Toffe weekendtips voor 29 en 30 september

Vliegerfestival
Dit weekend

Door Willemijn – Het laatste weekend van september staat weer bomvol met leuke en vooral heel veel leerzame activiteiten. Zo kun je in de natuur genieten van kleine beestjes, is er een toffe dag in Meijendel of ga je struinen door de Horsten. In de theaters is het aanbod ook heel groot, met mooie voorstellingen voor kinderen. Liever een rondje rijden in de trein? Dan is dit je kans, want Stoomtrein Katwijk Leiden rijdt dit weekend haar laatste rondjes van dit seizoen. Kijk snel voor de tofste tips. Want naast de al genoemde tips is er nog veel meer leuks in de Haagse regio. Veel plezier!

Zaterdag en zondag

Vliegerfestival op Scheveningen

In Scheveningen is het dit weekend feest. En met een lekker windje is het Vliegerfeest wel heel leuk. Vanaf 12 uur kun je op beide dagen gaan genieten van de kunsten van meer dan 100 vliegeraars uit binnen- en buitenland. En dat levert elk jaar weer een spektakel op. Ondanks dat er niet echt een vast programma is, aangezien vliegeren heel weersafhankelijk is, kun je in ieder geval rekenen op De Megabyte, de grootste monstervlieger van de wereld. Deze is 66 meter lang en 25 meter breed en er was meer dan 2000 m2 stof was nodig om deze vlieger te maken. Maar er zijn ook demonstraties, kun je zelf vliegeren, zijn er vliegende vissen, krabben en monsters, en is er zaterdagavond een nachtvliegershow met duizenden lichtjes. Wij zijn vorige jaren een kijkje gaan nemen en met een zonnetje en windje is dit festival een echte aanrader.

Vliegerfestival

Festival Historisch Zoetermeer

In Zoetermeer moet je dit weekend zijn voor een prachtig festival met ridders, jonkvrouwen, zwaarden en troubadours. Want hier vindt het Festival Historisch Zoetermeer plaats. Zowel op zaterdag als zondag kun je genieten van allerlei stoere optredens zoals zwaardvechten, een riddertoernooi, een openluchtvoorstelling, vikinggevechten en harnasdemonstraties.

Praktisch: Het Festival Historisch Zoetermeer is zaterdag en zondag op en rond het Dobbe eiland in Zoetermeer. Kijk snel op de site van het Festival voor het gehele programma.

Vliegerfestival

Opening WaterWolf Madurodam

Dit weekend opent de spectaculaire nieuwe attractie WaterWolf van Madurodam zijn deuren. In deze spiksplinternieuwe indoor belevenis beleef je hoe de Nederlanders op een haast onmogelijke plek van water land maakten. Een spannende en interactieve show over Nederlands indrukwekkende overwinning op water: de drooglegging van het immense Haarlemmermeer.   In WaterWolf zet je zélf ‘s werelds grootste stoommachine in gang: de balansarmen beginnen te bewegen, ketels ontvlammen in vuur, stoom ontsnapt en het gemaal doet Madurodam trillen.

Praktisch: WaterWolf wordt dit weekend opengesteld voor het publiek. Kijk op de site van Madurodam voor openingstijden en details.

WaterWolf

Modelspoordagen bij Stoomtrein Katwijk Leiden

Dit weekend vinden bij de Stoomtrein Katwijk Leiden de Smalspoormodelbouwdagen plaats. Tijdens dit evenement komen modelbouwers hun mooiste modelbanen en diorama’s laten zien.  Hou je van treinen, dan mag je dit niet missen! Omdat de Smalspoormodelbouwdagen samenvallen met het laatste weekend van het rijseizoen, op de herfst- en kerstvakantie na, rijden er dit weekend ook nog eens extra veel treinen. In het museum rijden de modeltreinen, buiten rijden de vrijwilligers met hun stoom- en dieseltreinen. Een leuke dag voor grote en kleine treinliefhebbers.

Praktisch: Het museum is open van 10.30 tot 17.00 uur. Kaartjes geven toegang tot het museum, de treinen en de modelbanen en zijn de hele dag geldig. Het adres van het museum is Jan Pellenbargweg 1 in Valkenburg.

Pinokkio (8+) in Theater de Kunsthut

Op de Binckhorstlaan is een nieuw theater gekomen: Theater de Kunsthut. In het MOOOF gebouw kun je dit weekend gaan kijken naar Pinokkio. Dit mooie sprookje is in een eigentijdse jasje gestoken. Tijdens deze humoristische reis van Pinokkio die begint met zijn vader Gepetto, komt hij een Krekel tegen, speelt hij in een poppenkast met Jan Klaasen en Katrijn, maakt hij kennis met Vos, Kat, Merel en de Blauwe Fee, wordt hij berecht door een Ouwe Aaprechter en dat is nog maar een gedeelte van alle avonturen die in deze voorstelling zitten.

Praktisch: Pinokkio wordt gespeeld door TG Tantes. Theater de Kunsthut vind je op Binckhorstlaan 135 in Den Haag. De voorstelling begint om 14:30 uur. Kaarten kun je bestellen via de reserveerknop op de site van het theater.

Vliegerfestival

Zaterdag

Keep it Clean in Delft

Wij hebben laatst al zelf een keertje met grijpers, prikkers en een vuilniszak door Delftse Hout gelopen. Dit vonden de kinderen echt fantastisch. Maar om nog meer mensen kennis te laten maken met het schoonhouden van Delft kun je morgen met de Papaver en de Natuurwacht mee. Er zijn twee acties. Eentje in de ochtend en een in de middag.

De ochtendactie start om 10.00 uur in de Natuurschuur. Zij gaan de Delftse Hout opruimen. Rond 11.30 uur zijn ze terug. Dan kijken we wat er verzameld is en gaan we al het afval scheiden. Kom jij ons helpen? Je bent welkom, maar handig is om een mail te sturen aan thea@natuurwacht.nl. 

De middagactie start om 13.00 uur bij de Natuurschuur. Voor deze actie moet je met de fiets komen, want met de hele groep wordt gefietst naar de TU-wijk. Ook die kan elke keer weer een flinke opruimbeurt gebruiken. Deze actie eindigt rond 16.00 uur. Ook hier geldt: iedereen is welkom, meld je bij voorkeur even aan, via jeroen@natuurwacht.nl.

Het adres van de natuurschuur is Linnaeuspad 3 in Delft.

Bezoek de watertoren in Monster

In Monster, op de grens met Den Haag staat een grote, oude watertoren. Deze watertoren is in 1887 gebouwd om Delft van drinkwater te voorzien. De toren zelf is nog volledig in tact en ook aan binnenkant is niets veranderd. Vandaag kun je een kijkje nemen in de toren. Ook zijn er gidsen aanwezig om uitleg te geven over de geschiedenis en de werking van de watertoren.

Praktisch: De watertoren is geopend tussen 10 en 16 uur. Ook is het mogelijk om duingebied Solleveld te bezoeken. Kinderen zijn van harte welkom, maar met een kinderwagen is een bezoekje niet mogelijk.

Vliegerfestival

De Apenbroodboom bij Kooman’s Poppentheater

Kooman’s Poppentheater begint het nieuw seizoen aan voorstellingen met een ‘klassieker’ en vandaag is alweer de laatste dag dat je deze voorstelling kunt gaan zien. Ze trappen af met de Apenbroodboom, een grappige voorstelling voor kinderen. Wij hebben deze voorstelling vorig jaar gezien en mijn zoon heeft zitten schateren. De Apenbroodboom gaat over Wasco de Wasbeer die de postbode helpt, want op het postkantoor is het altijd druk. Hij mag een pakje bezorgen bij Hendrik-Jan, die op de Kale Berg woont. Wasco neemt zijn tentje mee en gaat op pad. Tijdens het kamperen, ontmoet hij Max de Mol en samen reizen ze verder. Dan is het pakje opeens leeg. Weten de Apenijnen er meer van? Wasco bedenkt samen met Hendrik-Jan een plan, bouwt een machine en ontdekt waarom de Apenbroodboom zo speciaal is.

Praktisch: Het adres van Kooman’s Poppentheater is Frankenstraat 66 in Den Haag. De voorstellingen zijn geschikt voor kinderen van 5 jaar en ouder. Kaarten zijn online te bestellen.

peace 22 en 23 september

Zondag

Gratis schaatsen in De Uithof

Haal je schaatsen maar uit het vet, want vanaf dit weekend is de ijsbaan in de Uithof weer geopend. Dat betekent: schaatsen op het mooiste ijs van de regio. Vanaf zondag is de 400 meter baan geopend en kan iedereen weer genieten van veel ijsplezier. Zo kun je deze zondag bij de Uithof terecht voor een opening en voor gratis schaatslessen.

Praktisch: Vanaf 10:00 uur is de 400 meterbaan open. De toegang is gratis. Tijdens deze feestelijke opening  zijn de proeflessen gratis.

Vliegerfestival

Expeditie Duin en Water in Meijendel

In Meijendel is vandaar een speciale expeditie voor stoere jongens en meiden tussen de 8 en 12 jaar. Zondag word je hier een echte duin- en waterexpert. Je kunt sleutelen als een monteur, speuren als een duinwachter en onderzoeken met een microscoop. Ben jij sterk, slim en stoer genoeg om de Expeditie Duin en Water te voltooien? En ben je niet bang voor een beetje avontuur? Dan belooft dit een supertoffe dag te worden in de duinen.

Praktisch: De expeditie Duin en Water vindt plaatst tussen 11.00 en 15.00 in Meijendel. De Expeditie Duin en Water is speciaal voor avontuurlijke kinderen tussen de 8 en 12 jaar. Kun je op de fiets komen? Dan is dat verstandig, want het belooft druk te worden.

Kleine walvis vindt een vriendje – Alice in Wonderland

Verheug je je ook zo op de kinderboekenweek? Dan is deze gratis voorstelling zondag bij Kinderboekwinkel Alice in Wonderland een aanrader. Want in de voorstelling Theater: Kleine walvis vindt een vriendje leer je hoe je een walvis moet verstoppen? In je bed? Of in het bad? Misschien onder een molshoop?

Praktisch: De toegang gratis, maar het is wel de bedoeling dat je je aanmeldt via aliceinw@x4all.nl. Alice in Wonderland vind je op de Piet Heinstraat 2. De voorstelling begint om 14 uur en duurt ongeveer 45 minuten. De voorstelling is geschikt voor kinderen tussen de 4 en 8 jaar.

Plock! (4+) in Korzo theater

In deze voorstelling wordt geprobeerd om een schilderij van Jackson Pollock na te maken. Deze schilder maakt schilderijen met verfvlekken. Hoe krijg je de juiste vlek op de juiste plek? Moet je verf druipen, gieten, spatten, smijten? Werken met kwasten of stokken of volledige potten? Of moet je je hele lijf in de strijd gooien?  Plock! is beeldend circus-geluidstheater dat alle zintuigen prikkelt. Met brommende verfpotten, gekleurde geluiden, dansende verf en een acrobatische schilder. Een voorstelling voor iedereen die wel eens buiten de lijntjes zou willen kleuren.

Praktisch: Deze voorstelling kun je gaan zien in het Korzo theater. Alle informatie vind je hier.

Vliegerfestival

Fotocredits: Bart Gieten

Drie (4+) in Theater De Veste

Wij, mijn drie kids en ik, gaan dit weekend naar de voorstelling Drie in Theater de Veste. Ik vind de voorstelling van Maas Theater namelijk een echte aanrader.

Drie (4+) gaat over de vierjarige drieling Jonas, Johan en Jacob loopt weg van huis. Een van hen heeft een paar losse draadjes in zijn hoofd en moet naar een speciale school. Uit protest gaan de broertjes op reis naar oom Kees in Groningen, waar ze vast met z’n drieën mogen wonen. Onderweg beleven ze het ene avontuur na het andere.

Praktisch: Deze voorstelling kun je zondag om 14.30 uur gaan zien in Theater de Veste in Delft. Kaarten en informatie vind je online.

Vliegerfestival

Zoeken naar Dierensporen in Meijendel

Weet jij welke dieren er in de duinen leven? Op zondag kun je leren dierensporen te herkennen. Soms heb je geluk en zie je een ree tussen de bomen. Of huppelt er een konijntje over het pad. Maar meestal willen dieren liever niet gezien worden. Ze hebben eerder door dat jij er loopt dan dat jij ze ziet. Toch kun je allerlei aanwijzingen vinden dat er verschillende dieren leven in Meijendel. Die kun je zondag leren herkennen.

Praktisch: De IVN organiseert deze wandeling. Om 10 uur wordt er verzameld bij bezoekerscentrum De Tapuit in Meijendel. De zoektocht duurt tot 12.00. Iedereen mag meedoen, mits je 2 uur mee kunt wandelen en het ook leuk vindt om 2 uur dierensporen te zoeken. Voor deze activiteit kun je je opgeven via 06 37005024

Vliegerfestival

Kleine beestjes safari in Cronesteyn Leiden

Ook een toffe excursie, waar je hopelijk wel heel veel beestjes gaat zien is de kleine beestjessafari in Polderpark Cronesteyn. Tijdens deze excursie, speciaal voor kinderen van 6 jaar en ouder, wordt gespeurd naar spinnen, insecten en bodemdiertjes. Sommige van de kleine beestjes zijn opvallend aanwezig, zoals libellen op jacht of de kruispinnen in hun vangweb. Maar voor andere soorten moet er goed gezocht worden in de bladeren, in het gras of tussen rottend hout op de bodem. Daarvoor worden bij de speurtocht allerlei gewone én bijzondere veldmaterialen gebruikt. Onder leiding van IVN gidsen kan zo iedereen zelf op zoek gaan naar al die verborgen insecten, spinnen en andere kleine diertjes.

Praktisch: Deze excursie is voor kinderen van vanaf 6 jaar (met hun begeleiders).De excursie start om 14 uur en duurt tot ongeveer 15.45 uur. Advies is om stevige schoenen aan te trekken en kleren die vies mogen worden. De excursie vindt plaats bij De tuin van de smid, Polderpad 8 in Leiden.

Vliegerfestival

Rimpelsteeltje (6+) in het Rietveldtheater

In het Rietveldtheater kun je zondag gaan kijken naar Rimpelsteeltje. Dit is een fantasierijk, muzikaal sprookje waarin vrolijkheid en weemoed dichtbij elkaar liggen. Een oude mevrouw verliest langzaam haar grip op de realiteit. Ze verdwijnt daardoor in een zelfverzonnen wereld en haar hele omgeving wordt daarin meegenomen. Dat is soms onhandig en lastig, maar ze maakt er wel een mooi verhaal van!

Praktisch: Deze voorstelling is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Kaarten koop je online. Je vindt het Rietveldtheater in Delft.

Vliegerfestival

Fotocredits: Website Rimpelsteeltje

Deze tips zijn objectief gekozen. Ranja en Rosé ontvangt voor vermelding in de weekendtips geen geld of vergoeding.

Voor de genoemde voorstellingen waren bij publicatie nog kaarten beschikbaar. 

Delen:


Bekijk op kaart

Toffe weekendtips voor 29 en 30 september

JW, Strandweg 150-154, Den Haag, Nederland

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart