‘Stralende’ weekendtips voor 7 en 8 december

Dit weekend

Door Willemijn – Sinterklaas heeft het land weer verlaten, Kerst staat voor de deur. Ga jij dit weekend een kerstboom neerzetten? Of hou je het, net zoals wij thuis, nog even een weekje rustig? Dit weekend is weer veel leuks te doen. Natuurlijk veel in de theaters, maar ga je liever schaatsen of even naar buiten, ook dat kan. Lees snel verder voor de tofste tips voor dit weekend.

Let op! Onderaan het bericht staan ook nog weekendtips voor zowel zaterdag als zondag.

Zaterdag

Opening IJssculpturen expositie Frozen Magic

Vanaf vandaag zijn er weer prachtige ijssculpturen te bezichtigen op het strand naast de Pier. Het thema dit jaar is Frozen Magic. Er zijn ruim 22 magische ijsbeelden verdeeld in 12 opstellingen. Wij zijn vorig jaar een kijkje gaan nemen en het is erg leuk om eens te bezoeken. Kleed je wel warm aan, want het is maar liefst -15°C in het gekoelde deel van de tent!

Praktisch: Je vindt de ijssculpturen in de tent naast de ingang van de Pier. Je kunt dagelijks een kijkje gaan nemen tussen 10.00 en 19.00 uur.

Zevenslapers in Kooman’s Poppentheater

Zaterdag kun je bij Kooman’s Poppentheater naar de voorstelling Zevenslapers. “De muizen Mies en Dorus houden een winterslaap die zeven maanden duurt. Daarom worden ze Zevenslapers genoemd. In het snoepwinkeltje van Het Snoepmannetje vinden ze een geschikt slaapplekje. Maar als Mies een hapje neemt van een nieuw snoepje dat het Snoepmannetje aan het maken is, gebeurt er iets heel vreemds….” De show is voor kinderen vanaf vijf jaar. Koop hier je kaarten.

Rock A Rail op de Grote Markt

Op de Grote Markt kun je vandaag naar hét snowboardevenement van de lage landen. Het gaat blijkbaar dit weekend ‘sneeuwen’ in Den Haag. De internationale snowboardtop treft elkaar tijdens dit unieke wintersportevenement. In het hart van Den Haag wordt een twee verdiepingen hoge stellage gebouwd. Hier glijden de snowboarders over stalen buizen (rails) en doen ze spectaculaire ‘tricks’ over speciaal vervaardigde objecten.

Praktisch: Vanaf 15.30 uur begint ‘Rock A Rail’ op de Grote Markt met een zeer uitdagend ‘street’ parcours, kraakheldere sneeuw en snowboarders op wereldniveau.

Winterfeest op Speelboerderij Het Buitenbeest in Zoetermeer

Zaterdag is het Winterfeest op de Speelboerderij Het Buitenbeest. Het hele terrein is omgetoverd in een winterwonderland waar van alles is te beleven. Tussen13.00 tot 17.00 uur kun je schaatsen op de ijsbaan, op bezoek gaan bij de Kerstman, meedoen aan diverse workshops zoals kerststukjes maken, wensboom kaartjes maken, windlicht knutselen, kerstbal versieren, kerstkoekjes maken en broodjes bakken. Er zijn volop spelletjes waar je aan mee kunt doen, bijvoorbeeld rendiertje prik en kerstgooispel.

Praktisch: De toegang is gratis. Voor alle activiteiten heb je een activiteitenkaart nodig. Deze is te koop voor € 3.00. Heb je een Zoetermeerpas en die kun je laten zien, dan heb je vrije deelname aan de activiteiten. Je vindt deze Speelboerderij op Belvédèrebos 270 in Zoetermeer.

De Reis om de wereld in 80 dagen in Theater Ins Blau in Leiden

Met treinen, koetsen, boten, een olifant en een ijszeiler in korte tijd de wereld rond. In 1873 schreef Jules Verne het avonturenverhaal De reis om de wereld in 80 dagen. Een ongelooflijke en zeker in die tijd bijna niet te volbrengen reis. Zijn verhaal speelt een belangrijke rol in het leven van de personages in deze splinternieuwe en filmische theatervoorstelling. De voortdurend door het boek opgeroepen herinneringen aan hun verleden worden steeds levendiger en de heimwee slaat genadeloos toe. Het lijkt onmogelijk om naar huis terug te keren. Net als in het boek zou dit een ongelooflijke en bijna niet te volbrengen reis voor hen betekenen. Een reis waarop zelfs Jules Verne jaloers zou zijn.

Praktisch: Deze voorstelling is voor iedereen vanaf 8 jaar. Je kunt de voorstelling zaterdag gaan zien om 15 uur in Theater Ins Blau. Kaarten zijn online te bestellen.

The Hague HighLights

Misschien weet je het nog van vorig jaar. Den Haag highLights is weer in de stad. Op onder meer de Ridderzaal en het Mauritshuis worden fascinerende videoprojecties getoond. De prachtige Ridderzaal  doet dienst als witte doek. De projecties zijn fabelachtig, fantasierijk en vooral kleurrijk, mooi en grappig

Praktisch: Tot eind van de maand december kun je hier op donderdag tot en met zaterdag tussen 18 uur en 22 uur van genieten.

Gratis ritje in een Gouden koets rondom de Hofvijver

Stap vanavond tijdens The Hague HighLights gratis met je lief of je gezin in een koets. Er rijden prachtig verlichte koetsjes door de stad. Ze rijden om de Hofvijver heen, tussen haringkraam aan het Buitenhof en Mauritshuis. Op deze begin- en eindpunten kun je ook instappen.

Praktisch: De koetsen rijden tussen 18 uur en 22 uur. De koetsritjes zijn gratis en je mag één halte meerijden (als er bij de volgende stop niemand staat te wachten mag je lekker blijven zitten).

Open dag Egelopvang

Wist je dat in Den Haag en omgeving heel veel egels leven. Met name in de groene wijken, parken, bossen en in de duinen kun je ze tegenkomen. Maar aangezien egels nachtdieren zijn, worden ze niet veel gezien en weten we vaak niet dat ze in onze omgeving leven. De egels gaan eind november aan hun winterslaap beginnen. In een opvang kan dat iets later zijn, dus wil je ze nog actief zien, dan kun je een kijkje gaan nemen bij de open dag van de Egelopvang. Hier worden egels opgevangen die zich in de drukke stad even niet konden redden.

Praktisch: De opendag is tussen 14 en 16 uur. Je vindt de opvang in de Westduinen aan het eind van de Savornin Lohmanlaan, hoek Laan van Poot.

Snertwandeling in de duinen van Meijendel

In Meijendel kun je niet alleen lekker spelen. Vandaag kan het hele gezin op excursie met de Duinwachter. Hij vertelt prachtige verhalen over de natuur in Meijendel en laat je de mooiste plekken zien. Hij weet alles over de duinen, dus je kunt veel van hem leren. Na de frisse en waarschijnlijk natte wandeling ben je in de pannenkoekenboerderij welkom voor een kop snert.

Praktisch: De snertwandeling is een uitje voor het gehele gezin. De Duinwachter staat om 10.30 klaar voor vertrek. Om mee te wandelen meld je je aan op de site van Dunea. De wandeling kost 12,50 euro per persoon en dat is inclusief de snert.

Meijendel

Zondag

Wintermarkt in het Hofkwartier

Het Hofkwartier gaat zondag terug in de tijd. Vandaag staat dit gedeelte van de Binnenstad n het teken van een 19de eeuwse Wintermarkt. Het Kerkplein wordt voor één dag omgetoverd tot ‘toernooiveld’, waar de geschiedenis van de stad tot leven komt. In de eeuwenoude traditie van jaarmarkten zijn hier optredens te zien van onder meer winterhoornblazers, een waarzegster, een vuurspuwer en een jongleur. Daarnaast lopen bezoekers op het plein en in de straten historische figuren tegen het lijf, zoals Mr. Pickwick, Baron Hop, Anton Pieck, Louis Couperus en Eline Veere. Maar ook ‘gewone’ mensen uit vervlogen tijden komen naar het plein om hun ambachten te demonstreren. Zo zijn er een ijzersmid, een glasblazer en een tingieter present.

Praktisch: De sfeervolle, winters aangeklede straten van het Hofkwartier zijn van 12.00 tot 17.00 uur het decor van deze nostalgische wintermarkt.

BB in Het Paradijs

Ik schreef gisteren al over de voorstelling BB in Het Paradijs van de Koninklijke Schouwburg. Deze voorstelling met dans en muziek is speciaal voor de allerkleinsten. De verwondering van dreumesen en peuters in deze voorstelling zal heerlijk zijn om te zien.

Praktisch: Er zijn twee voorstellingen, om 10 uur en om 11.30 uur. Je bent welkom in Het Paradijs, de fijne, kleine zolderzaal van De Koninklijke Schouwburg. Beide voorstellingen zijn bijna uitverkocht, dus wacht niet te lang met het kopen van een kaartje.

Kinderatelier in het Kunstmuseum

In het Kunstmuseum kunnen de kids zondagmiddag lekker knutselen. Wij namen hier laatst een kijkje en waren onder de indruk van het professionele atelier en de enorme hoeveelheid, goed gesorteerde, knutselmaterialen. Het is een kinderatelier. Dat betekent dat je kind komt knutselen. De kinderen krijgen wel hulp van ervaren museumdocenten. Zij kunnen je tips geven of technieken leren die het gebruik van het materiaal nog makkelijker maken.

Praktisch: Het atelier vind je in het Kunstmuseum op de begane grond. Deelname is gratis. Toegang tot het museum is voor kinderen ook gratis. Het atelier is geopend tussen 12 en 16 uur. Je kunt na deelname je zelfgemaakte kunstwerk direct meenemen.

Maak je eigen UV lampje in Museon

In Museon staat een techniekworkshop op het programma. Je leert hier spelenderwijs over een stroomkring. De kinderen zetten hun eigen UV lampje in elkaar en doen hiermee proefjes. Dan zullen ze ontdekken dat je met UV licht weer allemaal andere dingen kunt zien.

Praktisch: Deze workshop is zondag om 13 uur en om 14 uur. De kosten voor de workshop is drie euro en de entree voor het museum. Aanmelden is verplicht en kan zondag aan de balie van het museum. De workshop is voor kinderen vanaf 8 jaar.

Winterse Piepschuim Workshop

Zet jij een 2D vorm om in een 3D model? Ga zelf aan de slag met piepschuim en geef je creativiteit de ruimte. Maak zo je eigen stukje kunst. Laat je inspireren door de wintermaanden en maak je eigen sneeuwvlok of sneeuwpop uit piepschuim.

Praktisch: Reserveren voor deze workshop is niet mogelijk, je kunt je aanmelden bij de balie tijdens je bezoek. De workshop wordt de hele dag door gegeven en de eerste sessie start rond 12:00. De workshop kost €3,50 en de entree van het museum. De workshop is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar.

Foto: Science Centre Delft

Alice in Wonderland in Stadstheater Zoetermeer

In het Stadstheater kun je zondagmiddag genieten van de (amateur) theatervoorstelling Alice in Wonderland. Alice wordt om hulp gevraagd door het Witte Konijn in Wonderland. Ze moet de ruzie en de pesterijen tussen de Harten Koningin en Haar zus de Goede Koningin, gekleed in het wit, oplossen.Zal het Alice gelukken om de rust en de liefde tussen de Koninklijke zusjes in het mooie Wonderland te herstellen? In een boeiend avontuur vol dans, ballet, jazz, tap  en live muziek en met de hulp van de Maarse Haas, de Onzichtbare Katten, de Dikke Tweeling, de Bloemen, de Gekke Hoedenmaakster en natuurlijk het Witte Konijn gaat Alice de uitdaging aan.

Praktisch: Alice in Wonderland is in een modern fantasievol jasje gestoken. Je kunt deze voorstelling zondagmiddag om 14 uur gaan zien in het Stadstheater Zoetermeer. Kaarten bestel je online op de website van het theater.

Kerstmarkt in de Reinkenstraat

Het is bijna winter, het is vroeg donker en de lichtjes gaan aan. Het is weer tijd voor Christmas Market in de Reinkenstraat. Dit jaar wordt het leuker dan alle voorgaande jaren: er zijn vuurkorven, er is Glühwein, muziek, er zijn foodstands en marshmallows, delicatessen en superleuke marktkraampjes om cadeautjes voor onder de kerstboom te kopen (of gewoon een héle warme trui) en er is zélfs de mogelijkheid om de Kerstman in levende lijve te ontmoeten. De kerstmarkt is op zondag van 12 tot 18 uur.

Kleine Nachtmuziek (6+) in De Rijswijkse Schouwburg

In de Rijswijkse Schouwburg kun je zondagmiddag Angela Schijf en haar orkest zien in een nieuwe familievoorstelling waarin de muziek van Mozart centraal staat. Kleine Nachtmuziek is een voorstelling voor jong en oud en dé manier om klassieke muziek te ontdekken. Deze voorstelling gaat over Sophie. Zij heeft een wonderlijk stel hersens. Ze is beslist anders dan andere kinderen. Haar ouders zien haar talenten wel, maar Sophie zien ze niet. “Je bent geniaal! De hele wereld moet het weten!” Sophie kan alles, maar niets waar ze gelukkig van wordt. Op een avond vlucht ze het huis uit, weg van de torenhoge verwachtingen, de nacht in, het avontuur tegemoet…

Praktisch: deze voorstelling is zondagmiddag om 15 uur in het te zien in de Rijswijkse Schouwburg. Kaarten zijn online te bestellen. De voorstelling is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 6 jaar.

Buurman en Buurman gaan kamperen in de Leidse Schouwburg

De buurmannen hebben het afgelopen jaar hard geklust. Een nieuw dak op het huis en de hele schuur is grondig verbouwd. Dus ze zijn toe aan een welverdiende vakantie. De buurmannen hebben een mooi plekje gereserveerd op de camping. Even de tent opzetten en dan lekker genieten van de rust. Tenminste dat denken ze…

Praktisch: Deze voorstelling is zondag te zien in de Leidse Schouwburg. De voorstelling van 13 uur is uitverkocht, voor de voorstelling van 16 uur zijn nog kaarten beschikbaar. Maar wees er wel snel bij, want de zaal zit bijna vol.

Foto: website Leidse Schouwburg

Wintervuurwerk op Scheveningen -GEANNULEERD –

Wil jij een knallend einde van je weekend? Ga dan zondag rond 18 uur achter het Kurhaus staan. Vanaf het strand wordt daar een spectaculaire vuurwerkshow gegeven. De ‘toegang’ is vanzelfsprekend gratis. Een mooie manier om je zondag leuk af te sluiten. Veel plezier!

Zaterdag en zondag

Laatste Kans: Totem van Cirque du Soleil

Dit weekend is het laatste weekend dat je kunt gaat genieten van Totem, de prachtige show van Cirque du Soleil op het Malieveld. Wij zijn een kijkje gaan nemen en het is heel spectaculair. Dus wil je dit nog meemaken, dan is dit weekend je kans.

Le Marie Marché

Winters Frankrijk, dat kun je dit weekend beleven. Maar wel gewoon in Den Haag.. Op het Plein kun je zaterdag en zondag weer genieten van Le Marie Marché. Veel plezier!

Schaatsen

Langzaam openen de schaatsbanen in de regio weer. Zo kun je gaan schaatsen bij Cool Event op het Kurhausplein, maar ook in Leidsenhage en in Plaswijckpark is de ijsbaan weer geopend. Dit weekend kun je ook je schaatsen onderbinden op de Drijvende Ijsbaan in Leiden en bij Winters Delft.

Midwinterfair in Archeon

 In Archeon kun je genieten van een bijzonder winterse festival voor jong en oud. Je gaat hier terug naar de oorsprong, naar de viering van de Midwinter. De viering van het licht, de dagen worden binnenkort weer langer.

In de Romeinse herberg en het middeleeuwse klooster geniet je muziek of ga je zelf aan de slag in een workshop Ierse en Schotse dans. Ook verspreid over het park vind je diverse workshops, activiteiten en veel entertainment. Een overdekte markt is wederom leuk om te bezoeken en bijzonder kerstcadeaus te kopen. Verspreid over het terrein van Archeon hebben ambachtslieden en handelaren hun tentjes opgezet en verkopen zij hun unieke waren. Ook in de middeleeuwse huizen vind je unieke verkopers met bijzonder waar. En krijg je het koud? Warm jezelf dan op bij een van de vele knusse vuren.

Praktisch: Deze Midwinterfair is zaterdag en zondag in Archeon. De Museumkaart is geldig in het park. Je betaalt voor dit evenement een toeslag van 6 euro, ook met de Museumkaart. Op de website van Archeon staat alle informatie, het programma van de dag en een leuk filmpje om alvast de sfeer te proeven.

Foto: Archeon

Deze tips zijn objectief gekozen. Ranja en rosé ontvangt geen geld of vergoeding voor vermelding in dit overzicht met weekendtips.

 Voor alle activiteiten en voorstellingen waren op het moment van publicatie nog kaarten beschikbaar.

Delen:

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart