Spetterende tips voor dit weekend – 7 en 8 juli

Dit weekend

Door Willemijn – We tellen hier in huis de dagen tot de schoolvakantie. Niet omdat het op school niet leuk is, maar door het mooie weer van de afgelopen weken zijn we echt in een zomerstemming. Nog een weekje naar school en dan hebben de kids echt vrij. Maar om optimaal gebruik te maken van dat mooie weer en de vakantiestemming ook nu al te voelen zijn er gelukkig voldoende leuke dingen te doen dit weekend. Vooral veel fijne dingen buiten, kennismaken met de natuur of genieten van een festival. Kijk snel voor mijn tips voor dit weekend. Veel plezier!

Beide dagen (zaterdag 7 en zondag 8 juli)

Vier de natuur in Moerwijk

De bewoners van Moerwijk organiseren op za 7 en zo 8 juli 2018 allerlei activiteiten met als thema natuur, waar iedereen aan mee kan doen. Muziek, workshops, spelletjes, kunst en natuurlijk iets lekkers te eten & drinken. Een heel weekend lang, helemaal gratis!

Praktisch: Op zaterdag kun je terecht op de Aagje Dekenlaan, in de Betje Wolffstraat, in de Rijnauwenstraat en op het Heeswijkplein. Zondag ben je welkom op Klossterburen en ’t Puntje.

Toost Foodtruck Festival in Loosduinen

In Loosduinen staat een foodtruckfestival, namelijk Toost. En Toost is voor gezinnen met kinderen zeker leuk. Want op Toost kunnen kids ook zélf lekker aan de slag. Zo zijn er bijvoorbeeld verschillende workshops voor een unieke creatieve beleving in de buitenlucht. Natuurlijk zijn er genoeg lekkere hapjes waar de kids van zullen smullen. Daarom is dit foodtruckfestival leuk voor jong en oud.

Praktisch: Het Toost Foodtruckfestival staat van vrijdag tot en met zondag op het Loosduinse Hoofdplein. Kijk op de site voor meer informatie.

Textielweekend in Archeon

Het Archeon is een heel leuk en leerzaam museum. Maar vooral als er extra activiteiten worden georganiseerd is het museum zeker een bezoek waard. Misschien dit weekend wel tijdens het textielweekend. In de prehistorie zie je de kunst van het leerbewerken en handweven. Ook kun je zelf een (arm)bandje weven. Bij de Romeinen leer je stofstempelen en kun je je aankleden als een echte Romeinse burger of soldaat. In de middeleeuwen worden de stoffen gladder en fijner. Tijdens het textielweekend wordt de weverij van Gravendam in vol bedrijf heropend. We zien de verwerking van vlas en wol, het spinnen van garens en natuurlijk vooral het weven. Hier ga je aan de slag en maak je een eigen stoffen buideltje!

Praktisch: Het Archeon is zaterdag en zondag geopend van 10.00 – 17.00 uur. Met een museumkaart kun je gratis naar binnen.

  Fotocredit: Archeon

Trashure Hunt

Trashure Hunten is ‘schatzoeken’ op het strand. En dan niet met een metaaldetector zoeken naar glimmende en waardevolle spullen. Tijdens een Trashure Hunt ga je op jacht naar afval. Want allerlei dingen die mensen op het strand achterlaten kun je nog prima gebruiken als grondstof voor een kunstwerk. Of gewoon omdat het zo lekker opruimt. Immers: een schon strand willen we toch allemaal?

Praktisch: TrashUre Hunt daagt iedereen uit om deze zomer mee te en het strand te ontdoen van haar schatten (afval) en zo bij te dragen aan een schoon strand. Er wordt elke dag gehunt: en wel bij laagtij (anders spoelt al het afval weer de zee in). Check deze Facebook pagina voor de tijden..

Zandsculpturen op het Lange Voorhout

Bouwen je kids zo nu en dan zandkastelen op het strand? Ga dan even langs op het Lange Voorhout. Begin juni zijn daar in het kader van het WK zandsculpturen bouwen – de mooiste zandkunstwerken gemaakt. Tot 19 augustus zijn ze te bewonderen.  Je zult verstelt staan wat deze kunstenaars voor prachtige zandbouwwerken weten te maken van enkel zand. Je vindt er negen grote zandkunstwerken van maar liefst 4 tot 5 meter hoog. Ga genieten en doe inspiratie op voor een eigen zandkasteel.

Praktisch: je vindt de zand kunstwerken op het Lange Voorhout in Den Haag. De toegang is gratis.

Zeeheldenfestival 2018

Vijf dagen lang staat het Prins Hendrikplein in het Zeeheldenkwartier bol van muziek, dans, straattheater en kinderactiviteiten. Gezellig een drankje en een hapje doen met vrienden, buren, collega’s en alle andere bezoekers, luisteren naar muziek, kijken naar optredens, (hopelijk) genieten van de zomerzon. Het festival duurt tot en met zondag. Zaterdag is echt een heel leuke dag, vooral voor kinderen. Circus, straattheater, schminken en nog veel meer. Kijk snel voor het programma.

Zaterdag 7 juli

Zeehelden Zeepkistenrace

Een zeepkistenrace is voor iedereen leuk. Jong en oud, kijker en deelnemer, Het is altijd een feest om te zien hoe de zeepkisten over het parcour racen, of juist halverwege stranden. Op zaterdag 7 juli om 10:00 uur klinkt het eerste startschot voor de allereerste Zeehelden Zeepkistenrace.

De strijd om de snelste en de mooiste zeepkisten van het Zeeheldenkwartier. Maar de belangrijkste prijs is de bokaal voor meest duurzame zeepkist. De deelnemers hebben namelijk de opdracht om een zeepkist te bouwen van ze veel mogelijk gerecyclede materialen. Heel goed dus om kinderen te laten zien dat je oude spullen prima opnieuw kunt gebruiken.

Praktisch: Het parcours is op de Prins Hendrikstraat, start en finish zijn ter hoogte van de Roggeveenstraat. Je kunt de coureurs zien racen tussen 10  en 13 uur.

zeepkist 2

 

Schapen scheren bij De Tuin van de smid

Ik dacht eigenlijk dat met het warme weer alle schapen wel geschoren zouden zijn. Maar niets is minder waar. Want de schapen bij De Tuin van de smid in Leiden moeten hun warme vacht nog kwijt. Vandaag kun je tussen 11 en 13 gaan kijken hoe ze geschoren worden. En natuurlijk kun je ook genieten van deze fijne plek en spannende natuurspeeltuin.

Molendag in Leidschendam en Voorburg

In Leidschendam staat houtzaagmolen De Salamander en in Voorburg is een poldermolen De Vlieger te vinden. Samen organiseren ze een molendag vandaag. Dit jaar met als thema ‘Muziek in de Molen’. In beide molens zijn rondleidingen en extra activiteiten voor kinderen. De molens zijn geopend van 11.00 tot 16.00 uur en zijn gratis toegankelijk.

Slootjessafari in Voorburg

Als je toch bij Molen de Vlieger een kijkje gaat nemen, doe dan ook mee met de Slootjessafari van het IVN. Vandaag kun je tussen 11 en 16 uur met een schepnet, loep en kijker de beestjes in de sloot ontdekken. Wij hebben al eerder een slootjessafari gedaan en het is echt heel leuk om de kinderen te laten zien wat onder het wateroppervlak leeft.

Zegels & Pegels – Een kijkje achter de schermen bij de Haagse Nutsspaarbank

De komende weken kun je een  uniek kijkje achter de schermen krijgen van de Haagse Nutsspaarbank. Het is precies tweehonderd jaar geleden dat deze bank werd opgericht. In het voormalige hoofdkantoor, Het Nutshuis kun je Zegels & Pegels bezoeken, een interactieve tentoonstelling voor de hele familie.

Eenmaal binnen krijg je de kans om ruimtes te verkennen waarin je vroeger geen stap mocht zetten. Hoe dieper je in het gebouw afdaalt, des te meer bankgeheimen er worden onthuld. Van bankstellen en bankovervallen tot en met stapels geld in zwaarbewapende kluizen en vreemde voorwerpen in publiekskluisjes.

Praktisch: Zegels en Pegels bezoek je in het Nutshuis, ma-vr alsmede op zaterdag van 11.00-16.00 uur. De toegang is gratis.

Krijg de kleertjes ruilmiddag

Heb je nog een big shopper met goede, gewassen en niet kapotte kinderkleding staan en wil je die omruilen voor nieuwe, tweedehands kleren? Dan is de ruilmiddag van Krijg de Kleertjes vandaag een evenement voor jou. Vandaag vindt er weer zo’n middag plaats, speciaal voor zomerkleren. Het is de laatste keer dat zomerkleren geruild kunnen worden. Tijdens een ruimiddag breng je een big shopper met kinderkleding (voor de zomer) in en mag je de inhoud ‘omruilen’ voor een nieuwe big shopper met kinderkleding. Natuurlijk bepaal je zelf welke kleren je weer mee terug naar huis neemt.

Praktisch: Je bent tussen 13 uur en 16 uur welkom aan de Thomas Schwenckestraat 28 – 30 in Den Haag. Alle informatie vind je hier.

Ga mee op Natuuravontuur

Houden jouw kids ook zo van alles wat bloeit, leeft en zweeft? Zijn het biologen in de dop? Meld je dan aan voor het Natuuravontuur van de IVN. Deze middag is voor alle kinderen die wel eens in de natuur op avontuur willen, zich verbazen over beestjes die over water lopen, die wel durven graven of uilenballen willen pluizen. Vandaag gaan IVN-natuurgidsen op het strand met de kinderen op pad: zoeken, leren, speuren, bouwen, beleven! Deze keer ga je met een kornet ontdekken welke beestjes er allemaal in de zee leven.

Praktisch:  Je moet je even inschrijven. De excursie is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Om mee te doen met het Natuuravontuur verzamel je om 13:15 aan het plasje bij de strandopgang (2a) naar Suiderstrand, 50 m vanaf de grote parkeerplaats aan de Machiel Vrijenhoeklaan.

Cultureel festival met Parade

Vandaag vindt in Den Haag een cultureel festival plaats op het Huijgenspark. Het hoogtepunt van dit festival is de Culturele Parade. Dit is een fantastische kleurrijke en muzikale stoet die door de straten van het centrum trekt. Je wordt verrast door mensen in prachtige traditionele kleding uit hun land of cultuur, maar ook met veel muziek en een aantal brassbands. De Parade gaat om het vieren van onze diversiteit, verbinden, plezier hebben met elkaar en leren van elkaar.

Praktisch: De Parade begint op om 13.15 uur op het Huijgenspark en zal rond 14.30 uur daar terugkeren. Voor de route kijk je even op deze site.

Zondag 8 juli

Haagse Skatetôg

Ben jij een skater? Of ga je graag samen met de (grotere) kids een rondje skaten? Dan is dit jullie evenement dit weekend. De Haagse Skatetôg wordt namelijk weer georganiseerd. Dit is een evenement voor het hele gezin. Baby’s of kleine kinderen neem je mee in een kinderwagen en kinderen die wat ouder zijn en zelf kunnen skaten en remmen doen lekker mee.

Praktisch: De tôg begint en eindigt bij de sportcampus in het Zuiderpark. Deelname is gratis, maar inschrijven is wel verplicht. De tôg begint om 15.30 uur en zal ongeveer anderhalf uur duren.

Ontdek Zilvervisjes onder een microscoop (Papaver, Delft)

Zilvervisjes! Ik vind het een beetje smerige beestjes. Wist je dat deze minibeestjes over de vloer kruipen, maar ook tussen je lakens zitten? Zondagmiddag kun je ze in Duurzaamheidscentrum De Papaver in Delft van héél dichtbij bekijken. Het Nederlands Genootschap voor Microscopie zet dan een rij microscopen klaar. De microscopisten hebben ook zilvervisjes bij zich. Griezelig? Juist niet. Het zijn heel mooi beestjes. Ze komen uit de tijd dat er nog dinosaurussen waren en zijn daarom al een kijkje waard.

Praktisch: De Papaver is te vinden aan de Korflaan. De zilvervisjes zijn te bekijken van 14.00 tot 16.30 uur. Deelname is gratis. Tip is om dit uitje te combineren met een speurtocht in de Heemtuin, een bezoek aan Buytendelft of een bezoekje aan Café du Midi.

Filmhuis Den Haag: Het ongelooflijke verhaal van de mega grote peer

In Solby, een klein en vredig havenstadje, is het leven goed voor Mitcho en Sebastiaan. Tot de dag dat ze een fles in de zee vinden met daarin een mysterieuze boodschap. De fles is gestuurd door de burgemeester die al een jaar vermist wordt. Ze besluiten hem te gaan zoeken en komen zo al snel terecht in een bijzonder avontuur vol zeemonsters, rare piraten en…. een mega grote peer!

Praktisch: een heerlijke animatiefilm, die zondag draait in Filmhuis Den Haag. Nederlands gesproken; Leeftijdsindicatie: 6+. Iets later op de middag draait dezelfde film ook in Delft, bij Lumen Delft.

Mega grote peer

Deze tips zijn objectief gekozen. Ranja en Rosé ontvangt voor vermelding in de weekendtips geen geld of vergoeding.

Delen:


Bekijk op kaart

Spetterende tips voor dit weekend – 7 en 8 juli

Den Haag, Nederland

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart