Meer dan 20 weekendtips voor 21 en 22 september

Dit weekend

Door Willemijn – Wat is er weer veel te doen dit weekend. En gelukkig lijkt het er op dat al deze leuke en veelal buiten activiteiten in een heerlijk nazomers zonnetje kunnen plaatsvinden. Dus spring op de fiets naar een leuke theatervoorstelling, bezoek de Vlietdagen, ga naar het Tina Festival of geniet van de laatste dagen kermis op het Malieveld. Dit en nog heel veel meer leuke tips voor dit weekend. Veel plezier!

PS. Wil je weten wat ik met de kinderen ga doen? Houd dan mijn Instagram pagina in de gaten.

Zaterdag en zondag

Stadsspelen in het Zuiderpark

 De Stadsspelen Den Haag zijn dit weekend in het Zuiderpark, bij de Sportcampus. Dit is een gratis festival voor alle Hagenaars. je kunt er meedoen aan allerlei beweeg- en sportactiviteiten. Maar ook genieten van muziek, optredens en lekker eten. Voor kinderen zijn er allerlei activiteiten, zoals springen op het grootste springkussen van Europa, een ritje in een mini-stoomtrein, spelletjes doen in de kidscorner, zelf oefenen voor het circus en voetjebal (alleen op zaterdag). Ook is er weer een Haagse Skatetôg. En morgen is er een toffe bubbelrun, waarin je een rondje rent met de kids door de bubbels. Ideaal voor dit mooie weer!

Praktisch: De Stadsspelen zijn in en om de Sportcampus in het Zuiderpark. Je bent vandaag en morgen welkom tussen 10 en 17 uur. De bubbelrun is morgen om 14 uur. Inschrijven is nog mogelijk.

Vlietdagen – Leidschendam Voorburg

Tijdens de Vlietdagen in Leidschendam-Voorburg zijn er tal van leuke activiteiten voor jong en oud rondom de Vliet. Het programma beslaat het gehele weekend en is groots en uitgebreid. Op beide dagen zijn er tal van leuke activiteiten, zoals een nautische markt, muziekpodia of een ritje op de paardentram. Hierbij enkele highlights die de moeite waard zijn voor het hele gezin.

  • Zaterdag en zondag: kinderactiviteiten: In park Vreugd en Rust zijn tal van kinderactiviteiten. Zo is de kinderboerderij open, kun je over water lopen in aquabubbels (€ 3,50 per keer), zijn er diverse workshops en sportclinics en organiseert de scouting diverse activiteiten. Zaterdag is hier tussen 13 uur en 16 uur ook een blockjam workshop die kinderen kunnen volgen.
  • Zondag: wederom vindt er ook dit jaar weer een ‘Kids Heroes Fun Cruise’ plaats. Zondag om 14.00 komt de grote vloot voorbij varen en kunnen de kinderen zwaaien naar de meer dan 20 kinderhelden. Dat zijn helden van nu zoals Buurman en Buurman en Shaun het Schaap, maar ook kinderhelden van toen zoals Popeye, Snoopy en Tom & Jerry, zodat het ook voor de ouders en grootouders een feest der herkenning wordt.
  • Zondag: Oldtimermiddag: Zondag vind je in de Herenstraat de mooiste oldtimers en motoren. De oudste oldtimers zijn uit de twintiger jaren en de jongste uit de zestiger jaren.  Op het Stationsplein rijden de historische blauwe en gele tram elk half uur vanaf 12 uur.  De trams rijden een rondje naar het centrum van Den Haag.

Praktisch: De Vlietdagen vinden (vanzelfsprekend) plaats langs de Vliet, in Leidschendam en Voorburg. De hiervoven beschreven activiteiten zijn slechts een zeer kleine selectie van het programma. Bekijk de evenementensite voor het gehele programma en details.

Foto: Vlietdagen – DB Activiteiten

Olmenhorst zelfpluk (Lisserbroek)

Hoe kun je de naderende herfst nou leuker (en lekkerder) beginnen dan met een zélf geplukte appel van de Olmenhorst. Vanaf afgelopen week begon de appelpluk. Elke zaterdag en zondag kun je van 10-17 uur appels plukken zo veel als je wilt. Dit jaar is het, het 26e jaar dat je bij de Olmenhorst kunt plukken. Dat wordt dit weekend meteen gevierd met een gezellige Puur natuurmarkt met handgemaakte en duurzame producten, eigen ontwerpen, fair trade en vintage hebbedingen. Van kinderkleding en sieraden tot woonaccessoires en originele cadeautjes.

Praktisch: Landgoed de Olmenhorst vind je aan de Lisserweg 481 in Lisserbroek. Check de site voor exacte openingstijden.

Tina Festival op Duinrell

Heb jij thuis Tina fans? Dan moet je dit weekend naar Duinrell, in Wassenaar op zowel zaterdag als zondag is daar namelijk het jaarlijkse Tina Festival. Er zijn talrijke optredens, je kunt er meezingen, dansen en shoppen. Er is zelfs een écht ‘Tina-dorp’. En natuurlijk kun je ook genieten van attractiepark Duinrell.

Praktisch: Meer informatie op de speciale Tina-festival website. Hier koop je ook kaartjes voor deze echte meidendag.

Archeon Culinair

Wil je weleens een foodfestival; maar dan anders? Bezoek dan dit weekend Archeon. Daar kun je proeven en smullen van hapjes, spijzen en lekkernijen uit de prehistorie, Romeinse tijd en middeleeuwen. Chef kok Pierre Wind is beide dagen in de weer met insectenhapjes uit de prehistorie, Romeinse gerechten voor jong en oud, tot het middeleeuwse braadstuk.

Praktisch: Op de site van het Archeon vind je meer informatie. De museumkaart is ook dit weekend geldig. Let op: om te genieten van al het lekkers moet je een proeverijkaart kopen bovenop de entree van het museum.

Foto: Archeon

Laatste weekend Kermis Malieveld en ook Kermis in Delft

Ben je nog niet naar de kermis op het Malieveld geweest? Dan is dit weekend je allerlaatste kans. Na zondag vertrekt de kermis. Komende jaren zal deze in september ook niet terugkeren op het Malieveld. En ook in Delft kun je dit weekend nog even draaien en zwieren en zwaaien op de najaarskermis.

Zaterdag 21 september

Kooman’s Poppentheater: De Scharrelaar

Dit weekend kun je in Kooman’s Poppentheater naar de heerlijke voorstelling ‘De Scharrelaar’. De Scharrelaar reist rond in een gekke, oude caravan. Op een dag vindt hij de hond Biscuit, die gevangen zit onder een berg afval. Samen met Wasco de Wasbeer en Max de Mol komt hij erachter dat al die rommel wordt gemaakt door Avaritia, die eenzaam in haar toren woont. Er ligt al zoveel rommel, dat de zon er bijna niet meer schijnt. De vindingrijkheid van de Scharrelaar en een dapper plan van Wasco zorgen voor de oplossing.

Praktisch: Het adres van Kooman’s Poppentheater is Frankenstraat 66 in Den Haag. De voorstellingen zijn geschikt voor kinderen van 5 jaar en ouder. Kaarten zijn online te bestellen.

War Child – Peace Sessions Festival op het strand

Zaterdag staat bij Strandpaviljoen De Staat alles in het teken van War Child. Je ziet toffe optredens, ontmoet de War Child ambassadeurs, ervaart wat de achtjarige Jasmine heeft moeten ervaren en je geniet met de kinderen in de Kids Safe Space. Daar kun je lekker swingen in de Silent Disco, dansen, spelen en sporten met YouTuber Quinsding (Let op: vanaf 7 jaar), leer je trommelen met Barry, maak je een vlieger en natuurlijk laat je een kleurrijk peace teken op je wang schminken.

Praktisch: Deze dag, van 13 uur tot 18 uur, wordt georganiseerd door War Child. Om aanwezig te zijn en te genieten moet je een kaartje kopen. Het gehele programma, de optredens en de workshops vind je op de website van het festival. Hier kun je ook een entreebewijs kopen.

World Clean Up day

Vandaag zijn er twee mooie initiatieven om het strand schoon te maken. Bij het Zwarte Pad (Beachclub Down Under) kun je meelopen met Loesje, de initiatiefneemster van Samen de Wereld Schoon. De Clean Up begint om 16 uur en iedereen is welkom om mee te lopen. Na afloop krijg je een drankje aangeboden door Down Under

Het tweede initiatief is de afsluiting van de 95 dagen Beach Summer Clean Up van Trashure Hunt. Hier is een echt feestje, maar natuurlijk niet voordat er gejut is naar de schatten van het strand. De hele middag zijn er rondom het Trahure Hunt Station (ter hoogte van de Keizerstraat) verschillende activiteiten waar je aan mee kunt doen. Je kunt knutselen, muziek maken, knikkeren, hoelahoepen, skaten, yoga stoepkrijten en nog veel veel meer…

Iedereen die ‘s ochtends de TrashUre Hunt heeft gemist, kan ‘s middags opnieuw aanschuiven tijdens de laagtij wandeling.

Praktisch: De wandeling van Samen de Wereld Schoon start om 16 uur aan het eind van het Zwarte Pad. Het feest van Trashure Hunt start om 11 uur bij het Trashure Hunt Station. Beide acties zijn gratis en aanmelden is niet noodzakelijk.

Middag van Ontdekkingen in Leiden

Is jouw kind A: nieuwsgierig, B: een wijsneus en C: 8 jaar of ouder? Dan is deze tip een echte aanrader. In Rijksmuseum van Oudheden vindt namelijk de Dag van Ontdekkingen plaats. Deze middag zijn er leuke lezingen, kunnen de kinderen allerlei testjes en proefjes doen en ontdekken ze hoe cool wetenschap is.

Zo is er een lezing Waar gaat mijn drol heen, leren de kinderen schrijven in spijkerschrift, of krijgen ze tips hoe ze dromen kunnen sturen. Daarnaast is er een workshop waarin je op zoek gaat naar plastic, kun je meer leren over slimme bloemen en planten en praten de kids met aliens. Dit en meer tijdens de middag van de ontdekkingen.

Praktisch: Toegang is gratis en ouders zijn welkom, maar alleen onder begeleiding van hun kinderen. De Middag van Ontdekkingen vindt plaats in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Je bent welkom vanaf 13.30 uur.

Toverbosch Midherfstviering

Terwijl het buiten nog heerlijk zonnig is, komt de herfst er alweer aan. De start van de herfst wordt gevierd in het Toverbosch. Daar kun je vandaag aan deelnemen. Samen vier je dat  licht en duisternis weer in evenwicht zijn en we ons weer iets meer naar binnen gaan richten..

Praktisch: De viering start om 14 uur en duurt tot ca 16 uur. Het Toverbosch vind je naast/achter zwembad Overbosch. Om het extra fijn te maken samen wordt gevraagd om iets lekkers mee te nemen. Er is ook een kampvuurtje en een buitenoven.

Middag van de wetenschap in Natuurspeeltuin Voorschoten

Vandaag staat de Natuurspeeltuin in Voorschoten in het teken van de wetenschap. Zo is er een Nature Escape Game, maak je kruidenboter met zelfgeplukte kruiden, kun je graven met een archeoloog of maak je een bibberbotje. Ook kun je bouwen met bamboe, is er een brandweerauto om te bekijken, ontdek je de sloot en knutsel je een bootje.

Praktisch: De kosten voor de middag zijn 4 euro per kind. Er is geen pin aanwezig. Tussen 14 uur en 17 uur ben je van harte welkom om van alles te komen ontdekken. Je vindt deze speeltuin bij de Veurseweg in Voorschoten, achter Van der Valk hotel De Gouden Leeuw.

Zondag 22 september

Geuzenweekend ’t Geertje

Zondag  vieren ze bij Boerderij ‘t Geertje  de tijd dat de Geuzen in de 16e eeuw over water Leiden bevrijd hebben van de Spanjaarden. Er zijn extra activiteiten, oud Hollandse ambachten en stands. Ook is de boerderij extra versierd. De vaartocht die de geuzen in de 16e eeuw aflegden om Leiden te bevrijden kun je herbeleven in fluisterboot de Meervaarder. Er zijn vijf vaarten van ongeveer 40 minuten voor kinderen. De bemanning, als geuzen verkleed, laat samen met de kinderen (en ouders / begeleiders) een stukje geschiedenis in spelvorm herleven.

Praktisch: Je vindt Boerderij het Geertje aan de Geerweg in Zoeterwoude. Het Geuzenweekend start zondag  om 11 uur. Kaarten voor de boottochten kun je zaterdag kopen aan de kade. De verkoop start om 10.30 uur. Mijn tip is dat je hier vroeg bij moet zijn, want de ervaring leert dat het heel druk kan zijn.

Haagse Internationale Open Dag – diverse locaties

Den Haag is wereldwijd bekend als de internationale stad van Vrede en Recht. Dit komt mede door de vele internationale organisaties in de stad en het belangrijke werk dat zij verrichten om de wereld veiliger en beter te maken. Zondag kun je vele van deze internationale organisaties – kosteloos – bezoeken. Zo openen o.a. de deuren van het International Strafhof, Eurojust, de OPCW (organisatie tegen kernwapens) en de gerechtshoven in het Vredespaleis.

Praktisch: kijk op de speciale website voor meer info. Let op: voor sommige locaties diende je je – om veiligheidsredenen – van te voren – aan te melden. Dat kan nu niet meer. Voor diverse andere neem je een geldig ID mee, dan mag je ook zonder aanmelding naar binnen. Check de site dus even om te zien waar je nog een kijkje kunt nemen.

Fotocredits: OSeveno (2016)

Peace in the Park – Paleistuinen

Deze zondag kun je in de Paleistuinen beleven dat zij in Vrede leven, maar ook dat Peace andere betekenissen heeft. Zo kun je genieten van muziek, workshops en creativiteit. Kinderen van alle leeftijden zijn welkom in de kindertent, er zijn verhalen vertellers en de kinderen kunnen met ouders deelnemen aan een ouder-kind yoga workshop.

Praktisch: Dit festival is zondag in de Paleistuinen. Het start om 12 uur. Toegang is gratis. Voor alle informatie bekijk je de site van het festival.

Gratis naar het Museon

Vandaag is Museon de hotspot in de Internationale Zone. Omdat veel internationale organisaties zich inzetten voor vrede en veiligheid de deuren openen voor publiek heeft Museon vandaag in hun tentoonstelling One Planet ook aandacht voor vrede en veiligheid. En dan speciaal over en voor kinderen. Daarom kun je vandaag het Museon gratis bezoeken. De dag staat in het teken van 30 Jaar Kinderrechtenverdrag en  van Unicef, de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties.

Struintocht door de Polder – Zoeterwoude

Zondag kun je met de IVN een struintocht ervaren in de polder. De excursie gaat door de weilanden, over hekjes en langs de sloten. Tijdens de struintocht wordt aandacht besteed aan alles wat er aan natuur te beleven is, de wilde planten, de bomen met in deze tijd hun bessen en zaden, de water- en weidevogels en de insecten.

Praktisch: De startplaats is het Toeristisch OverstapPunt (TOP) Zoeterwoude, Groene Hartplein 4, 2381GS, bij afslag A4 Zoeterwoude. Aanmelden is niet verplicht, wel gewenst en kan door een mailtje te sturen aan  marliekespijker@hotmail.com. De Struintocht begint om 14.00 uur en rond 16.00 uur is het beginpunt weer bereikt. De tocht is voor volwassenen en kinderen met interesse in de natuur vanaf 6 jaar. Begeleiders moeten met de kinderen meelopen.  Stevig schoeisel en verrekijker worden aanbevolen.

Kattendag – Avonturia

Ben je dol op katten en poezen? Dan is de kattendag in Avonturia – De Vogelkelder een heel leuke dag. De hele dag draait om poezen en katten. Vandaag kun je hier de mooiste, liefste en zachtste katten bewonderen. Maar ook heel bijzondere rassen zijn aanwezig. Natuurlijk is het Avonturion ook gewoon geopend. Veel plezier

Praktisch: De Kattendag is een druk bezocht evenement. Met het OV of de fiets komen is het handigst. Ben je toch met de auto, reken er dan op dat je in de buurt moet parkeren.

Wandelen en korren op het Scheveningse strand

Ook een toffe excursie van IVN. Deze is op Scheveningen. Bij deze excursie wordt met laagwater gezocht naar beestjes en leven tussen de stenen van het Zuidelijk Havenhoofd. Ook zal tijdens de excursie het kornet uitgerold worden. Dat is een garnalennet die je door zee trekt om echt zeeleven te vangen en zo beter te bekijken. Wij hebben deze excursie afgelopen zomer gedaan en het is een aanrader voor kinderen.

Praktisch: Deze excursie begint om 14 uur bij het parkeerterrein aan het einde van de Houtrustweg bij het Zuidelijk Havenhoofd. Aanmelden is niet noodzakelijk.

Sportworkshops in Zoetermeer

In Zoetermeer is aandacht voor sport zondag. Hier kun je deelnemen aan verschillende sportworkshops. Of je kijkt naar de demonstraties van de verschillende sporten. Zo kun je bij Gamecity meedoen met de Bungee Run en sumoworstelen, schaatsen op de schaatsbaan van SilverDome en begeleiders van Ayers Rock helpen iedereen bij het klimmen op de klimmuur. Alle informatie over deze dag vind je op website van gemeente Zoetermeer.

Feest in het Kunst&Kids Café

Het Kunst & Kids Café bestaat alweer twee jaar. Daarom is er een feestje. Er is weer van alles te doen, zoals de leuke voorstellingen Plastiek (vorige week nog in het Zuiderparktheater) en Ootje. Maar ook maak je een reuze kunstwerk, versier je cakejes of laat je je schminken. Er zijn glittertatoos, veertjes voor in je haar, handmassages voor de mama’s en papa’s, buikdansworkshops, peutertheaterlessen en nog veel meer.

Praktisch: Het feest is zondag 22 september van 12.00 – 16.00 uur. Er is er van alles te doen en te beleven voor alle kinderen én hun ouders. De toegang en alle activiteiten zijn deze dag gratis. En voor de kids staat er een beker ranja en popcorn klaar. Het adres is Acaciastraat 182 in Den Haag.

Fotocredits: Kunst & Kids Café

Maak je eigen Hovercraft (Science Centre Delft)

Een Hovercraft is een voertuig dat net boven de grond of het water kan zweven. Maar niet zo hoog als een vliegtuig. Juist door een enorm luchtkussen kan het voertuig een heel klein stukje omhoog komen en zo bewegen. Om dat te snappen kun je natuurlijk een boekje lezen of een filmpje kijken, maar je kunt ook zelf een Hovercraft maken. Vandaag kan dat in het Science Centre Delft. Met de hulp van een TU-student maak je een voertuig dat boven de grond zweeft.

Deze workshop is geschikt voor kinderen vanaf 9 jaar en kost € 6,50 bovenop de entreeprijs van het Science Centre Delft. Je hoeft je niet van te voren aan te melden, dat kan bij de balie van het museum. De workshops starten rond 12 uur.

cience Center Delft - robots

Baby en dreumes Harp concert bij Music Monkeys

Op zondag 22 september vindt de feestelijke opening van het nieuwe seizoen plaats van Music Monkeys. Om 14:30 uur kun je met je baby, dreumes of peuter genieten van een echt Harpconcert. Harpist Caterina Bevegni zal de kinderen betoveren met de mooie klanken van haar twee harpen. Ze heeft speciaal voor vandaag een repertoire samengesteld, bestaande uit originele harpmuziek en volksmuziek. Ook zullen er interactieve stukken voorbij komen zodat de kinderen goed mee kunnen doen. Stilzitten hoeft niet, de kleintjes zijn vrij om te bewegen en geluid te maken.

Praktisch: De voorstelling is bedoeld voor kinderen van 0 tot 4 jaar, oudere broertjes of zusjes mogen meekomen. Music Monkeys vind je aan de Witte de Withstraat 28 in Den Haag. Voor het concert kun je online een kaartje kopen.

Tuinieren met slagwerk in Theater Dakota

Vandaag in Theater Dakota een toffe muziekvoorstelling waarin je je niets wijs moet laten maken. Muziek is namelijk overal te horen, te vinden en te maken! Vier slagwerkers duiken ieder hun eigen tuintje in, waar ze al iets te lang niet zijn geweest. Hun lapjes grond blijken tot een heus muzikaal oerwoud verworden. Van klomp tot krekel en van Hollandse sla tot Arabische wortel. Muziek op bloempotten en klompen, op een echte (!) cactus en een Syrische handtrommel en een avontuurlijk uitstapje naar de Japanse rotstuin van de buurman.

Praktisch: Deze voorstelling is zondag om 14.30 uur. Online kun je informatie vinden. Extra aantrekkelijk is dat er een last minute korting geldt. Dat betekent dat kaartjes maar 4 euro kosten. Wil je daar gebruik van maken dan moet je even mailen met kassa@theaterdakota.nl of bellen met 070 326 5509.

Foto: Theater Dakota – Tuinieren met slagwerk

Deze tips zijn objectief gekozen. Ranja en Rosé ontvangt hiervoor geen geld of vergoeding. 

Delen:


Bekijk op kaart

Meer dan 20 weekendtips voor 21 en 22 september

Den Haag, Nederland

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart