Zomerse tips voor een zinderend weekend! – 14 & 15 juli

Dit weekend

Door Willemijn – de schoolvakanties zijn begonnen. En daarmee ook voor velen de zomervakantie. Misschien vertrek jij binnenkort wel op vakantie voor een fijn verblijf in binnen- of buitenland? Blijf je ‘gewoon’ thuis? Niet getreurd! Naast zon, zee en strand in Scheveningen biedt Den Haag deze zomer en zeker ook dit weekend wéér veel vermaak voor een mooi weekend. Veel plezier en – als je binnenkort vertrekt – fijne vakantie!

Zaterdag 14 en zondag 15 juli

Festival ‘De Parade’ is in Den Haag

De Parade is natuurlijk niet te missen. De sfeer, de zweefmolen, de terrassen en de leuke voorstellingen. De hopelijk zwoele zomeravonden van dit weekend zijn helemaal geschikt om hier te genieten. En ook voor kinderen is De Parade leuk. Want dagelijks kunnen de kinderen schilderen, zwieren, kindervoorstellingen bekijken en genieten van een fijn ijsje.

Praktisch: De Parade vind je in het Westbroekpark. De deuren van het terrein gaan om 14 uur open. Kom je tussen 14 en 15 uur, dan mag je gratis naar binnen. Na 15 uur betaal je 7,50 euro. Kinderen zijn altijd gratis. Op het terrein betaal je uiteraard ook voor de voorstellingen.

Kinderstoomdagen Katwijk – Leiden

Stoomtrein Katwijk Leiden is een museum waar je van alles kunt leren over stoom-en dieseltreinen. En je mag bijna overal op en aanzitten. Tijdens de special kinderstoomdagen dit weekend zijn modelbouwers aanwezig met hun stoomtreinen in miniatuurformaat waar je naar kunt kijken of op kunt zitten om een rondje te rijden. Dit weekend krijg je als kind ook de gelegenheid om naast de machinist mee te rijden op een echte stoom- of motorlocomotief. Je kunt zelfs onder begeleiding een echte hijskraan bedienen van een werktrein. Aan de knutseltafel kun je met papier, schaar en stiften aan de slag. Een heel leuk dagje uit voor jong en oud.

Praktisch: Stoomtrein Katwijk-Leiden is zowel zaterdag als zondag open van 10.30-16.30. je vind het museum aan het Valkenburgsemeer. Museumkaart is helaas niet geldig. En ben je er. ga dan zeker ook even langs bij de buren: Brasserie Buitenhuis. Een heerlijke plek, voor een koffie, lunch of diner.

Zomers Springfestival in Zoetermeer

In Zoetermeer is op de Van der Hagenstraat een groot outdoor speelparadijs opgebouwd, waar alle kids tot en met 12 jaar kunnen zich helemaal uitleven op allerlei verschillende springkussens en spellen. Je kunt hier de komende dagen rennen, springen, klimmen en klauteren, alles kan! Een echte vakantieactivieteit en een dag om nooit te vergeten. Het paradijs bestaat uit 11.000m2 en maar liefst meer dan 40 springkussens. Uiteraard kan je naast het springen ook heel veel leuke andere dingen doen.

Praktisch: Om te komen springen ben je welkom op de Van der Hagenstraat in Zoetermeer. Elke dag  om 10 uur gaan de poorten open. Kaartjes koop je online (5 euro) of aan de deur (6 euro).

springkussen Zoetermeer - Parade

Circus Renz International in Wassenaar

Wat is er nu feestelijker dan een start van de vakantie in het circus? leuk voor jong en oud. In Wassenaar staat zaterdag en zondag nog Circus Renz International. Een heerlijk circus met een wervelende voorstelling, leuk voor het hele gezin. Ranja en Rosé bezocht hem; lees hier ons verslag.

Praktisch: het circus geeft zowel op zaterdag als zondag een voorstelling om 13.00 uur. Tickets koop je (met cash; geen PIN) aan de kassa van het circus, vanaf een uur voor aanvang.

BBQ bij BuytenDelft

Kinderboerderij BuytenDelft is vandaag niet alleen leuk om dieren te kijken of te spelen in de waterspeeltuin. Je kunt hier namelijk vandaag en morgen genieten van een Buyten BBQ. Om te vieren dat de kinderboerderij de gehele zomervakantie tot 20 uur geopend is organiseren ze hier een gezellige BBQ. Wil je mee-eten? Dan kost dat 15 euro voor een volwassene en 7,50 per kind. Je krijgt daarvoor een echte bio-BBQ op het terrein van BuytenDelft. De BBQ begint om 16.30 uur en duurt tot 19.30 uur. Aanmelden hoeft niet, maar mag wel.

Vakantiefilms bij Filmhuis Den Haag

Even zin om weg te zakken in een confortabele bioscoopstoel? Ga dan deze zomervakantie – of dit weekend – naar het filmhuis. Daar draaien drie heerlijke kinderfilms: ‘Rita en Krokodil 2’ (alle leeftijden), Het ongelofelijke verhaal van de mega grote peer (6+) en ‘Trio, de jacht op een legendarische schat’ (9+). Wij zagen ze. Ze zijn allemaal prachtig en heerlijk voor kids. let wel op de gegeven leeftijdsindicatie.

Praktisch: kijk hier voor actuele filmtijden.

Mega grote peer

Ridderweekend Museon

Dit weekend zijn er rondom de tentoonstelling ‘Ridders en Kastelen’ diverse extra activiteiten met als thema middeleeuwse ambachten.
Neem een kijkje in de middeleeuwse keuken, bouw een kasteel, maak een middeleeuws boekje, verwonder je bij de middeleeuwse apotheek, ontmoet een echte ridder en meer!

Praktisch: Hier zie je een overzicht van de exacte tijden en activiteiten.

Imkerijdagen op Kasteel Duivenvoorde

Tijdens de landelijke Open Imkerijdagen laat de imker van Duivenvoorde, je graag de bijen zien. Je kunt een kijkje nemen als hij met de bijen aan het werk is. Ook vertelt hij je alles over de bijen van Duivenvoorde. Tijdens dit weekend kun je de plek van de bijenkasten van Duivenvoorde, die normaal gesproken niet toegankelijk zijn voor het publiek, van dichtbij zien. Leer alles over bijvoorbeeld het oogsten van honing, de koningin van het volk of wat je zelf kunt doen om de bijenstand te verbeteren.

Praktisch: De Open Imkerijdagen op Kasteel Duivenvoorde vinden plaats op zaterdag 14 en zondag 15 juli van 11.00 – 16.00 uur. De imker is op beide dagen aanwezig. Voor de kasteelrondleidingen koop je tickets ter plekke in de museumwinkel.

Parade - bijen

Salt Market op de Pier

Hij is er weer dit weekend: de Salt Market op De Pier van Scheveningen. Onder het genot van een drankje met uitzicht op zee, zullen tijdens de markt diverse design- en vintageproducten worden aangeboden. ook zijn er diverse delicatessen, hippe kleding, brocante meubelen én leuke activiteiten voor kids: de Salt Market op De Pier in Scheveningen is leuk voor het hele gezin.

Praktisch: beide dagen vana circa 12-19 uur. De toegang is kosteloos.

Pier - Parade

Zaterdag 14 juli

Gratis Familie-opendag in het Gemeentemuseum

In het kader van Feest aan Zee en om te vieren dat de zomerse tentoonstellingen Aan Zee en De Haagse School op Scheveningen zijn geopend, organiseert het Gemeentemuseum vandaag een open dag van 10.00 tot 17.00 uur. De tentoonstellingen kunnen gratis worden bezocht en er zijn volop activiteiten, waaronder lezingen, rondleidingen en Open Familieatelier. Kinderen kunnen in het atelier hun eigen bootje maken en versieren. Liever een schilderij om mee naar huis te nemen. In de Tuinzaal kun je onder leiding van een museumdocent een schilderij met een gouden randje maken. Natuurlijk zijn er ook voor deze tentoonstellingen weer van die leuke doe-bladen gemaakt.

Praktisch: De open dag is zaterdag van 10 tot 17 uur. Het knutselen start om 11 uur. Iedereen mag gratis het museum bezoeken.

Family Open Air in Voorschoten

Ook dit jaar kun je op de eerste dag van de zomervakantie weer in Voorschoten terecht om Family Open Air te bezoeken. De hele middag is er in het Burgemeester Berkhoutpark van alles te beleven voor jong en oud. Zo kun je gaan genieten van theater, workshops, speurtocht, muziek en een hapje en een drankje. Ook is er gelegenheid dieren van de Kinderboerderij te knuffelen en opent de Heemtuin haar deuren voor een bakje koffie. Family Open Air is een erg leuke middag om feestelijk de vakantie in luiden.

Praktisch: Family Open Air wordt gehouden van 13 tot 18 uur in het Burgemeester Berkhoutpark. Om 14 uur kun je genieten van Poppentheater “Fantast”, om 15 uur ben je welkom bij “Mad Science”, een half uurtje later vindt de workshop ‘Rommelen en Trommelen’” plaats en vanaf 17.15 uur draait een DJ de leukste plaatjes. Tussendoor opent de Heemtuin haar deuren voor spelletjes voor de allerkleinsten, kun je op de Kinderboerderij dieren knuffelen, Schminken of deelnemen aan een speurtocht kinderboekenhelden.

Open dag Reddingsbrigade in Katwijk en in Noordwijk

In Katwijk en in Noordwijk kun je een kijkje nemen bij de reddingsbrigade. Vandaag kun je in Katwijk spectaculaire stranddemonstraties zien. Verschillende soorten boten worden gered, reddingsoperaties worden uitgevoerd en shows worden gegeven. Op de boulevard vind je ook allerlei leuks om te zien en te doen.  In Noordwijk kunnen kinderen hun krachten beproeven op een stormbaan, zijn er strandritten en kun je meedoen met diverse workshops.

Praktisch: In Katwijk ben je van 10.30 uur tot 16 uur welkom op het strand en de boulevard voor deze spectaculaire dag. In Noordwijk starten ze vroeg, al om 6.30 uur. De dag duurt tot 16.30 uur.

Familierondleiding in het Haags Historisch Museum

In het Haags Historisch Museum kun je ook naar het strand. Hier staat namelijk de zomerse familietentoonstelling Groeten uit Scheveningen. In deze tentoonstelling ga je mee op reis door de 200-jarige geschiedenis van Scheveningen. De tentoonstelling zit vol leuke doe-activiteiten voor jong en oud: maak een quiz, verstuur een ouderwetse ansichtkaart en ga op de foto in badkleding van vroeger. Bijzondere affiches, foto’s, badmode en schilderijen leren je op speelse wijze hoe Scheveningen zich in de loop der jaren ontwikkelde tot de drukbezochte badplaats die het nu is. Zaterdag kun je nog meer leren tijdens de familierondleiding. Als je het leuk vindt, kun je na afloop als souvenir nog een vrolijk parasolletje knutselen in het museumcafé

Praktisch: De familierondleiding start om 13 uur en duurt ongeveer 45 minuten. Aanmelden is niet nodig. De rondleiding is geschikt voor zowel kinderen als (groot-)ouders.

Haags Historisch Museum - Parade

Schaakles bij Bibliotheek Bomenbuurt

Wil je leren schaken van echte schaakkampioenen? Dat kan op de eerste dag van de zomervakantie in Bibliotheek Bomenbuurt! Vandaag komen twee nationale junior schaaktalenten naar de bieb om jullie met heel veel plezier te leren schaken.

Praktisch: De schaakles in de Bibliotheek Bomenbuurt begint om 13 uur en duurt een uur. Deelname is gratis, maar het is wel noodzakelijk om je aan te melden. (Aanmelden kan via 070-353 69 70.)

Schaken - Parade

Robotcompetitie – met Andre Kuipers –  in Science Centre Delft

In Delft kun je een bezoekje aan het Science Centre Delft vandaag niet overslaan. Voor kinderen met een passie voor Robotica en Ruimtevaart is dit echt een heel leuke dag. Iedereen van jong tot oud kan deelnemen en kijken naar de International Space University Robotics Competition. Dit is een wedstrijd waarin kinderen / jongeren met hun zelfgemaakt robots tegen elkaar strijden. De dag kan niet meer stuk als je tussen 13 uur en 15.30 uur kennis kunt maken met astronaut André Kuipers. Iedereen is vandaag welkom en het Science Centre Delft is de gehele dag gratis toegankelijk voor publiek.

Praktisch: het museum is open van 11-17 uur. De robotcompetitie begint om 11 uur.

Zondag 15 juli

Zinderende ‘Zondag in het Park’ in Zoetermeer

Sta je een beetje stevig op je benen? Het belooft namelijk een zweverige dag te worden vandaag… Tenminste als je een kijkje gaat nemen bij Zondag in het Park in het Nicolaaspark in Zoetermeer. Voor de kids is er op dit eerste buitenfestival van een zomerse reeks weer veel te doen. Zo kunnen ze  met de voetjes van de vloer in de zweefmolen, vliegen van hot naar her om van alles te knutselen of duikelen gewoon lekker van het klimmeubel in ‘t zand. Daarnaast draaien en zweven de moderne dansers Youri en Julia voorbij en de bont uitgedoste Madame Roza zoekt mensen voor wie ze de Tarotkaarten kan leggen of de pendel kan laten zwaaien. Maar ook gelukszoekers komen aan hun trekken want er is een heuse Gelukskliniek verrezen in ‘t Park!

Praktisch: je kunt – zweverig – in het Nicolaaspark in Zoetermeer terecht tussen 13-20 uur.

Trashure Hunt – Scheveningen

Vind jij het strand soms ook zo vies? En weet je wel hoe schadelijk al dat plastic is voor het leven in de zee? Tijdens een TrashUre Hunt worden kinderen bewust gemaakt van het effect van het achterlaten van rotzooi. Iedereen wordt uitgedaagd om mee te wandelen tijdens laagtij (anders spoelt al het afval weer de zee in) en het strand van Scheveningen te ontdoen van haar schatten (afval) en zo bij te dragen aan het verbeteren van onze leefomgeving. Na elke wandeling zal er gezelligheid zijn: knutselen, skateboarden, vissen met het sleepnet, surfen, muziek, duurzaamheid, singer-songwriters, lezingen, feesten, tango lessen, films en nog veel meer…. van duurzaamheid tot gekkigheid.

Praktisch: de hunt begint als het eb wordt. Kijk hier voor de actuele starttijd.

Bijendag bij Papaver Delft

Op zondag 15 juli besteedt De Papaver extra veel aandacht aan de bijen. Ontdek hoe imkers honing oogsten en maak een bijenhotel voor de wilde bij. De imkers van Imkervereniging Delft gaan vanaf 13.00 uur honing slingeren in De Papaver. De honing wordt door een speciale machine uit de ramen geslingerd. Daarna wordt hij gezeefd en gepot. De honing is een puur product: er wordt niets toegevoegd aan de honing. Het duurt na het slingeren nog even voordat de honing verkocht wordt. Houd de website van De Papaver hiervoor in de gaten! Tijdens het slingeren geven de imkers uitleg over de honing en de imkerij, die direct naast De Papaver ligt.

parade - Papaver

Young Rembrandt Festival in Leiden

De verjaardag van Leidens beroemdste zoon Rembrandt van Rijn wordt gevierd met een kunst- en cultuurfestival. Vanaf 13.00 uur ’s middags vindt er een afwisselend programma plaats voor jong en oud, met verhalen van Het Verteltheater over Griekse helden in Molen De Valk, een speurtocht, muziekoptredens van diverse singer-songwriters en als afsluiter de spectaculaire voorstelling Odyssee van Theater Gajes op Het Cultuurplein. Een dag vol verhalen over reizen en thuiskomen.

Praktisch: Vanaf 13.00 uur ’s middags vindt er een afwisselend programma plaats voor jong en oud. Locatie: centrum Leiden/ Molen de Valk.

parade - Rembrandt

Deze tips zijn objectief gekozen. Ranja en Rosé ontvangt hiervoor geen geld of vergoeding.

Delen:

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart