Knalgoede weekendtips voor 3 en 4 maart

Dit weekend

Door Willemijn – Hebben jullie ook zo genoten van de kou? Lekker geschaatst op natuurijs? Of heb je gekozen voor de warmte van het theater, de musea en warme chocolademelk? Komende dagen is er ook weer veel te doen. Buiten voor de mensen die ondanks de lage temperaturen de lente in de bol hebben of lekker binnen als je een koukleum bent. Kijk snel voor de tips die ik dit weekend weer voor je verzameld heb.

Zaterdag

Open dag bij de Egelopvang in Den Haag

In Den Haag en omgeving leven heel veel egels. Je ziet ze niet vaak, maar ze zijn er wel. Het zijn namelijk nachtdieren. En met name in de groene wijken, parken, bossen en in de duinen kun je ze tegenkomen. Helaas worden de dieren vaak aangereden of gepakt door een kat. En als je dan zo’n egeltje vindt, dat kun je hem naar de Egelopvang brengen.  Hier worden egels opgevangen die zich in de drukke stad even niet konden redden. Vandaag is het hier open dag en kun zelf een kijkje nemen bij de egels.

Praktisch: De open dag is tussen 14 en 16 uur. Je vindt de opvang in de Westduinen aan het eind van de Savornin Lohmanlaan, hoek Laan van Poot.

Held op Sokken (5+) bij het Lentekriebels Festival

Een van de laatste voorstellingen van het Lentekriebels Festival (en de laatste waar nog kaarten voor beschikbaar zijn) is Held op Sokken. In deze voorstelling rennen de jongens uitgelaten over het schoolplein, vol energie trekken ze ten strijde. Maar wat doe je als je niet mee mag spelen? Held op sokken is een  verhaal over een niet-zo-stoere ridder. Draken verslaan, prinsessen uit torens bevrijden, dat is voor ridder Roderick niet weggelegd. Maar laat hij nu nét iets kunnen waarmee hij alle andere ridders aftroeft en de jonkvrouw voor zich wint. Een verteller in een middeleeuwse jonkvrouwjurk – maar met stoppelbaard – heeft in zijn kostuum een wereld vol draken, prinsen, prinsessen en gehaktballen verstopt.

Praktisch: Voor de voorstelling van 16 uur zijn nog kaarten beschikbaar. Je bent van harte welkom in Het Paradijs, een zaal van de Koninklijke Schouwburg. Kaarten bestellen kan online. De voorstelling is voor kinderen vanaf 5 jaar.

Fotocredits: HNT/ Held op Sokken

Zijn de kikkers al wakker?

In de Heemtuin in Delft, naast De Papaver, kun je zaterdag deelnemen met de Delftse Natuurwacht aan een struintocht. Je kunt gaan ontdekken of de kikkers en padden al wakker zijn. Maar ook is er aandacht voor de vogels, wat die zingen en of ze al een nestje aan het maken zijn.

Praktisch: De struintocht is van 10 tot 12 uur en start bij De Natuurschuur, Linnaeuspad 3, Delft. Kinderen vanaf 10 jaar zijn welkom om deel te nemen. Als je nog mee wilt doen kun je het beste bellen met 06-28533801

Natuurontdekkingstocht van het IVN bij Pluk!

Zijn jullie ook dol op de natuur? Dan moet je vandaag bij Pluk zijn. Want hier kun je vanaf 13.00 kleine proefjes doen, knutselen of een beetje bouwen. En ben je tussen de 6 en 9 jaar? Dan mag je mee op Natuuravontuur! Na het openingsverhaal gaan de kinderen met een gids op ontdekkingstocht, meestal door de Heemtuin. De natuurontdekkingstocht wordt georganiseerd voor het IVN.

Praktisch: De ontdekkingstocht is van 13.30 tot 15.00 uur. De tocht is speciaal voor kinderen tusen de 6 en de 9 jaar. Voor deze ontdekkingstocht moet je je even inschrijven via deze link. Pluk! Den Haag vind je aan de Loosduinse Hoofdstraat 1184a in Den Haag. Voor de activiteit wordt een vrijwillige donatie van bijvoorbeeld €5 per kind gevraagd. Voor meer informatie kun je Max bellen op 06 1305 3114

Zondag

Oorlogsgeheimen in Ludens

Het is 1943. Het Zuid-Limburgse dorp waar de elfjarige Tuur woont, is bezet door de Duitsers. Tuur en zijn buurmeisje Maartje vinden dit in het begin wel spannend. Maar langzaam maar zeker komen de kinderen erachter dat de bezetters in staat zijn tot de ergste dingen. De volwassenen proberen zoveel mogelijk voor hen geheim te houden: de Engelse piloot die op zolder verstopt zit, wie de Duitsers helpen (zoals hun eigen meester) en wie in het verzet zitten. Maar op een dag vertelt Maartje aan Tuur dat zij zelf ook een groot en gevaarlijk geheim heeft. Tuur denkt vaak terug aan de oorlog. Aan zijn buurmeisje Maartje. En het grote geheim…

Deze voorstelling lijkt mij heel mooi, maar het is geen gemakkelijke kost. Ik zou hem aanraden voor als je kinderen al wat ouder zijn.

Praktisch: De voorstelling is om 14 uur te zien in Theater Ludens in Voorburg. Kaarten zijn online te koop. Het theater vind je aan het Burgemeester Feithplein in Voorburg.

De Familie van Nielie (6+) in Theater De Veste

In Theater de Veste kun je zondag genieten van de Familie van Nielie! Dit is een splinternieuwe familie, met een nieuwe vader, een nieuwe moeder, een nieuw broertje, een nieuwe zus, een nieuwe oma, een oude hond, een nieuw varken, kortom de Familie van Nielie, die almaar groter en groter wordt. Waar woont zo’n nieuwe familie? In een droomhuis dat ze zelf bouwen, waar van alles uit de kast komt, waar je kwijt kunt raken en op kunt duiken. Waar er plek is voor iedereen. Deze voorstelling is een voorstelling vol muziek en poppen in een decor vol bouwstenen.

Praktisch: De Familie van Nielie! wordt zondag om 14.30 uur gespeeld in Theater de Veste in Delft. Kaarten zijn online te koop.

De Familie van Nielie

Fotocredits: Theatergroep Kvatta

Polderbende knutselatelier bij De Tuin van de smid (Leiden)

Vandaag kun je echte kunst maken bij De Tuin van de smid. In het kinderknutselatelier maken de kinderen de leukste dingen met natuurlijke materialen en natuurlijk hun fantasie. Petra begeleidt de kids met haar vriendelijkheid, creativiteit en geduld. Een erg leuke workshop terwijl jij geniet van een lekker kopje thee of misschien wel een late lunch bij De Tuin van de Smid.

Praktisch: Inlopen kan tussen 13.00 en 14.00. Ouders hoeven er niet bij (maar wel in de buurt) te blijven. Aanmelden is fijn, maar binnenlopen in de hooiberg mag ook. Aanmelden kan via petra@detuinvandesmid.nl Kinderen vanaf 4 jaar zijn welkom om mee te knutselen. Om mee te doen betaal je € 5,- per kind.

Zaterdag én zondag

De Hazenschool in Filmhuis Den Haag

In het Filmhuis in Den Haag kun je vanaf zaterdag terecht voor een nieuwe kinderfilm, namelijk De Hazenschool. Als ik het propotiefilmpje zie dan denk ik dat mijn kinderen dit wel een heel leuke film gaan vinden. In deze film stort haas Max met zijn modelvliegtuigje neer bij een verborgen hazenschool. Hier worden Paashazen opgeleid. Dat lijkt hem ook wel wat, dus besluit hij leerling te worden. Al snel blijkt dat de plaatselijke vossen het gemunt hebben op het Magische Gouden Ei van de school…..

Praktisch: De film draait zaterdag om 11 uur en zondag om 11.15 uur. Meer informatie en de mogelijkheid om kaartjes te kopen vind je op de site van het Filmhuis.

Fotocredits: filmproducent/ Filmhuis Den Haag

Le Marie Marché op Het Plein in Den Haag

Wij zijn al druk aan het nadenken over onze zomervakantie. Wordt het dit jaar Duitsland, Denemarken of misschien wel Frankrijk. Heerlijk struinen ver de markt en de lekkerste en leukste producten vinden. Dat klink wel weer heel aantrekkelijk. Dit weekend kun je al even een voorproefje nemen van die fijne sfeer. Want op Het Plein vindt vandaag en morgen de Franse markt Le Marie Marché plaats. Le Marie Marché is dol op streekproducten, eigen ambacht en zelf gemaakte dingen en alles geinspireerd op die fijne zomerse vakantiesfeer.

Maak je eigen sieraad in Museum Volkenkunde

In Museum Volkenkunde kun je je eigen sieraad maken. Er is een speciale workshop voor kinderen van 6 jaar en ouder. Want  nadat je de prachtige Oegandese sieraden in de tentoonstelling hebt gezien wil je ze waarschijnlijk ook zelf maken. Daarom gaan de kinderen aan de slag en maken hun eigen armband met dezelfde techniek. Knippen, rollen, plakken, om daarna de show te stelen met jouw eigen sieraad!

Als je liever een ander sieraad maakt, ben je hier ook aan het juiste adres. Want in de tentoonstelling is ook de mogelijkheid om zelf aan de slag te gaan. Dit is voor alle leeftijden, met de kanttekening dan kinderen wel hulp nodig hebben van hun ouders.

Praktisch: Museum Volkenkunde vind je in Leiden naast het station. De Oegandese workshop start om 13 uur en om 14 uur. Opgeven kan alleen bij de kassa van het museum.

Word een Duinwachter in Meijendel

Wandelen in Meijendel is met dit mooie weer altijd een aanrader. Maar helemaal als er bij het bezoekerscentrum De Tapuit een leuke speurtocht klaarligt. De boswachters kennende hebben ze ook deze keer weer een mooie route voor je gemaakt. Je wordt namelijk zelf een duinwachter! De duinwachters van Dunea zijn de hele dag druk. Ze zorgen voor de planten en dieren in de duinen. Duinwachters zijn verantwoordelijk voor de veiligheid in het gebied en ze controleren of mensen zich aan de regels houden. Ook vertellen ze bezoekers graag over de mooie natuur en over de waterwinning. Wil jij ze helpen en hulp-duinwachter worden? Doe dan de speurtocht!

Praktisch: De speurtocht kun je gratis ophalen in het bezoekerscentrum De Tapuit. Zaterdag en zondag is de speurtocht nog beschikbaar, daarna niet meer.

Napoleonweekend in het Archeon

Maak vandaag en morgen in Archeon kennis met de tijd van Napoleon. Dit weekend beleef je zelf hoe het is om in de Napoleontische tijd te leven. Je ziet een groots kampement, beleeft het leven van toen en het is extra leuk omdat er speciale demonstraties worden gegeven. Je gaat terug naar maart 1814: ”De Geallieerde troepen rukken op. Heel Nederland is bevrijd van de Franse overheersing. Heel Nederland? Nee: één klein stadje biedt nog dapper weerstand. Gravendam is de plek waar de laatste Franse troepen zich hebben verzameld. Lukt het om de Geallieerden terug te dringen? En hoe moet het met de bewoners? Want het kan niet lang meer duren voor hun stad eindelijk wordt bevrijd…”

Praktisch: Het Archeon vind je aan de Archeonlaan 1 in Alphen aan de Rijn. Dagelijks zijn er om 14 en om 16 uur demonstraties met kanonnen en andere vuurwapens. Daarnaast kun je een rondleiding krijgen in zowel het Franse als het Geallieerden Kampement. Archeon is een museumpark en dat betekent dat de Museumkaart geldig is.

Ringen aan Zee

Heb je ze al gezien? De enorme zandringen op het strand van Scheveningen? Dit weekend is de officiele opening. Maar daar hoef je niet op te wachten. Je mag er namelijk nu ook al een kijkje nemen en door de ringen heenlopen.

Fotocredits: Ringen aan Zee Scheveningen 200 jaar badplaats Bruno Doedens

Deze tips zijn objectief gekozen. Ranja en Rosé ontvangt geen geld of vergoeding voor vermelding in deze weekendtips.

Delen:

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart