Weekendtips voor een bijzonder weekend: herdenken én vieren (4 & 5 mei)

Dit weekend

Door Willemijn – Vandaag is het natuurlijk de dag waarop we herdenken. Vanavond om acht uur staat alles even stil. Wellicht ga je met je gezin naar de Nationale Kinderherdenking in Madurodam? Een prachtige en bijzondere manier om je kinderen hier in mee te nemen.

Zondag is het Bevrijdingsdag. Alhoewel het weer een beetje te wensen over laat, is er van alles te doen in en om Den Haag. Natuurlijk kun je naar het Bevrijdingsfestival op het Malieveld. Maar naast heel veel optredens en muziek zijn er nog tal van andere activiteiten. Kortom: vier zondag de vrijheid en geniet van je weekend!

Zaterdag 4 mei

Het Donker (6+) in Theater Merlijn

Het Haags jeugdgezelschap Rabarber speelde afgelopen week – en zaterdag dus voor het laatst – een speciale voorstelling over de Tweede Wereldoorlog. In deze voorstelling word je meegenomen naar Den Haag in de Tweede Wereld oorlog. Je komt terecht in het leven van kinderen in die tijd en naast het donker zie je zeker ook lichtpuntjes.

Praktisch: Deze voorstelling is vandaag te zien in Theater Merlijn, het huistheater van Rabarber. Kaarten bestel je online.

Donker

Fotocredit: Rabarber

De Kleine Zeemeermin in het Zuiderstrandtheater

In het Zuiderstrandtheater zie je op zaterdag 4 mei ‘De Kleine Zeemeermin – De Musical’, een spetterende voorstelling voor het hele gezin. In dit prachtige swingende theatersprookje speelt Sita Vermeulen de lieve Kleine Zeemeermin. Ze woont heel diep in de zee, in het prachtige koraalbos, tussen de vriendelijke vissen. De Kleine Zeemeermin is de lieveling van haar vader, de koning van de zee. Op een dag, bij een hevige storm, redt de zijn een knappe mensenprins van een zinkend schip. Ze wordt op slag verliefd en wil niets liever dan bij hem zijn. Maar gaat dat lukken? Een zeemeermin en een prins?

Praktisch: De kleine Zeemeermin is te zien op zaterdag 4 mei, op een steenworp afstand van de zee, in het Zuiderstrandtheater. Er zijn twee voorstellingen, namelijk om 13.30 uur en 16.00 uur. Deze voorstelling is geschikt voor kids vanaf circa 4 jaar oud.

De Kleine Zeemeermin De Musical 004_Fotograaf - Wim Lanser

Fotocredit: De Kleine Zeemeermin/ Van Hoorne

Nationale Kinderherdenking Madurodam

De Nationale Kinderherdenking is vergelijkbaar met de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam. Doordat de herdenking in Madurodam speciaal voor en door kinderen is, sluit die meer aan bij de belevingswereld van jongeren. Kinderen treden op met zang, dans en theater.  Voor heel kleintjes is het minder geschikt. Ik denk voor kinderen vanaf ca. 7 jaar dat deze avond heel mooi en leerzaam is. Meer informatie vind je hier.

Praktisch: Wil jij naar de Nationale Kinderherdenking komen? Meld je dan aan via de speciale website. Let op: de herdenking is van 19.00 – (circa) 21.00 uur. Aanmelden is verplicht

Fotocredit: Madurodam

Opendag Egelopvang

Ook dit weekend kun je weer genieten van de egels in de opvang. Want wist je dat in Den Haag en omgeving heel veel egels leven? Met name in de groene wijken, parken, bossen en in de duinen kun je ze tegenkomen. Aangezien egels nachtdieren zijn, worden ze niet veel gezien en weten we vaak niet dat ze in onze omgeving leven. Daarom is de open dag van de Egelopvang zo interessant. Want hier worden egels opgevangen die zich in de drukke stad even niet konden redden.

Praktisch: De open dag is tussen 14 en 16 uur. Je vindt de opvang in de Westduinen aan het eind van de Savornin Lohmanlaan, hoek Laan van Poot.

Bezoek Professor S. bij Paagman

Vandaag zijn professor Erik Scherder, schrijver Fred Diks en illustrator Mariëlla van de Beek te gast bij Paagman op de Fred. Misschien ken je professor Erik Scherder wel van Klokhuis, daar is hij zo nu en dan te gast als het over hersenen, denken en doen gaat. Samen hebben zij het boek Professor S. en de verslaafde koning gemaakt.  De professor, schrijver en illustratrice zullen een interactief voorleestheater over hun boek  geven.

Praktisch: Deze activiteit is leuk voor jong en oud. Misschien niet voor de allerkleinsten, maar kinderen van een jaar of 9-10 vinden dit misschien wel interessant. De voorstelling begint om 12 uur. Het is gratis, maar wel vindt Paagman het fijn als je je even aanmeldt.

professor-s-paagman

Fotocredit: Paagman

Op Natuuravontuur bij Pluk!

Dit weekend kunnen kinderen de natuur verkennen. Lekker met je voeten in de modder en genieten van kleine beestjes of juist van mooie vogels. Deze middag is voor kinderen die wel eens in de natuur op avontuur willen. Vandaag gaan IVN-natuurgidsen met de kinderen op pad: het thema van deze maand is Bloemen en insecten.

Praktisch: Om mee te doen aan dit Natuuravontuur kun je vanaf kwart over één een deelnamesticker ophalen. De excursie start om half twee met het openingsverhaal, waarna het avontuur tot ongeveer kwart over drie duurt. De excursie is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Het Natuuravontuur vindt plaats bij Pluk! Den Haag, Loosduinse Hoofdstraat 1184a in Den Haag.

Zondag 5 mei: Bevrijdingsdag

Bevrijdingsdag op het Malieveld

Ook dit jaar is er weer een muzikaal feest rondom Bevrijdingsdag. Het Bevrijdingsfestival Den Haag vindt plaats op het Malieveld. Daar vind je de belangrijkste podia. Maar ook is er  daarnaast een podium in het gebouw van de Tweede Kamer aan de Lange Poten. Op het Malieveld zijn tal van optredens en is een ‘Plein van de Vrijheid’. Voor kinderen is het optreden van Woezel en Pip leuk (12 u; Tweede Kamer podium) of een bezoek aan de Tweede Kamer (zie hieronder). Er komen heel veel artiesten voorbij. Hier vind je een overzicht.

Bestand:Bevrijdingsfestival The Hague 2018 2.jpg

Open dag Tweede Kamer

Zondag doet de Tweede Kamer weer mee aan het Bevrijdingsfestival in Den Haag. Je kunt in de centrale hal genieten van optredens. Denk daarbij aan Woezel en Pip en een kindercircusshow. Iedereen kan op deze dag de publieke tribune van de plenaire zaal, de Oude Zaal en de Rooksalon bezoeken. Ook de tentoonstelling over 100 jaar algemeen kiesrecht is te bezichtigen. Voor kinderen is er naast de optredens dus ook nog een circusshow en een speurtocht door het Kamergebouw, waarbij zij alles leren over de werking van de Tweede Kamer en het algemeen kiesrecht.

Praktisch: let op – iedere bezoeker moet bij de ingang van het Tweede Kamergebouw door een veiligheidsscan. Daarbij is legitimatie voor jong en oud verplicht. De deuren aan de Korte Poten gaan zondag om 11 uur open.

Kinderstraatspelen Oranjelust (Voorburg)

In een ‘doodgewone’ straat in Voorburg is het één keer per jaar groot feest. In de ‘Oranjelust’ straat organiseren ze namelijk elk jaar een leuk bevrijdingsfestival. En iedereen is welkom. Het is een aanrader, want deze dag wordt door vrijwilligers met veel liefde en toewijding georganiseerd. De hele dag staat in het teken van leuke dingen voor kinderen en gezelligheid voor de ouders. De dag begint om 11 uur en eindigt om 17 uur.

Praktisch:  de straat heeft zelfs een eigen site waar je het gehele programma kunt vinden.

Clean up Scheveningen bij Aloha Beach

Omdat we allemaal graag op een schoon strand zitten, maar misschien nog belangrijker omdat we de oceanen niet willen vervuilen met al ons plastic is er komende zondag een strandschoonmaak. Samen met anderen loop je lekker met je hoofd in de wind over het strand en pak je af en toe wat oud plastic of papier op.

Praktisch: Aloha Beach vind je op Strand Noord 2B. Aanmelden kan vanaf 11.30 uur. schrijf je in en start om 12.00 uur met de clean-up. Rond 15 u wordt deze leuk afgesloten bij Aloha.

aloha

Masha en de Beer in de Rijswijkse Schouwburg

Masha ken je wel: het vrolijke, kleine meisje met haar grote harige vriend… een grote bruine beer! Na hun populaire tekenfilms komen Masha en de Beer naar het theater met hun eigen familiemusical. In ‘Masha en de Beer Live!’ heeft Beer eindelijk zijn rust gevonden. Maar zijn ondeugende buurmeisje Masha kan niet  stilzitten. Ook nu komt ze samen met Beer terecht in een doldwaas avontuur.

Praktisch: Je ziet Mascha en de Beer in de Rijswijkse Schouwburg. De voorstelling begint om 14.00 uur. Kaartjes koop je hier.

Fotocredit: Mascha en de Beer / Rijswijkse Schouwburg

Rondleiding Bunkers Kijkduin en Scheveningen – bezoek een bunker

Dit weekend is natuurlijk hét weekend voor een bezoekje aan het Atlantik Wall Museum Je kunt hier ervaren hoe het leven in deze bunker was in de 2e wereldoorlog middels een rondleiding van één van de bevlogen vrijwillige gidsen. Leuk en leerzaam. Wel raad ik je aan om heel kleine kinderen niet mee te nemen. Het is namelijk best wel een heftig uitje.

Praktisch: Zondag is zowel de bunker aan de Badhuisweg als de bunker in Kijkduin geopend van 11 tot 16 uur..

Zaterdag en zondag

Start Romeinenweek in Archeon

van 4-12 mei kun je in het Archeon genieten van de Romeinenweek. Een aanrader, zowel voor kids als voor ouders. Want de komende dagen (en vooral in de weekenden, dus 4 & 5 en 11 & 12 mei) zijn er diverse extra activiteiten rondom de Romeinen. Dagelijks vindt het spectaculaire gladiatorengevecht plaats, kun je kijken naar de tempelceremonie bij de Romeinse tempel en worden de rituelen en gebruiken rondom het badhuis getoond. Ook kun je een bezoek brengen aan de Romeinse kapsalon en schoonheidssalon.

Praktisch: voor meer informatie over de Romeinenweek en Archeon kijk je hier.

Japanse Tuin Clingendael

Deze week wisselde in Japan de Keizer. Heb jij zin om even in Japanse sferen te geraken? Of zoek je naar prachtige natuur en cultuur? Bezoek dan de Japanse tuin op Landgoed Clingendael. De hier tijdelijk opengestelde Japanse tuin is ook dit jaar weer prachtig. Echt een bezoekje waard. En ook Clingendael zelf is absoluut heerlijk.

Praktisch: toegang tot de Japanse Tuin is gratis. Je vindt de Clingendael in Benoordenhout.

Kermis op De Fred

De Koningskermis op het Malieveld is inmiddels alweer weg. Maar op de Fred kun je dit weekend nog naar de Kermis De kermis op het Frederik Hendrikplein is niet groot, maar vooral voor kleine kinderen de leuk. Zondag staat hij er voor het laatst.

Maak je eigen maanlander in Museon

In het Museon kun je al enige tijd naar de leuke tentoonstelling ‘Reizen in de Ruimte’. Tijdens de meivakantie kun je ook meedoen aan een leuke workshop. Tijdens deze techniekworkshop zet je kind zijn of haar eigen Space-voertuig in elkaar. Je kan kiezen voor een Maanlander (vanaf 7 jaar) die kan tekenen of voor een Marsrover (vanaf 9 jaar) die zelfstandig obstakels kan omzeilen.

Praktisch: zowel zaterdag als zondag, 12:00-13:00 & 13:30-14:30 uur. Kosten zijn € 5,00 (excl. entree Museon). Aanmelden doe je gewoon bij de kassa tijdens je bezoek, maar vol is vol.

Reizen in de Ruimte

Allemaal Beestjes in Science Centre Delft

In Science Centre Delft kun je dit weekend aan een toffe workshop. Zaterdag kunnen kinderen alle leeftijden in het lab leren wat programmeren is. In deze workshop gaan de kids aan de slag met een Ozobotje en ontdekken ze hoe ze een robotje precies kunnen laten doen wat zij willen. Zondag is er een Err0 workshop voor kids vanaf 7 jaar. In deze workshop bouwen de kinderen een eigen Err0 en brengen ze hem tot leven met een rood gloeiend hartje. Heel veel kan de Err0 robot niet, maar hij zal wel beloven onvoorwaardelijk van de maker houden.

Praktisch: Om deel te nemen aan de workshops hoef je je niet aan te melden. Je geeft bij de kassa aan dat je mee wilt doen en koopt (bovenop het museumkaartje) een ticket voor de workshop. Deelname aan het robotlab is gratis en voor de Err0 workshop betaal je 5,50 bovenop de toegangsprijs. De workshops worden de hele middag gegeven.

Le Marie Marché op Het Plein in Den Haag

Heb jij al plannen voor de zomervakantie? Wordt het dit jaar Duitsland, Denemarken of misschien wel Frankrijk. Heerlijk struinen ver de markt en de lekkerste en leukste producten vinden. Dat klinkt wel aantrekkelijk. Dit weekend kun je al even een voorproefje nemen van die fijne sfeer. Want op Het Plein vindt zaterdag en zondag voor de eerste maal in 2019 de Franse markt Le Marie Marché plaats. Le Marie Marché is dol op streekproducten, eigen ambacht en zelf gemaakte dingen en alles geïnspireerd op die fijne zomerse vakantiesfeer.

Praktisch: de Franse markt vind je op zowel zaterdag als zondag op het Plein. Meestal is de markt open vanaf ca. 10-11 uur in de ochtend

 

Let op: voor alle in deze posting genoemde voorstellingen waren bij publicatie van dit bericht nog kaartjes te koop. Je krijgt dus alleen tips waar je ook echt nog naar toe kunt. Voorstellingen die bij publicatie van deze post al waren uitverkocht, noemt ranja en rosé niet.

 

Delen:


Bekijk op kaart

Weekendtips voor een bijzonder weekend: herdenken én vieren (4 & 5 mei)

Den Haag, Nederland

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart