De tofste tips voor 16 en 17 maart – Musea, draken en de IJsdaging!

Dit weekend

Door Willemijn – Dit weekend zit weer vol met leuke dingen. Als je kaartjes hebt voor Museumnacht Kids is dat natuurlijk super leuk. Maar als je die niet hebt, niet getreurd. Gelukkig is in Den Haag en omgeving nog veel meer leuks te doen. Zo geniet je (gratis) in het theater, bouw je takkenhutten in de natuur, leer je wat er in een ziekenhuis gebeurt of ga je schaatsen voor het goede doel. Kijk snel voor deze en meer toffe tips in de regio. Veel plezier!

Drakenkoek in Theater De Nieuwe Regentes

Afgelopen week schreef ik al over hoe leuk het is om met de kinderen een muzikale voorstelling met het Residentie Orkest bij te wonen. Vandaag is er weer een kans en kun je genieten van Drakenkoek. In het verhaal ‘Een betoverende Drakenreis’ hoor, zie en mag je zelfs zélf mee doen aan de sprookjesachtige vertelling over Draak Rex. Als Rex de draak al zijn boeken uit heeft, weet hij veel van de wereld maar nog niets over zichzelf. Per luchtballon reist hij naar het verre Platland. Daar gaat Rex bij een bakker werken en bakt hij Drakenkoek in de vorm van letters. Het begin van een spannende ontdekkingsreis. En terwijl dit verhaal verteld wordt hoor je voortdurend het Residentie Orkest spelen. Dit maakt deze vertelling extra bijzonder en zelfs een beetje fabelachtig en mysterieus.

Praktisch: Vandaag zijn er twee voorstellingen. Eentje om 11 uur en een om 13 uur. Kaarten kun je kopen op de website van het Residentie Orkest.

Ezelsei bij Kooman’s Poppentheater

In Kooman’s Poppentheater kun je weer de voorstelling, namelijk Ezelsei zien. In deze voorstelling ontmoet je een rondreizende schilderes. Zij wil een schilderij maken van het mooie graslandschap. Het waait hard. Ze raakt alles kwijt: haar schildersezel, penselen en inspiratie. In het hoge gras is Wasco de Wasbeer op zoek naar materiaal voor zijn boomhut. Maar in plaats van planken of touw vindt hij een verdwaalde ezel. Wat doet dat leuke beest hier? In de boomhut blijkt dat Max de Mol een wonderlijk ei heeft gevonden. Een Ezelsei! Zou er echt een ezeltje uit komen? En komt dat schilderij ooit af? Wij hebben de voorstelling al gezien en ook Ezelsei is weer een aanrader!

Praktisch: Het Ezelsei is vandaag om 14.30 uur te zien in het Poppentheater aan de Frankenstraat 66. De voorstellingen zijn geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar. Kaarten kun je online reserveren. Betalen doe je aan de kassa.

Lammetjes kijken op Boerderij Nellesteijn

Het is maart, dus dat betekent dat je op Boerderij Nellesteijn in Wassenaar weer welkom bent om de lammetjes te bekijken. De eerste lammetjes zijn er al, zo lief en klein nog.  Op deze bezoekboerderij ben je van harte welkom om een kijkje te komen nemen. Het is een melkveehouderij (er zijn dus koeien), maar ze hebben ook schapen. In de winkel kun je kaas kopen die van de eigen melk gemaakt is.

Praktisch: De stallen zijn geopend op zaterdag tussen 11 en 17 uur. Het adres van de boerderij is Maaldrift 6 in Wassenaar.

Open dag in het Haga Ziekenhuis en het Juliana Kinderziekenhuis

Wil je altijd al een kijkje nemen achter de schermen van een ziekenhuis? Of wil een van je kinderen dokter of verpleegkundige worden? Dan is dit een interessante tip. Want in het Haga Ziekenhuis en het Juliana Kinderziekenhuis in Den Haag ben je vandaag welkom.

In het ziekenhuis kunnen kinderen aan de hand van een kinderpaspoort een speurtocht doen. Zo verdienen ze stempels bij wegen, meten, oefenen met luier verschonen, bloeddruk meten en temperatuur opmeten. Die komen allemaal in hun eigen ‘paspoort’ te staan. Ook kun je op de foto als een dokter of zuster, in het wit of in een operatiepak.

Natuurlijk is het verstandig om een zieke pop of knuffel mee te nemen. Want Poppendokter  Rogier en  Poppenchirurg Myna zijn er ook. En een opendag in een ziekenhuis kan natuurlijk niet zonder gips. Kinderen kunnen zelfs voor 1 dagje gips krijgen. De gipsmeesters van de gipskamer zijn er klaar voor om je te verwennen met een mooie kleur gips.

Praktisch: De Opendag is zaterdag van 10 tot 15 uur in het Haga Ziekenhuis, locatie Leyweg. De kinderactiviteiten vind je voornamelijk in het JKZ. Alle informatie en het programma vind je hier.

open dag JKZ 16 maart

Tulpen plukken in de kas bij Annemieke’s Pluktuin in Hillegom

Met kinderen bloemen plukken is zó leuk. Maar helaas is het in de natuur veelal verboden. Daarom deze tip. In Hillegom kun je namelijk in een kas je eigen tulpen plukken. Je betaalt 25 cent per stengel en mag zo veel plukken als je wilt.

Praktisch: De pluktuin is geopend van 9.00 tot 16.30 uur. Je vindt Annemieke’s Pluktuin aan de Haarlemmerstraat 15a in Hillegom. Let op: op zondag gesloten.

TrashUre Hunt

Op het strand kun je op jacht naar afval-schatten. Samen met de mensen van TrashUre Hunt kun je de mooiste dingen vinden op het strand. Maar het belangrijkste is natuurlijk dat het plastic op het strand opgeruimd wordt en niet in zee belandt. Want daar richt het heel veel schade aan. Om mensen hiervan bewust te maken en om een schoon strand te hebben kun je zaterdag zelf gaat ‘hunten’ naar afval.

Praktisch: Iedereen is zaterdag welkom om te helpen. De actie start om 13 uur en duurt tot ca 15 uur. Vanaf 12.30 zal iemand van TrashUre Hunt bij het Visservrouwtje op de Boulevard staan om de deelnemers op te vangen.

Sterren kijken in Leiden

Vandaag en morgen is Oude Sterrewacht geopend voor de Landelijke Sterrenkijkdagen. Uiteraard is het (als het weer meezit) mogelijk om door de historische telescopen te kijken. Verder is er een lichtlab, waar verschillende projecten over licht worden tentoongesteld en een  mobiel planetarium. Ook is er gelegenheid tot vragen stellen aan sterrenkundigen. Voor de jongste bezoekers worden er speciale activiteiten georganiseerd in een gezellige knutselhoek waar ook een tekenwedstrijd wordt gehouden.

Praktisch: Zaterdag en zondag ben je vanaf van 14.00 uur welkom in de Oude Sterrewacht. De toegang is gratis. Je vindt deze sterrenwacht op de Sterrenwachtlaan 11 in Leiden.

Show Queen Ballet in het Koorenhuis

Vanmiddag kun je in het Koorenhuis genieten van een echt ballet van de Academy of Classical Russian Ballet The Hague / Rotterdam, namelijk De Sneeuwkoningin. In dit ballet hebben de kleine kwaadaardige trollen een magische ijsspiegel van de Sneeuwkoningin gestolen en in stukken geslagen. Tijdens het spelen in de sneeuw en sneeuwballen gooien komt er een splinter van de magische spiegel in Kai zijn oog. Zijn hart verandert in ijs en hij wordt door de Sneeuwkoningin meegenomen. Gerda, een vriendin van Kai gaat naar hem op zoek. Tijdens haar reis ontmoet zij een wijze kraai, een wispelturige prinses, de baas van de rovers en zijn bende en het noordelijke rendier. Of Gerda en Kai elkaar ooit nog vinden, dat kun je in het Koorenhuis zien zaterdag….

Praktisch: De voorstelling in Het Koorenhuis begint zaterdag om 14 uur. Kinderen vanaf 3 jaar zijn welkom, alhoewel mij dat zelf een beetje jong lijkt voor deze voorstelling. Je kunt kaarten bestellen online via deze website.

Deze foto komt niet uit de voorstelling.

Zondag

De IJsdaging in De Uithof

Vandaag is het feest in De Uithof. Hier vindt namelijk het scaatsspektakel de Ijsdaging van het Rode Kruis plaats.

De IJsdaging is een dag waarop je van alles kunt beleven! Zo zijn er DJ’s, optredens van FOURCE en kun je dweilen met De Útlopers. Ook is er naast de schaatsbaan van alles te beleven, zoals schminken, springkussens en bounceballen. En natuurlijk krijg je als je deelneemt ook een mooie medaille. Het leukste is, ook al is het op korte termijn, dat je ouders je sponsoren. Zo draagt elk rondje dat jij schaatst al bij aan veilige scholen in landen waar kinderen niet altijd naar school kunnen. Met zijn allen wordt een zo groot mogelijk bedrag ingezameld. Dus alle kleine beetjes helpen.

Praktisch: Je mag de hele dag tussen 10.00 en 16:30 uur komen schaatsen en natuurlijk mag iedereen meedoen. Wel moet je bij de kassa van de Uithof wel gewoon een toegangskaartje kopen. Alle informatie vind je op de website van De IJsdaging.

Aladdin in het Veurtheater

In het Veurtheater in Leidschendam koopt Moes zondag op de rommelmarkt een oude olielamp. Zijn verbazing is groot als hij de lamp schoonmaakt en er een geest verschijnt. Een echte Djinn die belooft om al zijn wensen te vervullen. Moes heeft maar één wens: Koning worden, om zo de mensen in zijn land te kunnen helpen. De Djinn neemt hem mee en geeft hem de naam Aladdin. Gaat het Moes lukken om een echte koning te zijn?

Aladdin (4+) is een poppenspel en vertelt een wondermooi sprookje uit duizend-en-een-nacht in een eigentijds jasje. Met speciaal gecomponeerde muziek en prachtige poppen komt dit bekende Oosterse sprookje tot leven in een magische familievoorstelling voor iedereen vanaf vier jaar.

Praktisch: De voorstelling begint om 11 uur in het Veurtheater in Leidschendam. De voorstelling is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar. Kaarten zijn te koop op de website van het Veurtheater. Het adres van het theater is Damlaan 44 in Leidschendam.

16 en 17 maart

Saint Patricksday op de Grote Markt

Zondag wordt ook in Den Haag Saint Patricksday gevierd. St. Patricksday is een Ierse feestdag. En aangezien het Iers, regenachtig weer belooft te worden is het misschien wel een passende tip. De dag is niet speciaal voor kinderen, maar ze zijn zeker welkom om mee te dansen tijdens de workshop Line Dance of gewoon vooraan bij het podium. Wil je vandaag een feestje vieren, dan is De Grote Markt voor jou The Irish Place to Be.

De Bremer Stadsmuzikanten in Theater Ludens

In Theater Ludens in Voorburg kun je gaan kijken en vooral luisteren naar het sprookje van De Bremer Stadsmuzikanten. Het bekende sprookje van de gebroeders Grimm, maar dan een beetje anders.

De koning wil geen koning meer zijn. Het wordt tijd dat zijn zoon, prins Pietertje de 1e de kroon over neemt. En die wil wat graag! Er wordt een wedstrijd gehouden: wie schrijft het mooiste lied voor de nieuwe koning? Iedereen mag mee doen. Iedereen?, Dan mag ook de oude ezel van de boer meedoen. IE-AA, IE-AA! De ezel balkt zo veel en zo lang dat de boer er gek van wordt en het dier van het erf afzet. En zo gaat de ezel op pad naar Bremen, naar het paleis om zijn lied te zingen. Maar voor het zover is , ontmoet hij nog een paar vreemde reisgenoten, krijgt hij het aan de stok met een roversbende en vindt hij iets waar de koning erg blij mee.

Praktisch: De voorstelling wordt vertelt door Eric Borias, een meesterverteller. Iedereen van vier jaar en ouder is welkom om te luisteren. De voorstelling begint om 14 uur. Kaarten zijn te koop via de website van het theater.

Takkenhutten Bouwen in Park Cronesteyn

In Park Cronesteyn, bij de Tuin van de smid in Leiden kun je zondagmiddag met de IVN Takkenhutten bouwen. Met lange takken kun je uiteraard de mooiste hutten maken.

Praktisch: De activiteit is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar en hun begeleider(s). Begeleiders zijn zelf verantwoordelijk voor toezicht. Het bouwen begint om 14 uur en duurt ongeveer 2 uur. De informatie vind je op de website van IVN.

Fotocredits: Website IVN

MultiJam in Theater Dakota (gratis toegang)

In Theater Dakota vindt als onderdeel van het Ik ook van jou Festival een swingend concert voor kinderen plaats. Zondagmiddag speelt Winston van MultiJam speelt verschillende instrumenten en opzwepende nummers. Natuurlijk kunnen de kinderen meedoen en dansen. MultiJam vindt plaats in het theatercafé. De ouders kunnen een kop koffie drinken en de kinderen gaan los voor het podium. Een pop- en beweegconcert waarbij je écht niet stil kunt zitten. En als je na MultiJam nog niet genoeg gedanst hebt, na afloop start DJ Funky Fran voor nog meer dansplezier.

Praktisch: MultiJam is onderdeel van het Ik ook van Jou Festival. Toegang is gratis. Wel moet je kaarten reserveren. Dat kan via de bestelknop op de website van het theater, via 070 326 5509 of aan de kassa van Theater Dakota (Zuidlarenstraat 57). Dit kinderpopconcert begint om 13 uur.

Voor alle tips in dit weekendoverzicht waren bij publicatie nog kaarten beschikbaar. 

Delen:


Bekijk op kaart

De tofste tips voor 16 en 17 maart – Musea, draken en de IJsdaging!

Den Haag, Nederland

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart