De tofste weekendtips voor 28 en 29 september

Dit weekend

Door Willemijn – Het laatste weekend van september staat weer bomvol met leuke en vooral heel veel leerzame activiteiten. Helaas lijkt het niet zo heel mooi weer te worden. Dus ik heb de nadruk gelegd op toffe uitjes binnen. Echter ook buiten is er van allerlei leuks te doen, dus het is een mooie mix geworden.  Zo is er een aantal mooie voorstellingen voor kinderen. Liever een rondje rijden in de trein? Dan is dit je kans, want Stoomtrein Katwijk Leiden rijdt dit weekend haar laatste rondjes van dit seizoen. Maar ook een paar toffe festivals in Delft en Den Haag staan op het programma. Kijk snel voor ook nu weer een lange lijst met de tofste tips. Want naast de al genoemde tips is er nog veel meer leuks in de Haagse regio. Veel plezier!

PS. Wil je weten welke tip wij gaan doen zaterdag en zondag? Volg ranja en rosé dan ook op Instagram.

Zaterdag en zondag

Vliegerfestival op Scheveningen

In Scheveningen is het dit weekend feest. Met een lekker windje is het Vliegerfeest heel leuk, dus mocht het weer een beetje meevallen, dan kun je vanaf 12 uur op beide dagen gaan genieten van de kunsten van meer dan 100 vliegeraars uit binnen- en buitenland. En dat levert elk jaar weer een spektakel op. Ondanks dat er niet echt een vast programma is, aangezien vliegeren heel weersafhankelijk is, kun je in ieder geval rekenen op De Megabyte, ooit de grootste monstervlieger van de wereld. Deze is 66 meter lang en 25 meter breed en er was meer dan 2000 m2 stof was nodig om deze vlieger te maken. Maar er zijn ook demonstraties, je kunt zelf vliegeren en er zijn vliegende vissen, krabben en monsters. Wij zijn vorige jaren een kijkje gaan nemen en met een fijn windje is dit festival een echte aanrader.

Festival Historisch Zoetermeer

In Zoetermeer moet je dit weekend zijn voor een prachtig festival met ridders, jonkvrouwen, zwaarden en troubadours. Want hier vindt het Festival Historisch Zoetermeer plaats. Zowel op zaterdag als zondag kun je genieten van allerlei stoere optredens zoals zwaardvechten, een riddertoernooi, een openluchtvoorstelling, vikinggevechten en harnasdemonstraties. Zaterdagavond kun je zelfs aanwezig zijn bij de Slag bij Zoetermeer, een spectaculaire gratis voorstelling op de Dobbeplas.

Praktisch: Het Festival Historisch Zoetermeer is zaterdag en zondag op en rond het Dobbe eiland in Zoetermeer. Kijk snel op de site van het Festival voor het gehele programma.

Modelspoordagen bij Stoomtrein Katwijk Leiden

Dit weekend vinden bij Museum Stoomtrein Katwijk Leiden de Smalspoormodelbouwdagen plaats. Tijdens dit evenement komen modelbouwers hun mooiste modelbanen en diorama’s laten zien. Hou je van treinen, dan mag je dit niet missen! Omdat de Smalspoormodelbouwdagen samenvallen met het laatste weekend van het rijseizoen, op de herfst- en kerstvakantie na, rijden er dit weekend ook nog eens extra veel treinen. In het museum rijden de modeltreinen, buiten rijden de vrijwilligers met hun stoom- en dieseltreinen. Een leuke dag voor grote en kleine treinliefhebbers.

Praktisch: Het museum is open van 10.30 tot 17.00 uur. Kaartjes geven toegang tot het museum, de treinen en de modelbanen en zijn de hele dag geldig. Het adres van het museum is Jan Pellenbargweg 1 in Valkenburg.

Heidi Pippi Sissi Ronnie Barbie (10+) in Den Haag en Delft

Heidi Pippi Sissi Ronnie Barbie is dé voorstelling van HNT Jong voor (jonge) pubers. Het gaat er om wie je bent, wat sociale media voor invloed hebben en hoe influencers beïnvloeden. Als je aan je moeder had gevraagd wie ze wilde worden (toen ze 8 was) zei ze misschien: Pippi Langkous. Vroeger kwamen alle kinderhelden uit boeken of films. De helden van nu zijn rappers en influencers. Je volgt ze online en ze zijn altijd dicht bij je. Is hun leven ook een groot avontuur? Wie zou je wel eens een dag willen zijn? Wat als je iedereen kunt zijn, ook al lijk je er helemaal niet op?

Praktisch: Deze voorstelling is geschikt voor iedereen vanaf 10 jaar. Je kunt de voorstelling zaterdagavond gaan zien in Theater aan het Spui en zondagmiddag in Theater de Veste in Delft.

Missing Link en Pluk van de Petteflet in Filmhuis Den Haag

Lekker wegzakken in het pluche? Vandaag en morgen kan dat ook in het Filmhuis Den Haag. In de ochtend draait de kinderfilm Pluk van de Petteflet. Deze film is al wat ouder (2004), maar nog steeds leuk voor kinderen vanaf een jaar of 6. In de middag kun je naar Missing Link,  een animatiefilm over een aapmens die in de bossen van Amerika wordt gevonden en de schakel lijkt te zijn in de evolutie van aap naar mens.

Fokkerhavenfestival

De Bickhorst is in opkomst. Zondag vindt hier voor het eerst het Fokkerhavenfestival plaats. Dit festival draait om het water in de Binckhorst. Je kunt dus lekker in een bootje stappen voor een korte of langere vaartocht. Blijf je liever aan wal? Dan is er muziek en lekker eten. De kinderen kunnen springen op het springkussen, geglitterschminkt worden, knutselen met TrashUre Hunt, Suppen (tot 12 jaar alleen onder begeleiding) en deelnemen aan een crashtest.

Praktisch: Het Fokkerhavenfestival is zondag vanaf 12 uur. De locatie is de Fokkerhaven. Op de site van het festival staat een goede uitleg hoe je er komt, dus kijk even hier. Wil je het programma zien, ook dan is de website van het Fokkerhavenfestival een bezoekje waard.

Zaterdag

Max de Mol bij Kooman’s Poppentheater

Vandaag weer een klassieker bij Kooman’s Poppentheater, namelijk Max de Mol. Bioloog Maarten Donker bestudeert het leven onder de grond. Wasco de Wasbeer -die lootjes komt verkopen- mag door zijn Aardkijker kijken. Ze zien hoe een plagerig beest de Aardkijker stuk maakt. Wasco belandt toevallig onder de grond bij Max de Mol. Ze gaan op zoek en ontdekken een Blaaskaak die de baas speelt. Kunnen zij hem onschadelijk maken en wie wint de loterij?

Praktisch: Het adres van Kooman’s Poppentheater is Frankenstraat 66 in Den Haag. De voorstellingen zijn geschikt voor kinderen van 5 jaar en ouder. Kaarten zijn online te bestellen.

Kinderkleding en speelgoedbeurs

Heb je nog ruimte in de kast voor nieuwe winterkleren? Vandaag kun je in Berkel en Rodenrijs terecht voor een kinderkleding en speelgoedbeurs. Je bent tussen 9:00 tot 12:00 welkom bij De Speelhut (Wilgenlaan 5A – Berkel en Rodenrijs) voor kinderkleding van maat 80 t/m 176 en allerlei speelgoed, spellen en boeken.

Urban Hippie Markt in Zoetermeer

In Buurttuin Zoete Aarde kun je je dit weekend hippie voelen. Hier kun je bij meer dan 50 kramen genieten van kleurrijke producten kunt kopen, maak je kennis met creatieve mensen, neem je deel  aan workshops en geniet je van een hapje, drankje en fijne muziek.  Er is ook van allerlei leuks voor kinderen en sowieso is deze buurttuin Er is voor ieder wat wils, van jong tot oud, van lekkernijen voor thuis tot kleding, van tassen tot boeken.

Toy Story in Theater Dakota

In Theater Dakota kun je zaterdagmiddag lekker gaan kijken naar de film Toy Story 4. In deze film is het de grootste prioriteit van Woody om te zorgen voor Andy en Bonnie. Wanneer Bonnie’s tot speelgoed omgetoverde handenarbeidprojectje, genaamd Forky, zichzelf als ‘vuilnis’ ziet en niet als speelgoed, besluit Woody hem te laten zien waarom het leuk is om speelgoed te zijn. Wanneer Bonnie haar speelgoed meeneemt op een familietripje, wordt Woody door een onverwachte omweg herenigd met zijn oude vriendin Bo Peep. Na jaren alleen op pad geweest te zijn, heeft Bo een avontuurlijk karakter gekregen, dat in schril contrast staat met haar breekbare porseleinen buitenkant. Maar nadat Woody en Bo erachter komen dat er een wereld van verschil tussen hen beiden is, ontdekken ze al snel dat er meer dringende zaken zijn om zich druk over te maken.

Zondag

Kletskoppenfestival in Bibliotheek Den Haag

In Bibliotheek Den Haag vindt zondag het Kletskoppenfestival plaats. Dit is een festival, van oorsprong uit Nijmegen, over taal. Deze dag is een aanrader voor het hele gezin, vol interactieve demonstraties, leerzame spelletjes, (meertalige) voorleessessies en nog veel meer. Je kunt gaan genieten van de muziekvoorstelling Dikkie Dik en de taart, knutselen, woorden koken met Vos en Haas, een boekenvlog maken of een van de andere toffe workshops of optredens doen.

Praktisch: Het kletskoppenfestival is gratis te bezoeken in de Bibliotheek in het Centrum van Den Haag. Voor het volledige programma kijk je hier. Overige informatie over het festival vind je op deze website.

Charlotte Dematons in Kinderboekwinkel Alice in Wonderland

Deze middag bij kinderboekwinkel Alice in Wonderland is een echte aanrader. Charlotte Dematons is hier vandaag te gast. Zij kan prachtig tekenen en is onder andere de tekenaar van De Gele Ballon. Zondagmiddag vertelt zij over haar boeken en verhalen en laat ze zien hoe zij zo prachtig tekent.

Praktisch: Charlotte is te gast bij Alice in Wonderland om 15 uur. Om aanwezig te zijn moet je even reserveren via aliceinw@xs4all.nl. De entree is €3,50 en dat is inclusief iets lekkers en iets te drinken.

Onderdeurtjesdag in Open Delft

Zondag zijn alle kinderen met hun ouders welkom bij Open Delft, onderdeel van de Delftse Bibliotheek Dok Delft voor de Onderdeurtjesdag. Je geniet met de allerkleinsten van de voorleesvoorstelling of de kinderen volgen (soms samen met ouders) een workshop zoals ouder kind yoga of dreumes ontspanning. Volgens mij een heel leuke en leerzame dag voor kids en ouders.

Praktisch: Deze dag is van 13 tot 18 uur in Open Delft. De voorleesvoorstelling is om 16.30 uur. Alle workshops zijn gratis en vol = vol. Opgeven kan alleen op de dag zelf bij de balie van DOK wereld (eerste verdieping). Alle informatie en het programma vind je online.

Dierendorpje in Theater Ludens

In Theater Ludens staat de eerste kindervoorstelling van het theaterjaar zondag klaar vooor alle kinderen van drie jaar en ouder. Je kunt hier gaan kijken naar Dierendorpje, naar het boek van van Kim-Lian van der Meij. Een vertelster, een muzikant en de dieren uit het dorpje spelen een muzikale en beeldende voorstelling waarin associatieve verhalen verteld worden. Ben jij ook zo benieuwd wat de dieren allemaal gaan beleven? Kom dan naar Theater Ludens en ga samen met de artiesten en de kinderen het dierendorpje binnen.

Praktisch: De voorstelling is zondag om 11 uur. Kaarten bestel je online. Theater Ludens heeft een voordelig familietarief. Het theater vind je op het Burgemeester Feithplein 95 in Voorburg.

Maak je eigen Piepschuim kunst in Science Centre Delft

Van piepschuim kun je alles maken. Het is niet alleen handig als verpakkingsmateriaal, maar ook perfect knutselspul. In het Science Centre Delft kun je vandaag zelf aan de slag met piepschuim en maak je je eigen 3d kunst.

Praktisch: De gehele dag wordt deze workshop gegeven en de eerste sessie start rond 12 uur. Bijkomende kosten zijn €3,50 en het is voor kinderen vanaf 6 jaar. Reserveren voor deze workshop is niet mogelijk, je kan je aanmelden bij de balie tijdens je bezoek. Het museum vind je aan de Mijnbouwstraat in Delft.

Eendje (6+) in Warenar in Wassenaar

In Wassenaar kun je zondag gaan kijken naar de voorstelling Eendje. Dankzij de sociaal wat onhandige journaliste Pia Putman maakt het publiek in Pia’s gloednieuwe radioprogramma Pia op pad kennis met Dobber. Dobber is nog nooit op de radio geweest, want Dobber is geboren als een eend. Een eend met een verhaal, dat volgens Pia schreeuwt om een radioreportage. Dobber weet namelijk niet of hij wel een eend is. Is hij niet een mens? Of iets er tussenin? Om een antwoord te vinden op deze prangende vraag vertrouwt hij ons en Pia zijn levensverhaal toe.

Dit is te zien in een spannende en muzikale roadtrip met kleurrijke en hilarische scènes uit een eendenleven vol pech en ongeluk.

Praktisch: Eendje is te zien in De Warenar in Wassenaar. De voorstelling begint om 14.30 uur. Kaartjes zijn online te bestellen. En je hebt geluk, want ze zijn nu met 50% korting. De Warenar vind je aan de Kerkstraat 75 in Wassenaar.

Familiedag in het Mauritshuis

Het Mauritshuis saai voor kinderen? Juist niet! Wij zijn een tijdje geleden gaan kijken in het museum en waren onder de indruk van de leuke doe-tas met allerlei opdrachten om het museumbezoek interessant te maken voor kleintjes. Maar zondag is het extra leuk. Want dan is er een speciale familiedag. Tijdens deze dag kunnen kinderen vanaf 6 jaar genieten van een workshop over Rembrandt. Eerst bekijken jullie samen met een museumdocent verschillende schilderijen die je in het museum kunt vinden. Je leert zo meer over Rembrandt. Hoe zijn zijn schilderijen geschilderd en wat vertelt het schilderij over hem en over de mensen uit zijn tijd? Vervolgens maak je in de Kunstwerkplaats zelf een schilderij, maar dan net anders, namelijk als Streetart. .

Praktisch: De workshops zijn razend populair, maar bij het moment van publiceren waren er nog plekken beschikbaar. Reserveren kan via deze link. De kosten voor de workshop zijn 7 euro. De workshop start om 10.30 uur. Het is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar, mist de ouders de kinderen begeleiden.

Rembrandt

Naar de film in Theater Lumen

In Theater Lumen kun je zondag weer naar de film. Je bent welkom voor de film Dikkertje Dap, naar het bekende versje van Annie M.G. Schmidt. Maar je kunt ook gaan kijken naar Manou op de Meeuwenschool. Over een zwaluw die opgroeit als meeuw en probeert beide werelden samen te brengen.

Theater Lumen in Delft vinden wij een echte aanrader. Het is een kleine bioscoop en heel kindvriendelijk. Zo is er een pauze en krijgen de kinderen een portie poffertjes in de pauze.

Praktisch: Op de website van Theater Lumen kun je meer lezen over beide films. Dikkertje Dap begint om 12.45 uur en Manou en de Meeuwenschool kun je om 13 uur gaan zien.

Open familieatelier in het Gemeentemuseum

In het Gemeentemuseum kunnen de kids samen met hun ouders zondagmiddag lekker knutselen. Wij namen hier laatst een kijkje en waren onder de indruk van het professionele atelier en de enorme hoeveelheid, goed gesorteerde, knutselmaterialen. Het is een familie-atelier. Dat betekent dat je samen met je kind komt knutselen. Je ontvangt hierbij wel hulp van ervaren museumdocenten. Zij kunnen je tips geven of technieken leren die het gebruik van het materiaal nog makkelijker maken.

Praktisch: Het atelier vind je in het Gemeentemuseum op de begane grond. Deelname is gratis. Toegang tot het museum is voor kinderen ook gratis. Het atelier is geopend tussen 12 en 16 uur. Je kunt na deelname je zelfgemaakte kunstwerk direct meenemen.

Deze tips zijn objectief gekozen. Ranja en rosé ontvangt geen geld of vergoeding voor vermelding in de weekendtips. 

Delen:

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart