Zonnige weekendtips – 26 en 27 mei

Dit weekend

Door Willemijn – Bij het maken van dit overzicht met weekendtips dacht ik in eerste instantie: ‘Pfff, er is niet zo veel te doen dit weekend.’ Maar na een uurtje extra zoeken kan ik jullie toch verblijden met een mooie lijst van toffe uitjes en activiteiten om te doen de komende dagen. Want al zoekend kwam ik steeds meer leuks tegen. Gelukkig, met het mooie zomerse weer, ook veel dingen die je buiten kun doen. Lees dus snel verder voor de leukste tips voor de komende zonnige dagen. Veel plezier!

Zaterdag

Landmachtdagen rondom De Hofvijver

Tijdens de Landmachtdagen trekken militairen het land in en vandaag zijn ze in Den Haag.  Ze vertellen hun persoonlijke verhalen en leggen uit waar de landmacht voor staat. Tijdens sociale patrouilles maken ze contact met de samenleving zoals ze dat doen in missiegebieden. Ook demonstreren ze in gevechtstenue en met realistisch klinkende oefenmunitie wat het krijgsmachtdeel doet.

Vandaag zijn de rode baretten van 11 Luchtmobiele Brigade in de stad. Zij geven rondom de Hofvijver demonstraties. Om 11.00 uur staat een paralanding op het programma. Verder presenteren de militairen in een static show hun voertuigen, wapensystemen en persoonlijke uitrusting en jij mag ze er alles over vragen. Ook zijn er doe-activiteiten, zoals een mini-klimtoren en een mini-hindernisbaan. En kinderen kunnen zich laten schminken als een echte militair.

Praktisch: Vandaag ben je welkom voor een superinteressante dag van de landmacht tussen 10 en 16 uur. De toegang is gratis. Je vindt de militairen rond de Hofvijver.

Landmachtdagen

Fotocredits: Defensie

Watersportdag in Katwijk

Diverse watersportverenigingen in Katwijk hebben in 2016 de handen ineen geslagen om iedereen kennis te laten maken met verschillende watersporten. Alle watersportverenigingen van Katwijk zullen op deze dag aanwezig zijn om de bezoekers kennis te laten maken met verschillende watersporten. Gedurende de dag kan er op verschillende locaties deelgenomen aan diverse activiteiten, zo kan je suppen, kan er gezeild worden met optimisten, je kunt gaan sloep roeien met de sloeproeiverenigingen, zeilen of roeien met de Katwijkse zeeverkenners. Ook worden er diverse demonstraties gegeven en zijn er activiteiten op de kant bij de diverse locaties. Met het mooie weer natuurlijk hét ideale uitje.

Praktisch: Het evenement wordt gehouden van 12.00 tot 16.00 uur. De meeste activiteiten vind je rondom het uitwateringskanaal in Katwijk.

Watersport

Drie (4+) in Theater ins Blau

Theater Ins Blau is een klein maar fijn theater in Leiden. Vandaag kun je hier de voorstelling Drie zien. Deze voorstelling gaat over de vierjarige drieling Jonas, Johan en Jacob. Zij lopen samen weg van huis. De oudste is zeventien dagen te vroeg geboren, heeft een paar ‘losse draadjes’ in zijn hoofd en moet naar een speciale school. De broertjes willen bij elkaar blijven en uit protest gaan ze op reis naar oom Kees in Groningen, waar ze vast met z’n drieën mogen wonen. Onderweg beleven ze het ene avontuur na het andere.

Praktisch: De voorstelling kun je om 13 uur én om 15 uur gaan zien. Informatie en kaartjes vind je op de site van het theater.

Drie Bonte Hond

Fotocredits: Bonte Hond

Zandsculpturen maken in bibliotheek Ypenburg

Precies tweehonderd jaar geleden, in 1818, zette Jacob Pronk het eerste Nederlandse badhuisje op het Scheveningse strand. Daarom is het in 2018 Feest aan Zee! In alle vestigingen van Bibliotheek Den Haag kun je het hele jaar door meedoen aan activiteiten. In bibliotheek Ypenburg maak je vandaag je eigen zandsculptuur. Zandsculpturen zijn de mooiste beelden gemaakt van zand (en water). Vandaag kun je leren hoe je zo’n mooi kunstwerk maakt. Met speciaal beeldenzand werk je je ontwerp uit en zie je het langzaam tot leven komen! En gaat het een keer mis? Dan begin je gewoon opnieuw!

Praktisch: Deze workshop is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. De workshop begint om 14 uur en duurt ongeveer anderhalf uur. Om mee te doen kun je je telefonisch aanmelden. Het telefoonnummer is 070 353 86 11

Zandsculpturen

Fotocredits: Bibliotheek Den Haag – Ypenburg

De Parapluvogel bij Kooman’s Poppentheater

Kooman’s Poppentheater is altijd een leuk uitje. Dus ook dit weekend. Je kunt vandaag gaan genieten van de voorstelling De Parapluvogel. In deze spannende voorstelling vlucht de grote, roze Parapluvogel Sumba uit het tropisch regenwoud omdat haar boom is omgezaagd. Nu heeft ze geen huisje meer. Ze kruipt in een kist en wordt naar de haven van een klein, zonnig eiland verscheept. Daar ontmoet ze een lapjespoes en Wasco de Wasbeer. Samen gaan ze op zoek naar een huisje voor Sumba. Als Sumba plotseling verdwenen is wordt het spannend….

Praktisch: De Parapluvogel is vandaag om 14.30 uur te zien in het Poppentheater aan de Frankenstraat 66. De voorstellingen zijn geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar. Kaarten kun je online reserveren. Betalen doe je aan de kassa.

Parapluvogel

Fotocredits: Kooman’s Poppentheater

Zondag

Sniester JuniorFestival

Het hele weekend vindt het Sniesterfestival plaats. Maar zondag is dé dag voor kinderen. Op deze laatste festivaldag is het programma geheel toegespitst op de jongste festivalbezoekers. En dat programma is niet voor de poes! Sniester overtreft de stoutste verwachtingen van de meest ondeugende kinderen van 4 tot 12 jaar. Je kunt gaan genieten van activiteiten waarvan bij de meeste vaders en moeders de haren recht overeind gaan staan. Wedden dat ze met de mooiste verhalen thuis komen? Want je kun hier allemaal dingen doen die nooit mogen, behalve vandaag.

Praktisch: Vandaag kunnen de kinderen vanaf 12 uur op de Grote Markt terecht voor het festival. Sniester Junior is een festival voor iedereen en is geheel gratis toegankelijk.

Westerparkdag in Zoetermeer

Wil je een dag in de natuur? Dan moet je zondag naar het Westerpark in Zoetermeer. Hier vindt namelijk de Westerparkdag plaats. Dit natuurevenement wordt georganiseerd door IVN, Gemeente en Natuurtuin Zoetermeer. Vandaag worden schapen geschoren, wordt er geknutseld, kun je deelnemen aan een slootjes- of natuursafari, zijn er foodtrucks, leer je over de dierenambulance, is er een egelopvang en nog veel meer. Voor het hele programma kijk je op deze site. Het belooft een superleuke dag te worden. Dus pak (zoveel mogelijk) de fiets en ga genieten van deze speciale dag in het Westerpark. Veel plezier!

Westerparkdag

Fotocredits: Website IVN

Aircooled Scheveningen

Aircooled Scheveningen is het grootste aircooled beachevent van Nederland. Op de boulevard van Scheveningen komen tijdens dit gezellige evenement honderden Kevers en VW-busjes te staan. Vergaap je aan de vele luchtgekoelde oldtimers en doe mee aan de activiteiten op het strand of op De Pier.

Aspergefestival in de Piet Heinstraat

Het is weer aspergetijd! In het Zeeheldenkwartier hebben ze daar een heel feest omheen georganiseerd. Zondag kun je de lekkerste asperges in verschillende specialiteiten proeven. Het meest bijzondere om te proberen is misschien wel de asperge-ijs van het ijswinkeltje Bij Lotje.

Naast de asperges die je om de oren vliegen zijn er nog veel andere dingen te zien en te doen. Voor de kinderen is er een springkussen, schminken en trampolines. Autoliefhebbers kunnen genieten van classic cars. Er is een straattheater, live muziek, de winkels zijn open en er is een lokale markt ondernemers uit het Zeeheldenkwartier.

Trashure Hunt in Scheveningen

Trashure Hunten is schatzoeken op het strand. En dan niet met een metaaldetector zoeken naar glimmende en waardevolle spullen. Tijdens een Trashure Hunt ga je op jacht naar afval. Want allerlei dingen die mensen op het strand achterlaten kun je nog prima gebruiken als grondstof voor een kunstwerk. Zondag is het weer zo ver en kun je gezellig gaan Trashure Hunten met de kinderen.

Praktisch: Om 13 uur ben je welkom om aan te sluiten. De Trashure Hunt begint bij het Visservrouwtje op de boulevard. Deelname is gratis. Reken er op dat de Trashure Hunt ongeveer twee uur duurt.

Familiedag in het Mauritshuis

Het Mauritshuis saai voor kinderen? Juist niet! Wij zijn een tijdje geleden gaan kijken in het museum en waren onder de indruk van de leuke doe-tas met allerlei opdrachten om het museumbezoek interessant te maken voor kleintjes. Maar zondag is het extra leuk. Want dan is er een speciale familiedag. Tijdens deze dag kunnen kinderen vanaf 6 jaar genieten van een workshop over zelfportretten. Eerst bekijken jullie samen met een museumdocent verschillende portretten die je in het museum kunt vinden. Je leert over de Gouden Eeuw en over beroemde schilders zoals Rembrandt. Hoe zijn ze geschilderd en wat vertelt het schilderij over hen? Vervolgens schilder je in onze Kunstwerkplaats een portret van jezelf.

Daarna gaan jullie aan de slag in de Kunstwerkplaats en ga je ontdekken hoe moeilijk het is om een portret van jezelf te maken.

Praktisch: De workshops zijn razend populair, maar bij het moment van publiceren waren er nog plekken beschikbaar. Reserveren kan via deze link. De kosten voor de workshop zijn 7 euro, ook voor de begeleidende volwassene (exclusief toegang, kinderen bezoeken het Mauritshuis gratis). De workshop met Nederlandstalige begeleiding start om 12.30 uur. Het is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar en het is echt een ouder-kind uitje.

Mauritshuis

Workshop Err0 in Science Centre Delft

Een fijn museum voor (wat oudere) kinderen is Science Centre Delft. Hier zie je allerlei mooi technische uitvindingen van de Universiteit. Maar je kunt vandaag ook zelf iets uitvinden. Namelijk een zelf een klein lieve robotje maken voorzien van een echt lamp-hartje. Hij heet Err0. Veel kan hij niet, maar hij zal zeker beloven van je te houden.

Praktisch: Science Centre Delft ligt aan de Mijnbouwstraat in Delft. Reserveren voor deze workshop is niet mogelijk, je kunt je aanmelden bij de balie tijdens je bezoek. De gehele dag wordt deze workshop gegeven en de eerste sessie start rond 11:30. Bijkomende kosten zijn €5. De workshop is geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar. Je neemt na de workshop je eigen Err0 mee naar huis.

Zaterdag en zondag

Foodtruckfestival Toost in Naaldwijk

Op het Wilhelminaplein in Naaldwijk kun je genieten van allerlei lekkers. Hier is dit weekend het foodtruckfestival Toost neergestreken. Wij zijn twee weken geleden een kijkje gaan nemen bij de editie in Den Haag en vonden dit een heerlijk, relaxed festival waar ook voor de kinderen leuke dingen te doen zijn. Zo zijn er bijvoorbeeld verschillende workshops voor een unieke creatieve beleving in de buitenlucht, kunnen ze springen op een springkussen en wordt er uiteraard geschminkt. Natuurlijk zijn er genoeg lekkere tasters waar de kids van zullen smullen. Kortom een prima festival om te genieten van het fijne, zomerse weekend.

Toost

De Nieuwe Regentes is Vijf

De Nieuwe Regentes, het fijne theater in de Weimarstraat is dit weekend jarig: Vijf jaar! Bij een verjaardag hoort natuurlijk iets lekkers Zaterdag ben je van 15.30 tot 17.30 uur welkom voor thee en een traktatie. Ook mag je achter de schermen een kijkje nemen met een gratis rondleiding. Zo proef je niet alleen de sfeer van het theater, maar voel je ook de bijzondere geschiedenis van dit voormalige zwembad, waar menig Hagenaar zijn diploma’s heeft gehaald. Ook kun je zaterdag meedoen aan de spertocht Op zoek naar Badman. Onder begeleiding kunnen kinderen van 6 t/m 12 jaar speuren door het gebouw en allerlei codes kraken om uiteindelijk de ware identiteit van ‘Badman’ te onthullen. Met aan het eind een leuke attentie. Zondag begint ook met een kinderactiviteit. Om 11 uur kun je genieten van het Jeugdorkest Swing, een fijne muzikale voorstelling.

Praktisch: De activiteiten zaterdag (rondleiding en speurtocht) zijn gratis. Wel moet je je voor de speurtocht even aanmelden mail@denieuweregentes.nl. Vermeld Badman in het onderwerp en geef aantal deelnemers aan. Kaarten voor zondag en informatie over de rest van het programma vind je hier.

Vijf

Alle tips zijn objectief gekozen. Ranja en Rosé ontvangt geen geld of vergoeding voor plaatsing in dit weekend-overzicht.

Bij publicatie van dit artikel waren voor alle activiteiten en voorstellingen nog kaarten beschikbaar. 

Delen:

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart