Weekendtips voor 17 en 18 maart – bijna voorjaar…

17 en 18 maart
Dit weekend

Door Willemijn – Het lenteachtige weer van afgelopen dagen is weer ingeruild voor winterse kou. Is het de laatste stuiptrekking van Koning Winter van dit jaar? Dat hoop ik eigenlijk wel. Terwijl de strandtenten inmiddels worden opgebouwd en zelfs al deels staan, zie je ook dat er naast buiten ook ‘binnen’ nog heel veel leuks te doen. Hierbij mijn Ranja en Rosé tips voor dit weekend. Geniet ervan!

Zaterdag

Vlotbrug in Leiden

Gekker wordt het niet: we starten met een opmerkelijk museum – vanaf dit weekend (tot en met begin mei)  kun je in Leiden naar een drijvend kasteel. Ja, echt waar. Vanaf heden ligt hier namelijk de Vlotburg aangemeerd een museumschip over de Middeleeuwen in de vorm van een kasteel op het water. In het kasteel zie je levensechte taferelen van de wijze waarop de mensen aten, wat voor kleding ze droegen en de verschillende ambachten en middeleeuwse gebruiken.

Praktisch: De Vlotbrug ligt aangemeerd aan de Zijlsingel in Leiden. Toegangsprijzen en openingstijden vind je hier.

Lammetjes kijken op Boerderij Nellesteijn

De Lente komt er echt aan en de eerste lammetjes zijn al geboren bij Boerderij Nellesteijn in Wassenaar. Op deze bezoekboerderij ben je van harte welkom om een kijkje te komen nemen. Het is een melkveehouderij (er zijn dus koeien), maar ze hebben ook schapen. In de winkel kun je kaas kopen die van de eigen melk gemaakt is.

Praktisch: De stallen zijn geopend op zaterdag tussen 11 en 17 uur. Het adres van de boerderij is Maaldrift 6 in Wassenaar.

lammetjes

Koeskoes bij Kooman’s in Scheveningen

Een Kookwedstijd, een klimbuideldier en een kikker die valst speelt…. Dat zijn de ingrediënten van deze leuke en spannende poppenkast voorstelling bij Kooman’s Poppentheater. Dompel je kids en jezelf onder in dit heerlijke klassieke vermaak in het kleine huiskamer theater van Kooman’s.

Praktisch: De voorstelling is om half 3. Je vindt Kooman’s Poppentheter op de Frankenstraat 66 in Den Haag. Kaartjes bestel je online en reken je aan de deur pas af.

Koomans

Tina de musical (8+) in het Zuiderstrandtheater

Heb jij thuis Tina fans? Dan is dit je ideale musical. Tina (het bekendste meidenweekblad van Nederland) bestaat 50 jaar en viert dat met een vrolijke musical voor meiden, moeders én oma’s (en broertjes, vaders en opa’s). De musical is een doldwaze show met heel veel meidenpret en de allerleukste liedjes.

Praktisch: De voorstelling begint om 15.00 uur in het Zuiderstrandtheater in Den Haag. Kaarten kun je online kopen.

Fotocredits: Tina de musical / Zuiderstrandtheater

Saint Patrick’s day

Heb je Iers bloed in je aderen? Of gewoon zin in een leuke middag in de binnenstad? Bezoek dan het Saint Patrick’s festival op de Grote Markt. Saint Patrick’s Day is de nationale feestdag van Ierland waarbij de Ieren op 17 maart de beschermheilige van het land, herdenken. St. Patrick’s Day op de Grote Markt Den Haag is de grootste viering van deze Ierse feestdag in Nederland. Op dit festival zie je diverse Ierse (jeugd) dansgroepen en bands, er is een markt met typisch Ierse producten en de beste Ierse gerechten.

Praktisch: Saint Patrick’s Day wordt vanaf 15.00 u op de Grote Markt gevierd en de toegang is gratis.

Open dag in het ziekenhuis – Leiderdorp

Vandaag ben je van harte welkom op de open dag van Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp. Dus als jouw kinderen graag doktertje spelen en misschien wel dokter of verpleegkundige willen worden, dan is deze open dag een aanrader. Tijdens de open dag kun je kennismaken met de nieuwste medische technieken, leggen de medewerkers uit en wat er achter de schermen gebeurt om 24/7 de zorg te bieden die nodig is. Ook voor kinderen is er van alles te doen. Zo kunnen ze hun arm (laten) Gipsen, is er een poppendokter die de poppen en knuffels aan een grondig medische check onderwerpt en kun je jezelf verkleden als een echte chirurg.

Praktisch: Het Alrijne Ziekenhuis is geopend van 10 tot 16 uur om een kijkje te nemen. Je vindt dit ziekenhuis aan de Simon Smitweg 1 in Leiderdorp. Voor het programma kijk hier.

Jazz in de Kinderkamer (Leiden)

Jazz in de Kinderkamer is het allereerste huiskamerfestival voor kinderen. Het festival heeft als doel om kinderen, in de leeftijd van 6 tot en met 12 jaar, al in aanraking te laten komen met verschillende stijlen jazz-muziek. Op verschillende plekken in de binnenstad van Leiden zijn er optredens waarop de kids (en jij zelf ook) kunnen (mee)zingen en swingen op Jazzy deuntjes.

Praktisch: Het festival begint vanaf 14.30 uur rondom de Haarlemmerstraat. Er zijn vanaf er diverse optredens. Let op: Om te genieten van dit festival moet je wel even een kaartje kopen.

Jazz in de kinderkamer

Fotocredits: Jazz in de kinderkamer

De Kleine Cowboy – Theater Ins Blau (Leiden)

Deze Western gaat over klein zijn in een grote wereld. De Kleine Cowboy Boy neemt je mee op een avontuur vol stoere cowboys en vrolijk zingende cactussen, compleet met zanderige soundtrack, live geluidseffecten en kampvurige liedjes. Een voorsteling voor kleine cowboys en grote bandieten.

Praktisch: Deze voorstelling is in Theater Ins Blau in Leiden. Het begint om 15 uur. De leeftijdsindicatie is van 4 tot 8 jaar oud. Kaarten koop je hier.

Museumnacht Kids

Dit weekend vind het Museumnacht Kids festival plaats. Ruim 22 musea en aanverwante (culturele) instellingen in en rond Den haag openen zaterdag vanaf 17.00 hun deuren voor een hele leuke avond voor de kids en jezelf in het museum. Eerder deze week vertelden we je al welke highlights je zoal kunt verwachten. Dat het spectaculair wordt is zeker. Omdat het event helemaal is uitverkocht, hoop ik dat jij één van de gelukkigen met een kaartje bent.

Museumnacht kids

Fotocredit: Museumnacht kids/ Gemeentemuseum

Zondag

Ga op wereldreis in Den Haag

Vandaag kun je op wereldreis in Den Haag. Een heel leerzame dag voor jezelf én voor de kinderen. De Wereldreis door eigen stad wordt georganiseerd vanwege de Internationale dag tegen racisme en discriminatie.  Veel culturele en religieuze gebouwen en organisaties openen zondag de deuren. Wil jij wel eens zien hoe een kerk, moskee, klooster of synagoge er van binnen uitziet? Dan moet je vandaag een kijkje gaan nemen.

Praktisch: Tussen 12 en 17 uur ben je op ruim 35 locaties in Den Haag van harte welkom. Er rijden bussen om je van de ene kant van de stad naar de andere kant te brengen. Helemaal gratis. Alle informatie vind je hier. Ook is er een plattegrond met de locaties die deelnemen.

Fotocredits: Wereldreis in eigen stad

Hans en Grietje de Musical – Westlandtheater De Naald (Naaldwijk)

Knibbel, Knabbel, Knuisje, wie knabbelt er aan mijn huisje? Dat zijn natuurlijk Hans en Grietje! Deze broer en zus die niet van het snoephuisje af kunnen blijven zijn zondag in Westlandtheater De Naald in Naaldwijk.

We kennen natuurlijk allemaal het verhaal over het arme houthakkersgezin. Vader kan zijn kinderen niet meer onderhouden en besluit Hans & Grietje in het bos achter te laten, in de hoop dat iemand ze vindt. Maar dan neemt het sprookje een andere wending. De kinderen komen namelijk de grappige, groene tovenaar Titus tegen, die ze meeneemt naar een bijzonder huisje. Alles is van snoep, koek en lekkernijen! Het lijkt erop dat Hans & Grietje nooit meer honger hoeven te lijden. Maar wat zij niet weten is dat Titus’ gemene vrouw Fien iets heel anders van plan is.

Praktisch: De voorstelling wordt gespeeld in het theater in Naaldwijk. Het begint om 13 uur. Kaartjes koop je online.

Fotocredits: Van Hoorne Entertainment

Olaf en de pretraket – Theater Ludens (Voorburg)

In een van onze favoriete kleinere theaters kun je vandaag terecht voor Olaf en de Pretraket. In deze voorstelling gaat Olaf, het nieuwsgierige gansje de ruimte in. Aan boord van ruimteschip ‘De Pretraket’ is het een gezellige boel en de muzikanten van Kleintje Kaf spelen als vanouds de sterren van de hemel. Maar… waarom verdwijnen alle meegebrachte knuffelbeesten?

De astronouten gaan op onderzoek uit en raken verstrikt in een buitenaards avontuur met vliegende kop en schotels, blauwe, rode en zwarte gaten en maffe ruimtewezens. Olaf, we’ve got a problem!

Praktisch: Deze voorstelling kun je zondag om 14 uur gaan zien in Theater Ludens in Voorburg. Kaarten zijn online te koop.

Fotocredits: Kleintje Kaf

Takkenhutten bouwen bij De Tuin van de Smid (Leiden)

Vandaag kun je in Polderpark Cronesteyn takkenhutten bouwen. Een heel leuke activiteit om samen met de kinderen te doen. Van wilgentenen worden de mooiste bouwwerken gemaakt. Het evenement wordt georganiseerd door de IVN en is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar en hun begeleider(s).

Praktisch: Het takkenhutten bouwen vindt plaats in Park Cronesteyn, bij De Tuin van de smid. Het begint om 14 uur en het is niet noodzakelijk om je aan te melden. Kijk voor alle informatie hier.

Prinses op de Erwt – Rijswijkse Schouwburg

In Rijswijk kun je zondag genieten van Prinses op de Erwt. In deze voorstelling moet Prins Koen trouwen, omdat zijn vader de koning met pensioen wil. Dus worden alle prinsessen uit de buurt uitgenodigd. Want anders zal de boosaardige zus van de koning, Gruwelina de troon opeisen. Maar Koen wil alleen maar trouwen met een meisje dat hij zelf leuk vindt… Als Koen besluit de wijde wereld in te trekken om zelf te kunnen bepalen wat hij met zijn leven wil, komt hij in het bos een meisje tegen: Annabel. Maar is dit wel een geschikt meisje voor een prins? Met behulp van de konijntjes in het bos en natuurlijk de erwt, loopt het verhaal gelukkig goed af.

Extra leuk is het dat je voor de voorstelling al welkom bent om je eigen prinsen of prinsessenkroon te komen maken.

Praktisch: Deze voorstelling begint om 14 uur in De Rijswijkse Schouwburg. Kaarten koop je online. Voor het knutselen gaan de deuren om 13 uur open. Je kunt hier aan deelnemen zonder je aan te melden.

Prinses op de erwt

Fotocredits: Langhout Theaterproducties

Een biologieles op muziek in Wateringen

Altijd al meer willen weten over verschillende dieren uit het dierenrijk? Vijf biologen komen zondag 18 maart naar de Vang in Wateringen om te vertellen over de verschillende dieren die te vinden zijn in de wilde natuur. Maar deze biologen komen niet alleen. Verhaal en muziek komen deze middag bij elkaar. Muziekvereniging de Phoenix speelt muziek die het verhaal van de biologen nog meer tot leven brengt. Samen nemen ze je mee op pad door het dierenrijk. Vissen, slangen, apen, panters en beren. Allemaal komen ze voorbij in deze voorstelling. Neem je verrekijker en notitieboekje maar mee want die zul je nodig hebben.

Praktisch: De voorstellingen worden gespeeld om 13.00 en 15.30 in de Vang in Wateringen. Kaarten zijn te verkrijgen via kindertheater@phoenixwateringen.nl

Assepoester (4+) – Theater aan het Spui

In Theater aan het Spui is een voorstelling een feestje. Niet alleen omdat de voorstellingen zelf meestal van hoge kwaliteit zijn, maar vooral ook omdat ze het in de foyer al gezellig maken. Er is meestal wel wat extra leuks te doen. Het loont dus om ruim op tijd te zijn. Zondag kun je een kijkje gaan nemen bij Assepoes. Een dansvoorstelling voor kinderen vanaf 4 jaar.

Assepoes noemen ze haar plagerig…… omdat ze van haar stiefmoeder en stiefzusjes altijd de rotklusjes moet opknappen. Zij hebben van alles het nieuwste van het nieuwste en Assepoes krijgt alleen de afdankertjes. Daar pesten de stiefzusjes haar dan ook mee. Op een dag geeft de buurjongen een groot feest. In het dorp staat hij bekend als Prins Vollebeurs, omdat hij uit een erg rijke familie komt. Ieder meisje uit de buurt wil dan ook graag verkering met hem. Assepoes wil ook naar het feest, maar van haar stiefmoeder moet ze de badkamer schoonmaken. Haar stiefzusjes mogen natuurlijk wel gaan. Verdrietig staart ze naar haar kledingkast vol afdankertjes.
Maar dan gebeurt er iets bijzonders…

Praktisch: De voorstelling is zondag om 11 uur én om 14 uur te zien in Theater aan het Spui. Assepoes is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar. Kaarten zijn online te koop.

Fotocredits: Assepoes /hnt.nl

Deze tips zijn objectief gekozen. Ranja en Rosé ontvangt voor vermelding in dit weekendoverzicht geen geld of vergoeding. 

Delen:

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart