Toffe weekendtips voor 6 en 7 oktober

Dit weekend

Door Willemijn – Het is deze en volgende week Kinderboekenweek. Dat zie je aan de uitjes en activiteiten. Er is veel te doen rondom het Kinderboekenweek thema ‘Vriendschap’ en ook pakken diverse Haagse kinderboekwinkels uit met leuke activiteiten. En het ‘Weekend van de Wetenschap’. Tel daarbij op het mooie weer wat er dit weekend verwacht wordt en je zult begrijpen dat je je dit weekend niet hoeft te vervelen. Heel veel plezier gewenst!

Zaterdag en zondag

Weekend van de Wetenschap

Dit weekend openen bedrijven, onderzoekinstituten, universiteiten en musea hun deuren voor jou. Dit is jouw kans om backstage te gaan en de wonderlijke wereld van de wetenschap & technologie te beleven. In en rond Den Haag en Leiden doen verscheidene instanties, scholen en bedrijven mee. Denk aan o.a. de Koninklijke Bibliotheek (KB), de Hortus Botanicus Leiden, Rijksmuseum Boerhaave, de Universiteit van Leiden, Space Expo, etc. Op de site van het Weekend van de Wetenschap vind je meer info.

kinderboekenweek

Into Space bij Science Centre Delft

Het Science Centre Delft staat dit weekend helemaal in het teken van ‘Into Space’.  Je kunt vandaag en morgen de ruimte ontdekken tijdens verschillende workshops: Galaxy slijm maken, knip, plak en kleur je eigen maanraket, bouw je eigen spaceraket van begin tot eind of maak je eigen space snowglobe voorzien van alle galaxy sterren. Nog niet genoeg van de ruimte? Kleur dan je eigen maanlandig op een levensgrote maan. Een andere toffe activiteit is dat je een  bezoekje aan het International Space Station (ISS) kunt brengen. Niet echt natuurlijk, maar met een VR-bril. En wil je op school laten zien dat jij into space was? Ga dan op de foto met een astronaut in een Apollo maanpak of maak een Selfie met de Spacewand.

Praktisch: Allen informatie (openingstijden, locatie en prijzen) vind je online. Het Science Centre Delft hanteert tijdens het Weekend van de Wetenschap de vaste entreeprijzen. De workshops, demonstraties en sneak peeks zijn gratis (mits in bezit van een geldig entreebewijs). Soms zal je alleen even op je beurt moeten wachten, want het kan druk worden.

Salt Market op de Pier

Met dit mooie weer wil natuurlijk iedereen naar het strand. Lekker uitwaaien in Scheveningen. Mijn tip: combineer je bezoekje aan het strand dan met een rondje over de Salt Market op de Pier.  Op de Salt Market vind je hippe kleding, mooie brocante meubelen, zelfgemaakte sieraden en lokale producten, schapenvachtjes, hapjes en drankjes en op zondag ook nog eens live muziek. Natuurlijk zijn de ‘normale’ winkels en horeca ook gewoon geopend. Je kunt dus tijdens dit weekend met lekker zonnig weer ook een rondje in het reuzenrad draaien.

kinderboekenweek

Le Marie Marché (zaterdag) en Marché Royal (zondag)

Was je deze zomer op vakantie in Frankrijk? En lijken die heerlijke dagen die je deze zomer in Frankrijk op de markt slenterde al weer ver weg? Kom dan zaterdag naar het Plein. Hier staat namelijk Le Marie Marché. Je vindt er veel mooie foodkramen en seizoensgebonden lifestyle en brocante artikelen. Maar je kunt hier ook eten als een Fransman. Geniet bijvoorbeeld van een lekkere crêpe, eclair of macaron. Voor de kinderen biedt deze markt geen speciale attracties, maar lekker kijken en proeven vinden die van mij ook leuk.

Heb je de Marie Marché wellicht gemist zaterdag? Doe het dan ‘dunnetjes’ over tijdens Marché Royal in het Hofkwartier Een swingend evenement met optredens, een food festival, diverse kinderactiviteiten en een markt met verse waar en life style producten, aangekleed in Franse sferen.

Praktisch: Het evenement vindt plaats in de straten en op de pleinen van het Hofkwartier: Prinsestraat, Nobelstraat, Molenstraat, etc.

Zaterdag

Leiden Science Family day

Wil jij weten wat er gebeurt achter de deuren van de Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen van de Universiteit Leiden? Kom dan met je familie en vrienden naar de Leiden Science Family Day tijdens het Weekend van de Wetenschap! Bekijk spannende demonstraties, kruip in de huid van een wetenschapper bij talloze workshops, bezoek het Experimentenplein of luister naar diverse sprekers.

Praktisch: Zaterdag tussen 11:00 uur tot 16:00 uur ontdekken jong en oud samen wat er allemaal gebeurt in de faculteit en hoe leuk wetenschap is! Deelname aan de Leiden Science Family Day is gratis. Het programma is geschikt voor alle leeftijden.

‘It’s all about Food’ in het Nutshuis (zaterdag)

Ben jij een food-goeroe of wil je juist jouw kennis over gezond eten en drinken vergroten? Kom dat naar het ‘It’s all about Food’ Festival in het Nutshuis. Je kunt genieten op een duurzame markt, blinde proeverijen, presentaties en filmvertoningen. Ga een middag op avontuur en ontdek vriendelijke alternatieven voor het eten van vlees. Eet wormen, vind uit hoe zeewier smaakt, maak fietsend je eigen smoothie, doe mee aan de Food Quiz. Maar ontdek ook hoe we de aarde leefbaar en gezond houden in de expositie ‘One Planet’, aan de knutseltafel, rond het voorleespodium en in de filmzaal bij de jeugddocumentaire ´Of je worst lust´.

Praktisch: Het Festival vindt plaats in Het Nutshuis aan de Riviervismarkt 5 in Den Haag. Iedereen is tussen 14 en 18 uur welkom om een kijkje te komen nemen. De entree is 5 euro p.p.

kinderboekenweek

Kinderkledingfestijn Herfsteditie

Zijn jouw kinderen uit al hun winterkleren gegroeid? Wees niet getreurd, want dit weekend vindt de kinderkledingbeurs Den Haag plaats. Je kunt hier terecht voor de mooiste tweedehands kleren voor je kinderen.

Praktisch: De kinderkledingbeurs vindt plaats bij Café Blossom, Anna Paulownastraat 70c.

Nieuwe fietsverlichting? Naar Science Centre Delft

Vandaag kun je bij Science Centre Delft je fietslicht laten maken. Het Repair Café Delft doet namelijk mee met de fietsverlichtingsactie van de ANWB. Goed zichtbaar in het verkeer is zo belangrijk.  Niet alleen wordt er gezorgd dat de fietsverlichting van de (kinder) fiets weer goed werkt, ook wordt een korte fiets-check gedaan.

Praktisch: De fietslichtverlichtingsactie is vandaag tussen 11:00 en 14:00 uur in het Science Centre Delft.

Open dag Egelopvang

Wist je dat in Den Haag en omgeving heel veel egels leven. Met name in de groene wijken, parken, bossen en in de duinen kun je ze tegenkomen. Maar aangezien egels nachtdieren zijn, worden ze niet veel gezien en weten we vaak niet dat ze in onze omgeving leven. Daarom is de opendag van de Egelopvang zo interessant. Want hier worden egels opgevangen die zich in de drukke stad even niet konden redden.

Praktisch: De opendag is tussen 14 en 16 uur. Je vindt de opvang in de Westduinen aan het eind van de Savornin Lohmanlaan, hoek Laan van Poot.

Natuuravontuur bij Pluk Den Haag

Mijn kinderen houden van de natuur. Maar zo probeer ik ze ook op te voeden. Wil je ook dat je kinderen de natuur als een avontuur gaan zien? Meld je dan aan voor het Natuuravontuur van de IVN. Deze middag is voor alle kinderen die wel eens in de natuur op avontuur willen, zich verbazen over de kleuren van de blaadjes en de paddenstoelen die heel snel uit de grond komen.  Vandaag gaan IVN-natuurgidsen bij Pluk! met de kinderen op pad: zoeken, leren, speuren, bouwen, beleven!

Praktisch: Voor de gezamenlijke herfstwandeltocht (van ca. 13:30 tot 15:00) moet je je even inschrijven. Daarnaast kun je ook nesten bouwen of zelf op pad zonder aan te melden. De excursie is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Er kunnen maximaal 20 kinderen mee. Het Natuuravontuur vindt plaats bij Pluk! Den Haag, Loosduinse Hoofdstraat 1184a in Den Haag.

Kinderboeken- en spellenbeurs in Pijnacker

Vandaag kun je in Pijnacker terecht voor een kinderboeken- en spellenbeurs. Hier kun je echt scoren wat betreft kinderboeken en spellen. En je weet nooit wat je zult aantreffen, want het is een tweedehandsbeurs. ? Zo is er een categorie voorleesboeken, eerste leesboekjes maar ook populaire series zijn te vinden op deze beurs zoals de Borre boekjes, Het leven van een Loser, boeken van Nijntje en Sesamstraat. De categorie ‘klassiekers’ heeft ook een plekje hier zijn boekjes terug te vinden zoals Tup en Joep, Pinkeltje en Saskia en Jeroen. De opbrengst van de beurs wordt dit jaar gedoneerd aan de zwemvereniging van Pijnacker.

Praktisch: De kinderboeken- en spellenbeurs kun je tussen 9 en 12 uur bezoeken in het gebouw van de Pijnackerse Watervienden, Noordweg 77 in Pijnacker.

kinderboekenweek

De Madurodam Marathon

Zondag organiseert Madurodam samen met de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (NSGK) een fondsenwervende stadsmarathon waar ieder kind, met of zonder handicap, aan mee kan doen. En waar iedereen een sportprestatie kan neerzetten, voor zichzelf én een ander. Net als andere marathons zijn ook de afstanden van de Madurodam Marathon gebaseerd op de officiële marathonafstand van ruim 42 kilometer. Maar dan in schaal 1:25, de verhouding waarin Madurodam gebouwd is. De Madurodam Marathon komt dus neer op 1,7 km.

Praktisch: De Madurodam Marathon begint om 12:00 uur. Dan kunnen de startbewijzen & supporterskaartjes opgehaald worden. Om 14:00 uur is de start van de individuele run speciaal voor kinderen. Het event duurt tot 17:00 uur. Inschrijven kan hier.

kinderboekenweek

Kooman’s Poppentheater: De Scharrelaar

Dit weekend spelen ze bij Kooman’s poppentheater de voorstelling ‘De Scharrelaar’. De Scharrelaar reist rond in een gekke, oude caravan. Op een dag vindt hij de hond Biscuit, die gevangen zit onder een berg afval. Samen met Wasco de Wasbeer en Max de Mol komt hij erachter dat al die rommel wordt gemaakt door Avaritia, die eenzaam in haar toren woont. Er ligt al zoveel rommel, dat de zon er bijna niet meer schijnt. De vindingrijkheid van de Scharrelaar en een dapper plan van Wasco zorgen voor de oplossing.

Praktisch: Het adres van Kooman’s Poppentheater is Frankenstraat 66 in Den Haag. De voorstellingen zijn geschikt voor kinderen van 5 jaar en ouder. Kaarten zijn online te bestellen.

Fotocredits: Kooman’s Poppentheater

Zondag

Beste Vriendenmiddag Paagman

Bij Paagman kunnen de kinderen morgen met hun beste vrienden een super leuke middag hebben. Terwijl jij geniet van een koffie of lunch in het nieuwe Kicking Horse Café kunnen de kinderen de leukste spelletjes doen in de winkel. Vanaf 13 uur kunnen de kinderen meedoen aan een vriendenrace, lekke knutselen, een Quiz en een echte typemachine om je beste vriend een mooie brief te schrijven.

Praktisch: zondag vanaf 13:00 uur met allerlei spelletjes voor je kids en hun vrienden of vriendinnen.

kinderboekenweek

‘Flessenpost’ in de Centrale Bibliotheek (Kindertheater)

In de Centrale Bibliotheek in Den Haag kun je gaan kijken naar Flessenpost. Dit is een vrolijke, grappige interactieve voorstelling over vakantie, zee, een botsing met een walvis, een vrolijke Kapitein en een rijke Barones die gered moet worden.

In Flessenpost is de rijke Barones  op vakantie. Ze zit op een geweldig cruiseschip en maakt een tocht naar de Bahama’s. Opeens botst het schip op een enorme walvis. Het schip zinkt. De Barones spoelt aan op een onbewoond eiland. Daar zit ze dan. Wat een pech! Wat nu? Ze besluit een brief te schrijven, stopt die in een fles, en gooit hem in de zee. Gelukkig vindt Kapitein Vrolijk de Flessenpost. Samen met haar bemanning gaat zij op zoek naar het eiland met de aangespoelde Barones. Zal het ze lukken haar te vinden en te redden?

Praktisch: Wil je komen? Reserveer bij de jeugdbalie of bel op: 070 353 4420. Per kind mag er één volwassene mee. Entree is gratis.

Dierendag bij Buytendelft

Afgelopen week dierendag vergeten? Of geen tijd gehad om aandacht te besteden aan dieren? Dan kun je zondag terecht bij BuytenDelft om dierendag te vieren. Hier kun je deelnemen aan een leerzame én nieuwe puzzeltocht op de boerderij. Voor €2,- krijg je een boekje met de vragen en kun je gelijk aan de slag! Moe, voldaan en uitgepuzzeld? Dan krijg je van limonade in het fijne restaurant. Daarnaast zijn er ponyritjes, kunnen de ezels en pony’s geborsteld worden en konijnen of cavia’s geknuffeld worden.

Praktisch: Voor het hele programma kijk je op de site van BuytenDelft. Extra leuk is dat het spelen in de speeltuin vanaf 1 oktober gratis is in verband met het winterseizoen.

kinderboekenweek

Wetenschap in ziekenhuis LUMC in Leiden

Is jouw kind in de wieg gelegd om dokter, verpleegkundige of laborant te worden? Dan is de open dag van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) een aanrader. Tijdens deze dag zijn dokters, verplegers en onderzoekers van meer dan 20 afdelingen uit het LUMC aanwezig om jou mee te nemen in de medische wereld. Bekijk bijvoorbeeld van heel dichtbij hoe mooi een oog is, kruip achter de microscoop en neem een kijkje in de kleurrijke wereld van dit bijzondere orgaan. Test hoe goed je gehoor is en leer zelf buisjes te plaatsen! Kijk snel op de site van het Weekend van de Wetenschap welke afdelingen je kunt bezoeken en wat er te doen is.

Praktisch: De opendag van het LUMC is zondag 7 oktober van 12 tot 17 uur. Toegang is gratis. Kijk snel naar het programma. Je vindt het LUMC op de Albinusdreef 2 in Leiden.

kinderboekenweek

Anatomisch Museum (onderdeel LUMC) – 2 dagen per jaar open

Breng zondag ook een bezoekje aan het Anatomisch Museum. Dit museum is maar twee dagen per jaar geopend voor publiek. De rest van het jaar wordt het vooral voor medisch onderwijs gebruikt. Ga dus een kijkje nemen als je meer wilt weten over het menselijk lichaam. Voor kleine kinderen kan het getoonde materiaal best wel een beetje eng zijn, schat dus zelf in of jouw kinderen dit al aankunnen. Omdat het zeer uniek is dat je een kijkje mag nemen wordt drukte verwacht. Je hebt dus kans dat je in de rij moet staan.

Praktisch: Het Anatomisch Museum is onderdeel van het LUMC. Je kunt een kijkje gaan nemen op zondag 7 oktober van 12 tot 17 uur. Toegang is gratis. Je vindt het LUMC op de Albinusdreef 2 in Leiden.

kinderboekenweek

De Kleine Vuurtorenwachter (4+) in Theater Ludens

In Theater Ludens kun je vandaag genieten van een mooie kindervoorstelling, namelijk De Kleine Vuurtoren. Stel je eens voor dat je opa vuurtorenwachter is en dat je iedere dag boven in de vuurtoren mag zijn. Opa weet alles over schepen, de sterren, de zee en verre einders. Wanneer opa dood gaat helpt Sylke oma met alles op de vuurtoren. Wanneer ook zij er niet meer is, mag Sylke op de vuurtoren passen. Maar dan gebeuren er plotseling wonderlijke dingen. Het lijkt wel alsof Sylke een opdracht krijgt, maar van wie? Hij moet de zee op, een reis maken naar het koude noorden, maar waarom? Heeft het met zijn grootouders te maken? En wat willen die walvissen van hem?

In deze mooie voorstelling over afscheid nemen, moed en avontuur vertelt een acteur vertelt het verhaal met woorden, schaduwen en schimmen in een grote witte tent waar ook van buitenaf op geprojecteerd wordt.

Praktisch: De voorstelling begint om 14 uur in Theater Ludens. De Kleine Vuurtorenwachter is geschikt voor kinderen van 4 jaar en ouder. Kaarten zijn te bestellen op de site van het theater.

Ga op paddenstoelenexcursie in Delft

Paddenstoelen zijn en blijven een geheimzinnig natuurverschijnsel. Wil je meer over paddenstoelen en zwammen weten ga dan met de IVN mee op excursie.  Tijdens de excursie, zul je heel veel paddenstoelen zien. Er zijn paddenstoelen met  bijzondere namen, zoals dodemansvingers en judasoren. Waar werd de tonderzwam voor gebruikt? Je komt het te weten in deze excursie.

Praktisch: De excursie start zondag om 14 uur. Het duurt ongeveer anderhalf uur. Kinderen zijn welkom, maar moeten echt interesse hebben in de natuur en in paddenstoelen. De excursie is in de Tanthof en start op de Laan der Verenigde Naties 99 (bij van Oeveren Accountants) in Delft.

Deze tips zijn objectief gekozen. Ranja en Rosé ontvangt hiervoor geen geld of vergoeding.

Op het moment van publicatie waren er voor de genoemde voorstellingen nog kaarten beschikbaar. 

Delen:

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart