Waan je in Japan: De Japanse tuin in Clingendael gaat weer open! 27 april t/m 9 juni

Japanse Tuin
Dit weekend

Door Willemijn – Het op één na mooiste park van Nederland ligt – volgens weekblad Elsevier – in Den Haag, namelijk Park Clingendael (het mooiste is Park Sonsbeek in Arnhem). Wat zijn wij Hagenaars toch geluksvogels! En nu wil het toeval dat mijn ouders ook nog eens heel dicht bij dit park wonen, waardoor wij er bijna wekelijks wel een keer komen. Al is het maar om de kinderen even te laten spelen tijdens of na een bezoekje aan opa en oma.

Clingendael Landhuis

Park Clingendael heeft veel te bieden: een fijne beschutte speeltuin met leuke toestellen voor klein en groot, kilometers wandelpad, een trimparcours, een theeschenkerij, een hondenlosloopgebied (‘not my cup of tea’ – goed afgeschermd gelukkig), picknicktafels, boerderijdieren, een grote zandbak en als topattractie de Japanse tuin. Deze unieke tuin is vanaf  Koningsdag, zaterdag 27 april weer geopend.

Dit alles ligt in een mooi aangelegd park, waarin open grasweides afgewisseld worden met rododendrons en waar de speeltuin grenst aan een mooie Hollandse tuin. Ondanks dat het nu de Japanse tuin open is heel druk kan zijn met bezoekers, is de sfeer meestal rustig en gemoedelijk. Mensen flaneren over de centrale toegangsweg en in de speeltuin is het altijd gezellig. De ijscoman staat van het vroege voorjaar tot het late najaar bijna dagelijks voor de centrale toegangspoort en ook dit geeft een leuke sfeer.

Clingendael Hollandse tuin Clingendael geit

De Japanse tuin: een lust voor het oog

De Japanse Tuin is hét pronkstuk van Clingendael. Deze verzameling van zeldzame bomen en planten is heel uniek in Nederland, maar daardoor ook fantastisch mooi. De tuin is in het begin van de 20ste eeuw aangelegd door de toenmalige eigenaresse van het landgoed Clingendael, Marguerite M. Baronesse van Brienen, ook wel freule Daisy genoemd. Zij heeft per schip diverse reizen gemaakt naar Japan. Tijdens deze reizen heeft ze lantaarns, een watervat, beeldjes en bruggetjes naar Den Haag verscheept. Of het Paviljoen ook echt uit Japan is of gewoon hier in Den Haag nagemaakt, dat weten de historici niet zeker. Dit is een van de grootste en oudste Japanse tuinen in Nederland. Daardoor is de historische waarde hoog en gelden er strenge regels. Allereerst is de tuin slechts 8 weken per jaar toegankelijk voor publiek, namelijk 6 weken in het voorjaar (van 17 april tot 9 juni) en 2 weken in het najaar. Ook is het niet toegestaan om met een buggy, kinderwagen, step of fiets de tuin te betreden. Mijn ervaring is dat daar streng op gecontroleerd wordt en dat je gevraagd wordt deze te parkeren bij de ingang.

Japanse Tuin

Japanse Tuin

Japanse Tuin

Ook voor lekkere koffie

Clingendael is echt een park om te genieten. Genieten van de natuur, vooral nu het in de lente zo mooi gekleurd is en de bloesem de bomen prachtig siert. Maar ook om te genieten van een lekkere kop koffie. Want bij theeschenkerij IJgenweis kun je vooral aan de zijkant, waar de picknicktafels staan prima neerstrijken met kinderen. Terwijl jij geniet van een kop koffie en misschien wel iets lekkers kunnen de kids rennen over het veld. En ik kan mij niet voorstellen dat je dan niet een klein beetje een vakantiegevoel hebt.

Clingendael IJgenweis

Clingendael IJgenweis

Deze tip is objectief gekozen. Ranja en Rosé ontvangt hiervoor geen geld of vergoeding. 

Delen:


Bekijk op kaart

Waan je in Japan: De Japanse tuin in Clingendael gaat weer open! 27 april t/m 9 juni

Clingendael, Wassenaar, Nederland

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart