Een weekend vol kerst – 15 en 16 december

Dit weekend

Door Willemijn – Kerst staat voor de deur en dat is te merken aan de weekendtips van deze week. Er zijn veel leuke kerstfestiviteiten, kerstmarkten, winterfestivals en kerstmannen. Wij gaan in ieder geval genieten op een van de kerstmarkten. Wil je volgen wat wij in het weekend doen, volg ranja en rosé dan ook op Insta.  Maar ook als je (nog) even geen zin hebt in de kerst is er voldoende leuks te doen. Ik heb mijn favoriete weekendtips weer voor je op een rij gezet. Zowel voor zaterdag, zondag als voor evenementen die op beide dagen plaatsvinden. Veel plezier dit weekend!

Zaterdag en zondag

Royal Christmas Fair

De Royal Christmas Fair is één van de grootste en leukste kerstmarkten van Nederland. Op het romantische Lange Voorhout kun je elke dag van 12:00 tot 21:00 uur slenteren langs bijna honderd kerstkraampjes, smullen van winterse lekkernijen, genieten van gratis optredens en natuurlijk originele kerstcadeautjes kopen. Naast de sfeervolle aankleding met vuurtjes en veel lichtjes zijn er kerstacteurs, (kinder)koren, een echte Kerstman en diverse voorstellingen. Ook kunnen de kinderen op de foto met ‘echte prinsessen’.  En als je toch op het Lange Voorhout bent, bezoek dan ook even de Denneweg. Zaterdag kun je hier genieten van de Winter Wonder Band, met de elfjes van de kerstman. Zondag treedt de Dickens Band hier op.

Praktisch: de Royal Christmas Fair is dagelijks open van 12.00-21.00 uur (op Kerstavond tot 18 uur). De toegang is gratis.

 

Night Travel in de Koninklijke Schouwburg

In de Koninklijke Schouwburg is vandaag en morgen een voorstelling voor kinderen vanaf 6 jaar over wereldse problematiek. Night Travel is het persoonlijke verhaal van de Nederlands-Iraanse Sahand Sahebdivani. Hij was nog maar drie jaar oud toen zijn moeder hem midden in de nacht wekte en hem vertelde dat ze door de bergen Iran zouden gaan ontvluchten.

Zijn verhaal laat aan ons en onze kinderen zien wat het betekent je land te moeten verlaten en in den vreemde helemaal opnieuw te moeten beginnen.

Praktisch: Op zaterdag kun je om 15 uur genieten van deze voorstelling. Zondag ben je om 11 uur welkom. Beide voorstellingen zijn bijna uitverkocht, dus bestel snel kaarten. De voorstelling is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar.

Winterlicht op het Regentesseplein en de Weimarstraat

Vandaag vindt de tweede editie van Winterlicht plaats. Dit is een gezellig winterfestival. Vanaf 12 uur kun je op het Regentesseplein genieten van een knusse kerstmarkt en een echte schaatsbaan. Hier kan je warme choco of glühwein drinken, winters eten, workshops doen en lekker schaatsen. Kinderen en volwassenen kunnen op het festival kerststukjes maken, marshmallows roosteren en geniet je van diverse (zang) optredens. Ook kun je bij meer dan 30 winkels en horeca in en rondom de Weimarstraat genieten van verrassende acts, proeverijen en workshops.

Winter Wonder Weken in Leiden: drijvende markt; nostalgische kermis en meer

Tijdens de Winter Wonder weken is Leiden helemaal in prachtige winterse sferen. Beroemd is de Drijvende Kerstmarkt op de Nieuwe Rijn in Leiden. Op deze drijvende markt vind je ruim 80 huisjes met een gevarieerd aanbod van hebbedingen, cadeaus en lekkernijen. Dat alles drijvend op het water. Vrijwel tegelijkertijd vind je op het Stadhuisplein de nostalgische kermis. Lekker zwieren en zwaaien in een ouderwetse draaimolen. En bezoek ook het Hooglandse Kerkplein voor kinderspelen en om het  Huis van de Kerstman te bekijken.

kerstmarkt

Winterverhalen in het Pieterskwartier in Leiden

De stegen van Leiden zijn verlicht met lantaarns, een stadsomroeper brengt het laatste nieuws, ergens brandt een knetterend houtvuurtje. Het Pieterskwartier wordt zaterdag en zondag ondergedompeld in de sfeer van ‘A Christmas Carol’ van Charles Dickens. Je gaat terug in de tijd naar 1850! Kom genieten van het verhaal van Scrooge, en laat je verrassen door straattheater door de wijk heen en een hapje en drankje op het Pieterskerkplein.

Kerstmarkt op Kasteel Duivenvoorde

 Vandaag en morgen kun je bij kasteel Duivenvoorde heerlijk genieten van de kerst en een fijne kerstsfeer. Op het landgoed vindt een gezellige intieme kerstmarkt plaats met verschillende kerstkramen en in het kasteel staan prachtige kerstbomen en fonkelende decoraties; een waar kerstsprookje voor jong en oud. Ook voor kinderen is er veel leuks te doen. Zo wordt er elk uur een kerstverhaal voorgelezen in de Eetkamer. Daarnaast kun je marshmallows roosteren boven een kampvuurtje en mogen de kids, met kerstgroen uit de tuin van het kasteel, hun eigen kerststukje maken (gratis als je je eigen bakje meeneemt). Wie weet komen ze de kerstman nog wel tegen. Ho Ho Ho!

Praktisch: Duivenvoorde in kerstsfeer vindt plaats zaterdag en zondag van 12:00 tot 17:00 uur. Voor toegang tot de kerstmarkt en/of de rondleidingen moet je een kaartje kopen. Dat kan online op de site van het kasteel.

Santa Run (verschillende steden)

Wees niet verbaasd als je vandaag kerstmannen ziet rennen. Op verschillende plaatsen wordt een Santa Run georganiseerd. Zolang er pakken beschikbaar zijn kun je meerennen en meedoen. Je kunt vandaag onder andere terecht in Den Haag. Zondag wordt er in Delft en Voorburg gerend.

Zaterdag

Kerstland in Muzee

In Muzee in Scheveningen vindt vandaag een kerstmarkt in winterse sfeer plaats. Je kunt genieten van lekkernijen die je verwacht bij een kerstmarkt zoals glühwein en chocomelk. Maar in Scheveningen hoort daar ook een lekker gebakken visje bij. Ga genieten van onder andere muziek in Dickens’ sfeer, Scheveningse klederdracht, een Scheveningse Poppenkast voorstelling en een kindertheaterkoor.

Praktisch: Kerstland in Muzee is vandaag tussen 10 en 17 uur. Voor het gehele programma kun je het best een kijkje nemen op de site van Muzee.

De Coca-Cola truck bezoekt Den Haag

Holidays are coming! En dat weet Coca-Cola. Dus die Amerikaanse Truck uit de reclames rijdt de komende dagen het land door. Vandaag staat hij in Den Haag, in de Wagenstraat bij de Biijenkorf. Natuurlijk kun je bij de truck genieten van een Coca-Cola, maar je kunt ook uit volle borst meezingen met de grootste kersthits. Als je je eigen karoake acts deelt op Insta, is er nog iets te winnen ook. Natuurlijk is de Coca-Cola Truck slimme marketing. maar zeg nu zelf, als jij aan het shoppen bent is het toch leuk om een gratis colaatje te drinken, alsof je in de reclame ‘woont’

Ezelsei bij Kooman’s Poppentheater

Kooman’s Poppentheater heeft een nieuwe voorstelling, namelijk Ezelsei. In deze voorstelling ontmoet je een rondreizend schildertje. Hij wil een schilderij maken van het mooie graslandschap. Het waait hard. Ze raakt alles kwijt: haar schildersezel, penselen en inspiratie. In het hoge gras is Wasco de Wasbeer op zoek naar materiaal voor zijn boomhut. Maar in plaats van planken of touw vindt hij een verdwaalde ezel. Wat doet dat leuke beest hier? In de boomhut blijkt dat Max de Mol een wonderlijk ei heeft gevonden. Een Ezelsei! Zou er echt een ezeltje uit komen? En komt dat schilderij ooit af?

Wij hebben de voorstelling al gezien en ook Ezelsei is weer een aanrader!

Praktisch: Het Ezelsei is vandaag om 14.30 uur te zien in het Poppentheater aan de Frankenstraat 66. De voorstellingen zijn geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar. Kaarten kun je online reserveren. Betalen doe je aan de kassa.

Verlengd wegens groot succes: Den Haag HighLights

Het festival Den Haag High Lights verlicht nog steeds de hele stad. Op het Binnenhof zijn wij gaan kijken en het is heel bijzonder om een prachtig verlichte Ridderzaal te zien. Rondom het festival zijn ook nog wat extra’s. Zo word je verrast door lichtacts. Die lichtacts vind je ter hoogte van Museum Bredius en Het Haags Historisch Museum. Ben je hier nog niet geweest? Tot en met 22 december kun je genieten van dit indrukwekkende festival.

Praktisch: Wil je niks missen van de lichtprojecties? Er wordt gestart om 18.00 uur, waarna ieder kwartier het lichtspektakel opnieuw start. De film duurt 8 minuten, daartussen is dan 7 minuten een aftelklok te zien. De laatste start dan 21.45 uur.

Fotocredits: Anne Reitsma

Opening Werkplaats van de Kerstman in Voorburg

Dit jaar slaapt de Kerstman in Voorburg. OP het Julianaplein opent hij vandaag zijn huis. Je kunt een kijkje nemen in de woonkamer en slaapkamer van de Kerstman. Ook kun je lekker komen knutselen, bijvoorbeeld een mooie kerstbal voor in de boom.

Treasure Hunt Kerstgroet

Vandaag kun je voor de laatste keer van 2018 meedoen met een TrashUre Hunt. Bij een TrashUre Hunt ga je in de natuur op zoek naar plastic en dat neem je mee. Hiermee help je de natuur een handje én je hebt een lekkere wandeling. Deze keer is de TrashUre Hunt niet op het strand, maar in de duinen. Voor de laatste keer dit jaar gaat de TrashUre Hunt naar natuurgebied Meijendel bij het Zwarte Pad. Natuurlijk staat er aan het eind van de hunt warme chocolademerlk klaar om weer op te warmen.

Praktisch: De hunt begint om 13 uur vanaf de slagbomen bij het Zwarte Pad. Kleed je warm aan en doe zeker handschoenen aan.

Vieze Vuile Rotstreken (8+) in Theater Ins Blau

Theater Ins Blau is een aanrager in Leiden. Dit is een klein en gezellig theater met meestal goede voorstellingen in de programmering. Deze week gaat het over Map. In een dal hier ver, ver vandaan, is iedereen erop uit om Map uit haar mooie Atlaswinkel te bonjouren. Een man met een moeilijk geföhnd kapsel wil van de winkel een authentiek biercafé maken. De Ambtenaar van de Jeugdzorg klopt steeds harder aan de deur. En dan is er ook nog een huilend spook dat haar ’s nachts wakker houdt. Maar Map laat zich niet zomaar wegsturen! Met een grote dosis snode plannetjes en sluwe listen slaat ze terug en verdedigt ze wat haar dierbaar is…

Praktisch: Deze voorstelling begint zaterdag om 15 uur. Vieze vuile rotstreken is een voorstelling voor kinderen vanaf 8 jaar. Kaarten kun je online bestellen.

Zondag

Kerst bij het Geertje

Op zondag 16 december organiseert Boerderij ’t Geertje haar jaarlijkse kerstdag. Van 12:00 uur tot 17:00 uur is de boerderij rijk aan kersttafereeltjes. Onder andere de klompenmaker en smid laten hun vakmanschap zien. Daarnaast zijn er vele activiteiten te doen voor kinderen zoals: brood bakken, kerststukjes maken, kerstballen beschilderen etc. Ook is er een kleine (vers)markt met verschillende stands voor de kerst inkopen. Live muziek, een levende kerststal en vuurkorven maken de kerstsfeer af.

De Woeste Woning in Theater Ludens

In Theater Ludens kun je zondag genieten van een spannende voorstelling. Hij is dat ook geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. In De Woeste Woning is Thomas er van overtuigd dat het spookt in het huis aan de overkant. Hij heeft het allemaal gezien. Lichten die plotseling aangaan, ramen die op ogen lijken, krakend hout alsof een monster zich schuilhoudt. Komt je bal per ongeluk in de tuin terecht, dan verdwijnt ie spoorloos. En dan heb je nog de bewoner van het huis. Een enge man die nog het meest op een oude tovenaar lijkt, met ontploft haar en een enorme haakneus. Het huis draagt een geheim in zich. Het huis …leeft! Iedereen verklaart Thomas voor gek, maar Loena gelooft hem. Ze gaan op onderzoek uit en ontdekken het verrassende geheim van de woeste woning.

Praktisch: De woeste woning kun je gaan zien zondag om 14 uur in Theater Ludens. Alle informatie en de kaartverkoop vind je op de site van het theater.

Alone@Home in het Stadstheater Zoetermeer

Je kent vast nog wel de film Home Alone, over een jongetje dat in de kerstvakantie alleen thuis blijft en met allerlei slimme trucjes de boeven weet te verslaan. Dat avontuur kun je nu gaan zien in het Stadstheater Zoetermeer. Alleen heet het nu Alone@Home. Een middag voor kinderen vanaf 8 jaar vol slapstick, live muziek en spektakel met huiveringwekkende en verrassende stunts uitgevoerd in een vernuftig decor. Een verrukkelijke avonturenkomedie met aanstekelijke live muziek voor de hele familie.

Twee kinderen – die elkaars bloed kunnen drinken – zijn alleen thuis, wanneer twee stuntelige beroepscriminelen op slinkse wijze hun huis proberen binnen te dringen. Lukt het onze heldhaftige kinderen om de boeven te slim af te zijn met valstrikken en boobytraps?

Praktisch: De voorstelling begint om 15 uur en duurt tot ca 17 uur. Kaarten zijn online te bestellen op de site van Stadstheater Zoetermeer.

Fotcredits: Raymond van Olphen

Prins Hendrik Kerstmarkt

Ook op het Prins Hendrik Plein is het kerst. Om helemaal in de kerstsfeer te komen bezoek je deze flagship market. Hier zijn veel kraampjes vol met lekker eten, drinken, kunst, vintage, unieke spullen en dat alles in knusse kerstsfeer.

Kerstmarkt Emma’s Hof

Emma’s Hof is de mooiste tuin van Den Haag. En juist daar vindt morgen een heel fijne Kerstmarkt plaats. Buurtbewoners verkopen de mooiste zelfgemaakte kerstspullen, zoals kerstballen, lekkernijen en kerstkaarten. Maar er is ook een silent disco en singalong voor jong en oud, je kunt je eigen kerststukje maken en je kunt grabbelen in de grabbelton. Een zeer gezellige kerstmarkt!

Maak een kerstballamp bij Science Centre Delft

In Science Centre Delft creëer je zondag je eigen kerstsfeer. Hier maak je een houten kerstbal-lamp en ontdekt hoe een stroomkring werkt. Creëer mooie lichteffecten met een regenboog –LED en visdraad. De voet van de lamp is uit hout gelaserd, krijgt een regenboog-LED verlichting en werkt op een platte 4,5 V batterij. Zo kan je lamp overal zijn licht laten schijnen!

Praktisch: Reserveren voor deze workshop is niet mogelijk, je kan je aanmelden bij de balie tijdens je bezoek. De gehele dag wordt deze workshop gegeven en de eerste sessie start rond 12:00. Bijkomende kosten zijn €6 en het is voor kinderen vanaf 8 jaar.

Kerst op de Boerderij – Buytendelft

Op Boerderij Buytendelft wordt zondag ook kerst gevierd. Zo kun je hier de hele dag kerstcakejes versieren, genieten van een levende kerststal, luisteren naar mooie winter- en kerstverhalen en kerstknutselen. Voor elk wat wils dus. Als je even voldoende hebt geknutseld of lekker bij de dieren hebt gekeken kun je opwarmen bij de vuurplaats.

Praktisch: Buytendelft in de Delftse kinderboerdeij in Delftse Hout. Je bent tussen 11 en 16 uur welkom om kerst te vieren. De kinderboerderij is te vinden aan de Korftlaan in Delft.

Lichtjeswandeling in Meijendel

In Meijendel kun je eind van de middag genieten van familiewandeling door IVN. Deze wandeling is speciaal voor gezinnen met kinderen van 4 tot ca 10 jaar. Op de heenweg markeren de kinderen de route lampjes uit, zodat we op de terugweg in het donker de weg terug kunnen vinden. Onderweg lopen we met ons hoofd in de wolken, spelen we het bomen-herken-spel en lopen de kinderen geblinddoekt langs een vooraf gespannen touw. Op een duin vertellen we een mooi verhaal. Het wordt donker tijdens onze wandeling, reuze spannend dus!

Praktisch: De wandeling begint om 16 uur bij Bezoekerscentrum de Tapuit. De wandeling duurt ongeveer 2 uur. Om deel te nemen moet je je even opgeven. Dan kan bij Sonja Meijer op telefoonnummer 06-37005024.

Vuurwerk Scheveningen

Wil jij een knallend einde van je weekend? Ga dan zondag rond 18 uur achter het Kurhaus staan. Vanaf het strand wordt daar een spectaculaire vuurwerkshow gegeven. De ‘toegang’ is vanzelfsprekend gratis. Een mooie manier om je zondag leuk af te sluiten. Veel plezier!

vuurwerk

Deze tips zijn objectief gekozen. Ranja en rosé ontvangt geen geld of vergoeding. 

Op het moment van publicatie waren voor alle genoemde activiteiten nog voldoende kaarten of plaatsen beschikbaar. 

Delen:


Bekijk op kaart

Een weekend vol kerst – 15 en 16 december

Lange Voorhout, Den Haag, Nederland

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart