De tofste tips voor het laatste weekend van de voorjaarsvakantie – 29 febr. en 1 maart

Dit weekend

Door Willemijn – De voorjaarsvakantie zit er al weer bijna op. Wij hadden een heerlijke week in Drenthe. Helaas lijkt het komende dagen wel weer nat te worden. Dit weekend zijn er gelukkig weer veel activiteiten, voornamelijk binnen. De ideale manier om de vakantie zo lang mogelijk te laten lijken is om optimaal te blijven genieten. Kijk snel voor de leukste tips in de Haagse regio. Het is een flinke lijst, dus er zit vast iets leuks voor je tussen. En wil je weten wat wij zoal doen dit weekend? Neem dan eens een kijkje op de Ranja en Rosé Insta pagina.

zaterdag

Speurtocht: Zoek de lente in Meijendel

De speurtochten in Meijendel zijn een aanrader. Ook deze vakantie hebben de boswachters er weer eentje voor ons uitgezet. Zo ga je anderhalve kilometer op avontuur in de duinen en kom je door het Monkeybos. Onderweg ga je op zoek naar de lente met behulp van een boekje. Kijk goed om je heen en speur naar vogels, klimbomen en jonge blaadjes.

Praktisch: Je kunt de gratis speurtocht ophalen in het Bezoekerscentrum De Tapuit. Zowel zaterdag als zondag kun je lekker komen speuren.

Spelen met hout bij De Salamander

Zaterdagmiddag organiseert Houtzaagmolen De Salamander voor kinderen tot ca 10 jaar oud een leuke activiteit: spelen met hout. De kinderen kunnen onder begeleiding aan de slag met blokken hout, worden uitgedaagd om creatief met waldorf hout te bouwen en daarmee hun eigen spel te spelen. Ze kunnen hier een mooie tekening van maken. Ook zijn er kleurplaten beschikbaar.

Praktisch: De kinderen en natuurlijk hun ouders zijn welkom bij De Salamander (De Wiek 19 in Leidschendam) van 14.00 tot 16.00 uur.

 

Ik wil een ridder zijn in Bibliotheek Leidschendam

In de Bibliotheek van Leidschendam kun je naar een grappige, interactieve voorstelling over twee prinsessen, een kasteel en een ridder. Prinses Eleonora en prinses Salomé hebben een gemoedelijk leventje op het kasteel. Thee drinken, keuvelen en picknicken in het bos behoort tot de dagelijkse activiteiten. Op een dag wil Salomé geen prinses meer zijn. Ze wil stoere dingen doen, net als een ridder. Kan dat wel? Een meisjes-ridder…

Na afloop doen de prinses en de ridder een workshop samen met de kinderen.

Praktisch: Deze voorstelling is zaterdag om 10 uur in de Bibliotheek van Leidschendam. Je kunt een kaartje kopen aan de deur.

Apenbroodboom bij Kooman’s Poppentheater

Kooman’s Poppentheater opent dit weekend weer de deuren voor de voorstelling De Apenbroodboom. Dit is een grappige voorstelling voor kinderen. Wij hebben deze voorstelling vorig jaar gezien en mijn zoon heeft zitten schateren. De Apenbroodboom gaat over Wasco de Wasbeer die de postbode helpt, want op het postkantoor is het altijd druk. Hij mag een pakje bezorgen bij Hendrik-Jan, die op de Kale Berg woont. Wasco neemt zijn tentje mee en gaat op pad. Tijdens het kamperen, ontmoet hij Max de Mol en samen reizen ze verder. Dan is het pakje opeens leeg. Weten de Apenijnen er meer van? Wasco bedenkt samen met Hendrik-Jan een plan, bouwt een machine en ontdekt waarom de Apenbroodboom zo speciaal is.

Praktisch: Het adres van Kooman’s Poppentheater is Frankenstraat 66 in Den Haag. De voorstellingen zijn geschikt voor kinderen van 5 jaar en ouder. Kaarten zijn online te bestellen.

Janus in de Lourdeskerk

In dit laatste weekend van de voorjaarsvakantie kun je naar de voorstelling Janus. Janus is een bizarre, magische, grappige ‘circus-thriller’, met één specifiek ingrediënt: hoeden. Een tafel, een stoel, een kast. Geen uitgang. De wereld van deze man lijkt eenvoudig. Al snel wordt duidelijk dat een onzichtbare kracht een verraderlijk spelletje met hem speelt. Wie uiteindelijk de touwtjes in handen heeft, verbaast hem zelf.

Praktisch: Je kunt naar Janus op zaterdag in de Lourdeskerk in Scheveningen. Er zijn twee voorstellingen: om 16 uur (de kindervoorstelling) en om 20.00 uur (voor volwassenen).

Foto: Marcel van Oostrom

Rising Tide (8+) in Korzo Theater

Hoe houd je je hoofd boven water als de wereld warmer wordt? Wij horen continu over klimaatverandering. De zee stijgt, diersoorten verdwijnen. Dat mag toch niet? In een speels en geëngageerd stuk met dans, acrobatiek en mime zie je deze abstracte en moeilijke ideeën. Niet als klaagzang, maar als oproep tot actie. In deze wildwaterrit zie je vier spelers omgaan met de wereld van nu. Ze proberen met elkaar oplossingen en overlevingsstrategieën te bedenken. De problemen zijn bekend, maar niemand kan ze in zijn eentje oplossen…

Praktisch: Deze voorstelling is zaterdag om 15 uur te zien in Korzo Theater. De voorstelling is geschikt voor iedereen vanaf 8 jaar. Kaarten bestel je op de website van het theater.

Uitwaaien langs de laagwaterlijn – een excursie voor het hele gezin (Katwijk)

Afgelopen weken heeft het flink gewaaid. En dat betekent dat er heel veel moois te vinden is op het strand. Afhankelijk van de windrichting vandaag zijn er ook kwallen te vinden. Een heel interessant beest en leuk om meer over te weten te komen. Wil je meer leren over het leven van de dieren die in zee leven en wanneer ze aanspoelen op het strand ? Kom naar deze strandexcursie

Praktisch: De Strandgroep van IVN regio Leiden organiseert vandaag een strandexcursie voor het hele gezin over wat je vindt en ontdekt in de zee en op het strand.  Wel is het handig als de kinderen goed kunnen lopen of als je ze kunt dragen. Om mee te doen kun je je om 13 uur melden op het parkeerterrein Noordduinen, Noordduinseweg in Katwijk aan Zee, op de hoek bij de KNRM-loods.
De excursie duurt anderhalf tot twee uur, afhankelijk van het weer.  De excursie is gratis en voor alle leeftijden. Je hoeft je niet aan te melden. Let op: Trek extra warme kleding aan, vooral ook de kinderen. Aan zee is het altijd kouder dan achter de duinen. Wil je meer informatie, kijk dan op de site van het IVN.

Het broer en zus sprookje

Theaterschool rabarber brengt deze vakantie een grappig en spannend sprookje vol koningen, koninginnen, heksen en feeën! Ze spelen het in hun eigen theater Merlijn.

Trix woont in een paleis samen met haar vader, de koning. Dat lijkt leuk, maar het is héél stom. Haar vader wil dat ze zo snel mogelijk koningin wordt, maar Trix wil dat helemaal niet. Ze droomt van twaalf jongens, rennend door het bos. Trix zou wel mee willen rennen, maar wie zijn die jongens? Op de gekste plekken vindt ze jongenshemden, onder haar bed, achter haar vaders troon. Op een dag besluit Trix op zoek te gaan, ze stapt zomaar het bos in. Helemaal alleen! Zal ze de twaalf jongens vinden?

Praktisch: Deze voorstelling kun je zaterdagochtend gaan zien in Theater Merlijn. De voorstelling begint om 11 uur. Er zijn nog kaartjes beschikbaar. Die bestel je op de website van Theaterschool Rabarber.

Lammetjes kijken en flesje geven bij ’t Geertje

Bij Boerderij ’t Geertje in Zoeterwoude zijn de eerste geitenlammetjes alweer geboren. Omdat ’t Geertje een boerderij is voor de productie van geitenmelk kunnen de lammetjes niet bij hun moeder drinken. Daarom worden de lammetjes met de fles grootgebracht. Kinderen mogen hier bij helpen, door de kleine lammetjes te verwennen met een flesje melk. De lammetjes zijn nog klein en er zijn nog niet zo heel veel geboren, dus het kan zijn dan de flesjes even uitverkocht zijn en dat er een drinkpauze is. Dan mogen de kinderen natuurlijk wel met de kleine lammetjes knuffelen.

Praktisch: Boerderij ’t Geertje is op zaterdag geopend vanaf 10 uur en op zondag vanaf 11 uur. Van ouders wordt verwacht dat zij hun kinderen begeleiden met het knuffelen en melk geven aan de geitjes. Boerderij ’t Geertje is te vinden op Geerweg 9 in Zoeterwoude.

zondag

De Donkere dagen in Theater Korzo

In Theater Korzo kun je zondag gaan genieten van een leuke voorstelling die ik eerder dit jaar zag. Wanneer het vroeg donker wordt en de dagen korter worden en het is buiten koud en guur. dan is het niet alleen de tijd van het donker, maar zeker ook dé tijd van het jaar voor tradities en spannende verhalen. En juist dat zijn de ingrediënten van de voorstelling De Donkere Dagen, Je stapt in een spannende fantasiewereld en beleeft een theaterervaring van dans, muziek en spel. De tienjarige Daan gaat logeren bij zijn opa. Daan houdt van spannende verhalen. Hij vindt het heerlijk om naar de spannende verhalen te luisteren. Totdat het licht uit gaat. Daan is namelijk bang in het donker. Meestal is dat niet zo erg, maar van opa moet het licht uit. Ondanks zijn angst is Daan heel benieuwd naar de oude kast in de logeerkamer. Uiteindelijk wint zijn nieuwsgierigheid en sluipt Daan ’s nachts zachtjes naar die kast waar hij allerlei snuisterijen vindt. Deze spullen prikkelen zijn fantasie en zo starten zijn verhalen…

Praktisch:

Deze voorstelling kun je zondag gaan zien in Korzo. De voorstelling begint om 15 uur.  De voorstelling is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Kaartjes voor deze voorstelling kun je kopen via deze link.

Foto: Vincent de Kooker

Fossielen ontdekken in het centrum van Den Haag

Wil je op zoek naar fossielen, versteende overblijfselen van dieren, planten, of andere organismen die vroeger hebben geleefd, maar wil je niet ver weg naar de bergen om daar te zoeken? Dan kun je zondagochtend meedoen met een fossielen zoek excursie in het centrum van Den Haag. Samen met een gids ga je op zoek naar fossielen van 300 miljoen jaar oud die te vinden zij in stoepen, gevels en vensterbanken. Speur mee naar voormalig leven in zee.

Praktisch: Deze excursie is voor volwassenen en kinderen die al wat ouder zijn en dit echt interessant vinden. Het begint om 10.30 uur bij Paleis Noordeinde. Kijk snel voor alle informatie.

Lentefeest Boerderij Tanthof in Delft

Zondag 1 maart vier je de lente bij Kinderboerderij Tanthof in Delft. Er zijn allerlei leuke activiteiten. Zo kun je marshmallows smelten, vetbollen maken in kopjes, een speurtocht doen en spingen op het springkussen. Ook kan je leren zaaien bij de stand van de kindertuinen.

Praktisch: Het lentefeest kun je zondag gaan vieren tussen 12 en 16 uur bij Kinderboerderij Tanthof. Veel plezier!

Atlassen recyclen in Museum Meermanno

Op zondag staat de drukkerij van Museum Meermanno in het teken van landkaarten. Op verschillende manieren worden oude landkaarten en atlassen opnieuw gebruikt. Je kunt op simpele wijze wereldbolletjes maken en de drukkers van het museum drukken voor de gelegenheid op landkaarten in plaats van op wit papier. Uiteraard worden alleen atlassen uit de kringloopwinkel gebruikt en niet de prachtige 17e -eeuwse atlassen van Blaeu die nu te bewonderen zijn in de tentoonstelling ‘De atlas van Blaeu, een wereldboek’!

Praktisch: Zondag kun je tussen 12.00 en 16.30 uur in de drukkerij van Huis van het boek Museum Meermanno meedoen aan deze gratis activiteit voor alle bezoekers (op vertoon van een geldig entreebewijs).

De Hermannen – Recyclemachine in het Veurtheater

In het Veurtheater geniet je van De Hermannen. De broertjes Herman en Herman hebben dé oplossing voor al het afval in de wereld: de recyclemachine. Je gooit je troep erin en de machine maakt er prachtige nieuwe spullen van: een leeg eierdoosje, drie bananenschillen en een oude paperclip, en voilà: een nieuw skateboard. Maar wat als de machine stuk gaat? Wat moeten we dan met ons afval? Moeten we het zelf gaan hergebruiken? Moeten we minder afval maken? Of moeten we de plasticsoep simpelweg opeten? Zoals Herman altijd zegt: “Als je het niet kan opeten, moet je het hergebruiken!”.

Praktisch: Deze voorstelling in zondag te zien in het Veurtheater in Leidschendam. De Hermannen met de recyclemachine begint om 11 uur. Kaarten bestel je online.

Onze wereld is een wonder in het Museon

Zondag kun je in het Museon naar een leuke voorstelling over Ivy en Oliver. Dit vogeltje en deze olifant volgen Marco door de wondere wereld waarop wij leven. Wat is er veel moois te zien! Onderweg zijn ze afgeleid: Wie is toch Mijntje? En wat is rie-saai-kling? Kan ik dat dragen? Ondertussen heeft Ivy een liedje in haar hoofd. En Oliver is bang dat er wat kapot is. Als ze veel moois hebben gezien volgt tot slot een verrassing. Oh, het lijkt een wonder. En dat op onze eigen wereld.

Praktisch: Deze voorstelling kun je gaan zien in het Museon. De voorstelling begint om 11:30, 13:30, 14:30 en 15:30 uur en duurt 30 minuten. Je betaalt (bovenop de toegang tot het museum) € 1 voor de voorstelling. De voorstelling is geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar.

Bloemenpersworkshop in Science Centre Delft

Geniet het hele jaar door van de meest schitterende bloemetjes met gedroogde bloemen. Met een zelfgemaakte bloemenpers van Science Centre Delft kun je de mooiste bloemen zelf drogen en bewaren!

Praktisch: Reserveren voor deze workshop is niet mogelijk, je kunt je aanmelden bij de balie tijdens je bezoek. De gehele dag wordt deze workshop gegeven en de eerste sessie start rond 12:00 uur. Deze workshop is voor kinderen van alle leeftijden, maar er moet wel zelfstandig gemeten en geknipt worden. Bij jongere kinderen is begeleiding van een ouder of verzorger nodig. De workshop kost € 3,50- bovenop de entreeprijs.

Opening van het Atlantik Wall Museum – bezoek een bunker

Vanaf dit weekend is het Atlantik Wall Museum weer geopend. Elke zondag kun je ervaren hoe het leven in deze bunker was in de 2e wereldoorlog middels een rondleiding van één van de bevlogen vrijwillige gidsen. Leuk en leerzaam. Wel raad ik je aan om heel kleine kinderen niet mee te nemen. Het is namelijk best wel een heftig uitje.

Praktisch: Zondag is zowel de bunker aan de Badhuisstraat als de bunker in Kijkduin geopend van 11 tot 16 uur. Hier vind je alle info over dit interessante museum.

Laatste kans: Schaatsen bij Ice Paradise in Leidschendam

Wil je nog eenmaal de ijzers onderbinden en zwieren over het ijs? Dan is dit weekend de laatste kans bij Ice Paradise in Leidschendam.

Deze tips zijn objectief gekozen. Ranja en rosé ontvangt geen geld of vergoeding voor vermelding in dit overzicht van weekendtips.

Voor alle genoemde voorstellingen waren nog kaarten beschikbaar. 

Delen:

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart