Tips voor een prinsheerlijk weekend – 14 en 15 september

Dit weekend

Door Willemijn – Gelukkig ziet het er naar uit dat we weer een weekend krijgen met veel zon, een enkele wolk en weinig regen. Dat is maar goed ook, want er is deze zaterdag en zondag veel leuks te doen. Het lijkt wel of alles dit weekend georganiseerd is.Omdat we stiekem nog een beetje de zomer in de bol hebben, is er veel buiten. Natuurlijk is Open Monumentendag, Prinsjesfestival én Hollands Historisch Festijn een bezoekje waard. Maar er zijn ook toffe festivals. Liever naar het museum of het theater? Lees ook dan verder, want ook daar heb ik tips voor. Kortom ik heb weer een lange lijst weten te verzamelen met de tofste tips voor dit weekend. Wil je weten wat de kids en ik hebben gekozen dit weekend? Volg ranja en rosé dan ook op Instagram.

Zaterdag

Open dag Hoge Raad der Nederlanden

Heb je je weleens afgevraagd van de Hoge Raad nu precies doet? Zaterdag kun je er achter komen. De Hoge Raad opent zaterdag zijn deuren voor publiek. Geïnteresseerden zijn welkom om het publieke deel van het gebouw te komen bezoeken. Ook wordt een inkijkje gegeven in het werk van de Hoge Raad. Voor kinderen is er een speciale kinderhoek waar kinderen kunnen leren over het werk van rechters.

Praktisch: zaterdag van 10.00-17.00, op de Korte Voorhout 8. De toegang is gratis. Bekijk de site voor meer informatie.

Treesfeest in de Theresiastraat

Het is Feest in de Trees! Vandaag kun je tussen 11 en 18 uur in de Theresiastraat genieten van een lifestyle markt, een stormbaan, klimmuur, muziek, workshops, streetart en nog veel meer.

Escampfestival

Zaterdag september is het jaarlijkse Escampfestival. Voor iedereen zijn er leuke optredens en activiteiten, lekker eten, sport en spel. De hele middag is er een gevarieerd aanbod aan artiesten. Zo zie je Ali B of Dries Roelvink en luister je naar de hoogtepunten van ‘Theater Dakota’s Ook van Jou Songfestival’ of het Residentie Orkest. Kinderen vermaken zich op het springkussen, de glijbaan of laten zich schminken. Ook kunnen ze lekker knutselen, meedoen aan een tekenwedstrijd en een djembe-workshop doen. Ook is er een uitgebreid programma met sport en spel. Zo kun je een clinic volgen bij voetbalkunstenaar Touzani en worden er clinics zoals handbal en taekwondo georganiseerd door verschillende sportverenigingen.

Praktisch: Het Escampfestival is dit jaar bij winkelcentrum Leyweg en het Melis Stokepark. Tussen 11.30 en 18.00 uur is er veel te beleven. Toegang is gratis.

Boekpresentatie Miljonairskind bij Paagman

Vandaag is Ilona de Lange te gast bij Villa Paagman. Zij zal dan haar boek Miljonairskind presenteren en natuurlijk signeert zij jouw exemplaar van het boek ook graag. Miljonairskind gaat over Zilver. Hij woont met zijn ouders en zusje in een klein, slecht onderhouden rijtjeshuis… tenminste, dat denkt iedereen. In werkelijkheid hebben zijn ouders jaren geleden de loterij gewonnen: ze zijn multimiljonair! Dat houden ze echter angstvallig geheim voor de buitenwereld. Onder hun doodgewone rijtjeshuis heeft de familie een ongelooflijke villa met een subtropisch zwemparadijs, een dierentuin en een achtbaan. Maar wat heb je daaraan als je het met niemand kunt delen? Zilver vertelt zijn geheim stiekem toch aan zijn beste vriend. Als ze ontdekken dat er inbrekers zijn, bedenken Zilver en Lennon een plan om hen in de val te laten lopen.

Praktisch: Op zaterdag is Ilona de Lange om 11:00 uur te gast bij Villa Paagman, vestiging Fred. Het adres is Frederik Hendriklaan 217, Den Haag. Om aanwezig te zijn vindt Paagman het fijn als je je even inschrijft. Dat kan online.

Krijg de kleertjes ruilmiddag – Herfst en winter

Heb je nog een big shopper met goede, gewassen en niet kapotte kinderkleding staan en wil je die omruilen voor nieuwe, tweedehands kleren? Dan is de ruilmiddag van Krijg de Kleertjes vandaag een evenement voor jou. Want vandaag vindt er in weer zo’n middag plaats, speciaal voor lente-kleren. Tijdens een ruimiddag breng je een big shopper met kinderkleding (voor de herfst en de winter) in en mag je de inhoud ‘omruilen’ voor een nieuwe big shopper met kinderkleding. Natuurlijk bepaal je zelf welke kleren je weer mee terug naar huis neemt.

Praktisch: Je bent tussen 13 uur en 16 uur welkom aan de Thomas Schwenckestraat 28 – 30 in Den Haag. Alle informatie vind je hier.

Uit festival in Zoetermeer

Zoetermeer organiseert ook dit jaar weer een eigen Uitfestival. Vandaag kun je hier de opening van het culturele seizoen bijwonen. Je geniet van leuke previews van artiesten van het Stadstheater en van Cultuurpodium Boerderij. Ook kun je deelnemen aan verschillende workshops voor jong & oud. Volgens mij is de Workshop Theatertechniek speciaal voor kinderen een aanrader.

Openingvoorstelling Kooman’s Poppentheater: De Scharrelaar

Dit weekend opent Kooman’s Poppentheater het theaterseizoen met de voorstelling ‘De Scharrelaar’. De Scharrelaar reist rond in een gekke, oude caravan. Op een dag vindt hij de hond Biscuit, die gevangen zit onder een berg afval. Samen met Wasco de Wasbeer en Max de Mol komt hij erachter dat al die rommel wordt gemaakt door Avaritia, die eenzaam in haar toren woont. Er ligt al zoveel rommel, dat de zon er bijna niet meer schijnt. De vindingrijkheid van de Scharrelaar en een dapper plan van Wasco zorgen voor de oplossing.

Praktisch: Het adres van Kooman’s Poppentheater is Frankenstraat 66 in Den Haag. De voorstellingen zijn geschikt voor kinderen van 5 jaar en ouder. Kaarten zijn online te bestellen.

Fotocredits: Kooman’s Poppentheater

Open dag Lange Land Ziekenhuis

In het ziekenhuis liggen is nooit leuk, maar een ziekenhuis bezoeken tijdens een open dag is wel interessant. Vandaag kun je in Zoetermeer een kijkje gaan nemen in het Lange Land Ziekenhuis. Je kunt het OK complex zien, een verloskamer bekijken en verschillende poli’s bezoeken. Voor kinderen is er een speciaal programma. Ze kunnen een echte ambulance van binnen bekijken, hun gezicht of een wondje laten schminken, deelnemen aan de workshop handhygiëne. Natuurlijk kunnen zij op bezoek bij de poppen- en knuffeldokter, die hun pop of teddybeer uitgebreid onderzoekt.

Praktisch: De open dag in het Lange Land ziekenhuis begint om 10 uur en duurt tot 15.30 uur. Alle informatie over deze dag vind je op de website van het ziekenhuis.

Zondag

Pak’m (3+) in het Paradijs (Koninklijke Schouwburg)

In het Paradijs, de kleinste zaal in de Koninklijke Schouwburg kun je genieten van  Pak’m. In deze voorstelling worden de kinderen vermaakt met een achtervolging. Een achtervolging met de nieuwste camouflagetechnieken, klassieke misverstanden en spannend achter-elkaar-aan-ge-ren op een klein speelvlak. Wie pakt uiteindelijk wie? Heeft hij dan wel de juiste persoon te pakken?  We zien drie ogenschijnlijk ‘volwassen’ presentatoren in een tv-studio vechten om aandacht. Allemaal willen ze de microfoon. En daar waar er twee vechten om één been …. Genoeg reden voor een race met een verrassende eindstreep.

Praktisch: Pak’m is de opvolger van de kinderhit AaiPet die de afgelopen drie jaar duizenden kinderen op het puntje van hun stoel kreeg. Er wordt niet gesproken in de voorstelling. De voorstelling is voor kinderen vanaf ca. 3 jaar. Je bent zondag van harte welkom in het Paradijs. Er zijn twee voorstellingen: om 10 uur of om 11.30 uur. De voorstelling duurt ongeveer 50 minuten. Kaarten bestel je online op de website van het theater.

Generale repetitie Prinsjesdag

Vandaag moet je niet verbaasd zijn als je een stoet van 200 paarden en ruiters door de stad ziet gaan. Dat is namelijk de generale repetitie voor Prinsjesdag. Geweldig om te zien, want alles wordt geoefend alleen dan wel zonder Glazen Koets (de Gouden Koets wordt gerestaureerd). Vertrek: om 10 uur bij de Koninklijke Stallen.

In de middag zijn er op het lange Voorhout diverse demonstraties. Zo is er rond 12.30 uur een demonstratie met geschut door de Vereniging Saluutbatterij en om 13.00 uur is er een muzikale show van de Koninklijke Marechaussee op het Lange Voorhout

Praktisch: Om 10 uur start de repetitie vanaf de Koninklijke stallen aan de Hogewal. Kijk hier voor meer informatie.

Strandexcursie voor jong en oud met Muzee en IVN

Wij deden deze zomer een strandexcursie met IVN en Muzee. Dat is echt een aanrader. Met een gids van IVN ga je op het strand zoeken naar mooie dingen, schelpen, wieren, krabbetjes en stenen. Over (bijna) alles wat je vindt kan de gids iets vertellen. Na de zoektocht ga je korren. Met korren trek je een professioneel garnalen net door de zee. Daar komen kleine beestjes, schelpen, garnalen en visjes in. Zo ontdek je pas echt wat er in de zee left. Mijn kinderen vonden het een van de leukste activiteiten van de zomer. Dus ben je nog op zoek naar een interessante buitenactiviteit, dan is dit zeker een aanrader.

Praktisch: De excursie wordt georganiseerd door Muzee, samen met het IVN. Het begint om 11 uur en duurt ongeveer 2 uur. Je koopt kaarten op de website van Muzee. Deelname is 3 euro. Daarvoor krijg je de excursie en kun je een kijkje gaan nemen in het museum.

Bouw je eigen Err0 in Science Centre Delft

Weet jij wat een Err0 is? Ik niet. Dat kun je vandaag leren in Science Centre Delft. Je bouwt hier je Err0 en brengt hem tot leven met een rood gloeiend hartje. Heel veel kan de Err0 robot niet, maar hij zal wel beloven onvoorwaardelijk van je te houden.

Praktisch: Aanmelden voor deze workshop is alleen mogelijk tijdens je bezoek aan het Science Centre Delft bij de balie. Bijkomende kosten zijn 5,50 euro en de workshop is voor kinderen vanaf 7 jaar. Aan het einde van de workshop neem je je eigen Err0 mee naar huis. De gehele dag worden er verschillende workshop sessies gegeven, de eerste start rond 12 uur. Je vindt het museum op de Mijnbouwstraat in Delft

De ontdeugende streken van Hettie Heks in Amco Theater Voorburg

In het Amco theater in Voorburg (naast Theater Ludens) kun je zondag naar de voorstelling De ontdeugende streken van Hettie Heks. In deze voorstelling heeft meester lakei het druk: hij moet eerst alle post nog uitzoeken voor de koning en daarna ook nog alle afspraken voor de koning opschrijven in het Grote Regeringsboek. Bij de post zit een brief van Hettie de heks die heel graag op het paleis wil komen werken en ook nog een brief van Agent Prent die schrijft dat hij komt logeren. Genoeg te regelen dus. Maar dan gebeuren er toch wel hele rare dingen: wat is er met het Grote Regeringsboek aan de hand? En wat is er met die rare bezem? Waarom kun je niet eens meer rustig op de bank zitten?

Praktisch: Je kunt de voorstelling gaan zien om 14 uur en om 16 uur. Kaarten kosten 6,50 euro. Om te reserveren bel je met 070 – 3 36 01 36. Het theater is te vinden Burgemeester Feithplein 97 in Voorburg. De voorstelling is voor kinderen vanaf 4 jaar.

Voorleesmiddag bij BuytenDelft

Op een zonnige zondag genieten van de kinderboerderij is natuurlijk altijd goed. Vandaag extra leuk, want bij BuytenDelft wordt om 13.00, 14.00, 15.00 uur voorgelezen. Dus de kids genieten niet alleen van de dieren, de waterspeeltuin maar ook van een mooi verhaal. Het voorlezen is in de hooiberg en je kunt hier gratis aansluiten.

Buytendelft - 2018

Plastiek, een theaterwandeling in het Zuiderparktheater

Wil je met kinderen wandelen en vermaakt worden in het Zuiderparktheater? Bestel dan kaartjes voor Plastiek. Dit is namelijk geen voorstelling, maar een echte theaterwandeling. De Dames Groen maken met hond Veronique een wandeling door het Zuiderpark. Heel gewoon en iedereen mag mee lopen. Maar onderweg komen zij vreemde dingen tegen of zijn die dingen heel gewoon? is het normaal als de groene dame ineens verdwijnt? En wat heeft al dat plastic daarmee van doen? Dit alles ontdek je tijdens deze absurdistische interactieve en duurzame theaterwandeling door het Zuiderpark voor de hele familie.

Praktisch: Deze wandeling is zondag. De wandeling begint om 11 uur  en duurt ongeveer een uur. Kaarten zijn te koop via de website van het theater. Let op voor welke datum je een kaartje koopt. De toegang is 7,75 euro per persoon. Kom je met 4 personen dan is een familieticket goedkoper. De toegang is inclusief een consumptie. Koop je een kaartje aan de deur, dan betaal je 1 euro extra per persoon.

Zaterdag en zondag

Gratis naar Museum Meermanno

Dit weekend kun je Museum Meermanno gratis een bezoekje brengen. De kans om met de kids te gaan genieten van Letterland, de kindertentoonstelling die ze momenteel hebben. Wij namen deze zomer al een kijkje en het is een aanrader! Kijk snel naar de blog die ik er toen over heb geschreven.

Letterpret

Open Monumentendag

Vandaag kun je genieten van bijna 4000 monumenten in Nederland die geopend zijn voor publiek. Zo om je nog eens op plekken waar je normaal niet naar binnen mag. Breng eens een bezoekje aan Kasteel Duivenvoorden, het Huygens’ Hofwijk, Molen de Salamander of Hotel de Indes. Voor meer inspiratie check de blog die ik gisteren over Open Monumentendag schreef.

Hollands Historisch Festijn

Het Hollands Historisch Festijn is een festival op en rondom het Binnenhof. Tijdens dit festival herhaalt de geschiedenis zich. Van de Graven van Holland, de strijd om het Graafschap, de Stadhouders, Napoleon, ons Koningshuis, de Tweede Wereldoorlog tot heden met onze Regering: de overheveling van de macht van de adel naar het volk. Alles komt aan bod. Zo kun je gaan genieten van echte schouwspelen met Ridders en Jonkvrouwen op het Lange Voorhout. Ik schreef er gisteren al een blog over, met alle informatie die je nodig hebt voor een leuk bezoek aan dit historisch evenement.

Haags Historisch Festijn Ridder

 

Laatste kans: Hallo Rembrandt in Mauritshuis

Ben je nog niet naar de tentoonstelling Hallo Rembrandt in het Mauritshuis geweest? Ga dan dit weekend een kijkje nemen. Het is namelijk je laatste kans, want maandag gaan ze de tentoonstelling weer afbreken, jammer genoeg. Dus wil je nog schilderen als Rembrandt, spelen met licht en donker, je verkleden als de nachtwacht, ga dan zaterdag en zondag naar deze tentoonstelling. Kinderen zijn gratis en voor volwassenen moet je wel een kaartje betalen of je moet een museumkaart meenemen.

Rembrandt

Strandwalfestival in Rijswijk

In Rijswijk is het dit weekend feest. Hier vieren ze namelijk het Strandwalfestival. Zowel zaterdag als zondag kun je hier genieten van muziek, markt en verschillende podia. Vooral zondag is leuk voor de kids. Het is namelijk familiedag bij kinderboerderij het Akkertje. Kinderen kunnen zich als dier laten schminken, een raket in elkaar knutselen, in een brandweerwagen kijken en kano varen. Ook zijn er diverse activiteiten van de scouting, is er een kindervrijmarkt en spring je op het springkasteel. Op de diverse podia vinden het hele weekend te gekke optredens plaats. Ook staat er het hele weekend een zweefmolen voor vermaak voor groot en klein.

Olmenhorst zelfpluk (Lisserbroek)

Hoe kun je de naderende herfst nou leuker (en lekkerder) beginnen dan met een zélf geplukte appel van de Olmenhorst. Vanaf dit weekend begint de appelpluk. Elke zaterdag en zondag kun je van 10-17 uur appels plukken zo veel als je wilt. De opening  wordt dit weekend meteen gevierd met een gezellige markt met handgemaakte en duurzame producten, eigen ontwerpen, fair trade en vintage hebbedingen. Van kinderkleding en sieraden tot woonaccessoires en originele cadeautjes.

Praktisch: Landgoed de Olmenhorst vind je aan de Lisserweg 481 in Lisserbroek. Check de site voor exacte openingstijden.

Kermis Malieveld

Tot en met zondag 22 september kun je op het Malieveld zwieren en zwaaien op de prinsjesdagkermis. Er staan attracties voor jong en oud. Kortom: vermaak voor iedereen. Zaterdag 16 september om 22 uur is er weer vuurwerk.

Praktisch: Op de site van de kermis vind je meer informatie over attracties, prijzen  en openingstijden.

De weekendtips zijn objectief gekozen. Ranja en rosé ontvangt geen geld of vergoeding voor vermelding in dit overzicht met tips. 

Delen:

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart