De tofste weekendtips voor 9 en 10 november

Dit weekend

Door Willemijn – Over precies een week komt Sinterklaas aan in ons land. Een prachtig vooruitzicht. Maar voor het zover is, genieten we dit weekend eerst nog van die andere heilige, namelijk Sint Maarten. Voordat we zondagavond of maandag onze lampionoptocht doen, is er echter nog zo veel leuks te doen in en rond Den Haag. Wat dacht je van lego bouwen, een tof festival, creatieve workshops, meerder speelgoedmarkten en leuke voorstellingen. Lees snel verder voor de tofste tips voor dit weekend.

Wij hebben dit weekend weer een leuk uitje voor de boeg, dus wil je weten waar ik met de kids een kijkje ga nemen? Volg mij dan ook op Instagram.

Zaterdag

Legoworkshop bij In de Wolken

Vandaag kun je bij Kinderboekwinkel In de Wolken ontdekken dat je met een beetje fantasie alles van LEGO kunt maken. Ook zonder bouwbeschrijving kun je de mooiste dingen maken. En met de opdrachtkaartjes en ideeën uit LEGO boeken is het helemaal leuk. In de workshop kiezen de kinderen een opdrachtkaartje, krijgen ze een grondplaatje en kunnen beginnen met bouwen. Klaar met bouwen? Plaats je model dan in de fotostudio en maak een foto!

Praktisch: De LEGO workshop is vanmiddag tussen 14 uur en 16 uur bij In de Wolken in Voorburg. De workshop is geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar. Het is een gratis inloopworkshop, je hoeft je niet op te geven. Je kunt dus gewoon binnenlopen en beginnen met bouwen zodra er een plekje is.

Apenbroodboom bij Kooman’s Poppentheater

Kooman’s Poppentheater opent dit weekend weer de deuren voor de voorstelling De Apenbroodboom. Dit is een grappige voorstelling voor kinderen. Wij hebben deze voorstelling vorig jaar gezien en mijn zoon heeft zitten schateren. De Apenbroodboom gaat over Wasco de Wasbeer die de postbode helpt, want op het postkantoor is het altijd druk. Hij mag een pakje bezorgen bij Hendrik-Jan, die op de Kale Berg woont. Wasco neemt zijn tentje mee en gaat op pad. Tijdens het kamperen, ontmoet hij Max de Mol en samen reizen ze verder. Dan is het pakje opeens leeg. Weten de Apenijnen er meer van? Wasco bedenkt samen met Hendrik-Jan een plan, bouwt een machine en ontdekt waarom de Apenbroodboom zo speciaal is.

Praktisch: Het adres van Kooman’s Poppentheater is Frankenstraat 66 in Den Haag. De voorstellingen zijn geschikt voor kinderen van 5 jaar en ouder. Kaarten zijn online te bestellen.

Eten met Nijntje Proeverijtje bij Paagman

Vandaag is chef-kok Samuel Levie te gast bij Paagman, vestiging Fred (Frederik Hendriklaan 217, Den Haag). Hij zal naar aanleiding van zijn boek eten met nijntje een proeverij organiseren. Tijdens de proeverij proef je  verschillende hapjes uit het nieuwe nijntje kookboek ‘eten met nijntje’ en doe mee aan nijntjes grote groenten quiz. Weet jij welke groenten en fruitsoorten in de hapjes verstopt zitten?

Praktisch: Deze proeverij is vandaag om 10 uur. Iedereen vanaf ongeveer 3 jaar is welkom. Wel even aanmelden.

nijntje proeverijtje

Kinderkleding en speelgoedmarkt in Zoetermeer

In Zoetermeer is vandaag een kinderkleding en speelgoedmarkt. Ideaal, zo net voor de feestdagen. Want je kun misschien de zak van Sint vullen met iets moois, of je kind in een leuke nieuwe outfit steken. Ook zal er een poppen- en speelgoeddokter aanwezig zijn en er wordt een repaircafé georganiseerd.

Praktisch: Deze beurs is vandaag in Zoetermeer op de Teldersrode 25. Vanaf 10 uur ben je welkom en om 15 uur sluiten de deuren weer.

Bijna volle maan wandeling voor de hele familie (7+) in Wassenaar

Vandaag een leuke wandeling in Wassenaar. Onder leiding van een gids vertrek je als het nog licht is en je komt terug in het donker. Maar donker wordt het pas echt als je het bos inloopt. Als het vandaag helder weer is kun je genieten van de zonsondergang en van de sterren. Ervaar het kleuren van de avondlucht en het invallen van de duisternis, de verandering van de luchtvochtigheid en de temperatuur, het wegsterven van de duingeluiden, het naderen van de branding. Laat je verrassen door vanaf het hoge duin de zee bij nacht te zien en in het donker langs de vloedlijn te lopen. Misschien kruist een ree of vos ons pad. Onderweg is er nog een spannend verhaal.

Praktisch: Neem een verrekijker en drinken mee voor deze wandeling. Opgeven kan bij Sonja Meijer, tel 06 37005024 of email: want.ivnleiden@gmail.com. Om mee te lopen verzamel je om 16.30 uur bij het parkeerterrein tegenover hotel Duinoord (Wassenaarseslag 26, Wassenaar).

Zondag

Vreemde Vogel in Theater Ludens

Autootje Broem, Teun en Tijn gaan op avontuur, de wijde wereld in. Broemmm daar gaan ze, onderweg naar het grote onbekende. Vreemde planten, vreemde beestjes, vreemde geluiden en geuren… waar zijn ze nu, is het de jungle of fantasieland ? Toet toet! Maar oh, wat eng, al die geluiden en wat kruipt daar? Een spin, een slang? En wat is dat voor een vreemde vogel? Is ze ziek, op zoek, wat wil ze toch?

Deze voorstelling kun je zondag gaan zien met je peuter of kleuter in Theater Ludens. De voorstelling heet Vreemde Vogel. Dit is een lieve, fysieke voorstelling met livemuziek, poppentheater en veel humor. Vreemde Vogel gaat over vriendschap en avontuur, nieuwe dingen ontdekken want vreemd is niet eng maar juist heel leuk en spannend.

Praktisch: Vreemde Vogel is zondag om 11 uur te zien in Theater Ludens in Voorburg. Kaartjes zijn online te koop. Voor gezinnen is er een voordelig familietarief.

Ellen Smets - Vreemde Vogel (2+)

Kids Club bij Van Kinsbergen

Wil je de zondag relax’t beginnen? Fiets dan eens langs bij Van Kinsbergen. In deze fijne gastropub is deze zondag de eerste Kids Club. Het concept is simpel maar heerlijk. Terwijl ouders genieten van een ontbijt, mogen je kinderen onder begeleiding van twee lieve dames knutselen. En ook de kinderen krijgen natuurlijk een ontbijtje. De eerste Van Kinsbergen Kids Club is zondag 10 november van 10.30 – 12.30. Om mee te doen, dien je vooraf te reserveren via de site. Of bel ze even om te vragen of er nog plek is. Er is plek voor 12 kinderen. Let op: mocht de Kids Club inmiddels vol zijn. Niet getreurd. Vanaf dit weekend is er om de week een Kids Club. Dus op zondag 24 november of zondag 8 december kun je weer.

De Nietsmasjiene in het Zeeheldentheater

Professor Pruts is uitvinder. Maar niet zo’n heel beste… Geen enkele uitvinding van hem werkt, ze doen helemaal NIETS! Maar dan heeft Professor Pruts het gevonden, EUREKA! De Nietsmasjiene.
Een machine die helemaal NIETS doet. Deze voorstelling kun je vandaag om 14.30 uur gaan zien in het Zeeheldentheater. Na de voorstelling wordt het prentenboek ‘De Nietsmachine’ van Stefan Wolters, met illustraties van Barbara de Wolf gepresenteerd in kinderboekenwinkel Alice in Wonderland.

Praktisch: Deze voorstelling is speciaal voor kinderen van 5 tot 9 jaar. Kaartjes zijn te koop bij Alice in Wonderland. Om te reserveren stuur je een mail naar: aliceinw@xs4all.nl of bel je 070 3103992

Recycle Sint bij het Kunst&Kids Café

Zondag kun je in het Kunst&Kids Café je speelgoed ruilen. Goed, werkend, schoon en netjes speelgoed kun je tussen 11 en 12 uur komen brengen. Voor het ingebrachte speelgoed krijg je ruilbonnen. Die kun je tussen 13 uur en 15 uur weer inleveren. Dan is de ruilwinkel namelijk geopend. Om deel te nemen aan deze ruil betaal je wel 1 euro. Het Kunst&Kids Café vind je in op de Acaciastraat 182 in Den Haag. Voor alle spelregels kun je het beste even een kijkje nemen op de Faceboookpagina van dit evenement.

Open Kinderatelier in het Kunstmuseum

In het Kunstmuseum (tot vorige maand nog bekend als het Gemeentemuseum) kunnen de kids zondagmiddag heel goed knutselen. Wij namen hier laatst een kijkje en waren onder de indruk van het professionele atelier en de enorme hoeveelheid, goed gesorteerde, knutselmaterialen. Het is een kinderatelier, het is dus de bedoeling dat je kind zelf (zonder ouders) komt knutselen. De kinderen worden begeleid door ervaren museumdocenten.

Praktisch: Het kinderatelier vind je in het Kunstmuseum op de begane grond. Deelname is gratis. Toegang tot het museum is voor kinderen ook gratis. Het atelier is geopend tussen 12 en 16 uur. Je kunt na deelname je zelfgemaakte kunstwerk direct meenemen.

Word detective in Museon

Museon staat in het teken van speurwerk. In de tentoonstelling ga je namelijk als een echte rechercheur of detective aan de slag om te achterhalen hoe ötzi in de bergen is overleden. Extra leuk zijn de activiteiten op zondagmiddag. Kinderen vanaf 6 jaar kunnen een echte detective worden. Ze kruipen in de huid van een echte sporenonderzoeker en proberen deze misdaad op te lossen. Je gaat als onderzoeker aan de slag met verschillende onderzoekstechnieken die ook gebruikt zijn bij het onderzoeken van Ötzi, the Iceman. Zo onderzoek jij je eigen vingerafdrukken en maak je een gebitsafdruk van je eigen gebit. Deze krijg je mee naar huis!

Praktisch: de workshops worden gegeven in het Museon. Om deel te nemen wordt er naast de reguliere toegangsprijs ook een kleine bijdrage gevraagd. Wil je meer weten over de detectivetraining? Klik dan hier.

Zaterdag en Zondag

Cool event

Vanaf dit weekend kun je weer schaatsen op het Kurhausplein. Want de ijsbaan die bij het cool event hoort is weer open. Heerlijk zwieren over het ijs of hakkelen achter een duw-pinguin? Het maakt niet uit. Want iedereen is welkom voor een gezellige middag.

Cool Event

Schaatsbaan Leidschendam is weer open

Ook bij Winkelcentrum Leidsenhage kan geschaatst worden vanaf dit weekend. De baan is hier lekker groot, namelijk 1000 m2. Dus heel veel ruimte om lekker rondjes te rijden of je kinderen te leren schaatsen. De ervaring leert dat het hier ’s ochtend vaak wat rustiger is dan in de middag.

Naar de film

Ook dit weekend kun je natuurlijk naar diverse leuke kinderfilms. Wat dacht je van ‘Solan en Ludwig gaan naar de maan’, ‘Binti’, ‘Ugly Dolls’ ‘Lotte op zoek naar de draken’ of ‘Kapsalon Romy’.

De internationale race naar de maan is losgebarsten! In Noorwegen werken Solan en Ludwig samen met de briljante uitvinder Reodor. Ruimtereizen lijkt toch een stuk lastiger dan Solan en Ludwig hadden verwacht. Deze film zie je dit weekend in het Filmhuis Den Haag en in Theater Lumen.

Of je gaat lekker zitten in een pluche stoel bij Dakota en laat je je meevoeren naar UglyVille in de film ‘Ugly Dolls’. UglyVille is de plek waar gekheid wordt bewonderd, abnormaal de norm is en schoonheid niet enkel van je buitenkant afhangt. Moxy wil maar een ding, namelijk de knuffel van een echt kind worden! Zal het haar lukken?

Ook in het filmhuis, voor wat oudere kinderen is ‘de Club van Lelijke Kinderen’. In deze familiefilm moet Paul, een 11-jarige jongen met grote flaporen, op een dag plotseling mee op schoolreisje. Al snel komt hij er achter dat hij in werkelijkheid samen met honderden andere kinderen wordt opgesloten omdat hij lelijk is. Paul weet te ontsnappen en richt samen met Sara en een aantal andere kinderen ‘De Club van Lelijke Kinderen’ op. Lukt het Paul en zijn vrienden de andere lelijke kinderen te bevrijden?

Praktisch: Deze en andere films zijn te zien in Filmhuis Den Haag, Filmhuis Lumen in Delft en Theater Dakota. Kijk snel op de site van een van de theaters voor tijden en voor de andere films die dit weekend ook te zien zijn.

Sint Maarten in Archeon

Doe je mee aan de Sint Maarten Optocht in Archeon? Sint Maarten was de man die de helft van zijn mantel weggaf aan een arme sloeber. Zijn verjaardag is officieel 11 november, maar zondag kun je in Archeon terecht om het te vieren. Tijdens de viering verkleden we ons met een deel van middeleeuwse kleding (kaproen) over onze eigen kleren. We nemen lichtjes mee en bekertjes. Intussen heeft de bakker zijn oven warm gestookt en Sint Maarten-broodjes gebakken.

Dan gaan we lekkers ophalen bij de poorters in de stad. Samen met de broeders en de muzikante zingen we dan Sint Maartenliedjes. Misschien komen wel een bedelaar tegen met Sint Maarten?! Na afloop van onze bedeltocht gaan we een deel van wat we hebben opgehaald poffen in het vuur. We maken het dan gezellig met zang en een verhaal over Sint Maarten.

Sint Maarten

Foto: Archeon

Knapsackfestival in Delft

In Delft is een cultureel festival. De meeste optredens zijn voor volwassenen, maar er is een special kindertour langs fantastische kinderactiviteiten. Want een festival is pas een festival als echt iedereen mee kan genieten. Kinderen kunnen dan voor 10 euro op reis langs diverse acts en activiteiten (ouders hebben geen ticket nodig).

Doe je de tour zaterdag, dan kunnen de kids een knapzakje maken, genieten van een voorleesverhaal, souvenirs knutselen, dansen in de silent disco of tijdens een dansworkshop. Zondag maak je ook een knapzakje, maar kun je ook verhalen vertellen, instrumenten maken of een kostuumworkshop volgen.

Tickets voor Kidstour voor zaterdag en zondag zijn hier verkrijgbaar.

knapzak

Deze tips zijn objectief gekozen. Ranja en Rosé ontvangt hiervoor geen geld of vergoeding.

Voor de genoemde voorstellingen of activiteiten waren bij het publiceren van dit artikel nog voldoende kaarten te koop.

Delen:


Bekijk op kaart

De tofste weekendtips voor 9 en 10 november

Den Haag, Nederland

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart