland.

Praktisch: De beurs is tussen 13 uur en 15.30 uur in Sportcentrum Vreeloo, Veilingweg 16, De Lier. Alle informatie vind je op deze Facebookpagina.

Ezelsei bij Kooman’s Poppentheater

In Kooman’s Poppentheater kun je weer de voorstelling  Ezelsei zien. In deze voorstelling ontmoet je een rondreizende schilder. Zij wil een schilderij maken van het mooie graslandschap. Het waait hard. Ze raakt alles kwijt: haar schildersezel, penselen en inspiratie. In het hoge gras is Wasco de Wasbeer op zoek naar materiaal voor zijn boomhut. Maar in plaats van planken of touw vindt hij een verdwaalde ezel. Wat doet dat leuke beest hier? In de boomhut blijkt dat Max de Mol een wonderlijk ei heeft gevonden. Een Ezelsei! Zou er echt een ezeltje uit komen? En komt dat schilderij ooit af? Wij hebben de voorstelling al gezien en ook Ezelsei is een aanrader!

Praktisch: Het Ezelsei is vandaag om 14.30 uur te zien in het Poppentheater aan de Frankenstraat 66. De voorstellingen zijn geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar. Kaarten kun je online reserveren. Betalen doe je aan de kassa.

Dikkie Dik bij Paagman

De ondeugende dikke oranje kater Dikkie Dik beleeft veel avonturen! Op zaterdag 12 oktober om 11:00 uur komt Dikkie Dik op bezoek bij Paagman vestiging Fred (Frederik Hendriklaan 217, Den Haag). Geef Dikkie Dik een knuffel of ga samen op de foto. Knuffelen met Dikkie Dik is gratis. Het is wel noodzakelijk om je even aan te melden. Dat kan online

Kinderboeken en spellenbeurs in Pijnacker

In Pijnacker kun je vandaag terecht voor tweedehands boeken en spellen. Ongeveer 60 mensen hebben boeken ingebracht. Dus wil je slagen voor mooie voorlees- en prentenboeken, lekkere leesboeken of leerzame informatieboeken, dan moet je hier een kijkje gaan nemen.

Praktisch: De kinderboeken en spellenbeurs is op zaterdag tussen 9-12 uur in clubgebouw de Plons bij zwembad de Viergang in Pijnacker.

Kindercollege: De eeuw van het voedsel in Theater de Veste in Delft

Water, aarde, plastic, voedsel en klimaat. Dit alles moet weer in balans gebracht worden om goed voor de aarde en de mensen die daarop leven te zorgen. Wat hebben we daarvoor nodig? Wie gaat dat doen? En waarom hebben de volwassenen een rommeltje van de wereld gemaakt? Deze vragen behandelt Hans Ligtenberg, docent aan de Hogeschool Inholland in een interactief college. Hij inspireert de kinderen om te zoeken naar een balans in 2030.

In theater de Veste in Delft worden geregeld kindercolleges gegeven. Die zijn geschikt voor kinderen van 8 jaar en ouder. De colleges bestaan iedere editie uit aansprekende onderwerpen die door wetenschappers worden uitgelegd in leuke en leerzame colleges. Elke middag bestaat uit een lezing en daarna gaan de kinderen zelf aan de slag.

Praktisch: Het kindercollege in Delft begint om 15.30 uur. Kaartjes kosten maar €3,50 en zijn online te bestellen op de website van Theater de Veste. De colleges zijn geschikt voor iedereen vanaf 8 jaar.

Ontdek Het geheim van de frisbee – Boekhandel De Vries van Stockum

Wist jij dat muggen tussen regendruppels door vliegen? Bij de wetenschapsmiddag bij boekhandel De Vries van Stockum op het Spui leer je dat en nog veel meer. Samen met echte wetenschappers ga je op zoek naar simpele verklaringen voor opmerkelijke zaken die je tegenkomt tijdens de vakantie of een dagje uit. De middag start met een interactieve lezing is voor iedereen van 10 jaar en ouder die nieuwsgierig is naar de wereld om zich heen. In deze populair wetenschappelijke lezing voor kinderen bespreken Bram en Gerald de leukste eigenaardigheden die ze op hun ontdekkingstochten tegen kwamen. Zij bundelden hun ontdekkingen in het boek Het geheim van de frisbee en vertellen daar graag alles over. Ze vertonen filmpjes en vertellen over de experimenten waarmee ze antwoorden van collega-wetenschappers controleerden.

Praktisch: Deze middag zijn kinderen vanaf 10 jaar welkom bij De Vries Van Stockum, Spui 40 in Den Haag. De wetenschapslezing begint om 14.30 uur. Toegang is gratis, maar je moet wel even aanmelden. Dat kan via spui@devriesvanstockum.nl.

Excursie: Uitwaaien langs de laagwaterlijn – Katwijk

Afgelopen weken heeft het flink gewaaid. Dat betekent dat er heel veel moois te vinden is op het strand. Wil je meer leren over het leven van de dieren die in zee leven en wanneer ze aanspoelen op het strand ? Kom naar deze strandexcursie

Praktisch: De Strandgroep van IVN regio Leiden organiseert vandaag een strandexcursie over wat je vindt en ontdekt in de zee en op het strand. Om mee te doen kun je je om 10.35 uur melden op het parkeerterrein Noordduinen, Noordduinseweg in Katwijk aan Zee, op de hoek bij de KNRM-loods. De excursie duurt anderhalf tot twee uur, afhankelijk van het weer.  De excursie is gratis en voor alle leeftijden, mits interesse in de natuur. Je hoeft je niet aan te melden. Let op: Trek extra warme kleding aan, vooral ook de kinderen. Aan zee is het altijd kouder dan achter de duinen. Wil je meer informatie, kijk dan op de site van het IVN.

Laatste Kaarten: Première Doornroosje in de Rijswijkse Schouwburg

In een land hier ver, ver vandaan leeft een prachtig prinsesje. Zo mooi, zo lief en vooral zo zoet, als de geur van bloeiende rode rozen op een warme zomerdag. Daarom noemen ze haar: Doornroosje. Samen met haar lieftallige peetmoeders, drie goede feeën, woont ze in een sprookjesachtig paleis. Dan is de grote dag aangebroken: Doornroosje is jarig! Vandaag wordt ze 21 jaar én gekroond tot koningin! Maar, ergens aan de andere kant van het dorp heeft de gemene tovenares Fien zo haar eigen plannen: zij wil zelf heersen over het land. Samen met haar man Titus bedenkt ze een listige betovering. Zal de vreselijke slaapspreuk van Fien ooit verbroken worden of blijft Doornroosje voor altijd in dromenland?

Praktisch: Deze vertolking van Doornroosje gaat vandaag in première in de Rijswijkse Schouwburg. Voor de voorstelling om 16 uur zijn nog enkele kaarten beschikbaar. Wil je er bij zijn, klik dan snel op deze link om kaarten te bestellen.

Copyright: Van Hoorne Entertainment

Solan & Ludwig gaan naar de maan – Theater Dakota

In Theater Dakota kun je zien dat Solan en Ludwig zich in de ruimte wagen. Ze nemen deel aan een internationale race naar de maan, geleid door de briljante uitvinder Reodor. Solan wordt ingeschakeld als dappere astronaut, maar niets loopt zoals gepland. Tijdens de gewaagde missie worden geheime passagiers ontdekt, verborgen agenda’s onthuld en niets verloopt zoals het moet lopen… Kortom, het wordt een reis naar de maan vól verrassingen voor Solan en Ludwig!

 Praktisch: Deze film is zaterdag te zien in Theater Dakota. De film start om 14.30. Kaartjes zijn online te bestellen.

Zondag

Kinderboekenfestijn

Een kinderboekenmarkt, de Voorleesexpres, theatervoorstellingen, een Annie M.G. Schmidt quiz en interessante workshops. Allemaal leuke dingen die je zondag in de Centrale Bibliotheek kunt ervaren tijdens het Kinderboekenfestijn.

Praktisch: Het kinderboekenfestijn is in de Centrale Bibliotheek. Het begint om 11 uur. Iedereen is welkom en het is gratis. Aanmelden is ook niet noodzakelijk. Om deel te nemen aan de workshops moet je op tijd aanwezig zijn. Voor het programma kijk je even op deze site van het festival.

Kinderen rijden gratis met de Tourist Tram

Zondag mogen de kinderen gratis met de tourist tram op vertoon van een kinderboekenweekgeschenk. Wij hebben een keertje zo’n ronde gedaan en het is zeker een aanrader om als toerist door je eigen stad vervoert te worden. Met koptelefoons leer je van alles over de stad en de uitleg is zowel in het Nederlands als in het Haags.

Praktisch: De Tourist Tram rijdt een vaste ronde door de stad. Opstappen kan overal. Kinderen met een kinderboekenweekgeschenk mogen gratis mee. Volwassenen betalen wel het normale tarief voor de rit.

Open Kinderatelier in het Kunstmuseum

In het Kunstmuseum (tot afgelopen week nog bekend als het Gemeentemuseum) kunnen de kids zondagmiddag heel goed knutselen. Wij namen hier laatst een kijkje en waren onder de indruk van het professionele atelier en de enorme hoeveelheid, goed gesorteerde, knutselmaterialen. Het is een kinderatelier, het is dus de bedoeling dat je kind zelf (zonder ouders) komt knutselen. De kinderen worden begeleid door ervaren museumdocenten.

Praktisch: Het kinderatelier vind je in het Kunstmuseum op de begane grond. Deelname is gratis. Toegang tot het museum is voor kinderen ook gratis. Het atelier is geopend tussen 12 en 16 uur. Je kunt na deelname je zelfgemaakte kunstwerk direct meenemen.

De Nachtwaker in Theater aan het Spui

Zondag kun je in Theater aan het Spui genieten van De Nachtwaker. Een voorstelling zonder dat er gesproken wordt over een nachtwaker. Elke dag fietst hij stipt om 17.00 uur met een volle thermosfles, gesmeerde boterhammen en de krant naar zijn werk. Hij installeert zich achter zijn bureau vol bewakingsmonitoren en gaat aan de slag. Checken of alles netjes onder controle is, niemand ongeoorloofd door de gangen loopt en het allerbelangrijkste, of de deuren wel dicht zijn. Als blijkt dat er één onwillige deur is die zich keer op keer niet laat sluiten, kan hij zijn nieuwsgierigheid niet bedwingen. Hij gaat naar binnen…..

Praktisch: De Nachtwaker is een voorstelling voor alle families met kinderen vanaf ca. 5-6 jaar. Je kunt kaartjes kopen via de website van Het Nationale Theater. De voorstelling begint zondagmiddag om 15 uur in Theater aan het Spui. De voorstelling duurt ongeveer 50 minuten.

Le Marie Marché in de Reinkenstraat

Zondag staat de Franse markt Le marie marché in de Reinkenstraat. Je kunt dus in deze gezellige straat heerlijk flaneren langs de kramen. De nadruk deze markt ligt op groene producten. Verwacht dus biologisch en gezonde spullen voor de natuur. En met het mooie weer van zondag waan je je zeker nog even in Franse sferen.

Paddenstoelendag in Balijbos Zoetermeer

Zondag kun je in het Balijbos in Zoetermeer een speciale wandeling doen. Het is namelijk paddenstoelendag. Vanaf de Stadsboerderij vertrekt een  leerzame  paddenstoelenwandeling van ongeveer door Het Balijbos. Door de bordjes te volgen leer je over verschillende soorten paddenstoelen, kom je wetenswaardigheden te weten en ben je lekker buiten. De wandeling loop je zelf, dus niet met een groep. Natuurlijk zijn er IVN gidsen aanwezig om je meer te vertellen.

Praktisch: Je kunt tussen 11 en 15 uur terecht. De wandeling begint bij Stadsboerderij De Balijhoeve, Kurkhout 100 in Zoetermeer. Aanmelden hoeft niet en de deelname is gratis. Tip: neem een spiegeltje mee (om makkelijk de onderkant van de paddenstoelen te zien) en trek stevige schoenen aan.

Minecraft Workshop bij Paagman

De laatste dag van de kinderboekenweek staat bij Paagman in het teken van Minecraft. Het spel waar zo veel kinderen dol van zijn. Heb jij ook een kind dat van Minecraft houdt? Kom dan op zondag om 13:00 uur voor de beste tips & tricks naar de Minecraft workshop bij Paagman op de Fred (Frederik Hendriklaan 217, Den Haag). Het is noodzakelijk om je even aan te melden. Dat kan online.

Tekenrobot in Science Centre Delft

Tekenen met 1 kleurtje tegelijk is wel een beetje ouderwets. Tenminste als je een tekerobot hebt gemaakt in Scinece Centre Delft. Met deze tekenrobot maak je pas echt schitterende kunstwerken en gebruik je meer dan 10 kleurtjes tegelijk. Maak dus niet alleen je eigen tekenrobot, maar ook waanzinnige kunstwerken.

Praktisch: Reserveren voor deze workshop is niet mogelijk, je kan je aanmelden bij de balie tijdens je bezoek. De gehele dag wordt deze workshop gegeven en de eerste sessie start rond 12:00 uur. Bijkomende kosten zijn € 5,50 en het is voor kinderen vanaf 6 jaar.

Copyright: Science Centre Delft

Prentenboekjesfestival in Theater de Naald (Naaldwijk)

Het prentenboekjesfestival is een echt festival voor de allerlkleinsten. Deze zondag kun je met je peuter of kleuter genieten van het festival in Westlandtheater De Naald. Natuurlijk zijn er tijdens het festival leuke voorstellingen te zien. Je hebt de keuze uit Agent en Boef (3+) en Gonnie en Gijsje samen op stap! (2+). Rondom de voorstellingen kan je naar hartenlust spelen in de foyer waar van alles te beleven is. Met een kaartje voor één van de voorstellingen heb je ook toegang tot het festival. Alle informatie over de voorstellingen en de kans om een kaartje te kopen vind je op de website van het theater.

Circaso – Choas op de planken

Den Haag heeft een eigen circusschool: Circaso. Vandaag kun je in Theater De Nieuwe Regentes hun absurdistische voorstelling vol met bekende verhalen waarin niets is wat het lijkt gaan zien. Wanneer een groep jongeren bedenkt Sneeuwwitje te gaan spelen beginnen ze vol goede moed. Maar al snel worden verleidingen te groot, vliegen mensen en diabolo’s door de lucht en wat doen al die dwergen op een eenwieler? Als dan ook nog de GVR en Aladdin langskomen wordt het echt: CHAOS op de PLANKEN

Praktisch: Deze voorstelling wordt gemaakt door 12 jonge circusartiesten onder leiding van 2 circustrainers, een percussiedocent en een dansdocent. De voorstelling is zondag om 16 uur in de grote zaal van Theater De Nieuwe Regentes. Kaarten bestel je online.

Delen:

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart