De tofste weekendtips voor 30 november en 1 december

Dit weekend

Door Willemijn – De Sinterklaastijd is al weer bijna voorbij. Daar merk je echte weinig van als je de weekendtips van deze week bekijkt. Natuurlijk zijn er ook dit weekend weer veel toffe Sinterklaasactiviteiten. Maar wil je liever naar buiten of een mooie voorstelling bezoeken, dat kan. Dit weekend is er van alles te doen voor een heel fijn weekend. En wil je weten wat mijn kinderen en ik voor leuks op het programma hebben staan? Kijk dan snel op mijn Instagrampagina.

Zaterdag en zondag

Klaas (5+) in de Koninklijke Schouwburg

In Het Paradijs in de Koninklijke Schouwburg kun je genieten van de voorstelling Klaas.  Klaas is een prachtig ingetogen vertelvoorstelling waarin je in een miniatuurdecor wordt meegenomen naar Scheveningen. In deze voorstelling hoor en zie je een kleine jongen. Hij kijkt uit over zee en wacht op de komst van Sinterklaas. Het regent en waait, het is bijna winter. Dan ziet hij iets roods drijven op de golven, het is de muts van Sint. Wat volgt is een spannend en ontroerend verhaal vol wintergevoel en hoopvolle verwachting waarin de kleine jongen een lange weg aflegt om Sinterklaas te helpen. Wij zijn vorige week een kijkje gaan nemen en vonden dit een echte aanrader.

Praktisch: Je kunt deze voorstelling zaterdag en zondag gaan zien in Het Paradijs, de kleinste zaal van de Koninklijke Schouwburg. Op zondag 1 december is hier een gebarentolk bij aanwezig.

Festijn met Bouwsteentjes in de Broodfabriek

Zijn jouw kinderen dol op LEGO? Mijn zoon bouwt het liefst de hele dag met de beroemde blokjes. LEGO-fans kunnen dit weekend hun hart ophalen in eventcenter ‘De Broodfabriek’ in Rijswijk.  Daar is een LEGO beurs. Deze beurs wordt niet door LEGO zelf georganiseerd, maar het zijn de clubdagen van ‘De Bouwsteen’, dé Nederlandse LEGO club. Deze LEGO club organiseert een aantal keer per jaar clubdagen voor haar leden en andere LEGO-fans. Dit weekend kan iedereen aanwezig zijn.  Je ziet onder andere LEGO creaties en bouwwerken, kunt  voordelig nieuwe en tweedehands LEGO aanschaffen en zijn er bouwdemonstraties en -wedstrijden. In een grote bouwhoek mag jezelf bouwen wat je wilt.

Praktisch: De clubdagen zijn zaterdag en zondag van 10-17 uur. Voor 5 euro mag je naar binnen en kun je zelf genieten van LEGO.

Het Landgoed van Sinterklaas op Duinrell

Sinterklaas slaapt, zoals elk jaar, het liefst op Duinrell. Dat is de komende weekenden Het Land van Sinterklaas. Wij zijn afgelopen twee jaar een kijkje gaan nemen en dit is een echte aanrader. De attracties zijn geopend, veel worden bemand door Pieten. Maar er zijn overal Pieten, er is een Pietenschool, een Pietenshow en als uitsmijter van de dag een Pietenparade die je niet wilt missen. Dit evenement is zeker een bezoekje waard.

Praktisch: Het Land van Sinterklaas is de komende twee weekenden geopend op zaterdag en zondag. Kaarten kun je het best online bestellen.

Sinterklaas woont in Archeon

In de Stad van Sint in Archeon logeert Sint in het huis van de pottenkoopman. Je kunt zijn woonhuis en zijn speciale werkkamer bezoeken. De pieten logeren in een grote pietenslaapkamer. De inpakpiet, de paardenpiet, de ezelpiet en de timmerpiet, ze zijn er allemaal. Laten we de pepernotenpiet niet vergeten, hij bakt heel veel pepernoten in de bakkerij van Archeon. Om 12.30 uur komt Sinterklaas aan in het park, met een echte intocht. Je kunt in de pietenhuisjes verschillende opdrachten doen, zoals pakjes gooien, rijmen met de rijmpiet, kleuren met de tekenpiet, pakjes schieten met pijl en boog, schrijven met een veer en nog veel meer. Behaal ook jouw Pietendiploma! Ook is een poppenkastvoorstelling en kun je luisteren naar een verhaal over de ‘echte-echte’ Niklaas die later Sinterklaas werd. Om 16.30 uur neemt Sint weer afscheid en kun je hem uitzwaaien in een lichtjesoptocht.

Schaatsen

Langzaam openen de schaatsbanen in de regio weer. Zo kun je gaan schaatsen bij Cool Event op het Kurhausplein, maar ook in Leidsenhage is de ijsbaan weer geopend. De laatste ijsbaan die recent geopend is is in Plaswijckpark, schaatsen en spelen kun je daar perfect combineren.

Plaswijck

Sinterklaas en het verdwenen speelgoed – Jeugdtheater Rabarber

In het eigen theater, Theater Merlijn, van Jeugdtheaterschool Rabarber kun je met kinderen vanaf 3 jaar gaan kijken naar de voorstelling Sinterklaas en het verdwenen speelgoed. Het is bijna 5 december en het speelgoed van Sinterklaas voor de kinderen is verdwenen. Wat moeten de Pieten beginnen? Sinterklaas kan ieder moment binnenkomen en niemand weet waar de cadeautjes zijn gebleven. Is er misschien ‘s nachts door dieven ingebroken? Volgens een politiebericht is er in de buurt van de speelgoedopslag van Sinterklaas een man gesignaleerd met een rode jas, broek en een korte witte baard. Zou dit geheimzinnige figuur er iets mee te maken hebben? Hij had twee elfen met puntoren bij zich…

Praktisch:  Deze echte sinterklaasvoorstelling is geschikt voor iedereen vanaf 3 jaar. De voorstelling wordt dit weekend op beide dagen gespeeld. Kijk online wanneer jij hier naar toe gaat.

Zaterdag

Zevenslapers in Kooman’s Poppentheater

Zaterdag kun je bij Kooman’s Poppentheater naar de voorstelling Zevenslapers. “De muizen Mies en Dorus houden een winterslaap die zeven maanden duurt. Daarom worden ze Zevenslapers genoemd. In het snoepwinkeltje van Het Snoepmannetje vinden ze een geschikt slaapplekje. Maar als Mies een hapje neemt van een nieuw snoepje dat het Snoepmannetje aan het maken is, gebeurt er iets heel vreemds….” De show is voor kinderen vanaf vijf jaar. Koop hier je kaarten.

Sinterklaas met Trashure Hunt op het Zwarte Pad

Het Sinterklaasfeest staat alweer voor de deur. Daarom nodigt Trashure Hunt iedereen uit om je schoen te zetten op ons mooie opgeruimde strand van Scheveningen. Zaterdag ga je eerst op jacht naar de achtergebleven schatten in het Duingebied van het Zwarte Pad. Vanaf Oscars loopt de groep al slingerend via de duinen op zoek naar schatten. Na het opruimen mag iedereen zijn schoen zetten met een verlanglijstje erin. Natuurlijk krijgen de deelnemers allemaal nog even iets lekkers om weer op te warmen. Ga mee op avontuur en nodig al je vriendjes en familie uit om lekker te genieten van het buiten zijn.

Praktisch: Er is Koek en Zopie voor na de jacht. Vanuit de TrashUre Hunt Bus wordt gezorgd voor warme dekentjes en kun je knus onder het afdakje nagenieten van het harde werk. Deze opruimactie begint om 13.30 uur en duurt ongeveer 2 uur. De start is bij Oscars, aan het begin van het Zwarte Pad in Scheveningen.

The Hague HighLights

Misschien weet je het nog van vorig jaar. Den Haag highLights is weer in de stad. Op onder meer de Ridderzaal en het Mauritshuis worden fascinerende videoprojecties getoond. De prachtige Ridderzaal  doet dienst als witte doek. De projecties zijn fabelachtig, fantasierijk en vooral kleurrijk, mooi en grappig

Praktisch: Tot eind van de maand december kun je hier op donderdag tot en met zaterdag tussen 18 uur en 22 uur van genieten.

Gratis ritje in een Gouden koets rondom de Hofvijver

Stap vanavond tijdens The Hague HighLights gratis met je lief of je gezin in een koets. Er rijden prachtig verlichte koetsjes door de stad. Ze rijden om de Hofvijver heen, tussen haringkraam aan het Buitenhof en Mauritshuis. Op deze begin- en eindpunten kun je ook instappen.

Praktisch: De koetsen rijden tussen 18 uur en 22 uur. De koetsritjes zijn gratis en je mag één halte meerijden (als er bij de volgende stop niemand staat te wachten mag je lekker blijven zitten).Je kunt instappen bij de haltes Mauritshuis, Buitenhof, Kop Grote Marktstraat of op het Buitenhof.

Paard, Winkelwagen, Levensstijl, Buitenshuis, Koets

Zondag

Pepernotenpret met Dirk Scheele in Leiden

Pepernotenpret is een vrolijke, grappige en muzikale voorstelling met de kinderpopheld Dirk Scheele, Sinterklaas en de Pieten. Dirk speelt en zingt samen met een echte Pieten-rock-’n-rollband veel nieuwe en bekende Sinterklaasliedjes. Dit is een voorstelling om met de kinderen volop te swingen tijdens dit gezellige Sinterklaasfeest. De stoere Pieten van de Pietenband spelen op gitaar, basgitaar, toetsen en drums en zingen mee met de liedjes van Dirk. En misschien kun je samen met Dirk ook de Sint wel overhalen om een liedje te zingen of een lekker stukje piano te spelen?! Doe je mee als hulpsint of hulppiet?

Praktisch: Deze voorstelling is zondag om 11 uur en om 13 uur te zien in de Leidse Schouwburg. Voorstellingen van Dirk Scheele zijn geschikt voor de allerkleinsten.

Kinderatelier in het Kunstmuseum

In het Kunstmuseum kunnen de kids zondagmiddag lekker knutselen. Wij namen hier laatst een kijkje en waren onder de indruk van het professionele atelier en de enorme hoeveelheid, goed gesorteerde, knutselmaterialen. Het is een kinderatelier. Dat betekent dat je kind komt knutselen. De kinderen krijgen wel hulp van ervaren museumdocenten. Zij kunnen je tips geven of technieken leren die het gebruik van het materiaal nog makkelijker maken.

Praktisch: Het atelier vind je in het Kunstmuseum op de begane grond. Deelname is gratis. Toegang tot het museum is voor kinderen ook gratis. Het atelier is geopend tussen 12 en 16 uur. Je kunt na deelname je zelfgemaakte kunstwerk direct meenemen.

Met Sinterklaas in de Stoomtrein Katwijk Leiden

Op het randje van de Haagse Regio, bij het Valkenburgse meer aan de noordkant van Wassenaar rijdt een Stoomtrein. Zondag 1 december rijdt Sinterklaas mee op de trein. Want die dag ruilen Sinterklaas en zijn Pieten de stoomboot om voor een stoomtrein. Zij rijden op de trein mee of zwaaien de kinderen uit vanaf het Perron. Natuurlijk is er ook voldoende tijd om aandacht aan de kinderen te besteden en met de kinderen op de foto te gaan. En wil je daarna opwarmen met een lekkere warme choco? Breng dan een bezoekje aan Brasserie Buitenhuis.

Praktisch: Het museum vind je op de Jan Pellenbargweg 1 in Valkenburg. Het museum gaat om 10.30 uur open en de eerste stoomtrein rijdt vanaf 11 uur. Daarna zijn er elk heel uur ritten. Let op, want de laatste trein vertrekt om 15.00 uur.

Vang je eigen DNA of word detective in Museon

Museon staat in het teken van speurwerk. In de tentoonstelling ga je namelijk als een echte rechercheur of detective aan de slag om te achterhalen hoe ötzi in de bergen is overleden. Extra leuk zijn de activiteiten op zondagmiddag. Kinderen vanaf 6 jaar kunnen een echte detective worden. Ze kruipen in de huid van een echte sporenonderzoeker en proberen deze misdaad op te lossen. Je gaat als onderzoeker aan de slag met verschillende onderzoekstechnieken die ook gebruikt zijn bij het onderzoeken van Ötzi, the Iceman. Zo onderzoek jij je eigen vingerafdrukken en maak je een gebitsafdruk van je eigen gebit. Deze krijg je mee naar huis!

Kinderen vanaf 9 jaar kunnen hun eigen DNA onderzoeken. In deze workshop vang jij je eigen DNA in een reageerbuisje. In het CSI Lab ga je verder aan de slag om je eigen DNA zichtbaar te maken. Aan het einde van de workshop maak je van je eigen DNA een kettinkje dat je na afloop van de workshop mee naar huis neemt.

Praktisch: de workshops worden gegeven in het Museon. Om deel te nemen wordt er naast de reguliere toegangsprijs ook een kleine bijdrage gevraagd. Alle informatie over de DNA workshop vind je hier. Wil je meer weten over de detectivetraining? Klik dan hier.

Natuuravontuur bij Pluk – Dierensporen

Dit weekend kunnen kinderen de natuur verkennen. Lekker in de modder of genieten van kleine beestjes of juist van mooie vogels. Deze middag is voor kinderen die wel eens in de natuur op avontuur willen. Vandaag gaan IVN-natuurgidsen met de kinderen op pad. Deze keer gaan de kids op pad om dierensporen te zoeken in de natuur. Een leerzame en bijzondere ervaring voor de kids.

Praktisch: Om mee te doen aan dit Natuuravontuur kun je vanaf kwart voor elf (let op dit is een andere tijd dan eerdere edities van het Natuuravontuur) een deelnamesticker ophalen. De excursie start om elf uur met het openingsverhaal, waarna het avontuur tot ongeveer half een duurt. De excursie is geschikt voor kinderen tussen de 6 en 10 jaar. Het Natuuravontuur vindt plaats bij Pluk! Den Haag, Loosduinse Hoofdstraat 1184a in Den Haag.

Pietenbende bij Kinderboerderij BuytenDelft

Zondag stuurt Sinterklaas zijn pieten langs op boerderij BuytenDelft in Delft. De kinderen kunnen de pieten helpen om de cadeautjes te bezorgen met het pieten pony-parcours. Je kunt ook een speculaasbroodje maken boven het vuur en lekker knutselen. Daarnaast kun je ook genieten van wat eten en drinken in ons restaurantje

Praktisch: De pieten zijn er de hele dag, van 11 tot 16 uur. Voor de activiteiten kan een kleine bijdrage per kind gevraagd worden. Boerderij BuytenDelft is gratis te bezoeken.

Maak de auto van de toekomst in Science Centre Delft

Maak jij de auto van de toekomst? Ga zelf aan de slag en bouw je eigen C,MM,N en maak hem rijdend met een motortje. Versier hem zo en wellicht gaat de Sint in de toekomst met jouw auto in plaats van met de Stoomtrein of toch weer met de Stoomboot.

Praktisch: Reserveren voor deze workshop is niet mogelijk, je kunt je aanmelden bij de balie tijdens je bezoek. De workshop wordt de hele dag door gegeven en de eerste sessie start rond 12:00. De workshop kost €6,50, bovenop een geldig entreebewijs. De workshop is geschikt voor kinderen vanaf 9 jaar.

Wintervuurwerk op Scheveningen

Wil jij een knallend einde van je weekend? Ga dan zondag rond 18 uur achter het Kurhaus staan. Vanaf het strand wordt daar een spectaculaire vuurwerkshow gegeven. De ‘toegang’ is vanzelfsprekend gratis. Een mooie manier om je zondag leuk af te sluiten. Veel plezier!

Deze tips zijn objectief gekozen. Ranja en rosé ontvangt geen geld of vergoeding voor vermelding in dit overzicht van tips. 

Voor alle genoemde voorstellingen waren bij publicatie nog kaarten beschikbaar. 

Delen:


Bekijk op kaart

De tofste weekendtips voor 30 november en 1 december

Den Haag, Nederland

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart