De leukste tips voor dit weekend – 18 en 19 augustus

Dit weekend

Door Willemijn – Bijna is de vakantie voorbij, nog een weekje. Tenminste voor de kinderen, want helaas moet ik maandag weer gewoon aan het werk. Maar nog even de tijd om lekker te genieten. En dan gaan prima met deze weekendtips. Want waar het vorig jaar echt minder druk was met verschillende activiteiten is het dit jaar onverminderd veel te doen in de weekenden. Lees dus snel de leukste tips in en om Den Haag die ik weer voor je verzameld heb. Veel plezier!

Zaterdag

Heerekrintjes in het Zuiderparktheater

Vandaag is er een bijzondere voorstelling te zien in het Zuiderparktheater in Den Haag. Volgens mij echt een aanrader: het ´Internationale Volkspoppenfestival´ in het Zuiderpark in Den Haag. Van 11.00 tot 15.00 uur zie je achtereenvolgens acht (!) voorstellingen door poppenspelers vanuit zowel Nederland als het buitenland die hun speelvaardigheden tonen aan het publiek. Alle voorstellingen zijn natuurlijk bedoeld voor kinderen, maar ook voor volwassenen erg leuk.

Praktisch: Het festival is te bezoeken in het Zuiderparktheater vandaag vanaf 11 uur. Kaarten zijn online te koop op de site van het theater.

heerkrintjes

Historisch Festival Scheveningen

Vandaag ga je terug in de tijd, tijdens het Historisch Festival Scheveningen. In het oude dorp van Scheveningen (rond de Keizerstraat) kun je van 11 tot 17 uur genieten van de geschiedenis van Scheveningen met een aantal bekende en minder bekende historische taferelen. Zo is er een wasstraat, wordt het verhaal van de Scheveningse vijfling nagespeeld, is er een ouderwetse vismarkt (met verse vis), kun je genieten van een klederdrachtshow en zijn er verschillende visserskoren die hun liederen zingen.

19 augustus

Vuurwerkfestival Scheveningen

In Scheveningen vindt vanavond de laatste avond van het Internationaal Vuurwerk Festival plaats. Vandaag kun je gaan kijken naar de vuurwerkkunsten van China om 21.45 uur, Japan om 22.10 uur en van Spanje om 22.30 uur. Mochten je kinderen al wat ouder zijn, of gewend zijn om wat later te gaan slapen dan is dit wel een evenement om eens een bezoekje te brengen. De vuurwerkartiesten zijn echte professionals en dat is zeker wel te zien. Naast de spectaculaire vuurwerkshows is er dit jaar wederom entertainment op drie verschillende podia met muzikale optredens, acts, dansgroepen en liveoptredens van de Crazy Piano’s. Het entertainmentprogramma begint al overdag en vindt voornamelijk op het strand plaats.

Praktisch: Het evenement trekt heel veel bezoekers en er wordt dus ook dit jaar weer grote drukte verwacht. Het is dus verstandig om met de fiets te komen. Alle informatie over het festival vind je op deze site. Hier vind je ook het entertainmentprogramma.

19 augustus

Boerderijfeestje met pannenkoeken bij BuytenDelft

BuytenDelft is een heerlijke kinderboerderij voor kinderen en leuk voor ouders. Helaas geldt er voor de waterspeeltuin nu een negatief zwemadvies, maar daarom hoef je de boerderij zeker niet te mijden. Hier hebben ze namelijk vanaf dit weekend tot het eind van de zomervakantie een leuk programma. Kinderen kunnen naast de ‘standaard’ dingen als pony rijden ook een melkkoe melken, lasso werpen of een potje sjoelen. Daarnaast begint om 16.30 uur een heus pannenkoekenfeestje. Voor 5 euro per kind kun je zelf je pannenkoek versieren en een lekker glaasje limo drinken. En de horeca is ook voor ouders een fijne plek voor een gezellige zaterdagmiddag.

Laatste kans om Zegels en Pegels te zien in het Nutshuis

Ben je al naar de voorstelling Zegels en Pegels in het Nutshuis geweest? Nee? Dan is vandaag je laatste kans. Deze gratis tentoonstelling over geld, banken, sparen en kluizen is echt een aanrader. Ik schreef er een tijdje geleden een blog over.

Zegels en Pegels

Feestweek in De Lier

In De Lier is het Kermis en wordt een ouderwetse feestweek georganiseerd. Zaterdag is de laatste dag. Maar mocht je nog mooie dingen willen kopen of je rotzooi willen verkopen, je kunt vanaf 9 uur naar de Rommelmarkt. Daarnaast is er Kortebaan draverij (dus met paarden) en ringsteken.

Praktisch: Het hele programma en de locaties zijn te vinden in dit online programma.

Nachtvlinders kijken bij Park Cronesteyn in Leiden

Voor deze tip moeten je kinderen echt wat langer op kunnen blijven. In Park Cronesteyn gaat de IVN namelijk op zoek naar nachtvlinders. Deze worden dor een gids gelokt, gevangen en daarna kun je ze bekijken. Het is een excursie voor iedereen die 6 jaar of ouder is en interesse heeft in de natuur.

Praktisch: De excursie begint om 20.30 uur en de eindtijd is 23.30 uur. Is dat te laat, dan ben je vrij om eerder weg te gaan. De excursie vindt plaats bij schooltuinen De Akkerdistel, naast kampeerboerderij Stochemhoeve, Polderpark Cronesteyn (adres: Cronesteyn 2 G, 2322LH Leiden). Het is hier echt donker, dus een zaklantaarn is heel verstandig om mee te nemen.

19 augustus

Zondag

Parkrijtuigdag op Kasteel Duivenvoorde

Op zondag 19 augustus wordt de terugkeer van vier historische parkrijtuigen op landgoed Duivenvoorde feestelijk gevierd met een dag vol dieren, demonstraties en andere activiteiten in het park. De gerestaureerde rijtuigen maken een ronde door het park en op verschillende plekken in het park kun je dieren (pony’s, ezels, geiten en bokken) bewonderen en aaien. Op de weide achter het kasteel worden met de dieren diverse (rij)demonstraties gegeven, zoals hoe leerden adellijke kindjes vroeger pony rijden? Hoe werden ezels vroeger voor de kar gespannen? En wat maakte de Welsh-pony zo geschikt als kinder-rij-pony?

Praktisch: De parkrijtuigdag is van 10.00 tot 16.00 uur op landgoed Duivenvoorde, Laan van Duivenvoorde 4 in Voorschoten. Kaarten voor de dag zijn online te koop.

Leiden in Space

In Leiden vindt dit weekend het festival Leiden in Space plaats. In verschillende musea kun je meer gaan leren over de ruimte. Het programma bestaat uit verschillende lezingen die leuk zijn voor jong (vanaf 5 jaar) en oud. Je kunt bijvoorbeeld leren wat donkere materie is, hoe melkwegstelsels ontstaan en planeten worden gevormd. Maar ook of er planeten die op de Aarde lijken en of hier mensen kunnen wonen. Op deze en heel veel andere vragen over ons fascinerend heelal geven Leidse astronomen je graag een antwoord.

Voor als deze antwoorden ben je zondag welkom in de Oude Sterrewacht waar de hele dag interessante publiekslezingen voor een breed publiek van jong tot oud te beluisteren zijn. In het planetarium dat op die dag buiten opgesteld staat kan je in een spectaculaire show een reis door het heelal maken. Ook zijn er leuke spelletjes en activiteiten voor kinderen van alle leeftijden. In Rijksmuseum Boerhaave zijn er verschillende activiteiten voor jong en oud. Zo worden er speciale rondleidingen georganiseerd en zullen er lezingen zijn over de maan. Ook zullen er echte maanstenen te zien zijn.  Op de Leidse instrumentmakers School (LiS) wordt stil gestaan bij materiaal uit de ruimte en zijn er demonstraties van een maanrover.

Praktisch: De dag leiden in Space is op drie verschillende locaties. Om te zien wat er op de drie locaties te doen en te zien is verwijs ik je naar deze drie sites: Oude Sterrewacht, Museum Boerhaave en Leidse instrumentmakers School. Op alle drie locaties is deelname gratis.

Leiden in Space

Pizzamiddag bij Pluk

Pluk is bij een beetje lekker weer een van de fijne plekjes in Den Haag. De kinderboerderij, de heemtuin, zelf plukken of een bakkie koffie en iets lekkers. Je kunt je hier heerlijk vermaken. Morgen is het voor gezinnen extra leuk. Pluk organiseert namelijk een Pluk Pizza Party. Om 14 uur sluit de reguliere horeca, wordt de oven heet gestookt en kun je gaan genieten van een heerlijke pizza. Natuurlijk zijn de ingrediënten biologisch, de pizzabodems van speltmeel. En dat alles in de pizza-smaken: Margherita, Groente uit eigen tuin en ‘special’.

Het is niet noodzakelijk om te reserveren. Deze activiteit gaat alleen door bij goed weer, op de Facebookpagina van Pluk Den Haag wordt hierover gecommuniceerd.

Pizza Pluk

Maak een Grazy Glider in Science Centre Delft

In Science Centre Delft kun je niet alleen zien hoe een vliegtuig werkt, je kunt zondag ook een vliegtuig van de toekomst ontwerpen. Vandaag maak je tijdens de workshop Grazy Glider namelijk je eigen vliegtuigje en zorg je er voor dat deze blijft zweven. En een coole Grazy Glider si natuurlijk niet saai wit, je kunt hem dus ook nog versieren met futuristische lijnen en kleuren.

Praktisch: Reserveren voor deze workshop is niet mogelijk, je kan je aanmelden bij de balie tijdens je bezoek. De gehele dag wordt deze workshop gegeven en de eerste sessie start rond 12:00. Bijkomende kosten zijn €3,00 en het is voor kinderen vanaf 7 jaar.

Watergevecht bij Buytendelft

Vandaag worden er geen pannenkoeken gegeten en gebakken bij Boerderij Buytendelft, maar kun je meedoen aan een watergevecht. Om mee te doen moet je je eigen waterpistool meenemen. De kinderboerderij zorgt er voor dat de pistolen gevuld kunnen worden met water. Het gevecht vindt plaats in de speeltuin. De entree tot de speeltuin is 2 euro.

19 augustus

Familie-atelier in Gemeentemuseum

In het Gemeentemuseum kun je zondagmiddag samen met je kind lekker knutselen. Wij namen hier afgelopen week een kijkje en waren onder de indruk van het professionele atelier en de enorme hoeveelheid, goed gesorteerde, knutselmaterialen. Het is een familie atelier, dus het is de bedoeling dat je samen met je kind komt knutselen. Als het niet heel druk is, is het ook prima om je kind even alleen te laten knutselen terwijl jij het museum bekijkt.

Praktisch: Het familie atelier vind je in het Gemeentemuseum op de begane grond. Deelname is gratis. Toegang tot het museum is voor kinderen ook gratis. Het atelier is geopend tussen 12 en 16 uur. Je kunt na deelname je zelfgemaakte kunstwerk direct meenemen.

Familierondleiding Groeten uit Scheveningen – Haags Historisch Museum

In het Haags Historisch Museum kun je ook naar het strand. Hier staat namelijk de zomerse familietentoonstelling Groeten uit Scheveningen. In deze tentoonstelling ga je mee op reis door de 200-jarige geschiedenis van Scheveningen. De tentoonstelling zit vol leuke doe-activiteiten voor jong en oud: maak een quiz, verstuur een ouderwetse ansichtkaart en ga op de foto in badkleding van vroeger. Bijzondere affiches, foto’s, badmode en schilderijen leren je op speelse wijze hoe Scheveningen zich in de loop der jaren ontwikkelde tot de drukbezochte badplaats die het nu is. Zaterdag kun je nog meer leren tijdens de familie-rondleiding. Als je het leuk vindt, kun je na afloop als souvenir nog een vrolijk parasolletje knutselen in het museumcafé

Praktisch: De familierondleiding start om 13 uur en duurt ongeveer 45 minuten. Aanmelden is niet nodig. De rondleiding is geschikt voor zowel kinderen als (groot-)ouders. Je kunt met een geldig toegangsbewijs voor het museum gratis deelnemen aan de rondleiding.

Groeten uit Scheveningen Groeten uit Scheveningen

 

Deze tips zijn objectief gekozen. Ranja en Rosé ontvangt voor vermelding in de weekendtips geen geld of vergoeding. 

Delen:

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart