Weekendtips: 2 & 3 november – herfst! Regen, wind en kou in aantocht

Dit weekend

Door Willemijn – Er staat ons weer een heerlijk herfstweekend te wachten. Niet alleen lekker om naar buiten te gaan en te genieten, maar ook om gezellig iets met de kids te ondernemen. Dat snappen ze bij alle uitjes blijkbaar heel goed, want er staan weer veel fijne dingen op het programma. Vooral in de musea is veel leuks te doen, er zijn een aantal mooie theatervoorstellingen of je gaat naar een herfstfeest bij de kinderboerderij. Lees snel verder voor heel veel fijne tips voor  2 en 3 november. Wil je weten wat wij dit weekend gaan doen? Volg mij dan ook op Instagram.

Zaterdag

Krijg de kleertjes ruilmiddag – Herfst en winter

Heb je nog een big shopper met goede, gewassen en niet kapotte kinderkleding staan en wil je die omruilen voor nieuwe, tweedehands kleren? Dan is de ruilmiddag van Krijg de Kleertjes vandaag een evenement voor jou. Want vandaag vindt er in weer zo’n middag plaats, speciaal voor lente-kleren. Tijdens een ruimiddag breng je een big shopper met kinderkleding (voor de herfst en de winter) in en mag je de inhoud ‘omruilen’ voor een nieuwe big shopper met kinderkleding. Natuurlijk bepaal je zelf welke kleren je weer mee terug naar huis neemt.

Praktisch: Je bent tussen 12 uur en 15.30 uur welkom aan de Thomas Schwenckestraat 28 – 30 in Den Haag. Alle informatie vind je hier.

20 januari

Natuurwerkdag 2019

Samen buiten aan de slag voor de bij, vlinder, hagedis of de vogels? Het kan op de Natuurwerkdag! Ga samen met andere vrijwilligers aan de slag in het groen. Het is leuk en gezellig om buiten aan het werk te gaan tijdens de grootste vrijwilligersdag in het groen!

Open dag bij de Egelopvang in Den Haag

In Den Haag en omgeving leven heel veel egels. Je ziet ze niet vaak, maar ze zijn er wel. Het zijn namelijk nachtdieren. En met name in de groene wijken, parken, bossen en in de duinen kun je ze tegenkomen. Helaas worden de dieren vaak aangereden of gepakt door een kat. En als je dan zo’n egeltje vindt, dat kun je hem naar de Egelopvang brengen.  Hier worden egels opgevangen die zich in de drukke stad even niet konden redden. Vandaag is het hier open dag en kun zelf een kijkje nemen bij de egels.

Praktisch: De open dag is tussen 14 en 16 uur. Je vindt de opvang in de Westduinen aan het eind van de Savornin Lohmanlaan, hoek Laan van Poot. Op de website van de egelopvang is de datum van de open dag niet aangepast. Op de Facebookpagina van de opvang is wel aangegeven dat je welkom bent.

Tweedehands speelgoedbeurs Harlekino (Pijnacker)

Ben jij al aan het ‘hamsteren’ voor 5 december? Of denk je ‘nog een maand, dus ikheb nog 4 weken ruim de tijd’? Ik zit duidelijk in de eerste categorie. Dus van de speelgoedbeurs van Speelotheek Harlekino in Pijnacker word ik wel blij. Want mijn kinderen zijn net zo tevreden met een tweedehands cadeau als dat ze zijn met een nieuw pakje. Als het maar mooi ingepakt en compleet is natuurlijk. In Pijnacker kun je zaterdag van 9 tot 12 uur een tweedehands speelgoedbeurs bezoeken. En alvast de mooiste cadeautjes scoren.

Praktisch: De speelgoedbeurs is tussen 9 en 12 uur. Je vindt de beurs in basisscholen Ackerweide en Bonte Tol aan de Gantellaan in Pijnacker. De toegang is gratis.

Robotlab en Zet je licht aan bij Science Centre Delft

Bij Science Centre Delft  kun je in het Robotlab leren programmeren. Ga aan de slag met een Ozobotje en ontdek hoe je een robotje precies kan laten doen wat jij wilt. Het Robotlab is gratis bij een bezoek aan het Science Centre Delft. Aanmelden voor deze workshop is niet nodig.

Het Repair Café zaterdag in Science Centre Delft doet ook dit jaar mee met de fietsverlichtingsactie van de ANWB. De verlichting van je fiets of die van je kind wordt gecontroleerd en zo nodig gerepareerd of vervangen. Ook wordt er een korte fiets-check gedaan.

Praktisch: Science Centre Delft is geopend van 11 tot 17 uur. De workshop is gratis als je een bezoek brengt aan het museum. Museumkaart is hier geldig. Je vindt het museum op de Mijnbouwstraat 120 in Delft. Deze workshop wordt gegeven tussen 12 en 15 uur.

Ooievaarspas-dag in Madurodam: gratis toegang met je Ooievaarspas

De Ooievaarspas is jarig en organiseert een speciale dag in Madurodam. Heb je een ooievaarspas? Dan mag je vandaag (en zondag) kosteloos naar binnen.
Op zaterdag zal wethouder Bert van Alphen rond 11.30 uur de Ooievaarspasverjaardag feestelijk openen in het park. Ben jij een van de eerste duizend bezoekers? Dan word je getrakteerd op een kopje koffie, thee of limonade. En er zijn diverse Ooievaarspasactiviteiten: je kunt een gezellige workshop volgen en een leuke prijs winnen bij het Rad van Fortuin! En ook op zondag met je dit weekend gratis Madurodam in met je Ooievaarspas.

Indian Summer met Koek en Zopie bij TrashUre Hunt

De herfst is in volle gang en winter staat weer voor de deur. Na een goede zomer op het Haagse Strand, is het nu de beurt aan het Zwarte Pad om zo schoon mogelijk de winter in te gaan. Niet alleen voordat de meeuwen er met de schatten vandoor gaan, maar vooral om te voorkomen dat door storm, regen en sneeuw alle troep in de zee beland.

Praktisch: TrashUre Hunt start om 14 uur vanaf De Pier en de groep al slingerend via strand en duinen op zoek naar schatten rondom het Zwarte Pad.

De Griezelbus on Tour in de Leidse Schouwburg

Zijn jouw kinderen dol op de verhalen van Paul van Loon? Dan is deze griezeltip jullie op het lijf geschreven. Vanmiddag neem je namelijk een kijkje in de echte Griezelbus, dans je op swingende muziek, luister je naar spannende verhalen en ontmoet je Paul van Loon in het echt. Natuurlijk ga je met hem op de foto gaan én scoor je ook nog een handtekening voor in je boek. Het kan allemaal bij De Griezelbus on tour!

In deze muzikale show vol spannende én vrolijke griezelavonturen neemt Paul van Loon je samen met zijn band Andere Snuiters mee op reis naar de wereld van Dolfje Weerwolfje, de Griezelbus en P. Onnoval, Jimi Rip en andere nachtwezens.

En een griezelfeestje is natuurlijk niet geslaagd als je niet zelf griezelig eng verkleed bent.

Praktisch: De Griezelbus on Tour is zaterdagmiddag om 14.30 uur in de Leidse Schouwburg. Kaarten zijn te bestellen op de website van het theater.

Zondag

Open Kinderatelier in het Kunstmuseum

In het Kunstmuseum (tot vorige maand nog bekend als het Gemeentemuseum) kunnen de kids zondagmiddag heel goed knutselen. Wij namen hier laatst een kijkje en waren onder de indruk van het professionele atelier en de enorme hoeveelheid, goed gesorteerde, knutselmaterialen. Het is een kinderatelier, het is dus de bedoeling dat je kind zelf (zonder ouders) komt knutselen. De kinderen worden begeleid door ervaren museumdocenten.

Praktisch: Het kinderatelier vind je in het Kunstmuseum op de begane grond. Deelname is gratis. Toegang tot het museum is voor kinderen ook gratis. Het atelier is geopend tussen 12 en 16 uur. Je kunt na deelname je zelfgemaakte kunstwerk direct meenemen.

Herfstfeest bij Kinderboerderij Tanthof

Bij de fijne kinderboerderij Tanthof in Delft is het herfstfeest! Je kunt weer van alles doen, zoals knutselen, uilenballen pluizen, schminken en… er komt een echte roofvogelshow!

Praktisch: Kinderboerderij Tanthof vind je Abtswoude 5 in Delft. Je bent welkom tussen 12 en 16 uur. Een stempelkaart kost 3 euro. De roofvogelshow is om 15 uur.

Dummie de mummie-dag in Rijksmuseum van Oudheden

Op zondag vindt de Dummie de mummie-fanmiddag plaats in het Rijksmuseum van Oudheden. Deze keer is niet Dummie, maar schrijfster Tosca Menten jarig. Ze is dit weekend twintig jaar schrijfster en viert dit samen met Dummie en alle fans in het museum. Dat wordt dus een feestelijke middag.

Praktisch: zondag van 13.00 – 16.00 uur, vanaf 6 jaar. De toegang: gratis bij aankoop van een museumkaartje. Let op: vooraf hier aanmelden is verplicht. Dat kan via de website van het museum.

Rijksmuseum van Oudheden

Do-re-Mi…Sound of Music in de Rijswijkse Schouwburg

Muziektheater ODES speelt de klassieke familiemusical The Sound of Music. Je kunt op zondagmiddag om 14 uur  genieten van de matinee van deze hartverwarmende musical. Leuk voor jong en oud én ondersteund door een live orkest. Natuurlijk inclusief de klassiekers My Favorite Things, Climb evry Mountain, Do-Re-Mi- en Edelweiss.

Praktisch: De voorstelling is bijna uitverkocht. Wil je zondagmiddag dus genieten, bestel je kaarten dan heel snel. Er is ook een zaterdagavond voorstelling. Ook die is bijna uitverkocht.

Solderen in Science Centre Delft

Ga zelf aan de slag en leer solderen tijdens de workshop solderen. Je leert over een elektrische schakeling en ontdek eigenlijk hoe snel je al een lampje kan laten knipperen.

Praktisch: Reserveren voor deze workshop is niet mogelijk, je kan je aanmelden bij de balie tijdens je bezoek. De gehele dag wordt deze workshop gegeven en de eerste sessie start rond 12:00 uur. Bijkomende kosten zijn € 6,50 en het is voor kinderen vanaf 9 jaar.

Vang je eigen DNA of word detective in Museon

Museon staat in het teken van speurwerk. In de tentoonstelling ga je namelijk als een echte rechercheur of detective aan de slag om te achterhalen hoe ötzi in de bergen is overleden. Extra leuk zijn de activiteiten op zondagmiddag. Kinderen vanaf 6 jaar kunnen een echte detective worden. Ze kruipen in de huid van een echte sporenonderzoeker en proberen deze misdaad op te lossen. Je gaat als onderzoeker aan de slag met verschillende onderzoekstechnieken die ook gebruikt zijn bij het onderzoeken van Ötzi, the Iceman. Zo onderzoek jij je eigen vingerafdrukken en maak je een gebitsafdruk van je eigen gebit. Deze krijg je mee naar huis!

Kinderen vanaf 9 jaar kunnen hun eigen DNA onderzoeken. In deze workshop vang jij je eigen DNA in een reageerbuisje. In het CSI Lab ga je verder aan de slag om je eigen DNA zichtbaar te maken. Aan het einde van de workshop maak je van je eigen DNA een kettinkje dat je na afloop van de workshop mee naar huis neemt.

Praktisch: de workshops worden gegeven in het Museon. Om deel te nemen wordt er naast de reguliere toegangsprijs ook een kleine bijdrage gevraagd. Alle informatie over de DNA workshop vind je hier. Wil je meer weten over de detectivetraining? Klik dan hier.

De Soepsteen van Pierre Wind

In Theater de Nieuwe Regentes is zondag een festival. Voor kinderen is de voorstelling De Soepsteen onderdeel van het programma. Pierre Wind vertelt dat verhaal op een leuke en interactieve manier. Het verhaal van de soepsteen is van oorsprong een Iers volksverhaal over van niets iets bijzonders maken. Wanneer een zwerver honger heeft, bedenkt hij een slimme manier om gratis aan eten te komen. Hij maakt een vrouw wijs dat hij soep kan koken van een speciale steen. Hij krijgt een pan met water en stopt de soepsteen erin en langzaam maar zeker ontstaat er een heerlijke soep. Maar of dat nu door die steen komt…

Praktisch: Deze familievoorstelling is geschikt voor iedereen van zes jaar en ouder. Entree is 4 euro. Wil je het hele festival bezoeken dan kun je beter een dagkaart kopen. De voorstelling begint om 11 uur. Tickets bestel je op de website van het theater.

Zaterdag en zondag

Le Marie Marché

Is Frankrijk je favoriete vakantieland? En mis je de heerlijke Franse markten nu het hier herfstig koud is?  Kom dan zaterdag en zondag naar het Plein. Hier staat namelijk Le Marie Marché. Je vindt er veel mooie foodkramen en seizoensgebonden lifestyle en brocante artikelen. Maar je kunt hier ook eten als een Fransman. Geniet bijvoorbeeld van een lekkere crêpe, eclair of macaron. Voor de kinderen biedt deze markt geen speciale attracties, maar lekker kijken en proeven vinden die van mij ook leuk.

Kinderen kunnen hier vandaag en morgen lampionnen maken voor St. Maarten.

Openingsweekend Schaatsbaan Plaswijckpark

Ook dit jaar vind je bij  Plaswijckpark weer een schaatsbaan. Dit jaar kunnen alle kinderen samen met hun (groot)ouders zwieren over het ijs. Er is 500m2 echt ijs om te ontdekken wat schaatsplezier is! Plaswijckpark zorgt gratis voor schaatsen. Zelf schaatsen meenemen mag uiteraard ook, mits het kunst- en ijshockeyschaatsen zijn. Je moet wel handschoenen meenemen, want die zijn op de ijsbaan verplicht.

Plaswijck

Naar de film

Ook dit weekend kun je natuurlijk naar diverse leuke kinderfilms. Wat dacht je van ‘Lotte op zoek naar de Draken’ of ‘Kapsalon Romy’ in zowel Lumen Delft als Filmhuis Den Haag.

Bij ‘Lotte op zoek naar de Draken’ krijgt het hondje Lotte een zusje. Samen beleven ze een heel spannend avontuur. Karl de wasbeer en Viktor de vis zijn twee wetenschappers die naar het dorpje Gadgetville komen. Ze nemen deel aan een belangrijke wedstrijd. Wie erin slaagt het volkslied op te nemen van de oudste diersoort ter wereld, de mythische vuurspuwende draak, wint de hoofdprijs. Lotte en haar zusje besluiten de wetenschappers te helpen met het zoeken naar de draken. Of ga lekker zitten in een pluche stoel bij Dakota en geniet van ‘de Club van Lelijke Kinderen’. In deze familiefim voor iets oudere kinderen moet Paul, een 11-jarige jongen met grote flaporen, op een dag plotseling mee op schoolreisje. Al snel komt hij er achter dat hij in werkelijkheid samen met honderden andere kinderen wordt opgesloten omdat hij lelijk is. Op deze manier wil president Isimo het land opschonen. Paul weet te ontsnappen en richt samen met Sara en een aantal andere kinderen ‘De Club van Lelijke Kinderen’ op. Vanuit hun schuilplaats gaan ze de strijd aan met het regime van de president. Lukt het Paul en zijn vrienden de andere lelijke kinderen te bevrijden, en het regime van Isimo omver te werpen?

Praktisch: Deze en andere films zijn te zien in Filmhuis Den Haag, Filmhuis Lumen in Delft en Theater Dakota. Kijk snel op de site van een van de theaters voor tijden en voor de andere films die hier te zien zijn.

Deze tips zijn objectief gekozen. Ranja en Rosé ontvangt hiervoor geen geld of vergoeding.

Voor genoemde voorstellingen waren bij het publiceren van dit artikel nog voldoende kaarten beschikbaar.

Delen:

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart