Fijne tips voor het eerste lenteweekend – 24 en 25 maart

Dit weekend

Door Willemijn – De lente is volgens de kalender begonnen en de klok gaat een uurtje vooruit. De paaseitjes liggen in de winkel. Alle ingrediënten voor een fijn voorjaarsweekend, mits het weer een beetje mee doet. Ook in de weekendtips van deze week is te merken dat we de lente in ons bol krijgen. Er wordt namelijk steeds meer leuks buiten georganiseerd. Maar ook als je het nog te koud vindt om naar buiten te gaan is er voldoende te doen. Een mooie voorstelling in een theater, een paasfilm of naar het museum. Kijk snel naar mijn lijstje van fijne weekendtips voor dit weekend.

Zaterdag

Kinderrondleiding op het Binnenhof

Dit weekend wordt gevierd dat wij een grondwet hebben. En die hebben we al 204 jaar. Daarom is et dit weekend grondwetdag. Voor volwassenen worden er wandelingen en rondleidingen georganiseerd. Maar voor kinderen kun je zelf het heft in eigen hand nemen. ProDemos organiseert namelijk elke zaterdag een rondleiding speciaal voor kinderen van 6 t/m 12 jaar.  Tijdens de rondleiding bezoek je het Binnenhof en de Ridderzaal. Aan de hand van spannende en bijzondere voorwerpen die de gids in zijn koffertje heeft wordt het verhaal vertelt. Ook worden de kinderen geprikkeld door vragen te beantwoorden waar ze muntjes mee kunnen verdienen. En hoe meer muntjes je verdiend hebt des te meer je als minister van Financiën kunt uitgeven. Wat als jíj nu de baas zou zijn, waar zou jij dan het geld aan besteden?

Praktisch: De rondleiding gaat om 13.00 uur van start gaat. Om deel te nemen moet je je aanmelden.

24 en 25 maart Grondwet weekend

Lammetjes kijken op Boerderij Nellesteijn

De lente is officieel begonnen en de eerste lammetjes zijn al geboren bij Boerderij Nellesteijn in Wassenaar. Op deze bezoekboerderij ben je van harte welkom om een kijkje te komen nemen. Het is een melkveehouderij (er zijn dus koeien), maar ze hebben ook schapen. In de winkel kun je kaas kopen die van de eigen melk gemaakt is.

Praktisch: De stallen zijn geopend op zaterdag tussen 11 en 17 uur. Het adres van de boerderij is Maaldrift 6 in Wassenaar.

24 en 25 maart Lammetje

Open dag bij Roeivereniging De Laak

Houden jij of je kinderen van water, dan is roeien misschien wel een leuke sport. Vandaag kun je dat uitproberen, want dan is de open dag van de Haagse roeivereninging De Laak.  Ook voor de jeugd heeft de Laak roeiaanbod, dus denk je roeien leuk te vinden neem dan vandaag een kijkje.

Praktisch: Je vindt Roeivereniging De Laak op de Binckhorst, Binckhorstlaan 285 in Den Haag.
Op de Open Dag maak je kennis met de vereniging en krijg je een korte roei-instructie. Je gaat dus echt het water op, houd daar dus rekening mee met je kleding. Je bent tussen 12 en 16 uur van harte welkom om een kijkje te komen nemen.

24 en 25 maart Roeien bij De Laak

Kindercollege To the stars & beyond! (8+) in Theater de Veste

Wat weten we van de ruimte, hoe ontdekken we die het best, en wat hebben we eraan voor ons leven op aarde? Wanneer leven we buitenaards? In het Kindercollege in Theater de Veste in Delft zal Erik Laan van “Eye on Orbit” enthousiast vertellen over alle mogelijkheden van de ruimte. En het wordt heel interactief, du niet alleen maar luisteren, maat ook lekker zelf aan de slag. Leuk!
Praktisch: In Theater de Veste in Delft wordt zo af en toe een kindercollege georganiseerd. Hierin worden vragen beantwoord door docenten van de TU Delft. Maar dan begrijpelijk voor kids vanaf 8 jaar. Om deel te nemen koop je een kaartje online. Helemaal fijn is dat deze maar 2,50 kosten.

24 en 25 maart Kindercollege

Tulpen plukken in de kas bij Annemieke’s Pluktuin in Hillegom

Met kinderen bloemen plukken is zó leuk. Maar helaas is het in de natuur veelal verboden. Daarom deze tip. In Hillegom kun je namelijk in een kas je eigen tulpen plukken. Je betaalt 25 cent per stengel en mag zo veel plukken als je wilt.

Praktisch: De pluktuin is geopend van 9.00 tot 16.30 uur. Je vindt Annemieke’s Pluktuin aan de Haarlemmerstraat 15a in Hillegom

24 en 25 maart Tulpen plukken

Landelijke Opschoondag

Loop jij ook graag door een schoon park, een schone straat of een schoon bos? Doe dan mee met de landelijke opschoondag. Zowel in Delft als in Den Haag heb ik leuke opschoonacties gevonden waar je met kinderen aan deel kunt nemen. Zo kun je bij de Delftse Natuurwascht aan de slag in Delftse Hout en ben je in Den Haag onder andere op Stadsboerderij de Herweijerhoeve of Stadsboerderij Kakelhof terecht om mee te doen aan de actie. Het belooft op alle locaties een gezellige, zinvolle dag te worden. Lekker naar buiten.

Praktisch: Voor de locaties in Delft kun je het beste een kijkje nemen op deze site. Voor Stadsboerderij Herweijerhoeve kijk je hier en de informatie over Stadsboerderij Kakelhof vind je op deze site.

24 en 25 maart Opschoondag

Fotocredits: Supporter van Schoon.nl

Zondag

Familiedag in het Mauritshuis

Het Mauritshuis saai voor kinderen? Juist niet! Wij zijn een tijdje geleden gaan kijken in het museum en waren onder de indruk van de leuke doe-tas met allerlei opdrachten om het museumbezoek interessant te maken voor kleintjes. Maar zondag is het extra leuk. Want dan is er een speciale familiedag. Tijdens deze dag kunnen kinderen vanaf 6 jaar zélf verf maken. Net zoals de schilders dat deden in de 17e eeuw. Eerst bekijken jullie samen met een museumdocent de mooiste, grappigste en spannendste schilderijen in het museum. Daarna gaan jullie aan de slag in de Kunstwerkplaats en maken je eigen schilderij met verf die je zelf hebt gemaakt.

Praktisch: De workshops zijn razend populair, maar bij het moment van publiceren waren er nog plekken beschikbaar. Reserveren kan via deze link. De kosten voor de workshop zijn 7 euro, ook voor de begeleidende volwassene (exclusief toegang, kinderen bezoeken het Mauritshuis gratis). De workshop met Nederlandstalige begeleiding start om 13 uur. Het is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar en het is echt een ouder-kind uitje. Je ervaart het verf maken dus samen.

voorjaarsvakantie - Mauritshuis

Naar de knoppen! – excursie in Park Cronesteyn in Leiden

In polderpark Cronesteyn gaat nu eindelijk de lente beginnen en wordt de winter uitgewuifd. Er is al veel te zien aan ontluikende groen, bloesem en knoppen die al open zijn of nog net dicht zitten. Trekvogels keren terug, de wintergasten gaan weg. De natuur staat te popelen om helemaal los te gaan. Zondag kun je hier onder leiding van een gids optimaal van genieten.

Praktisch: De excursie begint zondag om 14 uur bij de Tuin van de Smid, het theehuis midden in Cronesteyn, Polderpad 8, Leiden. De excursie is voor iedereen vanaf 6 jaar en de toegang is gratis. Een verrekijker is altijd handig om mee te nemen. Alle info vind je op de site van het IVN.

24 en 25 maart Knoppen

Swan Market op het Plein

De lente is begonnen, een goed moment voor de eerste Swan Market van het jaar. Op het Plein kun je zondag genieten van de leukste zelfgemaakte spullen, een heerlijke sfeer en goed eten. Om 11 uur opent de markt.

24 en 25 maart Swan Market

Voorstellingendag van CircusKabel in het Rietveldtheater

In Delft hebben ze een eigen jeugdcircus. Alle artiesten van CircusKabel spelen zondag hun voorstellingen in het Rietveldtheater. Dat is natuurlijk leuk om te zien, maar extra leuk is dat je in het theater ook terecht kunt voor gratis circus spelen en workshops jongleren en acrobatiek!

Praktisch: Wil je naar een voorstelling? Dan kun je om 13 uur en om 15.15 uur terecht. Kijk op de site van het theater voor alle info en kaartjes.

24 en 25 maart Circus

Fotocredits: Rietveldtheater

De Hazenschool in Theater Lumen

In Filmhuis Lumen kun je zondag genieten van de Paas-kinderfilm De Hazenschool. Als ik het promotiefilmpje zie dan denk ik dat mijn kinderen dit wel een heel leuke film gaan vinden. In deze film stort haas Max met zijn modelvliegtuigje neer bij een verborgen hazenschool. Hier worden Paashazen opgeleid. Dat lijkt hem ook wel wat, dus besluit hij leerling te worden. Al snel blijkt dat de plaatselijke vossen het gemunt hebben op het Magische Gouden Ei van de school…..

Praktisch: De film draait zondag om 12.45 uur. Meer informatie en de mogelijkheid om kaartjes te kopen vind je op de site van Filmhuis Lumen.

Fotocredits: Akkord Film Produktion GmbH

Wandel door bunker Wiederstandsnest in Den Haag

Ook deze zondag is het Atlantikwall Museum weer geopend. Ervaar hoe het leven in deze bunker was in de 2e wereldoorlog middels een rondleiding van één van de bevlogen vrijwillige gidsen. Leuk en leerzaam. Wel raad ik je aan om heel kleine kinderen niet mee te nemen. Het is namelijk best wel een heftig uitje.

Praktisch: Zondag is de bunker aan de Badhuisstraat geopend van 11 tot 16 uur. Hier vind je alle info over dit interessante museum.

Zaterdag en zondag

Aqua Terra dagen bij Avonturia

Bij Avonturia kun je het gehele weekend genieten van reptielen en vissen. Want hier organiseren ze de Aqua Terra dag. Voor kinderen natuurlijk heel leerzaam om de mooiste dieren te zien, maar het belooft ook een leuke dag te worden, vooral voor kinderen. Want wat is er gaver dan oog in oog staan met een Tijgerpython? En helemaal als je prachtig geschminkt bent. Op zaterdag tussen 13.00-16.00 uur kronkelt deze bijzondere slang door Avonturia. En heb je altijd al meer willen weten over reptielen? Kom dan naar de reptielenklas.

Praktisch: De Aqua Terra dagen zijn zaterdag en zondag bij Avonturia in Den Haag. Voor meer informatie over het programma, raadpleeg deze website.

24 en 25 maart Aqua Terra dag

Assepoester in de Rijswijkse Schouwburg

Assepoester is een prachtig sprookje van de gebroeders Grimm. Dit weekend kun je hier van genieten in de Rijswijkse Schouwburg. Want hier spelen de acteurs van het Rijswijks Jeugdtheater deze musical. Geniet met de hele familie van het verhaal over het meisje dat heel hard moet werken voor haar gemene stiefmoeder en twee jaloerse stiefzusjes, maar uiteindelijk trouwt met een echte prins.

Praktisch: Assepoester is zaterdag en zondag te zien in de Rijswijkse Schouwburg. Zaterdag kun je ’s avonds om 19 uur  genieten en zondag is het een matineevoorstelling om 14 uur. Kaarten zijn online te koop.

24 en 25 maart Assepoester

Fotocredits: Rijswijks Jeugdtheater

Deze tips zijn objectief gekozen. Ranja en Rosé ontvangt geen geld of vergoeding voor vermelding van een tip in de overzicht. 

Delen:

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart