6 kastelen om vandaag te bezoeken – Dag van het Kasteel

Dag van het Kasteel opening
Dit weekend

Door Willemijn – Ridders en jonkvrouwen, prinsen en prinsessen, draken en kastelen. Voor kinderen blijft dit een magische wereld. Een wereld waar we wel een beetje tegenop kijken of wat we heel spannend vinden. Daarom zijn kastelen voor iedereen leuk om te bezoeken. En dit weekend (Pinkstermaandag) is het nationale dag van het Kasteel. Reden te meer om te gaan genieten van de mooie kastelen en buitenplaatsen in en om Den Haag.

Een kasteel of buitenplaats is altijd indrukwekkend. Ze zijn daar immers speciaal voor ontworpen. Bij een stoer kasteel, een romantisch buitenhuis of een statig landgoed is vaak zoveel bijzonders te ontdekken. Ook in de Haagse Regio zijn een aantal mooie buitenplaatsen te bezoeken. Ranja en Rosé heeft vijf leuke kastelen op een rijtje gezet. Maar er zijn er meer! Wil je een overzicht van alle kastelen kijk dan op deze site.

Knutselen, spelen en schminken op Buitenplaats Hofwijck in Voorburg

Dit jaar is het 375 jaar geleden dat Constantijn Huygens zijn zelfontworpen buitenplaats Hofwijck feestelijk inwijdde en in gebruik nam. Deze verjaardag staat dit jaar centraal tijdens de Dag van het Kasteel. Daarom een extra feestelijke dag op deze mooie buitenplaats aan de Vliet. Zo kun je de hele dag een kroon of schild versieren, de prachtige tuin ontdekken met een speurtocht , is er een theatervoorstelling (10.30 u), en kun je cupcakes versieren en ontmoet je tussen 12-16 uur Christiaan en Constantijn Huygens in eigen persoon!

Praktisch: Westeinde 2a, 2275 AD Voorburg – open van 10 tot 16 uur – entree is €3 voor een volwassene en € 1,50 voor een kind. Museumkaart is wel geldig en daarmee kun je gratis naar binnen.

Dag van het Kasteel (5)

Kinderactiviteiten, lekker eten en drinken bij Buitenplaats Ockenburgh in Den Haag

In Den Haag Zuid, net tegen het Westland aan ligt landgoed Ockenburgh. Een superfijn park om lekker te lopen, te genieten bij Kasserie Ock, te sporten en Tweede Pinksterdag ook voor heel veel vermaak. Helaas is de Buitenplaats is niet geopend voor het publiek, maar is er in het park van alles te doen. Kinderen  kunnen met de scouting allerlei leuke buitenspelletjes doen, er worden schapen geschoren en gehoed (je kunt genieten van de schaapskudde ‘Grazend Populair’), er zijn diverse natuur workshops van het Zuid Hollands landschap.

Praktisch: Monsterseweg 8, 2553 RL Den Haag  – open van 11 tot 16 uur

Dag van het Kasteel (3)

Prinsen en prinsessen zijn welkom op Kasteel Duivenvoorde in Voorschoten

Kasteel Duivenvoorde bestaat al sinds de dertiende eeuw en mag dus als enige uit dit rijtje een middeleeuws kasteel genoemd worden. En ondanks dat er na de 13e eeuw heel veel aangepast en veranderd is aan het kasteel geeft het nog steeds een indrukwekkende uitstraling. Op Duivenvoorde kun je je vandaag een echte prins of prinses wanen en bewonder je het historische kasteel van binnen. Blij je liever buiten trek dan je schoenen uit en geniet van kriebelende grassprietjes op het blotevoetenpad,  maak je eigen bloemzaadbommen met een zadenmix, klei en compost of ontdek de onderwaterwereld van de kasteelvijvers met schepnetjes en emmertjes. Ook geniet je op het landgoed van een echte troubadour. En een kinderfeest is natuurlijk niet compleet zonder schmink. 

Praktisch: Laan van Duivenvoorde 4 in Voorschoten – open van 10 tot 16 uur – entree is € 6,25 voor een volwassene, € 2,50 voor een kind vanaf 13 jaar en € 1,50 voor een kind vanaf 5 jaar. Kinderen tot en met 4 jaar zijn gratis.  Museumkaart is geldig en daarmee kun je gratis naar binnen. Je kunt kaarten online bestellen of aan de poort kopen.

Dag van het Kasteel (1)

Maak brood op stok en ga boogschieten bij Buitenplaats Beresteyn in Voorschoten

Vroeger vond ik Buitenplaats Beresteyn net een spookhuis: groot, statig, iets hoger gelegen tussen allemaal bomen. Maar dat is het natuurlijk niet. Het is een prachtig gebouw uit 1828, met vooral een heel mooie oude tuin. Met Dag van het Kasteel worden op Beresteyn een aantal opvallende extra’s georganiseerd. Zo kun je om 11 en 13 uur oud Hollands broodbakken op stok. Daarnaast kun je je ook echt even een ridder wanen, want je kunt om 10 u en om 13 u deelnemen aan boogschieten voor kids. De dag wordt afgesloten met zelfgeroosterde marshmallows.

Praktisch: Leidseweg 191, 2253 AD Voorschoten – open van 10 tot 16 uur.

Schapen scheren, Kabouters en Zomerfair op Dorrepaal

Vandaag is de fijne buitenplaats Dorrepaal ook geopend voor het publiek. Je kunt hier naast genieten in de speeltuin en van de kinderboerderij ook terecht voor een zomerfair en workshops voor kinderen. Ook is er een schaapscheerder. Om 10.15 uur, 12 uur en 13 uur is er een spannende voorstelling van Kabouter Pom Piedom. Ook kun je om 11 uur, 12.45 uur en om 14.45 uur genieten van de voorstelling over een tijdmachine.

Praktisch: Dorrepaal vind je aan de Westvlietweg 115 in Leidschendam. Dorrepaal is van 10 tot 16 uur geopend. De toegang is gratis. Kom zoveel mogelijk op de fiets, want parkeren kan lastig zijn. Het handigst om te parkeren op het terrein van het ziekenhuis (aan de andere kant van de Vliet).

Maak een ritje in de koets vanaf Kasteel Oud Wassenaar in Wassenaar

Kasteel Oud Wassenaar is echt een kasteel. Als kind kwamen wij hier vaak langsgefietst en nadat mijn moeder mij de angst om het hart had gejaagd dat hier in de toren een monster woonde, trapte ik net even harder op de pedalen om zo snel mogelijk het kasteel weer achter mij te laten. Zelfs toen wij een trouwlocatie gingen uitzoeken, moest ik even slikken om Kasteel Oud Wassenaar te bezoeken (en uiteindelijk zijn we hier ook niet getrouwd). Maar het is wel een prachtig gebouw, waar je onder het genot van een drankje een kijkje kunt gaan nemen. Aan kinderen wordt gedacht, want je kunt je door echte prinsessen laten schminken en springen op het luchtkasteel. Daarnaast kun je vanaf Kasteel Oud Wassenaar starten met een tochtje in een koets. En als kleine geschminkte prinses moet je toch wel heel erg kunnen genieten van zo’n bijzonder ritje.

Praktisch: Park Oud Wassenaar 1, 2243 BX Wassenaar – open van 10 tot 16 uur.

 

Ranja en Rosé ontvangt geen geld en/of vergoeding voor deze tip. 

Delen:

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart