Historisch goede weekendtips – zaterdag 13 & 14 zondag april

Door Willemijn – Hebben jullie ook zo’n zin om lekker naar buiten te gaan? Dan heb je geluk. Want er is dit weekend heel veel te doen. Er zijn opvallende veel dingen die buiten zijn. Zo kun je natuurlijk naar de dag van de Haagse Geschiedenis, maar staat er ook een vogelexcursie speciaal voor kids op de agenda. Ik heb weer een lijstje gemaakt van de tips die ik allemaal zelf wel zou willen doen. Veel plezier!

Zaterdag 13 april

Dag van de Haagse Geschiedenis

Afgelopen vrijdag heb ik er al over geschreven. Vandaag is de Dag van de Haagse Geschiedenis. Op het Plein zijn heel veel kraampjes. Je kunt ook leuke workshops doen of rijden op een ouderwetse trekker. Een aanrader voor jong en oud.

Praktisch: De dag start vanaf 11.00 uur. Festivalcentrum is de historische markt op het Plein.

Extra open monumentendag Museumkwartier

Natuurlijk ken je Open Monumentendag. Op deze dag – in september – openen in heel Nederland honderden monumenten hun deuren ‘e’en dag voor het publiek. Dit weeeknd is er een extra Open Monumentendag.

Diverse historische gebouwen en musea op en rondom het Lange Voorhout in Den Haag worden momenteel omgevormd tot het ‘Haags Museumkwartier’. Om deze metamorfose in de schijnwerpers te zetten wordt vandaag, zaterdag, de (extra) Open Monumentendag Special ‘Haags Museumkwartier’ georganiseerd. De speciale dag sluit aan bij de Dag van de Haagse Geschiedenis, die ook vandaag plaats vindt. je kunt een kijkje nemen in o.a. het chique Hotel des Indes, de ’s Graavenhaagsche Stadsrijschool (manage) en Tweede Kamer der Statengeneraal.

Praktisch: de meeste gebouwen zijn open van (circa) 11-16 uur. De toegang is gratis. Meer informatie vind je hier.

Opendag Conservatorium voor kleuters en basisschool kinderen

Op zaterdag 13 april staan de deuren van het Koninklijk Conservatorium open voor alle kinderen van 5 t/m 10 jaar die heel graag een instrument willen spelen. Het Koninklijk Conservatorium is het enige conservatorium in Nederland met een programma voor kleuters en basisschoolleerlingen die een duidelijke aanleg voor muziek hebben. Tijdens de Open Dag zijn er openbare lessen en concertjes door kinderen die nu deelnemen aan de verschillende lessen. Ook kunnen kinderen alle instrumenten uitproberen.

Praktisch: de deuren openen vanaf 9.30 uur. Je vind het Conservatorium op de Juliana van Stolberglaan 1 in Den Haag. De toegang is gratis.

Erfgoeddag Voorburg

Ook in Voorburg staat de geschiedenis centraal tijdens de Erfgoeddag ‘Schatten van de Gouden Eeuw’. Er rijden vandaag historische figuren (Christiaan Huygens of Rembrandt van Rijn) per koets door de gemeente. ook kun je meerijden met historische bussen en vaartochtjes maken met de Ooievaart. Er is van alles te doen op en rond de Vliet. ook molens zoals De Vlieger en De Salamander zijn open en kosteloos te bezoeken. net zoals diverse musea in Voorburg.

Praktisch: de Erfgoeddag Voorburg start omstreeks 12 uur (het wisselt per activiteit). het gehele programma vind je hier.

Afbeeldingsresultaat voor tram voorburg

Kindercollege in Theater de Veste

Tijdens een kindercollege worden aansprekende onderwerpen door wetenschappers van o.a. TU Delft uitgelegd in leuke en leerzame colleges. deze keer een college van  onderzoeker Peter Berkhout ( TU Delft). Hij laat tijdens het college zien hoe je van oud plastic nieuw plastic maakt. Peter: ‘Er wordt nog weinig plastic opnieuw gebruikt. Dat is best raar want de berg met afval wordt groter en groter. Op de universiteit bedenken we technische oplossingen om afval tegen te gaan.’ Daar vertel ik graag meer over aan de kinderen in de zaal.’

Praktisch: de locatie is de Sultan Ahmet Moskee, in de Duke Ellingtonstraat 201 in Delft. het college start om  12.30 uur. Kaartjes zijn niet duur. Je koopt ze hier. Let op: leeftijdindicatie: vanaf ca. 8+ jaar.

KoesKoes in Kooman’s Poppentheater

Heb je wel zin in een leuke en grappige voorstelling in het intieme Kooman’s Poppentheater? Dan kun je om half 3 genieten van de voorstelling KoesKoes. Het klimbuideldier Koeskoes woont eenzaam in het Rietland. Op een dag komt Wasco de Wasbeer voorbij in een bootje en samen doen ze mee aan de kookwedstrijd! Je kan gouden munten winnen! De culinaire vogel Guy de Lepelaer ziet er op toe dat niemand valsspeelt. Een grote kikker wil de hoofdprijs winnen en gooit roet in het eten. Maar Koeskoes en Wasco kunnen écht lekker koken… Wie zal de wedstrijd winnen?

Praktisch: Het adres van Kooman’s Poppentheater is Frankenstraat 66 in Den Haag. De voorstellingen zijn geschikt voor kinderen van 5 jaar en ouder. Kaarten zijn online te bestellen.

KoesKoes

Roestig Blond koffie lancering

ken jij Haagse merk ‘Roestig Blond’? het dankt zijn bekendheid aan bier – en vanaf morgen –  is er ook koffie met dezelfde naam. Tijdens het lancering van de nieuwe koffie zijn er diverse (kleine) activiteiten voor kids. Zo kunnen ze boulderen (klimmen) en diverse workshops volgen. Voor jou als ouder is er natuurlijk een bakkie ‘Roestig Blond’ koffie.

Praktisch: De Roestig Blond koffie presentatie is in Boulderhal de Campus. (Kerketuinenweg). Voor toegang dien je een kaartje te kopen.

Spingkussenfestival in Wateringen

In het centrum van Wateringen staat het vol springkussens en stormbanen vandaag. Iedereen is welkom om te komen springen en spelen, jong en oud.

Praktisch: De springkussens staan op het Plein in Wateringen. Je bent welkom om tussen 11 en 16 uur te komen springen. Om de kosten te kunnen dekken wordt 2 euro per persoon gevraagd.

Sportief Loosduinen

In Loosduinen kunnen lekker sportief zijn. Hier zijn voet- en korfbalwedstrijden om aan deel te nemen of om lekker te kijken(demonstraties), Capoeira workshops, Bodytec demonstraties, stoelyoga, handboogschieten en nog veel meer. Allerlei sportverenigingen mogen zich vandaag presenteren. Leuk om dus even een kijkje te nemen en lekker te sporten.

Beide dagen (zaterdag en zondag)

De Koningskermis staat weer op het Malieveld

Vanaf vrijdag en dus ook dit weekend staat de Kermis weer op het Malieveld. Mijn kinderen vinden de kermis heel leuk. Dus als ik dan toch in de stad ben gaan we wel even een rondje lopen en genieten van een rondje in de draaimolen en een suikerspin.

Praktisch: de kermis is geopend vanaf 13.00. Er zijn attracties voor klein en groot.

Familieatelier in het Gemeentemuseum

In het Gemeentemuseum kun je dit weekend, zowel zaterdag als zondag, samen met je kind fijn knutselen. Wij namen hier laatst een kijkje en waren onder de indruk van het professionele atelier en de enorme hoeveelheid, goed gesorteerde knutselmaterialen. Het is een familieatelier, dus het is de bedoeling dat je samen met je kind komt knutselen. Als het niet heel druk is, is het ook prima om je kind even alleen te laten knutselen terwijl jij het museum bekijkt, maar reken daar niet op.

Praktisch: Het familieatelier vind je in het Gemeentemuseum op de begane grond. Deelname is gratis. Toegang tot het museum is voor kinderen ook gratis. Het atelier is geopend tussen 12 en 16 uur. Je kunt na deelname je zelfgemaakte kunstwerk direct meenemen.

Ga jij op zoek naar het verborgen goud?

In Science Centre Delft kun je vandaag en morgen op zoek naar het Verborgen Goud. Dit weekend zijn er allerlei extra activiteiten gepland met het thema goud. Zo is er in het Mineralogisch Geologisch Museum elke dag een toffe VR-tour te volgen. Een mooie kans om de schatten van onze aarde te ontdekken. Naast een speurtocht door het Science Centre Delft waarbij je op zoek gaat naar het verborgen goud, zijn er ook allerlei extra workshops te volgen met het thema Goud. Check het Facebook evenement voor meer informatie. Zo maak je bijvoorbeeld je eigen Gouden Tekenrobot op zaterdag en zondag of een Gouden Zonnebeestje deze zondag.

Praktisch: Reserveren voor de workshop is niet mogelijk, je kan je aanmelden bij de balie tijdens je bezoek. De gehele dag wordt deze workshop gegeven en de eerste sessie start rond 12:00. Voor de tekenrobot workshop betaal je 5 euro bijkomende kosten zijn €5,00 en deze workshop is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. De Zonnebeestjesworkshop is voor kinderen vanaf 8 jaar en kost 6 euro bovenop de toegangsprijs van het museum. Het Mineralogisch Centrum is geopend vanaf 12 tot 16 uur.

Zondag 14 april

Tuinsafari Backyard Wilderness

Op Ranja en Rosé las je al over de mooie familiefilm Backyard Wilderness. Zondag 14 staat er weer een leuke en leerzame tuinsafari gepland bij Omniversum. Samen met Staatsbosbeheer boswachter Mark en zijn collega’s kun je op heuse tuinsafari in de achtertuin van Omniversum. Je bezoekt eerst de film Backyard Wilderness met vooraf een korte introductie over het boswachterschap. Na afloop van de film mogen de kinderen met de boswachters mee de tuin in voor een speurtocht waarin ze de natuur van dichtbij gaan ontdekken.

Praktisch: De tuinsafari is gericht op kinderen van circa 6 t/m 12 jaar. Ouders zijn uiteraard ook welkom tijdens de film en betalen regulier tarief.

Backyard Wilderness

Openingsdag Kasteel Duivenvoorde

Zondag ben je van harte welkom op Kasteel Duivenvoorde in Voorschoten om de lente te vieren.  Tijdens deze dag zijn er leuke familierondleidingen en kun je zelf lekker rondlopen of spelletjes doen in de kasteeltuin. ook zijn er diverse knutsel activiteiten voor kids, zo kunnen ze bijvoorbeeld een paastak maken.

Praktisch: Het kasteel is geopend op zondag van 13 tot 17 uur. Tickets voor de rondleidingen koop je online of ter plekke aan de deur.

Finale Prinses Christina Concours

Afgelopen maanden hebben honderden kinderen meegedaan aan het Prinses Christina Concours. Zij spelen allemaal de sterren van de hemel, maar er kunnen maar een paar in de finale komen. Vandaag zijn de beste acht jong musici (van 12 tot ca 16 jaar) in het Zuiderstrandtheater voor de finale van het concours. Houden jullie heel erg van klassieke muziek en wil je eens zien en horen hoe goed deze jongeren zijn? Ga dan zondag naar het theater en geniet van een spannende finale.

Praktisch: Deze finale begint om 14 uur en duurt tot 17.30 uur. Bedenk of jouw kind hier al aan toe is. Kaarten zijn te bestellen online op de website van het Zuiderstrandtheater.

Jeugdexcursie Vogels kijken

Houden jouw kids van de natuur? Vinden ze vogels spotten leuk? Dan kun je zondag terecht bij jeugdexcursie ‘vogels kijken. Deze is zondag in de polder achter Ikea Delft en start bij Café du Midi. Alle kinderen vanaf 6 jaar mogen zonder ouders mee om samen met een gids en andere kinderen vogels te kijken en te luisteren naar hun vroege liedjes.

Praktisch: De excursie start zondag start om 14.00 uur bij Café Du Midi, Noordeindseweg 70, Delfgauw. Neem een verrekijker mee als je die hebt en trek waterdichte schoenen en warme kleding aan. Aanmelden is niet nodig.

Vis op het droge in het Rietveldtheater (Delft)

Op de vooravond van het Grote-Vrolijke-Vissen-Feest komt er een gevaarlijke vis, de zeeduivel. Hij is helaas niet in een goede bui en trekt de stop eruit. Wanneer de vrolijke vissen de volgende ochtend ontdekken dat al het water uit de zee is verdwenen, nemen ze de benen. Gelukkig trekt één van de vissen zijn stoute schoenen aan en gaat op zoek naar de stop. Met zijn zeppelin vliegt hij al zoekend de hele wereld rond. Maar dan komt de zeeduivel terug en de moed zakt iedereen in de schoenen. Totdat er ineens een idee uit de lucht valt …

Deze voorstelling, geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar kun je zondag gaan zien in het Rietveldtheater in Delft. De voorstelling begint om 15 uur en kaarten bestel je online.

Fotocredits: Laros & De Jong Beeldmakerij

Home Made Market in Delft

Middenin het Historische centrum van Delft kun je zondag heerlijk struinen tussen de kraampjes met unieke producten. Ben je uitgewinkeld, dan kun je lekker neerstrijken op het terras voor een hapje en een drankje. Dit alles natuurlijk met een gezellig muziekje. Kortom een gezellige markt met mooie spullen voor een fijne lentedag.

Bomen en Struiken excursie in het Westerpark

Het is Lente! En dat laten de bomen ons momenteel volop zien met hun mooie bloesem. Daarom organiseert het IVN zondag een Bomen en Struiken excursie in Zoetermeer. Gidsen hebben een mooie route bedacht in het Westerpark. Alle bomen en struiken hebben fris jong blad en vaak zijn ze ook in bloei. Iedereen is welkom om mee te wandelen en te leren over bomen. Dus zin om naar buiten te gaan? Dan is dit misschien wel een leuke tip.

Praktisch: De excursie is voor iedereen, kinderen en volwassenen. Heb je een loepje, een verrekijker of een mooie camera, neem deze vooral mee. Het vertrek is vanaf het Westpunt in het Westerpark om 14 uur, de wandeling duurt anderhalf tot 2 uur. De excursie gaan regelmatig van het pad af om alles van dichtbij te bekijken. Trek dus stevige schoenen aan. De excursie is gratis en aanmelden is niet nodig.

Bestand:Sakura Amsterdamse Bos.jpg

Delen:

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart