Weekendtips 9 en 10 juni – wat is er weer veel te doen

Dit weekend

Door Willemijn – Dit weekend is het weer moeilijk kiezen tussen al het leuks wat er in en om Den Haag te doen is. Je kunt een zeepkist gaan bouwen of een kijken naar hoe je een (nogal professioneel) ‘zandkasteel’ bouwt. Je kunt gaan slootjesscheppen of kijken naar het scheren van een schaap. Maar ook een bunkers, boeken en een boemeltreintje behoren tot de mogelijkheden. Kortom: barstens veel keuze in dit bomvolle weekend. Veel plezier en pas op voor keuzestress!

Zaterdag

Fonds 1818 festival

Zelf vind ik dit een van de leukste tips voor dit weekend. Wij gaan vanmiddag zeker een kijkje nemen bij het Fonds 1818 Festival. Dit is een doe-festival voor het jonge gezin, maar ook een inspiratieplek voor maatschappelijk betrokkenheid en een feestje voor de festivalliefhebber. Het gratis toegankelijke Fonds 1818 Festival is er voor iedereen! In en om de Grote Kerk in Den Haag wordt het 200-jarig jubileum van de Nutsspaarbank en Fonds 1818 gevierd.

Het Fonds 1818 Festival puilt uit van de creatieve activiteiten en swingende optredens. Voor kinderen is er een poppentheatervoorstelling van Koos en Kleppie Konténâh, een groene vingers workshop, ze kunnen robotjes sleutelen, spijkerbroekhangen, mascottepoppen knutselen en hutten bouwen. Voor de ouders is er ook van alles te doen. 

Praktisch: Het festival vindt plaats in de Grote Kerk in Den Haag. Je bent tussen 11 en 18 uur welkom voor een leuke dag. Het festival is gratis voor iedereen.

fonds1818

Bunkerdag

Langs de kust van Nederland zijn nog veel sporen te vinden van de Tweede Wereldoorlog. De bunkers, gebouwd als onderdeel van de Atlantikwall, springen het meest in het oog. Aanstaande zaterdag openen veel van deze ‘betonnen dozen’ eenmalig hun deuren. Dit biedt een unieke kans om hier een kijkje te nemen. Ik schreef er gisteren al een blog over, waarin je alle informatie vindt.

bunkerdag

Max de Mol bij Kooman’s Poppentheater

Ik schrijf geregeld over Kooman’s Poppentheater. Gewoon omdat ik het daar zo fijn vind. Ook dit weekend heb je een kans om te genieten van de authentieke, Haagse sfeer. Deze week spelen ze Max de Mol. Max de Mol is een kleurrijke voorstelling boven en onder de grond. Bioloog Maarten Donker bestudeert het leven onder de grond. Wasco de Wasbeer komt lootjes verkopen aan de deur en mag door de Aardkijker kijken. Ze zien hoe een plagerig beest de Aardkijker stuk maakt. Wasco belandt toevallig onder de grond bij Max de Mol. Ze gaan op zoek en ontdekken een Blaaskaak die onder de grond de baas speelt. Kunnen zij hem onschadelijk maken….

Praktisch: Max de Mol kun je vandaag om 14.30 uur gaan zien in Kooman’s Poppentheater, Frankenstraat 66 in Den Haag. Kaarten zijn online te bestellen. Afrekenen doe je bij de kassa.

10 juni Koomans

Zondag

Kinderboekenparade

Zondag is de Kinderboekenparade van het Kinderboekenmuseum een echte aanrader. Op dit gratis festival komt iedereen die iets met kinderboeken te maken heeft. Er zijn veel schrijvers, de leukste personages, illustratoren en mooie voorstellingen. Iedereen kan er bij zijn, het is namelijk gratis. Ook kun je vandaag een kijkje gaan nemen in het museum.

Praktisch: De Kinderboekenparade wordt 11 uur feestelijk geopend. Het feest gaat door tot 17 uur. Het museum bevindt zich direct naast station Den Haag Centraal en is dus goed bereikbaar met trein, tram en bus. Wij zijn vorig jaar een kijkje gaan nemen en het is een erg leuk, maar superdruk festival.

International Market in de Reinkenstraat

In de Reinkenstraat kun je vandaag op reis. Hier is namelijk een international market. Deze markt draait om het ontdekken van allerlei lekkers en moois uit verschillende culturen en landen. Geniet onder andere van Franse delicatessen, bewonder Peruaanse producten en dans op wereldwijde muziek. Op de International Market reis je in één dag de hele wereld over en ontdek je wat elk land jou te bieden heeft. Naast een leuke en gezellige markt worden er ook een aantal leuke dingen voor de kids georganiseerd.

Reinkenstraat

Fotocredits: Reinkenstraat

Schapen scheren in Meijendel

In Meijendel kun je gaan kijken hoe schaapscheerder Jan de schapen scheert. Eindelijk worden ze verlost van hun warme winterjas. Onze duinwachters en herder Judith zijn er natuurlijk ook bij. Aan hen kun je al je vragen stellen. Een leuke extra is dat je een armbandje mag vilten van echte schapenwol. Herder Judith laat zien hoe dat moet! Een activiteit om met het hele gezin gezellig naartoe te gaan. En natuurlijk sla je daarna een uurtje klimmen in het Monkeybos of pannenkoeken bij De Boerderij niet over.

Praktisch: Het is niet nodig om je aan te melden. Iedereen is tussen 13 uur en 15.30 uur welkom om een kijkje te komen nemen.

10 juni schapen Scheren

Klusmiddag voor de zeepkistenrace

Mijn zoon wil graag een skelter bouwen. Na een beetje doorvragen kwam ik er achter dat hij een keertje mee wil doen met een zeepkistenrace. Op 7 juli is zijn kans, want dan vindt er in het Zeeheldenkwartier een echte ouderwetse zeepkistenrace plaats. Zondag zijn alle stoere jongens en meiden welkom om een zeepkist te bouwen. Dus heb je zin om een ochtend stevig te klussen, dan is dit jullie activiteit.

Praktisch: Om te klussen aan je zeepkist ben je zondag tussen 10 en 14 uur welkom op de Pastoorswarande 3 in Den Haag. De echte zeepkistenrace is pas op 7 juli en uiteraard zie je die dan langskomen in de weekendtips.

zeepkist 2

Slootjesdagen en Slootjessafari

Kijken wat er in de sloot leeft en groeit is razend populair. Vandaag worden er op vier plekken in de regio slootjessafari’s georganiseerd. Tijdens een slootjessafari ga je met een schepnet in het water op zoek naar mooie beestjes. Met een loep of een loeppotje kun je ze extra goed bekijken en uitvinden welk diertje je gevangen hebt.

De eerste slootjessafari die ik gevonden heb is in Delfgauw. Hier kun je vanaf 14 uur terecht op de speelplaats achter de parkeerplaats van het winkelcentrum aan het Gouden Rijderplein in Delfgauw.

De tweede safari vindt plaats bij de Haagse Beek. Je bent vanaf 11 uur welkom op de  Segbroeklaan (Doctor van Dijkpad) tegenover het Segbroekcollege.

De derde slootjesactiviteit wordt zondag georganiseerd bij De Tuin van de smid in Leiden. Hier zijn kinderen welkom om 14 uur om samen met Josefien de sloot te onderzoeken. Deelname is 5 euro per kind. Alle kinderen met een zwemdiploma mogen meedoen. Maar ze moeten zich wel even aanmelden via josefien.termeulen@hotmail.com

De vierde slootjessafari vind vandaag om 14 uur plaats in het Westerpark in Zoetermeer. Er wordt verzameld ij het Westpunt in het Westerpark. De activiteit duurt anderhalf uur en is gratis. Aanmelden is niet nodig.

Zoeken naar Dierensporen in Meijendel voor jong en oud

Ook een leuke natuuractiviteit, maar meer voor de mensen die de voeten droog willen houden is de zoektocht naar dierensporen in Meijendel. Vandaag start om 10 uur een excursie van het IVN naar verschillende dierensporen. Soms heb je geluk en zie je een ree tussen de bomen. Of huppelt er een konijntje over het pad. Maar meestal willen dieren liever niet gezien worden. Ze hebben eerder door dat jij er loopt, dan dat jij hun ziet. Toch kun je allerlei aanwijzingen vinden, dat er verschillende dieren leven in Meijendel. En daar gaan we naar op zoek!

Praktisch: Je bent om 10 uur welkom voor de excursie. De excursie is voor jong en oud, maar het is wel de bedoeling dat kinderen de natuur en de excursie weten te waarderen. De excursie duurt ongeveer 2 uur. Opgeven kan bij want.ivnleiden@gmail.com

Poppenspel tijdens DuneArt

DuneArt is een cultureel festival in de duinen van Scheveningen. Rond de watertoren vinden allerlei leuke en vooral muziekale activiteiten plaats. De meeste dingen zijn minder gescikt voor kinderen, maar zondag op 12.30 uur en om 14.00 uur wordt er een poppentheatervoorstelling vertoond in de kleine tent. Je kunt gaan kijken naar ‘Sammie de Slang en de Spiegel’. In deze voorstelling wordt gebruik gemaakt van live muziek. De voorstelling is geschikt voor kinderen vanaf 2 jaar.

Watertoren

Fotocredits: Feest aan Zee

Stadsspelen en Waterfestijn in Ypenburg – Leidschenveen

Vandaag is het feest in Ypenburg – Leidschenveen. Hier vinden niet alleen de Stadsspelen plaats, maar je kunt ook genieten van het Waterfestijn. Op de Böttgerwater kun je deelnemen aan verschillende sportworkshops, maar ook een dansles volgen, springen op de trampolines en luchtkussens of genieten van een markt. Hét hoogtepunt van de dag zijn de drakenbootraces die vanaf 13 uur de hele middag op het water te zien zijn.

Zaterdag en zondag

Festival Classique

In Scheveningen vindt het jaarlijkse Festival Classique plaats. Ook voor kinderen zijn er enkele voorstelling. Zo kun je gaan kijken naar Liefdeskuren. Tijdens deze voorstelling loop je een anderhalf uur durende looproute met eenkoptelefoon op. Je hoort tijdens de wandeling een mooi verhaal over de liefde en de Haagse zee. Deze voorstelling is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Je kunt elk moment starten met de looproute. De route is te verkrijgen bij de receptie van de Pier.

Een andere voorstelling die geschikt is voor kinderen. En als ik eerlijk ben denk ik dat dit ook wat spectaculairder is, is het Juttersconcert. Eerst verzamel je lege flesjes, lege blikjes of lege kartonnen pakjes en tover je ze om tot echte strandshakers! Vul je shaker met schelpjes, steentjes of ander strandmateriaal en… shaken maar! Tijdens deze interactieve voorstelling maak je muziek samen met andere kinderen, andere ouders en natuurlijk met slagwerkgroep Percossa! Deze voorstelling is zondag te zien om 10 uur. Kaarten kosten 5 euro per persoon en de voorstelling duurt 2 uur. De nodige informatie vind je op de site van Festival Classique.

Liefsdeskuren

Fotocredits: Website Festival Classique

Zandkastelen bouwen voor professionals: WK zandsculpturen (Den Haag)

Houden je kids van het bouwen van zandkastelen? Dan moet je vandaag – of later deze week – echt even langs het Lange Voorhout fietsen. Daar is van 4 tot en met 12 juni 2018 het World Championship Sand Sculpting, ofwel standbeelden en sculpturen gemaakt van zand. Je zult verstelt staan wat deze kunstenaars voor prachtige zandbouwwerken weten te maken van enkel zand. Dit wereldkampioenschap op het gebied van zandsculptuur, vindt eens in de 3 jaar plaats; nu voor het eerst in Nederland. In totaal verrijzen er 9 grote zandkunstwerken van maar liefst 4 tot 5 meter hoog. Ga genieten en doe inspiratie op voor een eigen zandkasteel.

Laatste weekend Japanse Tuin

Als je nog geen kijkje bent gaan nemen in de Japanse Tuin in Clingendael is dit je allerlaatste kans. Na dit weekend sluit de tuin haar deuren weer tot ver in het najaar. Weet je niet zeker of een bezoekje wel de moeite waard is, lees dan de blog van Mieke over haar bezoek aan de Japanse Tuin.

Japanse Tuin

Stoom- en dieseldagen bij Museum Stoomtrein Katwijk – Leiden

Ook een heel leuke activeiteit zijn de Stoom en Dieseldagen bij Stoomtrein Katwijk Leiden. Als je een dag écht wilt genieten van oude treinen dan moet je vandaag naar dit bijzonder leuke museum. Allles wat kan rijden, is op de baan te bewonderen. Naast de eigen locomotieven zijn er ook veel machines van anderen, zoals oude tractoren, waterpompen en natuurlijk treinen.

Praktisch: De Stoom- en Dieseldagen vinden zaterdag en zondag plaats. Je vindt het museum aan de Jan Pellenbargweg 1 in Valkenburg ZH. Toegang is een tientje voor een volwassene en 8 euro per kind.

Deze tips zijn objectief gekozen. Ranja en Rosé ontvangt hiervoor geen geld of vergoeding. Voor genoemde voorstellingen en activiteiten waren bij publicatie nog kaarten beschikbaar. 

Delen:


Bekijk op kaart

Weekendtips 9 en 10 juni – wat is er weer veel te doen

Den Haag, Nederland

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart