De tofste weekendtips voor 26 en 27 januari

Dit weekend

Door Willemijn – Wat een tips dit weekend! Ik ben in  januari altijd bang dat ik bijna niks voor Ranja en Rosé kan vinden. Maar niets is minder waar gebleken. Want afgelopen maand is er van allerlei leuks georganiseerd en daar doet dit weekend niet voor onder. Ik heb dus weer een hele lijst met leuke tips weten te verzamelen voor vandaag en morgen. Zo kun je naar leuke theatervoorstellingen, op meerdere plaatsen kun je knutselen en lekker luisteren naar voorleesverhalen. Voor alle tips lees snel verder. Veel plezier!

Zaterdag 26 januari

Kooman’s poppentheater: Zevenslapers

Zaterdag kun je bij Kooman’s Poppentheater naar de voorstelling Zevenslapers. “De muizen Mies en Dorus houden een winterslaap die zeven maanden duurt. Daarom worden ze Zevenslapers genoemd. In het snoepwinkeltje van Het Snoepmannetje vinden ze een geschikt slaapplekje. Maar als Mies een hapje neemt van een nieuw snoepje dat het Snoepmannetje aan het maken is, gebeurt er iets heel vreemds….” De show is voor kinderen vanaf vijf jaar. Koop hier je kaarten.

26 en 27 januari

Uitwaaien langs de laagwaterlijn – een excursie voor het hele gezin (Katwijk)

Afgelopen weken heeft het flink gewaaid en is het flink koud geweest. En dat betekent dat er heel veel moois te vinden is op het strand. Zo kun je niet alleen de mooiste schelpen vinden, ze zijn vaak no tweekleppig met het schelpdier en nog in. . Wil je meer leren over het leven van de dieren die in zee leven en wanneer ze aanspoelen op het strand ? Kom naar deze strandexcursie

Praktisch: De Strandgroep van IVN regio Leiden organiseert vandaag een strandexcursie voor het hele gezin over wat je vindt en ontdekt in de zee en op het strand.  Wel is het handig als de kinderen goed kunnen lopen of als je ze kunt dragen. Om mee te doen kun je je om 11 uur melden op het parkeerterrein Noordduinen, Noordduinseweg in Katwijk aan Zee, op de hoek bij de KNRM-loods.
De excursie duurt anderhalf tot twee uur, afhankelijk van het weer.  De excursie is gratis en voor alle leeftijden. Je hoeft je niet aan te melden. Let op: Trek extra warme kleding aan, vooral ook de kinderen. Aan zee is het altijd kouder dan achter de duinen. Wil je meer informatie, kijk dan op de site van het IVN.

26 en 27 januari

Open dag Koninklijk Conservatorium

Is jouw zoon of dochter dol op dansen en vooral op ballet? Dan is de openbare dansdag op het Koninklijk Conservatorium zeker een aanrader. Kinderen kunnen zo ervaren hoe het is om leerling te zijn op het Koninklijk Conservatorium. De kinderen krijgen lessen in klassiek ballet, folkloristische danstechniek en in een creatieve en vrije vorm van moderne dans. De lessen worden gegeven door docenten van de Dansvakopleiding.

Praktisch: De dag vindt plaats in het Conservatorium. De dag duurt van 10 tot 16 uur. Toegang is gratis.

Vogels tellen en knutselen bij de Haagse Stadsboerderijen

Vandaag is het nationale tuinvogelteldag en bij bijna alle Haagse Stadsboerderijen staan ze hier wel bij stil. Met behulp van vogeltelkaarten worden de kinderen uitgenodigd om de vogels op het terrein te tellen. Maar we willen natuurlijk ook dat vogels het in de winter goed hebben. Daarom worden vogelvetbollen gemaakt, kun je pindakettingen rijgen en vogelhuisjes in elkaar timmeren.

Praktisch: Niet alle stadboerderijen bieden dezelfde activiteiten. Op deze website van de gemeente kun je zien wat je bij welke boerderij kunt doen.

Kindercollege in Theater de Veste – Digitaal Schatgraven (8+)

Hoe vind je informatie over een onderwerp dat je heel leuk vindt? Waarschijnlijk met behulp van een zoekmachine op het Internet. Maar hoe werkt zo’n zoekmachine dan? Dr. Cynthia Liem legt ons uit hoe we informatie op een slimme manier kunnen organiseren, en daagt ons uit om digitaal te gaan schatgraven. Want wat moet je doen als je bijvoorbeeld een nieuw liedje wilt ontdekken, dat heel anders is dan de muziek die je tot nu toe kende? In dit kindercollege ga je op onderzoek uit!

Praktisch: Het kindercollege is geschikt voor kinderen vanaf acht jaar, ook ouders zijn van harte welkom. Het college begint om 15.30 uur. Kaarten kosten maar €3,50 en zijn te bestellen op de site van Theater de Veste.

26 en 27 januari

Snertwandeling in de duinen van Meijendel

In Meijendel kun je niet alleen lekker spelen. Vandaag kan het hele gezin op excursie met Duinwachter David. De Duinwachter vertelt prachtige verhalen de natuur in Meijendel en laat je de mooiste plekken zien. Hij weet alles over de duinen, dus je kunt veel van hem leren. Na de frisse en waarschijnlijk natte wandeling ben je in de pannenkoekenboerderij welkom voor een kop snert.

Praktisch: De snertwandeling is een uitje voor het gehele gezin. Duinwachter David staat om 10.30 klaar voor vertrek. Om mee te wandelen meld je je aan op de site van Dunea. De wandeling kost 10 euro per persoon en dat is natuurlijk inclusief de snert.

Zondag 27 januari

Open familie-atelier Gemeentemuseum

In het Gemeentemuseum kun je zondagmiddag samen met je kind lekker knutselen. Wij namen hier deze vakantie een kijkje en waren onder de indruk van het professionele atelier en de enorme hoeveelheid, goed gesorteerde knutselmaterialen. Het is een familie atelier, dus het is de bedoeling dat je samen met je kind komt knutselen. Als het niet heel druk is, is het ook prima om je kind even alleen te laten knutselen terwijl jij het museum bekijkt.

Praktisch: Het familie atelier vind je in het Gemeentemuseum op de begane grond. Deelname is gratis. Toegang tot het museum is voor kinderen ook gratis. Het atelier is geopend tussen 12 en 16 uur. Je kunt na deelname je zelfgemaakte kunstwerk direct meenemen.

GEANNULEERD – De Waanzinnige Boomhut in het theater in Nootdorp

Bouw een Hovercraft in Science Centre Delft

Hover betekent zweven. En een hovercraft is een boot die drijft. Zondag maak je in Science Centre Delft je eigen Hovercraft. En pas als je het zelf maakt ga je snappen hoe dit principe werkt. Probeer je zelfgemaakte Hovercraft over allerlei objecten te laten zweven.

Praktisch: Reserveren voor deze workshop is niet mogelijk, je kan je aanmelden bij de balie tijdens je bezoek. De gehele dag wordt deze workshop gegeven en de eerste sessie start rond 11:30. Bijkomende kosten zijn €6,00 en het is voor kinderen vanaf 9 jaar.

Jurassic Revenge – Rijswijkse Schouwburg

Sta oog in oog met levensgrote dinosaurussen in de familievoorstelling Jurassic Revenge. Miljoenen jaren geleden zouden deze imposante dieren zijn uitgestorven, maar niets is minder waar. Met zijn 2.5 meter hoog en 4 meter lange lijf is de T.Rex animatronic een van de vele dino’s die zijn opwachting maakt in deze theatervoorstelling. En… na afloop bij de meet and greet.

Praktisch: Deze avontuurlijkste dinoshow begint zondag om 15.00 uur in de Rijswijkse Schouwburg

Assepoes – Stadstheater Zoetermeer

Hoofdpersoon Lars is nieuw in de buurt. Om mensen te leren kennen geeft hij een groot feest. Buurmeisje Marieke mag niet naar het feest en heeft bovendien niets om aan te trekken. Haar vervelende stiefzusjes mogen wel. Maar dan gebeurt er iets waardoor Marieke misschien toch kan gaan…Het klassieke sprookje over een meisje dat niets heeft om aan te trekken in een modern jasje met een verrassende twist. Dat is Assepoester, zoals je dat a.s. zondag kunt bekijken in Zoetermeer.

Praktisch: zondag om 11 uur in het Stadstheater Zoetermeer. Koop hier je kaartjes.

Fat Boys – Rietveldtheater (Delft)

Thomas is wel 1000 dingen tegelijk. Hij is supersnel, supergrappig, super onhandelbaar, supersnel kwaad, extreem praatgraag, gekmakend positief en een expert op het gebied van knaagdieren en snoep. Zijn hoofd zit zo vol dat er af en toe iets uit moet. Fat Boys is een voorstelling over kinderen die niet passen binnen het systeem en hun eigen weg zoeken.

Praktisch: De voorstelling start om 15.00 uur en is geschikt voor kinderen vanaf circa 6 jaar oud. Koop hier je tickets.

Leer programmeren tijdens CoderDojo – Centrale bibliotheek

Computers, we kunnen niet meer zonder ze. En de generatie van onze kinderen al helemaal niet. Zij zullen niet alleen een computer gebruiken voor de makkelijke zaken, maar zij zullen veel mee kunnen. Om je kind hier kennis te laten maken kun je deelnemen aan CoderDojo. Dit is een gratis dag in de Centrale Bibliotheek waarbij kinderen, tussen de 7 en 17 jaar, leren programmeren, websites bouwen, apps ontwikkelen, programma’s te maken, games te maken en meer. De Dojo wordt opgezet en georganiseerd door vrijwilligers. Naast het leren programmeren, ontmoeten deelnemers ook anderen like-minded mensen. Onderling delen deelnemers  hun kennis en maken ze nieuwe dingen.

Praktisch: Om mee te doen aan een dojo hoef je niet al alles te kunnen op programmeergebied, maar een beetje interesse in computers is natuurlijk wel handig. Daarnaast moet je je even aanmelden op de site van CoderDojo Den Haag. De dojo start in de middag om 13.30 uur. Voor kinderen onder de 12 geldt dat begeleiding door een volwassene verplicht is.

Spinnenwebben knutselen bij de Tuin van de smid

Bij de Tuin van de smid staat vandaag een leuke knutselworkshop op het programma. Je kunt een kleurig web knutselen waar de spin in kan wonen. De kinderen gaan aan de slag met sateprikkers, kastanjes en bolletjes wol. Daar kun je prachtige spinnenwebben van knutselen. De activiteit is echt voor kinderen. Ouders zijn welkom in het theehuis.

Praktisch: De workshop is voor kinderen vanaf 5 jaar. Het kost €5 per deelnemer. Aanmelden is verplicht en kan via polderbende@detuinvandesmid.nl.

Zaterdag én zondag

Nationaal Theaterweekend in de Leidse Schouwburg

In de Leidse Schouwburg vieren ze het Nationaal Theaterweekend groots. Je bent vandaag en morgen welkom voor toffe voorstellingen en workshop. Zo is er een gratis workshop voor kinderen: Hoe word ik een theaterdirecteur. Ook kun je tegen een vriendelijke prijs naar een kleuterconcert of naar de musical Assepoester of de musical Marvellous.

Praktisch: Op de site van het theater vind je alle benodigde informatie. Veel plezier!

De Sprookjeskoningin in TAHS

In Theater aan het Spui is iedereen vanaf 8 jaar welkom voor een schitterend sprookje. De Sprookjeskoningin is gebaseerd op het sprookje van Titania en Oberon uit Shakespeare’s Midzomernachtsdroom. Het thema is hun verlangen naar echte liefde. In dit sprookje staat de mooie muziek van Henry Purcell centraal. Dit gecombineerd met de komische en soms sinistere universum van de poppen van Duda Paiva Company maakt deze voorstelling een echte aanrader.

Praktisch: De voorstelling is te zien in Theater aan het Spui, zaterdag om 19 uur én zondag om 15 uur. Kaarten zijn te bestellen via deze website van het theater.

Deze tips zijn objectief gekozen. Ranja en Rosé ontvangt hiervoor geen geld of vergoeding. Voor genoemde voorstellingen waren bij publicatie van dit artikel nog kaarten te koop.

Delen:


Bekijk op kaart

De tofste weekendtips voor 26 en 27 januari

Koninklijk Conservatorium, Juliana van Stolberglaan, Den Haag, Nederland

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart