Superveel toffe weekendtips – 25 en 26 mei

Dit weekend

Door Willemijn – Dit weekend is het moeilijk kiezen tussen al het leuks wat er in en om Den Haag te doen is. Je kunt genieten op verschillende festivals, insecten  gaan zoeken, naar een mooie voorstelling. Maar ook een bunkers, boeken en treintjes behoren tot de mogelijkheden. Kortom: barstens veel keuze in dit bomvolle weekend. Veel plezier en pas op voor keuzestress!

Zaterdag

Open Bunkerdag

Langs de kust van Nederland zijn nog veel sporen te vinden van de Tweede Wereldoorlog. De bunkers, gebouwd als onderdeel van de Atlantikwall, springen het meest in het oog. Aanstaande zaterdag openen veel van deze ‘betonnen dozen’ eenmalig hun deuren. Dit biedt een unieke kans om hier een kijkje te nemen. Ik schreef er gisteren al een blog over, waarin je alle informatie vindt.

Insectensafari bij Stadsboerderij Jacobahof

Bij Stadsboerderij Jacobahof in de Schilderswijk kun je vandaar op insectensafari. Dus trek je laarzen aan en neem je loep mee. Onder begeleiding van buurtbiologen ga je op safari door de Jacobahof, een groene oase middenin de Haagse Schilderswijk en de woonkamer van heel veel kriebelige beestjes. Voor de ouders en alle andere bezoekers opent de theetuin haar deuren voor een lekker kopje koffie, thee en taart. Dus dat is genieten voor kids en ouders.

Praktisch: Boerderij Jacobahof vind je op de Hillegondastraat 20 in Den Haag. Je bent vanaf 11 uur welkom voor de safari en voor iets lekkers in de Theetuin.

Veiligheidsdag in Rijswijk

Vandaag wordt in Rijswijk een Veiligheidsdag georganiseerd Altijd al een kijkje willen nemen in een politieauto? Of wil je leren reanimeren? Ook de brandweer is aanwezig met een brandveilig  huisje. Ze laten bijvoorbeeld zien hoe gevaarlijk een vlam in de pan is en wat je kunt doen als dat je gebeurt. Bij de kraam van de Reddingsbrigade kun je van alles te weten komen over hun werkzaamheden. Kortom een dag om veel te leren, rond te kijken en de kinderen te vertellen hoe belangrijk hulpdiensten en veiligheid is.

Praktisch: Dit evenement vindt plaats op het Bogaardplein in Rijswijk.

Bouw mee aan JOJO de bultrug in Muzee

In Muzee kan iedereen meehelpen om een gigantische kunstwerk van JOJO de Bultrugwalvis te maken. Hier wordt namelijk een bultrugwalvis ware grootte nagebouwd van plastic drinkflesjes. Daar zijn zeker tienduizend flesjes voor nodig. Dus neem je plastic flesjes mee, wel even schoon spoelen en etiket er af halen, en kom bouwen. En als je toch in Muzee bent, dan is een bezoekje aan Rumphius Rariteitenkabinet ook een aanrader.

Praktisch: Iedereen is welkom, jong en oud in Muzee Scheveningen. Er wordt tussen 13 uur en 16 uur gebouwd. Muzee vind je aan de Neptunusstraat 90-92 in Den Haag.

TrashUre Hunten op het strand

Zaterdag kun je met TrashUre Hunt weer gaan schat zoeken. Je zult zeker heel veel moois vinden op het strand tijdens het jutten, maar misschien heb je geluk en vind je een echte schat. Iedereen is welkom vanaf 12.30 uur bij het Visservrouwtje op de Boulevard. Het hunten duurt ongeveer tot 15 uur. Deelname is gratis.

Ruilmiddag van Krijg de Kleertjes

Heb je nog een big shopper met goede, gewassen en niet kapotte kinderkleding staan en wil je die omruilen voor nieuwe, tweedehands kleren? Dan is de ruilmiddag van Krijg de Kleertjes vandaag een evenement voor jou. Want vandaag vindt er in weer zo’n middag plaats, speciaal voor zomerkleren. Tijdens een ruilmiddag breng je een big shopper met kinderkleding (voor de lente en de zomer) in en mag je de inhoud ‘omruilen’ voor een nieuwe big shopper met kinderkleding. Natuurlijk bepaal je zelf welke kleren je weer mee terug naar huis neemt.

Praktisch: Je bent tussen 13 uur en 16 uur welkom aan de Thomas Schwenckestraat 28 – 30 in Den Haag. Alle informatie vind je hier.

Hofvijver regatta

Vandaag vindt op de Hofvijver een heel spectaculair evenement plaats. Hier varen namelijk de hele dag roeiboten hun wedstrijden. Meestal heb je daar lange banen voor nodig, maar vandaag kunnen roeiers hun winst behalen, zwaaiend naar het torentje. Het is een serieuze roeiwedstrijd, maar de locatie, midden in de stad maakt het uniek. Volgens mij wordt het leuk om te zien en is het een aanrader om hier een kijkje te nemen.

Het Bakbeest in Kooman’s Poppentheater

Kooman’s Poppentheater is altijd een goed idee. Voor kinderen vanaf 5 jaar is het Poppentheater een leuke, maar ook spannende activiteit. Vandaag speelt Het Bakbeest. In deze voorstelling moet bakker Bram een groot verjaardagskrentenbrood voor de Koning bakken. Een eervolle opdracht en de bakker heeft dan ook erg zijn best gedaan. ’s Nachts komt een Bakbeest de winkel binnen en steelt het brood. Maar Wasco de Wasbeer komt de dief op het spoor met de hulp van Bianca het Witte Wief en Pepijn het Moeraskonijn Hij sluit vriendschap met het Bakbeest en bezorgt hem een toepasselijk baantje!

Praktisch: Wil je hier naartoe, ga dan snel naar de site van Kooman’s Poppentheater om je kaarten te bestellen. Kooman’s poppentheater vind je op de Frankenstraat 66 in Den Haag.

Framblij is weer (een uurtje) open

Eigenlijk opent Framblij pas op 1 juni de deuren. Maar de aardbeien groeien zo goed dat je vandaag al een uurtje kunt komen plukken. Framblij is de pluktuin in Monster waar je terecht kunt voor aardbeien, frambozen en bessen. En volgens een Ranja en Rosé lezers ook voor de allerlekkerste kersen van Nederland. Het is een erg leuk uitje, Ranja en Rosé schreef er al een blog over.

Praktisch: Je kunt hier vandaag tussen 11 en 12 uur komen plukken. Je vindt Framblij aan de Zwartendijk 11 in Monster.

Feestelijke opening van een nieuw spoor – Stoomtrein Katwijk Leiden.

Na twee jaar werken – vaak in weer en wind – is de LGB-baan voor de ingang van het museum klaar. .Dat is reden voor een feestje. LGB is een speciale miniatuurtreinbaan.

Speciaal voor kinderen is er een grote Thomas the Train-baan. Op deze speciale modelbaan in LGB-schaal kunnen kinderen zelf hun helden Thomas, Percy en Gordon laten rijden. Ook zijn er zelfgebouwde stoomlocomotieven die worden gestookt op miniatuurkolen. Naast de feestelijke opening, rond 14.30 uur,  rijden de hele dag de grote treinen en model om mensen voor een leuk ritje rondom het Valkenburgse meer.

Zondag

Vadertje en Moedertje

Een voorstelling die goede recensies heeft gekregen is Vadertje en Moedertje in Theater aan het Spui. Dus al je kinderen, net als die van mij, geregeld ‘vadertje & moedertje spelen, dan is deze voorstelling een aanrader. De voorstelling gaat over hoe opvallend het is dat kinderen terug vallen op het ‘traditionele man-vrouw rolpatroon’.  Waarom wil mijn dochter nooit vadertje spelen? Of spelen twee meisjes zleden moedertje & moedertje.  Precies daarover gaat de familievoorstelling Vadertje & Moedertje bij het Nationale Theater

Voorafgaand aan deze leuke voorstelling kunnen kids écht ‘vadertje en moedertje’ of ‘vadertje en vadertje’ of / moedertje en moedertje’ spelen. De foyer van Theater aan het Spui wordt gevuld met een berg speelgoed: poppen; auto’s; treinen en heel veel ander meisjes en jongens speelgoed. Laat je kids maar lekker spelen, terwijl jij geniet van iets lekkers uit het restaurant.

Praktisch: Kaartjes koop je hier. De voorstelling (14.00 uur) is geschikt voor kinderen vanaf 5-6 jaar oud. De voorstelling is in Theater aan het Spui.

Sniester Junior Festival

Het hele weekend vindt het Sniester festival plaats. Zondag is dé dag voor kinderen. Op deze laatste festivaldag is het programma geheel toegespitst op de jongste festivalbezoekers. Sniester overtreft de stoutste verwachtingen van de meest ondeugende kinderen van 4 tot 12 jaar. Je kunt gaan genieten van activiteiten waarvan bij de meeste vaders en moeders de haren recht overeind gaan staan. Wedden dat ze met de mooiste verhalen thuis komen? Want je kun hier allemaal dingen doen die nooit mogen, behalve vandaag.

Praktisch: Vandaag kunnen de kinderen vanaf 12 uur op de Grote Markt terecht voor het festival. Sniester Junior is een festival voor iedereen en is geheel gratis toegankelijk.

Aircooled Scheveningen

Aircooled Scheveningen is het grootste aircooled beachevent van Nederland. Op de boulevard van Scheveningen komen tijdens dit gezellige evenement honderden Kevers en VW-busjes te staan. Vergaap je aan de vele luchtgekoelde oldtimers en doe mee aan de activiteiten op het strand of op De Pier.

 

Open dag Zoetermeerse reddingsbrigade

Vandaag laat de Zoetermeerse Reddingsbrigade zien wat ze allemaal doen. Op de open dag, zondag, kun je een kijkje nemen in de reddingspost bij de rondleidingen, werp je zelf een reddingsklos we en kun je onbeperkt vragen stellen aan de aanwezige strandwachten. Er zal tijdens de open dag ook een demonstratie zijn van een redding en voor de kinderen is er een springkussen om zich lekker op uit te leven. Ook zijn er verschillende workshops waar jong en oud aan mee kan doen.

Praktisch: De open dag van de Zoetermeerse Plas is zondag van 13 tot 17 uur bij de Reddingspost, Aziëweg 27 in Zoetermeer. Parkeren kan bij parkeerplaats P1 aan strandkant van de Aziëweg, vanaf daar is het een klein stukje lopen naar de reddingspost. Fietsen kan natuurlijk ook.

Snow White and the 7 dwarfs – ballet in de Bergkerk

Deze balletvoorstelling, gebaseerd op het verhaal van de gebroeders Grimm is speciaal voor kinderen van 3 jaar en ouder. Het verhaal, dat alle kinderen al honderden jaren meesleept, wordt verteld in een originele en vrolijke vorm. De dansers, de kleurrijke kostuums en de geweldige muziek zullen je meenemen in de wereld van Sneeuwwitje en de zeven dwergen.

Praktisch: Deze voorstelling is zondag in de Bergkerk, Daal en Bergselaan 50a in Den Haag. Je kunt om 14 uur gaan genieten van Sneeuwwitje. Kaarten koop je online.

Aspergefeest in de Piet Heinstraat

Het is weer aspergetijd! In het Zeeheldenkwartier hebben ze daar een heel feest omheen georganiseerd. Zondag kun je de lekkerste asperges in verschillende specialiteiten proeven.

Naast de asperges die je om de oren vliegen zijn er nog veel andere dingen te zien en te doen. Voor de kinderen is er een springkussen, schminken en trampolines. Autoliefhebbers kunnen genieten van classic cars. Er is een straattheater, live muziek, de winkels zijn open en er is een lokale markt ondernemers uit het Zeeheldenkwartier.

Familiedag in het Mauritshuis

Het Mauritshuis saai voor kinderen? Juist niet! Wij zijn een tijdje geleden gaan kijken in het museum en waren onder de indruk van de leuke doe-tas met allerlei opdrachten om het museumbezoek interessant te maken voor kleintjes. Maar zondag is het extra leuk. Want dan is er een speciale familiedag. Tijdens deze dag kunnen kinderen vanaf 6 jaar genieten van een workshop over kostuums uit de 17e eeuw. Eerst bekijken jullie samen met een museumdocent verschillende portretten die je in het museum kunt vinden. Je leert over de Gouden Eeuw en over beroemde schilders zoals Rembrandt. Hoe zijn ze geschilderd en wat vertelt het schilderij over hen? Vervolgens schilder je in onze Kunstwerkplaats een portret van jezelf.

Daarna gaan jullie aan de slag in de Kunstwerkplaats en ga je ontdekken hoe moeilijk het is de 17e eeuwse kostuums te schilderen.

Praktisch: De workshops zijn razend populair, maar bij het moment van publiceren waren er nog plekken beschikbaar. Reserveren kan via deze link. De kosten voor de workshop zijn 7 euro, ook voor de begeleidende volwassene (exclusief toegang, kinderen bezoeken het Mauritshuis gratis). De workshop met Nederlandstalige begeleiding start om 10.30 uur. Het is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar en het is echt een ouder-kind uitje.

mauritshuis

Rupsje Nooitgenoeg in de Leidse Schouwburg

In de Leidse Schouwburg staat zondag een fijne theatervoorstelling voor je klaar. Hier kun je naar rupsje Nooitgenoeg. Natuurlijk is het verhaal bij je bekend, over het hongerige rupsje dat uiteindelijk een vlinder wordt. Maar de voorstelling bestaat uit 4 korte verhalen. Zo maak je zondag ook kennis met het Blauwe Paard, Vader Zeepaard en het Eenzame Vuurvliegje.

Praktisch: Deze voorstelling is geschikt voor kinderen van 2 jaar en ouder. Je bent om 13.30 uur of om 16 uur welkom. De kaarten bestel je online op de site van het theater.

Bloemen en vliegende insecten in de polder van Leiden

Vandaag kun je in Leiden bij ’t Vogelhoff, in de Oostvlietpolder op zoek naar bloemen en insecten. Het natuur- en recreatiegebied, dat in beheer is bij het Zuid-Hollands landschap, heeft een afwisselend karakter. De excursie gaat eerst door weilanden en vervolgens naar het achterste deel van ´t Vogelhoff met de verwilderde voormalige tuinen en een waterrijk open tussendeel. Tijdens de struintocht wordt aandacht besteed aan alles wat er aan natuur te beleven is, de wilde en de tuinplanten, de bomen, de water- en bosvogels en vooral de vele insecten.

Praktisch: Deze excursie is voor volwassenen en kinderen vanaf 6 jaar met begeleiders. Je bent om 14 uur welkom bij de startplaats ’t Bijenhoff, Vlietweg 66T, voor de volkstuinen van OTV . Rond 16.00 uur is het beginpunt weer bereikt. Je mag gratis meedoen en aanmelden is niet noodzakelijk.

Hortusdag

In Delft kun je een kijkje nemen in de Botanische Tuin van de universiteit. Hier organiseren ze zondag een hortusdag. Je kunt natuurlijk gewoon genieten van de prachtige tuin, maar er zijn ook veel kinderactiviteiten, er is een roofvogeldemonstratie en een kunstmarkt. Daarnaast kun je een kijkje nemen op de zomertentoonstelling Beter met planten, over de nieuwe apothekerstuin. En ben je klaar me kijken en leren? Geniet dan van thee met wat lekkers in de theetuin.

Praktisch: De Hortusdag is zondag van 10:00 tot 17:00. Volwassenen betalen € 6 entree, kinderen tussen 6 en 14 jaar betalen 3 euro en onder de 6 neem je ze gratis mee.

Picnique Royale in de Paleistuin

Zondagmiddag geniet je in de Paleistuin van een heerlijke, royale picknick. Met fijne muziek, dans, kinderactiviteiten, een voorstelling van Rabarber en verantwoord eten is het hier zondagmiddag fijn vertoeven. Mits het weer een beetje lekker is natuurlijk!

Praktisch: Iedereen is welkom in de Paleistuin, Prinsessewal in Den Haag tussen 14 en 18 uur.

File:Paleistuin, The Hague (2015) imgnr. 004.jpg

Zaterdag en zondag

Japanse Tuin in nog steeds geopend

Zin om even te genieten van prachtige natuur en cultuur? Bezoek dan de Japanse tuin op Landgoed Clingendael. De hier tijdelijk opengestelde Japanse tuin is ook dit jaar weer prachtig. Wij zijn al een paar keer gaan kijken en het blijft mooi. Echt een bezoekje waard. En ook Clingendael zelf is absoluut heerlijk om lekker even buiten te zijn.

Praktisch: toegang tot de Japanse Tuin is gratis. Je vindt de Clingendael in Benoordenhout.

A Walk in the Park in Voorburg

Zaterdag en zondag vindt in het mooie Huygenskwartier in Voorburg het festival ‘A walk in the Park’ plaats. Dit gratis culturele festijn voor iedereen in en rond Voorburg, vindt plaats in Park Vreugd en Rust. Ook dit jaar is er volop plaats voor theater, kunst, sport, muziek, food en is er ook een uitgebreid kinderprogramma. Het prachtige park wordt verdeeld in allerlei leuke cultuurspots zoals het Muziekpark, het Familypark en het Sportpark. Je vindt er onder andere een doorlopend programma met muziek- en theatervoorstellingen, Foodtrucks, Theaterwagens en een Zweefmolen. Dit alles, aangevuld met leuke kinderactiviteiten maakt dat dit een evenement voor het hele gezin is.

Praktisch: Walk in the Park is zaterdag en zondag in het centrum van Voorburg. Voor het programma kijk je hier.

Rrrollend in Leiden

In het centrum, op het Pieterskerkplein in Leiden staat het hele weekend het foodtruck festival Rrrollend. Houd jij van gezelligheid, lekker eten en drinken en veel vermaak, dan is dit festival zeker een bezoekje waard. Vooral zaterdag, als het mooi weer lijkt te gaan zijn, is dit festival een aanrader. De sfeer is fijn, het Pieterskerkplein is prachtig, er zijn heel veel foodtrucks. Terwijl jij van fijne tunes en het lekkere eten geniet vermaken de kinderen zich in de ballenbak, worden ze prachtig geschminkt of zweven rondjes in de zweefmolen (volwassenen mogen hier ook in).

Praktisch: Zaterdag gaat het festival om 14 uur open. Je bent welkom tot 23 uur. Zondag is het festival geopend van 12 tot 21 uur. Toegang is gratis en de foodtrucks staan op het Pieterskerkplein in Leiden.

Foodtruckfestival Toost in Naaldwijk

Op het Wilhelminaplein in Naaldwijk kun je genieten van allerlei lekkers. Hier is dit weekend het foodtruckfestival Toost neergestreken. Wij zijn twee weken geleden een kijkje gaan nemen bij de editie in Den Haag en vonden dit een heerlijk, relaxed festival waar ook voor de kinderen leuke dingen te doen zijn. Zo zijn er bijvoorbeeld verschillende workshops voor een unieke creatieve beleving in de buitenlucht, kunnen ze springen op een springkussen en wordt er uiteraard geschminkt. Natuurlijk zijn er genoeg lekkere tasters waar de kids van zullen smullen. Kortom een prima festival om te genieten van het fijne, zomerse weekend.

Delen:

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart