Zondagtips – nagenieten van Koningsdag

Dit weekend

Door Willemijn – Hebben jullie gisteren ook zo genoten van Koningsdag. Helaas wel wat fris en met regen, maar dat mocht onze oranjepret niet drukken. We zijn een kijkje gaan nemen op het Hoytemaplein, het Bancaplein en in de Boekhorststraat. Allemaal een eigen sfeer en overal leuk. Maar ook vandaag is er van alles te beleven. Daarom heb ik een lijstje gemaakt met toffe tips voor deze zondag.

Opening Japanse Tuin Clingendael

Afgelopen week schreef ik er al over. Vanaf dit weekend is de Japanse Tuin in Clingendael weer geopend voor publiek. Wij namen gisteren een kijkje en het is echt prachtig. Er staat al heel veel in bloei, dus een aanrader om vandaag (of een ander moment) te gaan kijken en mooie foto’s te maken.

Sprookjessprokkelaar in het Zuiderstrandtheater

Wij gaan vanmiddag genieten van de Sprookjessprokkelaar in het Zuiderstrandtheater. Deze musical van de Efteling gaat over de 12-jarige Sterre, die met haar opa aan de rand van het bos woont. Als haar enige boek letterlijk stuk is gelezen, wijst opa haar op de verborgen sprookjesbibliotheek in het verlaten kasteel. Daar, achter de juiste deur, wachten eindeloos veel verhalen die gelezen en verteld moeten worden. Vindt Sterre de juiste deur naar de sprookjesbibliotheek? Wat zit er achter al die andere deuren? En wie is toch die Sprookjessprokkelaar?

Praktisch: Deze musical is vandaag om 13.30 uur en om 16 uur te zien in het Zuiderstrandtheater. Kaarten zijn nog te koop en bestel je online op deze website van het theater.

Gratis toegang en opening Glans, Glorie en Misère in het Haags Historisch museum

Den Haag was in de Gouden Eeuw hét centrum van de macht en het politieke middelpunt van de Republiek. Hier woonden de Oranjes, die als stadhouders grote macht bezaten. Den Haag beleefde een periode van culturele bloei en economische groei. Maar….de Gouden Eeuw kende ook grote problemen: armoede, hoge kindersterfte en slavernij.

Vandaag wordt de expositie Glans, Glorie en Misere geopend in het Haags Historischh museum. Daarom is het museum vandaag gratis tooegankelijk. Zo kun je biijzondere personen uit de Gouden Eeuw ontmoeten, is er een proeverij met 17e eeuwse lekkernijen en waar je jezelf een kunstenaar en maak je samen met de andere bezoekers een gezamenlijk schilderij.

Praktisch: De gratis toegang is vandaag van 13 uur tot 17 uur. Ook kan je in het museumcafé kosteloos genieten van koffie, thee en limonade. Alle informatie over de tentoonstelling en de dag vind je hier.

Uilentocht in Meijendel

Zin in een frisse neus? En ook nog zin om iets te leren over uilen? Loop dan in Meijendel de Uilentocht. Want in deze tocht leer je alles over kerkuilen. Weet jij bijvoorbeeld wat het lievelingseten is van een uil? En hoe kan dat uilen zonder geluidloos kunnen vliegen? En hoe komen ze toch aan die prachtige ogen? Dit en nog veel meer ontdek je tijdens deze wandeling.

Praktisch: Om de wandeling te lopen haal je een gratis route bij het Bezoekerscentrum. Dat is geopend van 10 tot 17 uur.

Operatie Plastic vissen

Vandaag kun je in Den Haag, Leiden en Delft in een bootje stappen om de grachten weer schoon te maken na koningsdag. Op verschillende locaties vertrekken boten. Het is de bedoeling dat kinderen het plastic uit het water vissen en er voor zorgen dat dit niet in de zee komt. Jaarlijks kom namelijk 5 miljoen ton plastic in oceanen en zeeën en dat moet stoppen.

Praktisch: De activiteit is voor kinderen vanaf 8 jaar en met een zwemdiploma. Je moet je opgeven om deel te nemen. Alle informatie, de vertrektijden en de vertreklocaties vind je op deze website.

Spinvis, Saartje van Camp en Introdans in de Leidse Schouwburg

Spinvis en Introdans gaan het avontuur aan. En vandaag doen ze dat in de Leidse Schouwburg. In een voortdurend veranderend decor ontdekken vier muzikanten en twaalf dansers de grenzen van veiligheid en vrijheid. Ze bouwen muren, controleren elkaar met camera’s, ontsnappen, zoeken een plek om alleen te zijn en scheppen steeds een nieuwe wereld. Als alles uit elkaar valt, blijft één ding overeind: het onvoorspelbare van de liefde.

Praktisch: Deze voorstelling is geschikt voor iedereen van 6 jaar en ouder  die van dans houdt. Je bent welkom om 14.30 uur. Kaarten zijn nog beschikbaar en je bestelt ze online.

Tuinspeurtocht Backyard Wilderness

Op ranja en rosé las je al over de mooie familiefilm Backyard Wilderness. Vandaag staat er weer een leuke en leerzame tuinsafari gepland bij Omniversum. Kinderen en ouders gaan samen na de film op safarin in de tuin. Als je dat wilt haal je bij de kassa een gratis routekaart met vragen en weetjes, waarmee je kunt uitvinden hoeveel je ouders eigenlijk weten over de natuur. Hebben ze een voldoende gehaald? Dan krijgen de ouders een gratis kopje koffie of thee.

Praktisch: De film en de tuinsafari is gericht op kinderen van circa 6 t/m 12 jaar. Je kunt om 13 uur en om 16 uur naar de film.

Backyard Wilderness

Polderbende bij Tuin van de Smid

Vandaag kun je bij de Tuin van de smid je eigen minimoestuin maken. Je leert in een speciale kinderworkshop precies wat planten nodig hebben om te groeien. En nu is het moment, want in de lente gaan de planden ook groeien. De minimoestuin zet je uiteraard in het raam thuis en wedden dat jij binnen de kortste tuin een prachtige minimoestuin of bloemtuin hebt.

Praktisch: Deze activiteit is echt voor kinderen. Ouders zijn welkom in het theehuis. Kinderen vanaf 4 jaar zijn welkom om deel te nemen. Deelnemen kost 5 euro per kind en aanmelden is verplicht. Dat kan via polderbende@detuinvandesmid.nl. De workshop begint om 13 uur en duurt een uurtje.

Maak je eigen bloemenpers in Science Centre Delft

We zitten midden in de lente, de blaadjes zitten bijna allemaal aan de bomen. Nog even en de tuin staat weer vol kleurige bloemen. Natuurlijk wil je die bloemen plukken en zo lang mogelijk bewaren. Dat kan door bloemen te drogen, bijvoorbeeld in een dik boek of met een bloemenpers. Daarom ga je vandaag bij Science Centre Delft een bloemenpers knutselen. Met deze zelfgemaakte pers kun je de mooiste bloemen zelf drogen en bewaren.

Praktisch: Het museum vind je aan de Mijnbouwstraat in Delft. Reserveren voor deze workshop is niet mogelijk, je kunt je aanmelden bij de balie tijdens je bezoek. De gehele dag wordt deze workshop gegeven en de eerste sessie start rond 12:00 uur. Deze workshop is voor kinderen van alle leeftijden, maar er moet wel zelfstandig gemeten en geknipt worden. Bij jongere kinderen is daarom begeleiding van een ouder of verzorger nodig. De workshop kost € 3,50- bovenop de entreeprijs.

De Koningskermis staat nog even op het Malieveld

Dit weekend kun je nog genieten van de Kermis op het Malieveld. Mijn kinderen vinden de kermis heel leuk. Dus als ik dan toch in de stad ben gaan we wel even een rondje lopen en genieten van een rondje in de draaimolen en een suikerspin.

Praktisch: de kermis is geopend vanaf 13.00. Er zijn attracties voor klein en groot.

Leuke familiefilms

Heb je zin in een luie stoel? Ga dan lekker naar één van de mooie kinderfilms. Zo zie je in het Filmhuis Den Haag dit weekend de film Mascha en de Beer 2, een bijzondere Japanse animatiefilm Mirai (wel met ondertiteling) of de heerlijke kinderfilm Circus Noël. In deze laatste film loopt Karo weg van huis. Ze reist mee met haar circusvrienden Victor en Tonie van Circus Noël, dat onverwachts mee mag doen aan een belangrijk circusfestival. En dat is het begin van een wel heel spannend avontuur…

Ook in Omniversum zie je diverse prachtige 3D films. Waaronder de topper Backyard Wilderness. Een lust voor het oog. Of bezoek ‘Panda’s a new Story‘. Daar ga je spontaan van knuffelen. En vergeet ook ‘Fly me to the Moon‘ niet. Tijdelijk terug in Omniversum.

Heb je zin in een klassieker? Bezoek dan bij Pathé: ‘ Dumbo, het vliegende olifantje’ (let op 12+). Deze Disney klassieker is opnieuw uitgebracht en krijgt goede reviews. Of ga naar Klara en de Gekke Koeien. Een grappige film waarbij je kids genieten van grappige gekke koeien. Wij zagen hem en genoten. Daarnaast heeft Pathé nog heel veel andere kinderfilms, dus daar zit vast iets voor je bij.

Als laatste breng ik ook graag theater Lumen onder de aandacht. Dit kleine filmhuis in Delft is een grote aanrader. Vandaag zie je hier de Deense film De Buurtspion over een tienjarig meisje dat detective wil worden en in de kelder haar eigen bureau begint. Ook kun je vandaag genieten van de animatiefilm Missing Link over een aapmens die in de bossen van Amerika wordt gevonden.

Een familierondleiding in het Mauritshuis

In het Mauritshuis kun je vandaag met je gezin een familierondleiding doen. Om 11 uur gaat een gids met een groep kinderen en hun ouders op ontdekking in het museum. Je ziet de mooiste, gekste en beroemdste schilderijen van het Mauritshuis. Wij deden laatst z’n rondleiding en het is een aanrader om eens te doen.

Praktisch: De familierondleiding begint om 11 uur. Deze rondleiding kost 3,50 euro per deelnemer en kaartjes koop je online. Het duurt ongeveer 60 minuten en is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Let op: Dit is alleen een rondleiding. Bij deze activiteit zit geen eigen creatief moment.

Mauritshuis

Bezoek een bunker Wiederstandsnest in Den Haag

Komende week staat natuurlijk een beetje in het teken van oorlog en vrijheid. Daarom is het voor wat oudere kinderen misschien wel een goed moment om een bunker te bezoeken. Dat kan in het Atlantikwall Museum in Scheveningen. Ervaar hoe het leven in deze bunker was in de 2e wereldoorlog middels een rondleiding van één van de bevlogen vrijwillige gidsen. Leuk en leerzaam. Wel raad ik je aan om heel kleine kinderen niet mee te nemen. Het is namelijk best wel een heftig uitje.

Praktisch: Zondag is de bunker aan de Badhuisstraat geopend van 11 tot 16 uur. Hier vind je alle info over dit interessante museum.

Atlantikwall informatie Atlantik wall bunker

 

Delen:


Bekijk op kaart

Zondagtips – nagenieten van Koningsdag

malieveld

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart