Zomerse tips voor een heerlijk herfstweekend – zat. en zon. 13 en 14 oktober

Lange voorhout herfst
Dit weekend

Door Willemijn – Vandaag wordt het nog een dagje (na)zomer. Alle reden dus om naar buiten te gaan. En dat kan natuurlijk tijdens een leuke excursie, een mooi park of lekker naar de speeltuin. Het is dit weekend ook nog eens Nationaal Archeologie Weekend, met heel veel activiteiten. Geniet van dit weekend, veel plezier!

Zaterdag en Zondag

De Archeologiedagen

Dit weekend zijn de Archeologiedagen. Door het hele land zijn honderden activiteiten. Ontdek de  archeoloog in jezelf of je kind en ga ‘underground’ door te graven in het verleden. In Den Haag e.o. zijn tal van activiteiten. Zo kun je in Den Haag (Scheveningen) o.a. naar het Duitse gangenstelsel in Widerstandsnest 67 HL in Kijkduin. Of bezoek het Romeinse kampement in Voorburg (zie ook verderop in deze weekendtips). Ook kun je in Delft naar de Middeleeuwse kelders van het Delfts Brouwhuis. Voor een compleet overzicht ga je naar de website van de Archeologiedagen.

De Japanse Tuin in Clingendael

Vanaf vandaag kun je weer genieten van de mooiste en grootste Japanse tuin van Nederland. In het prachtige park Clingendael opent zaterdag de Japanse Tuin weer voor slechts twee weken. Je kunt genieten van de mooiste herfstpracht, een serene sfeer (op de rustiger momenten) en een lekkere wandeling. Helaas is het theehuis niet meer geopend. Maar niet getreurd, het blijft een heerlijk park om een zaterdag of zonnige zondag te bezoeken.

Praktisch: De ingang van Park Clingendael vind je aan de Wassenaarseweg in Den Haag bij de Laan van Clingendael. De tuin ligt midden in het park. Je kunt hier alleen lopend komen. In de tuin zijn buggy’s en kinderwagens niet toegestaan.

 Superjuffie

Heb jij de film Superjuffie al gezien? Wij gingen afgelopen week naar de voorpremière en hebben genoten. Deze heerlijke Nederlandse film draait in verschillende bioscopen in de regio. In Den Haag zie je hem bij Pathé. 

Zaterdag

Terug naar de Romeinen in Voorburg

Vandaag ervaar je in Voorburg hoe het leven eruit zag ten tijden van de Romeinen. Tijdens het Corbulo Festival kun je een echt Romeins kampement bezoeken. Zie en ervaar hoe deze Romeinen aten, dronken, feesten en rusten in het tentenkamp, en geniet van theatervoorstellingen die een beeld geven van het vermaak. Er zijn veel verschillende activiteiten. Zo kan je bijvoorbeeld kijken naar: militaire oefeningen, ruitershows, het dagelijks leven van de Romeinen (koken, gezin e.d.), de Romeinse ambachten in praktijk en er is muziek en ander vertier. Bezoekers krijgen uitleg van deskundige gidsen, er worden verhalen verteld en lezingen gegeven.

Praktisch: het Romeins kampement is gratis te bezoeken van 12-17 uur, en staat opgesteld ter hoogte van Huygens Hofwijck.

Romeinendag in Museum Swaensteyn

Ook Museum Swaensteyn in Voorburg – op loopafstand van het Romeinskampement – heeft een leuk kinderprogramma in het kader van de Nationale Archeologiedagen. Hier kunnen je kids  vandaag een Speurtocht doen over de romeinen (“Terug naar de Romeinen”). Ook kunnen je kinderen er als Romein op de foto in de Photobooth Romeinen.

Praktisch: Je vindt Museum Swaensteyn aan de Herenstraat 101 in Voorburg. Het museum is geopend tussen 11 en 17 uur. Vandaag mogen alle kinderen gratis naar binnen en betalen volwassenen slechts de helft van de normale entreeprijs.

Ruilmiddag Krijg de Kleertjes

Heb je nog een big shopper met goede, gewassen en niet kapotte kinderkleding staan en wil je die omruilen voor nieuwe, tweedehands kleren? Dan is de ruilmiddag van Krijg de Kleertjes vandaag een evenement voor jou. Want vandaag vindt er in weer zo’n middag plaats, speciaal voor lente-kleren. Tijdens een ruiliddag breng je een big shopper met kinderkleding (voor de herfst en de winter) in en mag je de inhoud ‘omruilen’ voor een nieuwe big shopper met kinderkleding. Natuurlijk bepaal je zelf welke kleren je weer mee terug naar huis neemt.

Praktisch: Je bent tussen 13 uur en 16 uur welkom aan de Thomas Schwenckestraat 28 – 30 in Den Haag. Alle informatie vind je hier.

Fotocredits: Website Krijg de kleertjes

Kinderkleding en speelgoedbeurs in de Lier

Wil je je kinderen leuk kleden maar wil je niet te veel geld uitgeven? Dan is de kinderkleding- en speelgoedbeurs De Lier iets voor jou. Vandaag kun je kinderkleding en speelgoed kopen dat door inbrengers wordt aangeboden. Er zijn dit jaar meer dat 200 (!) inbrengers, dat belooft dus echt heel fijn shoppen te worden. Als je kleding of speelgoed op de beurs koopt, steun je meteen een goed doel in het Westland.

Praktisch: De beurs is tussen 13 uur en 15.30 uur in Sportcentrum Vreeloo, Veilingweg 16, De Lier. Alle informatie vind je op deze site.

Loena’s Sterrennacht (Diamanttheater)

In het Diamanttheater in Mariahoeve kun je naar een bijzondere, maar ik denk heel mooie voorstelling, namelijk Loena’s Sterrennacht. In deze wandelt Loena door de stille, slaperige stad in de nacht. Eén voor één steekt ze de lampen aan. Ze ziet de schaduwen van de mensen in hun warme huizen, gezellig en vrolijk ziet dat eruit. Loena verzint er haar eigen verhalen bij. Loena ontmoet elke nacht de schaduw van een bijzonder iemand. Ze neemt al haar nachtvrienden mee in haar tas, die steeds voller wordt. Tot op zekere nacht de hele bende een geweldige, lange, vrolijke parade van figuren wordt, die door de stad trekt.

Loena’s sterrennacht (6+) is een mooi verhaal over dappere buitenbeentjes. In de voorstelling wordt gebruik gemaakt van lichtbeelden, schaduwfiguren, poppen, een filmcamera en prachtige muziek en liedjes.

Praktisch: De voorstelling is in het Diamanttheater, Diamanthorst 183 in Den Haag. Kaarten zijn online te bestellen op de site van het theater.

De Scharrelaar Kooman’s Poppentheater

Dit weekend spelen ze bij Kooman’s poppentheater de voorstelling ‘De Scharrelaar’. De Scharrelaar reist rond in een gekke, oude caravan. Op een dag vindt hij de hond Biscuit, die gevangen zit onder een berg afval. Samen met Wasco de Wasbeer en Max de Mol komt hij erachter dat al die rommel wordt gemaakt door Avaritia, die eenzaam in haar toren woont. Er ligt al zoveel rommel, dat de zon er bijna niet meer schijnt. De vindingrijkheid van de Scharrelaar en een dapper plan van Wasco zorgen voor de oplossing.

Praktisch: Het adres van Kooman’s Poppentheater is Frankenstraat 66 in Den Haag. De voorstellingen zijn geschikt voor kinderen van 5 jaar en ouder. Kaarten zijn online te bestellen.

Hoteldebotel in Bibliotheek Scheveningen

Het Kurhaus is natuurlijk, samen met de Pier, een van de hotspots van Scheveningen. En over dit bekende hotel gaat de vrolijke kindervoorstelling Hoteldebotel vandaag in Bibliotheek Scheveningen. In deze voorstelling ga je ongeveer 200 jaar terug in de tijd. Greetje Pronk logeert in Scheveningen en wil heel graag dat Kurhaus zien waar ze al zoveel over gehoord heeft. Samen met de portier zingen en spelen zij een aantal belangrijke gebeurtenissen en bijzonderheden uit de geschiedenis van het Kurhaus. Zoals bv. kuren, want hoe doe je dat eigenlijk? Was dat zwemmen in zee in je blote bibs? En welk eten kun je bestellen in het restaurant? Schollekop en kriebeljauw?

Praktisch: De première van deze vrolijke kindervoorstelling (6+) is vandaag om 15 uur. Toegang is gratis, maar je moet wel even reserveren. Dat kan via 070-3538620.

Hello Cello Dag – Zuiderstrandtheater

Vandaag staat het Zuiderstrandtheater in het teken van de cello, tijdens de ‘Hello Cello Dag’. Een muzikale dag voor jong en oud rondom de cello, in samenwerking tussen o.a. het Zuiderstrandtheater, het Koninklijk Conservatorium en het Residentie Orkest. Tijdens deze speciale dag zullen jonge cellisten en andere muziekliefhebbers laten zien wat een prachtig instrument de cello is. Vanzelfsprekend worden er de hele dag door, door wisselende gezelschappen – optredens gegeven. Sommige daarvan zijn gratis, voor andere geldt een kleine entreeprijs. Kijk op de site van het theater voor alle info.

Praktisch: De dag is in het Zuiderstrandtheater en duurt van 10-16 uur.

 

Zondag

Harry Potterdag in het Kinderboekenmuseum

Het is 20 jaar geleden dat het eerste Harry Potter-boek in Nederland uitkwam. Een hele reeks aan titels volgden. De boeken over de jonge tovenaar gaan over magie, over het gevecht tussen goed & kwaad en bovenal over de kracht van vriendschap. Het thema van de Kinderboekenweek dit jaar. Zondag organiseert het Kinderboekenmuseum een Harry Potter Dag, vol met betoverend leuke activiteiten.

Praktisch: De Harry Potterdag is vandaag in het kinderboekenmuseum. Op de site van het museum vind je alle informatie.

harry-potter

Zoeken naar Dierensporen in Meijendel

Weet jij welke dieren er in de duinen leven? Op zondag kun je leren dierensporen te herkennen. Soms heb je geluk en zie je een ree tussen de bomen. Of huppelt er een konijntje over het pad. Maar meestal willen dieren liever niet gezien worden. Ze hebben eerder door dat jij er loopt dan dat jij ze ziet. Toch kun je allerlei aanwijzingen vinden dat er verschillende dieren leven in Meijendel. Die kun je zondag leren herkennen.

Praktisch: De IVN organiseert deze wandeling. Om 10 uur wordt er verzameld bij bezoekerscentrum De Tapuit in Meijendel. De zoektocht duurt tot 12.00. Iedereen mag meedoen, mits je 2 uur mee kunt wandelen en het ook leuk vindt om 2 uur dierensporen te zoeken. Voor deze activiteit kun je je opgeven via want.ivnleiden@gmail.com

dierenspoor

Kleuterbioscoop Nick Jr. herfstbioscoop

Even bijkomen van de afgelopen week? Of heb je zin in een ‘lazy sunday’? Start dan je zondag bij de Pathé Kleuterbioscoop. Daar Zie je zondag de allernieuwste afleveringen van Nick Jr’s Paw Patrol, Nella de Ridderprinses en Blaze en de Monsterwielen. Tijdens de kleuterbioscoop gaat het zaallicht niet helemaal uit en wordt het volume enigszins gedempt. een heerlijke manier om dus rustig aan je zondag te beginnen.

Praktisch: de kleuterbioscoop vindt plaats bij alle Pathé vestigingen in o.a. Den Haag en Delft. De film start om 10.30 uur.

 

Le Marie Marché in de Reinkenstraat

Zondag staat de Franse markt Le marie marché in de Reinkenstraat. Je kunt dus in deze gezellige straat heerlijk flaneren langs de kramen. De nadruk deze markt ligt op groene producten. Verwacht dus biologisch en gezonde spullen voor de natuur. En ookal belooft het zondag belooft iets minder mooi weer te worden, je waant je zeker nog even in Franse sferen.

Paddenstoelendag in Balijbos Zoetermeer

Zondag kun je in het Balijbos in Zoetermeer een speciale wandeling doen. Het is namelijk paddenstoelendag. Vanaf de Stadsboerderij vertrekt een  leerzame  paddenstoelenwandeling van ongeveer door Het Balijbos. Door de bordjes te volgen leer je over verschillende soorten paddenstoelen, kom je wetenswaardigheden te weten en ben je lekker buiten. De wandeling loop je zelf, dus niet met een groep. Natuurlijk zijn er IVN gidsen aanwezig om je meer te vertellen.

Praktisch: Je kunt tussen 11 en 15 uur terecht. De wandeling begint bij Stadsboerderij De Balijhoeve, Kurkhout 100 in Zoetermeer. Aanmelden hoeft niet en de deelname is gratis. Tip: neem een spiegeltje mee (om makkelijk de onderzijde van de paddenstoelen te zien) en trek stevige schoenen aan.

NS Kinderboekenruil

Zondag kun je tussen 10 en 16 uur naar de NS Kinderboekenruil op Den Haag Centraal. Kinderen kunnen hun boek ruilen voor een ander. Dat kan het boek zijn van een ander kind, of een van de nieuwe boeken die NS  klaar zet. Ieder kind mag 1 boek ruilen, om zoveel mogelijk kinderen de keus te geven tussen een nieuw boek of een ruilboek. En om het boekenfeest compleet te maken lezen er die dag kinderboekenschrijvers en conducteurs voor in een mini-voorleescoupé.

Fotocredits: NS

Monsterlijke gedichten drukken – Museum Meermanno

Vanaf dit weekend kun je elke zondag in de drukkerij van Museum Meermanno op het  200 jaar oude ‘inktmonster’ een afdruk maken van een gedicht over een gruwelijk monster. Hoe hij er uit ziet moet je zelf bedenken! Maar eerst ga je natuurlijk een kijkje nemen op de tentoonstelling ‘De vrienden van Quentin Blake: Matilda, Mr Stink en de Minpins’. Wij vonden dit echt een aanrader! Na je bezoek ben je zo geïnspireerd dat je zonder moeite pen en inkt jouw eigen monster tekent.

Praktisch: Een afdruk maken is gratis voor bezoekers van het museum. De workshop wordt gegeven elke zondag tussen 12.00 en 16.00 uur.

Mathilda

Griezelfeest bij stadsboerderij de Weidemolen – Zoetermeer

Bij Stadsboerderij de Weidemolen in Zoetermeer kun je zondag griezelen. Naast alle aaibare boerderijdieren zoals geiten, konijnen en cavia’s zijn er ook een heleboel dieren die niet zo zichtbaar zijn en griezelig of eng of gevaarlijk kunnen zijn zoals slangen of spinnen. Er zijn griezelspelletjes om te spelen, een griezeldoolhof om in te verdwalen en een pompoen om uit te hollen. Ook kun je uilenballen uitpluizen om te zien wat de uil gegeten heeft.  In het restaurant kun je eten in griezelsferen en je schminken als griezel.

Praktisch: De toegang is gratis, voor de activiteiten heb je een spelletjeskaart nodig. Deze spelletjeskaart voor kinderen kun je kopen voor € 3. Het adres van de boerderij is Burgemeester Middelberglaan 2 in Zoetermeer. De griezelmiddag begint om 13 uur.

Fotocredits: Website Stadsboerderijen Zoetermeer

De Jokkebrokker en Workshop Liegen in Theater de Veste Delft

Twee weken geleden zijn wij naar de voorstelling Drie in Theater de Veste geweest. Maastheater komt ook nu weer naar dit fijne theater in Delft, met de voorstelling De Jokkebrokker. Ik ben zelf fan van Maas, zij bieden goede kindervoorstelling, echt kindertheater, dus ik vind dit ook zeker een van de top tips van deze week.

De Jokkebrokker gaat over goochelaar Karel Liegenie De laatste tijd gaan zijn trucs steeds vaker ‘mis’. Balletjes en konijnen verdwijnen écht. Hij begint langzaam te geloven dat hij kan toveren. De circusbaas vindt het fantastisch. Met zo’n artiest kan zij heel rijk worden. Maar de dochter van Liegenie wil dat haar vader haar de waarheid vertelt over hoe dat goochelen van hem werkt. Kan hij dat wel?

Wil je zelf ook goed leren liegen? Dan ben je welkom om de workshop Liegen te volgen, voorafgaand aan de voorstelling. In deze theatrale goochelworkshop worden de kinderen de goochelaar. Goochelen met muntjes en de waarheid, liegen tot de neuzen lang zijn en een magisch kampioenschap jokken.

Praktisch: De workshop liegen begint om 13 uur. Kaarten hiervoor kosten 3,50. De voorstelling zelf begint om 14.30 uur. De Jokkebrokker is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Kaarten voor de workshop en voor de voorstelling koop je online.

Fotocredits: Website Maastheater

Deze tips zijn objectief gekozen. Ranja en Rosé ontvangt hiervoor geen geld of vergoeding. 

Delen:


Bekijk op kaart

Zomerse tips voor een heerlijk herfstweekend – zat. en zon. 13 en 14 oktober

Van der Kunstraat 123, 2521 BR Den Haag, Nederland

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart