Weekendtips 23 en 24 februari – het eerste weekend van de voorjaarsvakantie

Dit weekend

Door Willemijn – Het weer belooft super te worden dit weekend. En dan staat ook nog  de voorjaarsvakantie voor de deur. Gezellig de kinderen thuis, geen broodtrommels om in te pakken en even niet racen om op tijd op school te zijn. En vakantie betekent dat er komende week veel leuke dingen te doen zijn. Maar nu eerst dit weekend. Ik heb de leukste tips voor dit weekend weer voor je op een rijtje gezet. Kijk snel of er iets voor je bij zit. Veel plezier!

Zaterdag

Nieuwe Kerk: Meneer Tobias en het Zwarte Monster (4+)

Het huisje is klein, maar Meneer Tobias woont er tevreden en gelukkig in zijn eentje. Tot de bel gaat; op een doordeweekse donderdag, ’s morgens om tien uur precies. Meneer Tobias gaat kijken en dat zet zijn wereld op z’n kop…. Een grappig en poëtisch avontuur vol pianomuziek van Mendelssohn, Liebermann, Kabalevski en Johanes Brahms.

Voorafgaand aan de voorstelling kunnen de kinderen deelnemen aan de workshop ‘Maak je eigen Monsterverhaal’, waarin met schaduwen, attributen en verkleedkleren kleine monstertjes ontstaan in een eigen verhaal.

Meneer Tobias en het Zwarte Monster

Zaterdag en zondag

Zoek de lente in Meijendel

De speurtochten in Meijendel zijn een aanrader. Ook deze vakantie hebben de boswachters er weer eentje voor ons uitgezet. Zo ga je anderhalve kilometer op avontuur in de duinen en kom je door het Monkeybos. Onderweg ga je op zoek naar de lente met behulp van een boekje. Kijk goed om je heen en speur naar vogels, klimbomen en jonge blaadjes.

Praktisch: Je kunt de gratis speurtocht ophalen in het Bezoekerscentrum De Tapuit.

voorjaarsvakantie - dunea

Lammetjes kijken en flesje geven bij ’t Geertje

Bij Boerderij ’t Geertje in Zoeterwoude zijn de eerste geitenlammetjes alweer geboren. Omdat ’t Geertje een boerderij is voor de productie van geitenmelk kunnen de lammetjes niet bij hun moeder drinken. Daarom worden de lammetjes met de fles grootgebracht. Kinderen mogen hier bij helpen, door de kleine lammetjes te verwennen met een flesje melk. De lammetjes zijn nog klein en er zijn nog niet zo heel veel geboren, dus het kan zijn dan de flesjes even uitverkocht zijn en dat er een drinkpauze is. Dan mogen de kinderen natuurlijk wel met de kleine lammetjes knuffelen. . Dit betekent dat we op een dag verschillende pauzes inlassen zodat de lammetjes even rust hebben. Voorzichtig knuffelen kan natuurlijk altijd.

Praktisch: Boerderij ’t Geertje is op zaterdag geopend vanaf 10 uur en op zondag vanaf 11 uur. Elke dag begint de verkoop van de melkflesjes om 11 uur. Van ouders wordt verwacht dat zij hun kinderen begeleiden met het knuffelen en melk geven aan de geitjes. Boerderij ’t Geertje is te vinden op Geerweg 9 in Zoeterwoude.

Naar de film in het Filmhuis

In het Filmhuis weten ze wat vakantie vieren is. Want zowel zaterdag als zondag staan 3 kinderfilms geprogrammeerd. Helaas is Maya de Bij voor beide dagen al uitverkocht, maar je kunt ook nog gaan genieten van De Grote Boze Vos en andere verhalen (5+), Janneman Robinson & Poeh (6+) en Ernest & Celestine (voor de allerkleinsten).

Ook zijn er voor zondagmiddag nog kaarten beschikbaar voor de workshop Maak je Eigen Stop Motion film. In deze workshop gaan kinderen aan de slag met ?foto’s, folders, posters, een camera en een computer. Ze leren hoe je een stop motion filmpje maakt. Het verhaal wordt foto voor foto wordt opgebouwd en als je de foto´s snel achter toont, lijkt het alsof ze uit zichzelf bewegen. Zo bouw je dus je eigen film.

Praktisch: Alle informatie is te vinden op de website van het Filmhuis. Hier bestel je ook kaarten. Wil je naar Maya de Bij? Dan raad ik je aan om snel kaarten te bestellen voor een van de voorstellingen komende week.

Kikker in het Paleis – gratis voorstelling in Museum Volkenkunde

In Museum Volkenkunde in Leiden (5 minuten van het station) kun je op reis naar Bali. Speciaal voor de tentoonstelling Bali– Welcome to Paradise is de kindervoorstelling Kikker in het Paleis ontwikkeld. Deze voorstelling gaat in op Bali en de plasticvervuiling. Een groot probleem op het eiland. De kikker Kodok redt de bal van prinses Adinda uit een diepe put. Dan verandert hij in een mensenprins en raakt op haar verliefd. Toch went hij maar niet aan het paleisleven. Hoort hij thuis bij de kikkers of in de mensenwereld? Samen met de gamelanmuzikanten begint Kodok een spannende zoektocht, waar jij aan mee kunt helpen.

Praktisch: Je bent zaterdag en zondag om 15.00 uur welkom voor de voorstelling. Met een kaartje voor het museum is de voorstelling gratis. De leeftijdsindicatie is zes jaar.

Maurits Muis in het Mauritshuis

Het Mauritshuis is een aanrader om met kinderen te bezoeken. Sowieso is het Familie-Doe-Pakket heel leuk tijdens je bezoek. Maar ook de workshops in het museum zijn erg leuk voor kids. Voor de jongste kinderen is de Maurits Muis workshop een aanrader. Maurits woont in het Mauritshuis en is een muis. Hij laat je graag zijn favoriete schilderijen zien. Samen met een museumdocent lees je het prentenboek van Maurits Muis, zoek je hem op in het museum en bekijk je de mooiste schilderijen van de Gouden Eeuw. Daarna gaan de kinderen en hun ouders naar de kunstwerkplaats om met echte schildersmaterialen een prachtig schilderij te maken.

Praktisch: De workshop wordt zowel zaterdag als zondag gegeven. Zondag zijn er ook workshops voor oudere kinderern. Kaarten zijn online te bestellen, opgeven is verplicht. Deelname kost 7 euro per persoon. Omdat het een workshop is voor kinderen van 4 tot en met 6 jaar is begeleiding door een volwassene verplicht.

Havercamp

Kijken naar IJsdansen in de Uithof

Ben jij nog niet toe aan de lente? Wil je nog graag even genieten van kou en ijs? Of kun je geen genoeg krijgen van het ijsdansen? Dan moet je dit weekend in De Uithof zijn. Hier strijdt de top van de Nederlandse Kunstrijders om het Nederlands Kampioenschap. Dus wil je wel eens in het echt zien hoe mooi zij kunnen schaatsen, hoe hoog ze springen en hoe glimmend de pakjes zijn? Dan ben je bij De Uithof aan het juiste adres.

Praktisch: Alle informatie over het programma vind je hier. Je kunt al voor 5 euro per persoon een kijkje gaan nemen.

Challenge Cup 2019 | De Uithof

Zondag

Moustachio in het Laaktheater

In het Laaktheater kun je gaan genieten van de voorstelling Moustachio. In deze voorstelling drinken Teun en Tinie samen koffie. Nou ja, samen? Teun leest de krant en zegt niets terwijl Tinie verlangt naar de tijd toen ze net verkering hadden en het altijd gezellig was met elkaar. Nu slepen de dagen op de boerderij zich voort en lijkt er van gezelligheid al heel lang niet veel meer over. Om de liefde te redden bestelt Tinie een mariachi band uit Mexico met muzikanten die romantische liedjes zingen. Zo hoopt ze dat Teun weer verliefd op haar wordt. De besnorde mannen zien al gauw dat er meer nodig is dan alleen muziek en besluiten dat de twee op liefdesles moeten. Teun en Tinie moeten elkaar complimenten geven, de tango leren te dansen en romantisch dineren met elkaar. Maar iedere keer als de liefde iets dichterbij lijkt, gooit Teun weer roet in het eten….

Praktisch: De voorstelling is zondag om 14.00 uur te zien in het Laaktheater. Kaartjes kosten slechts 3 euro per persoon en je bestelt ze online op de website van het theater.

Knutselen in Muzee

In Muzee zijn kinderen vandaag welkom om lekker te knutselen. In de workshop maken de kids een eigen vrije vogel en versieren ze deze met kleurige vleugels en staart. De vogels worden in de theaters en bibliotheken van Krokus Kabaal opgehangen zodat er een kleurrijk en groot schilderij ontstaat.

Praktisch: De workshop Vrije vogels in de lente begint om 13.15 uur en is geschikt voor kinderen van 7 jaar en ouder. Toegang is 3 euro. Er zijn een beperkt aantal plekken en aanmelden kan via de website van het museum.

Lentespelen bij Buytendelft

Met dit lekkere lenteweer is het natuurlijk heel fijn om te genieten van een kinderboerderij. Lekker naar buiten en misschien zijn er al jonge dieren geboren in Delft. Zondag is een bezoekje aan Buytendelft extra leuk, want dan kun je meedoen aan de lentespelen, met allerlei spelletjes op het terrein.

Praktisch: Je bent vanaf 11 uur welkom voor de Lentespelen. Een strippenkaart voor de spelletjes kost vijf euro en is te koop bij de kassa van de horeca.

Birdcube workshop in Science Centre Delft

In Delft kun je vandaag knutselen in het museum. Deze zondag maak je een huisje waar de vogeltjes deze lente een nestje in kunnen leggen. Die maak je helemaal zelf! Met dit huisje zullen heel wat vogeltjes blij zijn.

Praktisch: Reserveren voor deze workshop is niet mogelijk. Je kan je aanmelden bij de balie tijdens je bezoek. De gehele dag wordt deze workshop gegeven en de eerste sessie start rond 12:00. Bijkomende kosten zijn €3 en het is voor kinderen vanaf 6 jaar.

Workshops Fake News in Comm

In Comm, het museum voor communicatie kunnen de kinderen ontdekken wat echt nieuws is en wat nepnieuws is in de workshop Fake News. Kinderen gaan aan de slag met nepnieuws. Wat is het eigenlijk en hoe makkelijk trap je er in? Na wat voorbeelden in het museum te hebben besproken gaan de kinderen zelf nepnieuws maken en verspreiden! Op die manier leren ze nepnieuws beter herkennen.

Praktisch: De workshop is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. Er is een workshop om 11 uur en om 13.30 uur. Deelname is gratis. Aanmelden is mogelijk bij je bezoek. Je kunt je aanmelden bij de kassa van het museum.

Heel veel Krokus Kabaal in het Diamanttheater

In het Diamanttheater vieren ze de lente met Krokus Kabaal. Hier worden zondag veel (gratis) activiteiten georganiseerd voor kinderen. Zo kun je gratis meedoen aan een zang en percussieworkshop, Is ern een lekkere lunch in de Bammetjesbar, staat er een verrassingsact klaar voor kinderen vanaf 4 jaar en kun je lekker creatief zijn in de workshop krokuskleuren. Volgens mij is het echt een heel leuke middag voor jong en oud.

Praktisch: Het Diamanttheater heeft een nieuwe locatie. Je bent welkom op Tarwekamp 3 in Den Haag. De activiteiten starten om 12 uur. De meeste dingen zijn gratis en voor een enkele activiteit word teen kleine bijdrage (maximal 3 euro) gevraagd. Wel is het belangrijk om je van te voren aan te melden voor de voorstellingen of workshops. Dat kan op deze pagina van het Diamanttheater.

Diamant theater

Struintocht door de Horsten met boerderijbezoek

Het IVN  organiseert vandaag een struintocht door de Horsten en de aangrenzende weilanden. Voor deze gelegenheid is toestemming gevraagd om weilanden te  betreden die normaliter niet toegankelijk zijn.  Halverwege wordt een bezoek gebracht aan de Catharinahoeve voor een rondleiding. Tijdens de tocht leer je over het ontstaan van het gebied en de verschillen binnen het landgoed. Natuurlijk is er ook aandacht voor de bewoners van deze weilanden, de bomen en de planten.

Praktisch: Let op! De tocht duurt circa 4 uur. Deze activiteit is geschikt voor jong en oud met een een grote interesse in de natuur.  De informatie over de tocht kun je vinden op deze website. Aanmelden kan per email op want.ivnleiden@gmail.com

Geluidengrijpers in Theater Dakota

Ken jij De Geluidengrijpers? Ze grijpen wat ze grijpen kunnen. Klappen waar ze klappen kunnen, stampen waar ze stampen kunnen. Maken muziek waar ze muziek maken kunnen. Dat is wat ze kunnen! Of het een klein blikje fris is of een papieren zak. Het kakelen van een kip of het bla en van een hond. Alles wat De Geluidengrijpers in handen krijgen stoppen ze in de recyclemachine en toveren ze samen met de kinderen om tot swingende nieuwe liedjes. Want in alles zit muziek! Grijp je kans en doe mee!

Praktisch: Deze toffee muzikale voorstelling kun je zondag gaan zien in Theater Dakota. Het begint om 14.30 uur. Kaartjes kosten slechts 3 euro. Wil je hiernaartoe? Bestel dan snel je kaartjes op de website van het theater.

 

Deze tips zijn objectief gekozen. Ranja en Rosé ontvangt hiervoor geen geld of vergoeding.

Voor alle genoemde voorstellingen waren bij het publiceren van dit artikel nog voldoende kaartjes beschikbaar. 

Delen:


Bekijk op kaart

Weekendtips 23 en 24 februari – het eerste weekend van de voorjaarsvakantie

Den Haag, Nederland

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart