Weekendtips – 9 en 10 maart – Kom maar op met dat voorjaar!

Door Willemijn – Dit weekend is het weer niet echt lekker. Het regent geregeld en ook waait het behoorlijk. Daar moet ik zelf weer even aan wennen, na die heerlijk lenteachtige dagen in de Voorjaarsvakantie. Hopelijk keert het mooie lenteweer volgende week terug. Tot die tijd maken we er natuurlijk het beste van.  Daarom hieronder diverse leuke en fijne tips voor binnen. En heb je toch zin in een buiten-uitje? Ook dan vind je hieronder inspiratie. Maak er een fijn weekend van!

Zaterdag 9 maart

Ezelsei bij Kooman’s Poppentheater

In Kooman’s Poppentheater kun je weer de voorstelling, namelijk Ezelsei zien. In deze voorstelling ontmoet je een rondreizende schilderes. Zij wil een schilderij maken van het mooie graslandschap. Het waait hard. Ze raakt alles kwijt: haar schildersezel, penselen en inspiratie. In het hoge gras is Wasco de Wasbeer op zoek naar materiaal voor zijn boomhut. Maar in plaats van planken of touw vindt hij een verdwaalde ezel. Wat doet dat leuke beest hier? In de boomhut blijkt dat Max de Mol een wonderlijk ei heeft gevonden. Een Ezelsei! Zou er echt een ezeltje uit komen? En komt dat schilderij ooit af? Wij hebben de voorstelling al gezien en ook Ezelsei is weer een aanrader!

Praktisch: Het Ezelsei is vandaag om 14.30 uur te zien in het Poppentheater aan de Frankenstraat 66. De voorstellingen zijn geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar. Kaarten kun je online reserveren. Betalen doe je aan de kassa.

Parapluvogel

Lammetjes kijken op Boerderij Nellesteijn

Het is weer maart, dus dat betekent dat je op Boerderij Nellesteijn in Wassenaar weer welkom bent om de lammetjes te bekijken. De eerste lammetjes zijn er al, zo lief en klein nog.  Op deze bezoekboerderij ben je van harte welkom om een kijkje te komen nemen. Het is een melkveehouderij (er zijn dus koeien), maar ze hebben ook schapen. In de winkel kun je kaas kopen die van de eigen melk gemaakt is.

Praktisch: De stallen zijn geopend op zaterdag tussen 11 en 17 uur. Het adres van de boerderij is Maaldrift 6 in Wassenaar.

Tulpen plukken in de kas bij Annemieke’s Pluktuin in Hillegom

Met kinderen bloemen plukken is zó leuk. Maar helaas is het in de natuur veelal verboden. Daarom deze tip. In Hillegom kun je namelijk in een kas je eigen tulpen plukken. Je betaalt 25 cent per stengel en mag zo veel plukken als je wilt.

Praktisch: De pluktuin is geopend van 9.00 tot 16.30 uur. Je vindt Annemieke’s Pluktuin aan de Haarlemmerstraat 15a in Hillegom. Let op: op zondag gesloten.

Kindercollege over Emoties in Theater de Veste

Waarom draait de aarde rond? Hoe ontstaat een orkaan? Waar komt de regenboog vandaan? Waarom is gras groen? Waarom voel ik dingen zoals ik ze voel? Dit zijn allemaal vragen waar kinderen over nadenken. En waar je een antwoord op kunt krijgen tijdens een kindercollege. In Theater de Veste kun je vandaag terecht om van hoogleraar filosofie Sabine Roeser van de TU Delft te leren wat emoties doen. Tijdens dit kindercollege wordt samen met haar en andere kinderen nagedacht en gefilosofeerd over emoties en technologie. En natuurlijk gaan de kids ook zelf creatief aan de slag.

Praktisch: Om dit college bij te wonen heb je een toegangskaartje nodig. Dat koop je voor slechte 3,50 per persoon op de website van Theater de Veste. Het college is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. Het begint om 15.30 uur.

Ruilbeurs voor kinderkleding, volwassenkleding en speelgoed

Heb je je eigen kast of de kast van de kinderen al flink uitgezocht voor de lente? En kunnen er weer spullen weg? Denk dan aan de ruilbeurs in de Nebokerk in Den Haag. Bij de ruilbeurs mogen maximaal 7 artikelen (speelgoed + kleding) ingeleverd worden. Het gaat om kleding voor groot en klein, dus voor volwassenen en kinderen. De artikelen worden gecontroleerd, ze moeten schoon en compleet zijn. Per ingeleverd artikel krijg je een muntje en daarmee kun je weer een ander artikel ‘kopen’. Heb je niets om in te leveren, dan kun je maximaal 5 artikelen kopen. Elke artikel kost een euro.

Praktisch: De ruilbeurs is in de Nebokerk in Moerwijk, Rhijnvis Feithlaan 114 in Den Haag. Je bent vanaf 10 uur welkom en de beurs sluit om 15 uur.

Afbeeldingsresultaat voor kinderkleding

Sand & Chopin: Het verhaal achter de muziek – Gunst wat een Kunst

In deze voorstelling krijg je een kijkje in het leven van de componist Chopin en zijn spraakmakende vriendin de schrijfster George Sand. Op zijn twintigste kon Chopin plotseling niet meer terug naar zijn geliefde vaderland Polen, waar zojuist de opstand was neergeslagen door de Russen. Misschien heeft hij daarom wel zoveel Poolse Mazurka’s en Polonaises geschreven? Tijdens het verblijf van Chopin en Sand op Majorca regende het onophoudelijk. Hier schreef Chopin zijn ‘Regendruppel prélude’.Deze voorstelling gaat niet alleen over vrolijke dingen, toch is de voorstelling een overwegend lichtvoetig, mede door de interactieve grapjes. De voorstelling is bedoeld voor zowel volwassenen als kinderen. Door de interactieve grapjes vinden veel kinderen vanaf een jaar of zeven het concert leuk.

Praktisch: Deze voorstelling is te zien en horen bij Gunst wat een Kunst op de Raamweg 45 in Den Haag. Alle informatie vind je op de website van de artiest, Heleen Verleur.

Uitwaaien langs de laagwaterlijn in Katwijk

Afgelopen week heeft het flink gewaaid. En dat betekent dat er heel veel moois te vinden is op het strand: schelpen, slakkenhuizen, wieren, schildjes van inktvissen, zeepokken, krabben, heremietkreeften, zeesterren en zee-egels en haaien- en roggeneieren.  Maar niet alleen de laagwaterlijn is interessant, ook op de hoogwaterlijn liggen ‘schatten’ en die zijn meestal anders dan de vondsten op de laagwaterlijn. De gidsen van IVN kunnen vragen beantwoorden zoals hoe die mooie ronde gaatjes in schelpen komen, hoe leeft een zeepok, welke kwallen zijn gevaarlijk en hoe  tussen een mannetjes- en een vrouwtjeskrab? Wil je meer leren over het leven van de dieren die in zee leven en wanneer ze aanspoelen op het strand ? Kom naar deze strandexcursie

Praktisch: De Strandgroep van IVN regio Leiden organiseert vandaag een strandexcursie over wat je vindt en ontdekt in de zee en op het strand. Om mee te doen kun je je om 11 uur melden op het parkeerterrein Noordduinen, Noordduinseweg in Katwijk aan Zee, op de hoek bij de KNRM-loods. De excursie duurt anderhalf tot twee uur, afhankelijk van het weer.  De excursie is gratis. Je hoeft je niet aan te melden. Let op: Trek extra warme kleding aan, vooral ook de kinderen. Aan zee is het altijd kouder dan achter de duinen. Wil je meer informatie, kijk dan op de site van het IVN.

Plastic soep vissen in Leiden

Vandaag kun je het nuttige met een sportieve activiteit combineren. En nog gratis ook. Je kunt in de Leidse Grachten suppen en ondertussen het plastic uit de grachten vissen. Goed voor de natuur én goed voor jezelf.

Praktisch: Om 12.00 verzamelen de Plastic Soup Surfer, suppers en kanoërs zich bij Brownies en Downies Leiden. Van daaruit zal men de vloot plastic uit de Rijn gaan vissen. Ook op de kades langs het water zal plastic worden opgeruimd. Dus heb je geen supboard of kano, ook vanaf de kant is je bijdrage waardevol. Rond 14.00 is de actie weer afgelopen.

Naturalis on Tour (Pijnacker)

Naturalis zit nog midden in verbouwing, maar ook nu kun je van alles leren over de natuur. Het nationaal onderzoeksinstituut en het museum laten nu in een pop-up stand hun kennis zien. Vandaag in Pijnacker. Naturalis Onderweg is een leuk en leerzaam pop-up museum vol weetjes over de drie lagen in de natuur: de bodem, planten en dieren. De experts van Naturalis zijn aanwezig en willen jou deze dag alles leren over biodiversiteit. Ze nemen ook echte voorwerpen uit de Naturalis collectie mee.

Praktisch: De Naturalis-onderweg mobiel staat de hele dag in Intratuin in Pijnacker en is gratis te bezichtigen. Kom jij ook?!

NATURALIS ONDERWEG

Zondag 10 maart

City-Pier-City (CPC)

Ga je Den Haag in? Ga dan een kijkje bij de City Pier City nemen. Je ziet de lopers de hele ochtend en een deel van de middag door de stad rennen richting strand en terug. Het betreft de 45e editie. Er worden (tien)duizenden bezoekers verwacht, dus het is er druk. Natuurlijk kun je gewoon lekker gaan kijken en de sporters aanmoedigen. Ook kun je met je eigen zoon of dochter meelopen aan de Jeugdloop: deze is 2,5 kilometer. let op: vooraf inschrijven is verplicht.

Fotocredit: NN CPC Loop

Wandel door een echte bunker

Vanaf vorige week is het Atlantikwall Museum weer elke zondag open. Ervaar hoe het leven in deze bunker was in de 2e wereldoorlog middels een rondleiding van één van de bevlogen vrijwillige gidsen. Leuk en leerzaam. Wel raad ik je aan om heel kleine kinderen niet mee te nemen. Het is namelijk best wel een heftig uitje.

Praktisch: Zondag is de bunker aan de Badhuisstraat geopend van 11 tot 16 uur. Hier vind je alle info over dit interessante museum.

Aladdin – de musical (Leiden)

Laat je betoveren door de magische wereld van Aladdin! Een  familiemusical naar het wereldberoemde sprookje van 1001-nacht. Van theatergezelschap Theater Terra, bekend van onder andere De Kleine Zeemeermin, voor iedereen vanaf 6 jaar. n een betoverde stad probeert Aladdin, een straatjongen met veel lef, een mooie Arabische prinses uit de handen van een boze tovenaar te redden. Met hulp van de geest uit een magische wonderlamp kan Aladdin ineens een machtige prins worden.

Praktisch: zondag om 14.30 uur in de Leidse Schouwburg. Bij het publiceren van deze post, waren er nog kaarten beschikbaar.

Mini-moestuin maken bij de Tuin van de smid

Het is bijna lente en natuurlijkk hebben we na de maand februari al wel een beetje te lente in onze bol. Ook de vogels beginnen te fluiten en de bloemen beginnen uit de grond te komen. Vandaag kun je bij de Tuin van de smid een leuke lenteactiviteit doen: een leuke mini moestuin maken. Super leuk om mee naar huis te zetten, in het raam en te zien hoe de kruiden en bloemen elke dag een stukje groter zijn.

Praktisch: De activiteit is echt voor kinderen. Ouders zijn welkom in het theehuis. Kinderen vanaf 4 jaar mogen deelnemen, de kosten zijn €5,- per deelnemer en aanmelden kan via polderbende@detuinvandesmid.nl. De workshop start om 13 uur en duurt een uurtje.

Tuin van de Smid Ranja en Rosé

‘Op Zee’ bij Alice in Wonderland

Kinderboekhandel Alice in Wonderland heeft natuurlijk heel veel mooie kinderboeken. Maar zo af en toe kun je hier ook terecht voor een mooie voorstelling. Zo ook dit weekend. ‘Op Zee’ is een multimedia voorstelling voor kinderen vanaf 4 jaar. De kijker (of luisteraar) wordt meegenomen in de wereld van een kijkdoos. De muziek vertelt een verhaal. Een ‘echte’ celliste speelt muziek van Offenbach, Mendelssohn, Schubert, Rossini en Elgar. Met de muziek vertelt ze het verhaal en weet hiermee de kinderen te boeien.

Praktisch: Dit bijzondere concert is zondag te zien en te horen bij Kinderboekhandel Alice in Wonderland. Om er bij te zijn reserveer je een plekje door een mail te sturen naar aliceinw@xs4all.nl. Via de mail

Floris (5+) in Theater de Veste

Op zondag ben je wederom in Theater de Veste welkom voor een kindervoorstelling. Je kunt gaan genieten van het dans- en muziektheaterspektakel, Floris. Dit stuk is geïnspireerd op de figuur van Floris V, graaf van Holland. Je reist door de tijd: van een middeleeuwse wereld met forten en kastelen vol zingende ridders, dansende jonkvrouwen en dappere minstrelen, via de Renaissance en de Barok naar het heden. Een verrassende reis ook, waarin stereotypen als de dappere ridder op zijn witte paard en de smachtende jonkvrouw worden verheerlijkt, maar ook grappig onderuitgehaald worden. Naast deze voorstelling is er vanaf 13 uur een workshop met het thema Floris. De workshop is voor kinderen van  6 tot 12 jaar.

Praktisch: De voorstelling is te zien om 14.30 uur in Theater de Veste. Kaarten koop je op de site van het theater. Wil je informatie over de workshop dan klik je hier.

Voorjaarswandeling door de polder – Zoeterwoude

In Zoeterwoude kun je zondag terecht voor een wandeling door de polder, speciaal voor  volwassenen en kinderen vanaf ca 6 jaar oud. Je gaat met een gids de polder in om te kijken wat hier groeit, welke vogels te zien zijn en wat er allemaal langzaam uit de winter komt. Het is niet alleen een leerzame wandeling, maar voor kinderen ook heel leuk. Er moeten namelijk 15 hekjes worden overgeklommen.

Praktisch: Iedereen is welkom. Om deel te nemen verzamel je om 14 uur bij het Toeristisch OverstapPunt (TOP) Zoeterwoude, Groene Hartplein 4 in Zoeterwoude bij afslag A4 Zoeterwoude. Neem als het kan een verrekijker mee. Aanmelden is niet verplicht, maar wel gewenst. Dat kan via marliekespijker@hotmail.com

Beide dagen (zaterdag en zondag)

Drie leuke kinderfilms in Filmhuis Den Haag

In het Filmhuis in Den Haag kun je vandaag en morgen terecht voor een diverse leuke kinderfilms. Voor de jongste filmbezoekers draait de film Ernest en Celestine, Winterpret. In vier korte verhalen word je meegenomen in een prachtige winterwereld van zachte pasteltinten.  Ernest is een grote beer. Hij speelt graag muziek en eet jam. Ernest deelt zijn huis met Celestine, een vrolijk en vastberaden weesmuisje

Maya kennen we natuurlijk allemaal. In het Filmhuis kun je deze week haar nieuwste film gaan zien. Je ziet natuurlijk dit vrolijke en nieuwsgierige bijtje, haar vriendje Willy en een hele hoop nieuwe insectenvriendjes. Samen zetten alles op alles om de eer van hun bijenkorf te verdedigen tijdens de jaarlijkse Honingspelen.

Ook dagelijks te zien is de Disney film Janneman Robinson & Poeh. In de meeste Winnie de Poeh films is de beer de hoofdpersoon. Maar deze film vertelt het verhaal van Janneman Robinson, het jongetje dat vroeger talloze avonturen beleefde met Winnie de Poeh in het Honderd Bunderbos. Janneman is nu opgegroeid tot een volwassen man met wie het helemaal niet goed gaat. Het is nu aan Winnie de Poeh en zijn vriendjes om hem te helpen

Praktisch: De films draaien zaterdag en zondag. Meer informatie en de mogelijkheid om kaartjes te kopen vind je op de site van het Filmhuis.

Heb jij nog goede tips voor Ranja en Rosé? Stuur ze me op willemijn@ranjaenrose.nl. Maak er een fijn weekend van

 

 

Het openingsbeeld is van Haagse Praatjes (Sandra Uittenbogaart)

 

Delen:


Bekijk op kaart

Weekendtips – 9 en 10 maart – Kom maar op met dat voorjaar!

Den Haag, Nederland

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart