Weekendtips voor de donkere dagen – 23 & 24 november

Dit weekend

Door Willemijn – Nu de Sint in het land is worden de dagen alsmaar korter en de nachten langer. Ik fiets ’s ochtend in de ochtendschemering de kids naar school en kom ’s avonds in het donker thuis. Gelukkig brengen die donkere dagen – naast een leuke theatervoorstelling a.s. zondag – vooral ook veel gezelligheid. Niet alleen thuis, maar juist ook in en om Den Haag. Natuurlijk zijn er dit weekend veel Sinterklaasactiviteiten. Ook kun je heel veel ander leuks doen. Dus breng een beetje licht in je weekend en kijk naar onderstaande stralende weekendtips. Veel plezier!

PS. Naast de tips voor zaterdag of zondag vind je onderaan het artikel ook tips die je zaterdag én zondag kunt doen.

Zaterdag

Brandweerman Sam in Zuiderstrandtheater

In het Zuiderstrandtheater kun je vanmiddag gaan kijken naar Brandweerman Sam. Ook in deze show beleeft de kinderheld Brandweerman Sam, vergezeld door zijn trouwe brandweerwagen Jupiter en al zijn vrienden uit Piekepolder, een nieuw en spannend avontuur in ‘Het Grote Kampeeravontuur’. In een vlammende voorstelling vol zang, dans en spannende reddingen belanden we in het bos bij Piekepolder, waar een heel zeldzaam diertje leeft. Brandweerman Sam en Elvis besluiten om twee bekende biologen te helpen in hun zoektocht naar het beestje. Maar dan dreigt er ineens groot gevaar voor de hele groep, als de ondeugende Norbert Puk verdwaald raakt in het bos. Kan Brandweerman Sam zijn vrienden redden?

Praktisch: Brandweerman Sam kun je gaan zien om 13.30 uur en om 16 uur in het Zuiderstrandtheater. Het is natuurlijk extra leuk als alle jonge bezoekers verkleed komen als brandweerman of bosranger. De voorstelling is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 2 jaar.

Apenbroodboom bij Kooman’s Poppentheater

Kooman’s Poppentheater opent dit weekend weer de deuren voor de voorstelling De Apenbroodboom. Dit is een grappige voorstelling. Wij hebben deze voorstelling vorig jaar gezien en mijn zoon heeft zitten schateren. De Apenbroodboom gaat over Wasco de Wasbeer die de postbode helpt, want op het postkantoor is het altijd druk. Hij mag een pakje bezorgen bij Hendrik-Jan, die op de Kale Berg woont. Wasco neemt zijn tentje mee en gaat op pad. Tijdens het kamperen, ontmoet hij Max de Mol en samen reizen ze verder. Dan is het pakje opeens leeg. Weten de Apenijnen er meer van? Wasco bedenkt samen met Hendrik-Jan een plan, bouwt een machine en ontdekt waarom de Apenbroodboom zo speciaal is.

Praktisch: Het adres van Kooman’s Poppentheater is Frankenstraat 66 in Den Haag. De voorstellingen zijn geschikt voor kinderen van 5 jaar en ouder. Kaarten zijn online te bestellen.

Recycle Sint in Wassenaar

Heb je nog goed werkend en mooi speelgoed over? Wil je de zak van 5 december vullen met ander mooi speelgoed? Daarom is er Recycle Sint. Dat is niet alleen een groen initiatief, maar ook nog eens hartstikke gezellig, slim en – niet onbelangrijk – goed voor de portemonnee.

Praktisch: RecycleSint Wassenaar vindt plaats op 23 november bij de YMCA, tegenover de dorpskerk, Duinrellweg 1 in Wassenaar. Ouders kunnen speelgoed tussen 13 en 14 inleveren en krijgen een kop koffie of thee. Vanaf 14h15 kan het ruilen beginnen. Resterend speelgoed zal aan de Kinderkringloop Wassenaar worden aangeboden. Voor de spelregels is het goed om even te kijken op de faceboopagina van Recycle Sint.

Zondag

Lazy Sunday met het Residentie Orkest

Zondagochtend genieten van een prachtig concert voor grote mensen terwijl de kinderen een toffe muziekworkshop doen. Dat zijn de Lazy Sunday concerten van het Residentie Orkest.  Dit weekend hebben de musici en solisten een niet te versmaden symfonisch ontbijt bereid met de prachtige muziek Schubert 9. Voorafgaand aan het concert staat er koffie, thee, jus d’orange en iets lekkers te eten voor je klaar. Niets moet op Lazy Sunday. Een oppas regelen ook niet, want kinderen van 4 tot 10 jaar kunnen tijdens de Lazy Sunday concerten voor slechts €3.50 deelnemen aan een leuke muzikale workshop. De kinderen leren bijvoorbeeld een lied met begeleiding van slaginstrumenten. Na afloop van het concert voeren ze dit natuurlijk ook uit voor de ouders.

De Donkere Dagen (6+)

In Theater aan het Spui kun je zondagmiddag gaan genieten van een voorstelling, helemaal geschikt voor deze tijd van het jaar. Het wordt tegenwoordig weer vroeg donker, de dagen worden korter en het is buiten koud en guur. De tienjarige Daan gaat logeren bij zijn opa. Daan houdt van spannende verhalen. Hij vindt het heerlijk om naar de spannende verhalen te luisteren. Totdat het licht uit gaat. Daan is namelijk bang in het donker. Meestal is dat niet zo erg, maar van opa moet het licht uit. Ondanks zijn angst is Daan heel benieuwd naar de oude kast in de logeerkamer. Uiteindelijk wint zijn nieuwsgierigheid en sluipt Daan ’s nachts zachtjes naar die kast waar hij allerlei snuisterijen vindt. Deze spullen prikkelen zijn fantasie en zo starten zijn verhalen…

Praktisch: De voorstelling is in Theater aan het Spui te zien om 14 uur. Kaarten kun je online kopen. Deze dans- en muziekvoorstelling is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar.

De Donkere Dagen 4

Overwinterende vogels – excursie in Polderpark Cronesteyn, Leiden

In Polderpark Cronesteyn kun je zondagmiddag met een gids van IVN op pad. Tijdens de excursie leer je meer over ganzen, eenden, zilverreigers, roofvogels en zangvogels. Veel vogels zijn naar het zuiden vertrokken, maar niet allemaal. Ook zoeken vogels uit het noorden en oosten van Europa onze polders, parken, moerassen en tuinen op voor het mildere klimaat.

Praktisch: Deze excursie is geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf 6 jaar. De excursie begint om 13 uur en duurt tot ca 15.00 uur. De excursie start bij De Tuin van de Smid, het theehuis midden in  Cronesteyn, Polderpad 8, Leiden.

Sinterklaasfeest bij ’t Geertje

Zaterdag komen Sinterklaas en zijn Pieten aan op boerderij het Geertje. Nadat Sinterklaas is aangekomen kunnen de kinderen op de boot een rondje varen. Je krijgt de unieke kans om te varen met Sint en zijn Pieten. Daarnaast zijn er leuke activiteiten. Zo kunnen de kinderen een speculaaspop versieren, een speurtocht doen of glijden door de schoorsteen. Vooral voor kleine kinderen zijn de activiteiten een aanrader.

Praktisch: Wil je meevaren op de boot, klik dan snel op deze link. Er zijn alleen nog plekken op de boot van 16 uur. Meevaren op de boot kost 6 euro per persoon en een tochtje duurt ongeveer 20 minuten. Voor sommige andere activiteiten wordt ook een kleine bijdrage gevraagd.

Café Du Midi Winterfair

Ben je al toe aan een winterfair? Zondagmiddag kun je in Café du Midi genieten van winterse gezelligheid. Kraampjes vol leuke en originele spulletjes en lekkernijen, Foodtrucks en een kofferbak sale. Houtvuurtjes om op te warmen, glühwein, herfstbockjes en muziek, maken de Winterfair tot een sfeervol evenement vol gezelligheid.

Praktisch: De Winterfair in bij Café du Midi. Het duurt van 11:00 tot 17:00 en de toegang is gratis. Tip: kom op de fiets i.v.m. beperkte parkeergelegenheid.

Familiedag in het Mauritshuis

Het Mauritshuis saai voor kinderen? Juist niet! Wij zijn een tijdje geleden gaan kijken in het museum en waren onder de indruk van de leuke doe-tas met allerlei opdrachten om het museumbezoek interessant te maken voor kleintjes. Maar zondag is het extra leuk. Want dan is er een speciale familiedag. Tijdens deze dag kunnen kinderen vanaf 6 jaar genieten van een workshop over Rembrandt. Eerst bekijken jullie samen met een museumdocent verschillende schilderijen die je in het museum kunt vinden. Je leert zo meer over Rembrandt. Hoe zijn zijn schilderijen geschilderd en wat vertelt het schilderij over hem en over de mensen uit zijn tijd? Vervolgens maak je in de Kunstwerkplaats zelf een schilderij.

Praktisch: De workshops zijn razend populair, maar bij het moment van publiceren waren er nog plekken beschikbaar. Reserveren kan via deze link. De kosten voor de workshop zijn 7 euro. De workshop start om 10.30 uur. Het is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar, mits de ouders de kinderen begeleiden.

Rembrandt

De Pakjeskluis van Sinterklaas (3+) in het Stadstheater Zoetermeer

Dit jaar bezoekt Sint, samen met de Pieten, zijn vrolijke vrienden Karel de kok, hofdame Frandolien en hoofdlakei Franciscus Zoetermeer. In het Stadstheater kun je naar een grappige Sinterklaasvoorstelling gaan kijken. Op het kasteel van Koning Klaagmaarniet zijn Karel de kok, hofdame Frandolien en hoofdlakei Franciscus druk in de weer. Het is bijna 5 december: Sinterklaas komt! Dit jaar neemt de Goedheiligman twee belangrijke Pieten mee: de Kluispieten. Zij zijn verantwoordelijk voor de pakjeskluis, waarin alle cadeautjes worden bewaard. Na een warm welkom met veel muziek en smakelijk snoepgoed bereidt de Sint zich voor op zijn nachtelijke tocht over de koude daken. Maar, als blijkt dat de Kluispieten de code van de pakjeskluis zijn vergeten, breekt er grote paniek uit. Karel de kok en zijn vrienden zetten alles op alles om de code te kraken. Zal de kluis ooit nog open gaan?

Praktisch: Deze voorstelling kun je zondag 24 november gaan zien in Stadstheater Zoetermeer. Er is een voorstelling om 14 uur en een voorstelling om 16 uur. Kaarten zijn te koop op de website van het theater.

Optreden Hofstads Jeugdorkest in Zuiderstrandtheater

Zondagmiddag kun je in het Zuiderstrandtheater gaan genieten van de musici van het Hofstads Jeugdorkest. Zij geven een wervelend concert met een afwisselende programma van filmmuziek tot klassieke symfonische werken. Juist doordat er andere kinderen muziek maken, op hoog niveau, is dit uitje geschikt voor alle leeftijden.

Praktisch: Dit concert is zondagmiddag om 14.30 uur in het Zuiderstrandtheater. Het begint om 14.30 uur en duurt toy 17 uur. Wel een volle middag dus. Voor kaarten kijk op de site van het theater.

Fotocredit: Hofstads Jeugdorkest

Familieatelier in het Kunstmuseum

In het Kunstmuseum kunnen de kids samen met hun ouders zondagmiddag lekker knutselen. Wij namen hier laatst een kijkje en waren onder de indruk van het professionele atelier en de enorme hoeveelheid, goed gesorteerde, knutselmaterialen. Het is een familieatelier. Dat betekent dat je samen met je kind komt knutselen. Je ontvangt hierbij wel hulp van ervaren museumdocenten. Zij kunnen je tips geven of technieken leren die het gebruik van het materiaal nog makkelijker maken.

Praktisch: Het atelier vind je in het Gemeentemuseum op de begane grond. Deelname is gratis. Toegang tot het museum is voor kinderen ook gratis. Het atelier is geopend tussen 12 en 16 uur. Je kunt na deelname je zelfgemaakte kunstwerk direct meenemen.

Zaterdag en zondag

Het Land van Sinterklaas

Sinterklaas slaapt, zoals elk jaar, het liefst op Duinrell. Dat is de komende weekenden Het Land van Sinterklaas. Wij zijn afgelopen twee jaar een kijkje gaan nemen en dit is een echt heel leuk voor kinderen die in Sinterklaas geloven. De attracties zijn geopend, veel worden bemand door Pieten. Er zijn overal Pieten, er is een Pietenschool, een Pietenshow en als uitsmijter van de dag een Pietenparade die je niet wilt missen. Dit evenement is zeker een bezoekje waard.

Praktisch: Het Land van Sinterklaas is de komende twee dagen geopend. Kaarten kun je het best online bestellen.

Huis van Sinterklaas in Leiden

Vanaf zaterdag kun je in Leiden een bezoekje brengen aan het Huis van Sinterklaas. Hij logeert namelijk weer in de prachtige Waag. Er worden veel activiteiten voor kinderen georganiseerd. Zo kun je knutselen in de knutselkamer, klimmen op het oefendak of dansen op Sinterklaasmuziek. En niemand gaat naar huis zonder een echt pietendiploma.

Praktisch: Vanaf zaterdag zijn de deuren van het Huis van Sinterklaas dagelijks geopend van 12.00 tot 17.00 uur. Toegang is gratis voor iedereen. Je vindt het Huis van Sinterklaas in De Waag, Aalmarkt 21 in Leiden.

Sinterklaas

Sinterklaas woont in Archeon

In de Stad van Sint in Archeon logeert Sint in het huis van de pottenkoopman. Je kunt zijn woonhuis en zijn speciale werkkamer bezoeken. De pieten logeren in een grote pietenslaapkamer. De inpakpiet, de paardenpiet, de ezelpiet en de timmerpiet, ze zijn er allemaal. Laten we de pepernotenpiet niet vergeten, hij bakt heel veel pepernoten in de bakkerij van Archeon. Om 12.30 uur komt Sinterklaas aan in het park, met een echte intocht. Je kunt in de pietenhuisjes verschillende opdrachten doen, zoals pakjes gooien, rijmen met de rijmpiet, kleuren met de tekenpiet, pakjes schieten met pijl en boog, schrijven met een veer en nog veel meer. Behaal ook jouw Pietendiploma! Ook is een poppenkastvoorstelling en kun je luisteren naar een verhaal over de ‘echte-echte’ Niklaas die later Sinterklaas werd. Om 16.30 uur neemt Sint weer afscheid en kun je hem uitzwaaien in een lichtjesoptocht.

Fotocredits: Archeon

Klaas (5+) in het Laaktheater en Het Paradijs

Zaterdag en zondag kun je genieten van de voorstelling Klaas.  Klaas is een meer ingetogen vertelvoorstelling voor de Sinterklaastijd waarin je in een miniatuurdecor wordt meegenomen naar Scheveningen. In deze voorstelling hoor en zie je een kleine jongen. Hij kijkt uit over zee en wacht op de komst van Sinterklaas. Het regent en waait, het is bijna winter. Dan ziet hij iets roods drijven op de golven, het is de muts van Sint. Wat volgt is een spannend en ontroerend verhaal vol wintergevoel en hoopvolle verwachting waarin de kleine jongen een lange weg aflegt om Sinterklaas te helpen.

Praktisch: Je kunt deze voorstelling zaterdagochtend om 11.30 uur gaan zien in Het Paradijs, de kleinste zaal van de Koninklijke Schouwburg. Zondag kun je Klaas zien in het Laaktheater. In het Laaktheater kost een kaartje slechts 3 euro per persoon.

Fotocredits: NTJong

Rolfs Surprise Lab in Science Centre Delft

Dit evenement is voor oudere kinderen. Want vanaf groep 5 maken de meeste kinderen een surprise voor een klasgenootje. Vind je dat lastig en heb je hulp nodig of wil je een zeer ‘high tech’ surprise maken, dan is Rolfs Surprise Lab een aanraderVandaag en morgen krijg je de kans om samen met onderzoeker Rolf Hut en studenten van de TU Delft je surprise nog mooier te maken. Denk aan licht, rook of bewegende onderdelen, volgens Rolf is het allemaal mogelijk in een surprise. Neem dus een plan of een klein opzetje mee en je zult opkijken met wat voor technisch hoogstandje je naar huis gaat.

Praktisch: Rolfs Surprise Lab is zaterdag en zondag van 12 tot 16 uur. Deelname, alle materialen en het advies van de experts krijg je helemaal gratis. Je betaalt alleen de entreeprijs tot het Science Centre Delft. Zorg er wel voor dat je op tijd bent, want als de zaal vol zit moet je wachten totdat een ander klaar is.

Sinterklaas en het verdwenen speelgoed – Jeugdtheater Rabarber

De voorstellingen van Rabarber zijn een aanrader. In het eigen theater, Theater Merlijn, kun je met kinderen vanaf 3 jaar gaan kijken naar de voorstelling Sinterklaas en het verdwenen speelgoed. Het is bijna 5 december en het speelgoed van Sinterklaas voor de kinderen is verdwenen. Wat moeten de Pieten beginnen? Sinterklaas kan ieder moment binnenkomen en niemand weet waar de cadeautjes zijn gebleven. Is er misschien ‘s nachts door dieven ingebroken? Volgens een politiebericht is er in de buurt van de speelgoedopslag van Sinterklaas een man gesignaleerd met een rode jas, broek en een korte witte baard. Zou dit geheimzinnige figuur er iets mee te maken hebben? Hij had twee elfen met puntoren bij zich…

Praktisch:  Deze echte sinterklaasvoorstelling is geschikt voor iedereen vanaf 3 jaar. De voorstelling wordt zaterdag om 14 uur gespeeld en zondag kun je kiezen uit de voorstelling van 12 uur en van 14 uur. Voor zaterdag zijn nog maar een paar kaartjes beschikbaar. Reserveer online voor deze voorstelling.

ranja en rosé ontvangt geen geld of vergoeding voor vermelding in de weekendtips. 

Voor alle genoemde activiteiten en voorstellingen waren nog kaarten beschikbaar op het moment van publicatie. 

Delen:


Bekijk op kaart

Weekendtips voor de donkere dagen – 23 & 24 november

Den Haag, Nederland

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart