De tofste tips voor dit Sinterklaas weekend – 16 en 17 november

Dit weekend

Door Willemijn – Dit weekend staat bij ons thuis in het teken van Sinterklaas. Ze geloven nog alle drie, dus wachten morgen vol spanning of hij ook dit jaar Nederland op tijd heeft weten te bereiken. Maar wil je naast een intocht, liedjes en de schoen zetten ook nog wat anders doen dit weekend, lees dan snel verder. Er is namelijk nog veel meer tofs te doen. Vooral veel mooie (niet Sinterklaas gerelateerde) voorstellingen. Maar ook workshops in verschillende musea, een toffe excursie en knutselen staan op het programma. Veel plezier!

Zaterdag en zondag

Delfts Blauw dagen – bezoek gratis Royal Delft

Bij de Royal Delft kun je vandaag en morgen gratis een kijkje nemen of deelnemen aan een workshop. Ze hebben namelijk open dag. De kans om te zien hoe echt Delfts Blauw wordt gemaakt. Daarnaast is Something Extra aanwezig om je te verkleden tot oude meester, het meisje van Vermeer of als Delfts Blauw poppetje. Dit jaar zijn er nieuwe activiteiten voor kinderen. Op beide dagen kunnen er speurtochten worden gedaan met een leuk cadeau aan het eind van de speurtocht. Op zaterdag wordt er tussen 10 en 17.00 uur gratis geschminkt! Ook is er een schildersworkshop  voor kinderen en volwassenen.

Praktisch: De opendag bij Royal Delft is zaterdag en zondag. Je bent vanaf 9 uur welkom. Alle informatie en het programma vind je op de site van Royal Delft.

Sinterklaas

Kunt u ons de weg naar Hamelen vertellen? in de Rijswijkse Schouwburg

Het Rijswijks Jeugdtheater brengt zaterdagavond en zondagmiddag de voorstelling Kunt u ons de weg naar Hamelen vertellen? in de Rijswijkse Schouwburg. De kinderen van het stadje Hamelen worden door de rattenvanger meegelokt naar een wonderlijk land, vol koninginnen, heksen, prinsen, dwergen en rijksambtenaren. De liedjes, die velen nog bekend in de oren zullen klinken, worden begeleid door een live orkest. Kortom: een feest voor jong en ouder…

Praktisch: De voorstelling wordt gespeeld door een amateurgezelschap, maar de ervaring leert dat de voorstellingen erg leuk zijn. Kaarten zijn online te bestellen.

Schaatsen

Langzaam openen de schaatsbanen in de regio weer. Zo kun je gaan schaatsen bij Cool Event op het Kurhausplein, maar ook in Leidsenhage is de ijsbaan weer geopend. De laatste ijsbaan die recent geopend is is in Plaswijckpark, schaatsen en spelen kun je daar perfect combineren.

Winters delft

Zaterdag

Sinterklaasintocht

Vandaag komt Sinterklaas aan. Natuurlijk kun je dat op televisie volgen. Maar ook in Scheveningen en in de stad is het leuk om met de kids de Goedheiligman te begroeten. In ongeveer alle winkelgebieden komt Sint met zijn gevolg aan. Ook in omliggende gemeentes kun je hem begroeten. Wij gaan dit jaar in Leidschendam kijken. Waar je ook naar de intocht gaat. Heel veel plezier!

Strandexcursie, Katwijk

Heb je niet zo heel veel zin in de intocht en ga je liever even lekker naar buiten? In Katwijk is zaterdagochtend een mooie excursie voor jong en oud. In de winter heb je meer kans om op het strand lege eikapsels van haaien- of roggen te vinden. Vooral op de hoogwaterlijn en daarboven. Wil je daar van alles over weten,, of wil je meer weten over de dieren die in zee leven en wanneer ze aanspoelen op het strand ? Dan is dit een leuke strandexcursies

Praktisch: Deze excursie is zaterdag om 12 uur. Het duurt ongeveer 2 uur. Deze strandexcursie is voor het hele gezin. De excursie is gratis Aanmelden is niet nodig. Om mee te doen verzamel je op parkeerterrein Noordduinen, Noordduinseweg in Katwijk aan Zee, op de hoek bij de KNRM-loods.

Kleine Nachtmuziek (6+) in het Stadstheater Zoetermeer

In Zoetermeer kun je vanavond Angela Schijf en haar orkest zien in een nieuwe familievoorstelling waarin de muziek van Mozart centraal staat. Kleine Nachtmuziek is een voorstelling voor jong en oud dé manier om klassieke muziek te ontdekken. Deze voorstelling gaat over Sophie. Zij heeft een wonderlijk stel hersens. Ze is beslist anders dan andere kinderen. Haar ouders zien haar talenten wel, maar Sophie zien ze niet. “Je bent geniaal! De hele wereld moet het weten!” Sophie kan alles, maar niets waar ze gelukkig van wordt. Op een avond vlucht ze het huis uit, weg van de torenhoge verwachtingen, de nacht in, het avontuur tegemoet…

Praktisch: deze voorstelling is zaterdagavond om 19 uur in het Stadstheater in Zoetermeer. Kaarten zijn online te bestellen. De voorstelling is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 6 jaar.

Zondag

Boef (4+) in het Paradijs

Ik schreef afgelopen week al over de leukste zaal van de Koninklijke Schouwburg: Het Paradijs. Dit is voor kinderen echt een heerlijke plek om kennis te maken met theater. Het is klein en intiem, maar wel in de échte schouwburg. Dit weekend kun je hier gaan kijken naar Boef. Dit is een voorstelling met snelheid, een zwarte schaduw, krakende schoenen, een gillend alarm. Boef is een boevenavontuur voor kleuters. Met zwarte maskers, grappige (panto-)mimetechniek en simpele omdraaiingen nemen de spelers de kinderen mee in een eenvoudige puzzel. Wie is de echte boef? Wat is de juiste sluiptechniek en hoe kan je de politie helpen?

Praktisch:  Volgens mij een echte aanrader voor dit weekend. Er zijn twee voorstellingen. De eerste is om 10 uur en de tweede om 11.30 uur. Voor beide voorstellingen zijn nog kaartjes beschikbaar. Kaarten bestel je op de website van het theater.

Frankenstein (6+) in Theater de Nieuwe Regentes

In Theater de Nieuwe Regentes komt het Residentie Orkest met een spannende voorstelling, namelijk Frankenstein. In deze voorstelling werkt de jonge onderzoeker Victor F. bezeten aan zijn grote droom: het ontrafelen van het geheim van het leven. In zijn geheime laboratorium knutselt hij uit losse onderdelen en met de beste bedoelingen een wezen. En op een stormachtige nacht past alles precies in elkaar: het is gelukt! Het leeft! Of is zijn experiment dan juist verschrikkelijk mislukt? Een spannend en grappige muziektheatervoorstelling over (on)macht en (on)mogelijkheden, grenzen en geweten. Ben je verantwoordelijk voor je daden als je de gevolgen (nog) niet kan overzien?

Praktisch: Voor deze muzikale voorstelling zijn nog maar enkele kaarten beschikbaar. Dus wil je zondag genieten van de mooiste muziek, bestel dan snel de kaarten. De voorstelling is zondag om 11 uur.

Vang je eigen DNA of word detective in Museon

Museon staat in het teken van speurwerk. In de tentoonstelling ga je namelijk als een echte rechercheur of detective aan de slag om te achterhalen hoe ötzi in de bergen is overleden. Extra leuk zijn de activiteiten op zondagmiddag. Kinderen vanaf 6 jaar kunnen een echte detective worden. Ze kruipen in de huid van een echte sporenonderzoeker en proberen deze misdaad op te lossen. Je gaat als onderzoeker aan de slag met verschillende onderzoekstechnieken die ook gebruikt zijn bij het onderzoeken van Ötzi, the Iceman. Zo onderzoek jij je eigen vingerafdrukken en maak je een gebitsafdruk van je eigen gebit. Deze krijg je mee naar huis!

Kinderen vanaf 9 jaar kunnen hun eigen DNA onderzoeken. In deze workshop vang jij je eigen DNA in een reageerbuisje. In het CSI Lab ga je verder aan de slag om je eigen DNA zichtbaar te maken. Aan het einde van de workshop maak je van je eigen DNA een kettinkje dat je na afloop van de workshop mee naar huis neemt.

Praktisch: de workshops worden gegeven in het Museon. Om deel te nemen wordt er naast de reguliere toegangsprijs ook een kleine bijdrage gevraagd. Alle informatie over de DNA workshop vind je hier. Wil je meer weten over de detectivetraining? Klik dan hier.

Buurman & Buurman experimenteren erop los! In de Kleuterbios

De klunzige buurmannen zijn terug in hun film Buurman & Buurman: Experimenteren er op los! Niets is te gek voor deze heren en gaan daarom allerlei uitdagingen aan.

De film gaat binnenkort pas écht in premiere, maar speciaal voor kleuters is er zondag al een voorstelling in de Kleuterbios. Mijn kinderen vinden de Kleuterbios heel leuk. Je krijgt iets lekker, het licht blijft een beetje aan in de zaal en het geluid is iets zachter.

Praktisch: De Kleuterbios is zondag in alle Pathé Bioscopen in Den Haag en Delft. Kaarten bestel je via de website van Pathé.

De Rovers (3+) in Theater de Naald

Een voorstelling van het theatergezelschap Meneer Monster waar nog kaarten voor beschikbaar zijn is echt heel uniek. Maar je hebt geluk! Want in Westlandtheater De Naald kun je naar de voorsteliing Rovers. Drie grimmige Rovers wonen in een donkere wereld. Kleur is nog maar zeldzaam. Als ze dan ook nog eens worden bestolen, zijn de rapen gaar. De Rovers zijn vastbesloten om terug te krijgen wat ze zijn kwijtgeraakt en zetten alles op het spel om ieders leven weer wat meer kleur te geven.

Na succesvoorstellingen als De Gruffalo, de Fantastische Meneer Vos en De Waanzinnige Boomhut brengt Meneer Monster nu een nieuw visueel spektakelstuk. Op vernuftige wijze combineert Meneer Monster fysieke visuele comedy met een magische en grafische wereld. Zoals je van dit Meneer Monster gewend bent wordt alles uit de kast gehaald om een theaterbelevenis van formaat te maken.

Praktisch: Deze voorstelling is zondag om 14.30 uur te zien in Westlandtheater De Naald. Wil je hier naar toe, reserveer snel, want het is bijna uitverkocht.

Klaas (5+) in Theater Dakota

In Theater Dakota kun je genieten van de voorstelling Klaas. Klaas is een vertelvoorstelling waarin je in een miniatuurdecor wordt meegenomen naar Scheveningen. In deze voorstelling hoor en zie je een kleine jongen. Hij kijkt uit over zee en wacht op de komst van Sinterklaas. Het regent en waait, het is bijna winter. Dan ziet hij iets roods drijven op de golven, het is de muts van Sint. Wat volgt is een spannend en ontroerend verhaal vol wintergevoel en hoopvolle verwachting waarin de kleine jongen een lange weg aflegt om Sinterklaas te helpen.

Praktisch: De voorstelling kun je gaan zien om 14.30 uur in Theater Dakota. Klaas! Is geschikt voor kinderen vanaf ca 5 jaar. Kaarten bestel je via de website van  Theater Dakota.

Toneelmiddag (7+) in Theater Dakota

Ook in Theater Dakota is zondagmiddag een toffe workshop voor kinderen van 7 jaar en ouder. De workshop is ook van het NTjong, die ook de voorstelling Klaas! spelen. In dit toneelatelier gaan de kinderen samen maken, denken, spelen en onderzoeken wat we Sinterklaas het liefst zouden vragen voor onszelf en een ander. Aan het eind van de middag wordt er een kleine presentatie gegeven voor ouders, broertjes, zusjes en vriendjes (16.30 uur).

Praktisch: Om mee te doen meld je je kind hier aan. Doe je mee? Meld je je kind hier aan voor de Workshop Toneelatelier 7+ van NTJong. Deze middag begint om 13 uur en de voorstelling Klaas! is onderdeel van de workshop.

Bloemenpersworkshop in Science Centre Delft

Geniet het hele jaar door van de meest schitterende bloemetjes met gedroogde bloemen. Met een zelfgemaakte bloemenpers van Science Centre Delft kun je de mooiste bloemen zelf drogen en bewaren! Misschien wel een leuk Siinterklaascadeau voor een vader, een moeder of een oma.

Praktisch: Reserveren voor deze workshop is niet mogelijk, je kunt je aanmelden bij de balie tijdens je bezoek. De gehele dag wordt deze workshop gegeven en de eerste sessie start rond 12:00 uur. Deze workshop is voor kinderen van alle leeftijden, maar er moet wel zelfstandig gemeten en geknipt worden. Bij jongere kinderen is begeleiding van een ouder of verzorger nodig. De workshop kost € 3,50- bovenop de entreeprijs.

7 januari 2018 - zondagtips

Open Kinderatelier in het Kunstmuseum

In het Kunstmuseum (tot vorige maand nog bekend als het Gemeentemuseum) kunnen de kids zondagmiddag heel goed knutselen. Wij namen hier laatst een kijkje en waren onder de indruk van het professionele atelier en de enorme hoeveelheid, goed gesorteerde, knutselmaterialen. Het is een kinderatelier, het is dus de bedoeling dat je kind zelf (zonder ouders) komt knutselen. De kinderen worden begeleid door ervaren museumdocenten.

Praktisch: Het kinderatelier vind je in het Kunstmuseum op de begane grond. Deelname is gratis. Toegang tot het museum is voor kinderen ook gratis. Het atelier is geopend tussen 12 en 16 uur. Je kunt na deelname je zelfgemaakte kunstwerk direct meenemen.

Ranja en Rosé ontvangt geen geld of vergoeding voor vermelding in de weekendtips. 

Voor alle genoemde activiteiten en voorstellingen waren nog kaarten beschikbaar op het moment van publicatie. 

Delen:


Bekijk op kaart

De tofste tips voor dit Sinterklaas weekend – 16 en 17 november

Den Haag, Nederland

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart