Meer dan 20 tips voor het eerste weekend van de voorjaarsvakantie

Dit weekend

Door Willemijn – De voorjaarsvakantie staat voor de deur. Gezellig de kinderen thuis, geen broodtrommels om in te pakken en even niet racen om op tijd op school te zijn. En vakantie betekent dat er komende week veel leuke dingen te doen zijn. Maar nu eerst dit weekend. Ik heb de leukste tips voor dit weekend weer voor je op een rijtje gezet. Kijk snel of er iets voor je bij zit. Veel plezier!

Zaterdag en zondag

Kijken naar IJsdansen in de Uithof

Ben jij nog niet toe aan de lente? Wil je nog graag even genieten van kou en ijs? Of kun je geen genoeg krijgen van het ijsdansen? Dan moet je dit weekend in De Uithof zijn. Hier strijdt de top van de Nederlandse Kunstrijders om het Nederlands Kampioenschap. Dus wil je wel eens in het echt zien hoe mooi zij kunnen schaatsen, hoe hoog ze springen en hoe glimmend de pakjes zijn? Dan ben je bij De Uithof aan het juiste adres.

Praktisch: Alle informatie over het programma vind je hier.  Kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang en volwassenen kunnen al voor 6,50 euro per persoon een kijkje gaan nemen.

Zoek de lente in Meijendel

De speurtochten in Meijendel zijn een aanrader. Ook deze vakantie hebben de boswachters er weer eentje voor ons uitgezet. Zo ga je anderhalve kilometer op avontuur in de duinen en kom je door het Monkeybos. Onderweg ga je op zoek naar de lente met behulp van een boekje. Kijk goed om je heen en speur naar vogels, klimbomen en jonge blaadjes.

Praktisch: Je kunt de gratis speurtocht ophalen in het Bezoekerscentrum De Tapuit.

Lammetjes kijken en flesje geven bij ’t Geertje

Bij Boerderij ’t Geertje in Zoeterwoude zijn de eerste geitenlammetjes alweer geboren. Omdat ’t Geertje een boerderij is voor de productie van geitenmelk kunnen de lammetjes niet bij hun moeder drinken. Daarom worden de lammetjes met de fles grootgebracht. Kinderen mogen hier bij helpen, door de kleine lammetjes te verwennen met een flesje melk. De lammetjes zijn nog klein en er zijn nog niet zo heel veel geboren, dus het kan zijn dan de flesjes even uitverkocht zijn en dat er een drinkpauze is. Dan mogen de kinderen natuurlijk wel met de kleine lammetjes knuffelen.

Praktisch: Boerderij ’t Geertje is op zaterdag geopend vanaf 10 uur en op zondag vanaf 11 uur. Van ouders wordt verwacht dat zij hun kinderen begeleiden met het knuffelen en melk geven aan de geitjes. Boerderij ’t Geertje is te vinden op Geerweg 9 in Zoeterwoude.

15 en 16 februari

Zaterdag

Vreemde streken (6+)

De concerten van Oorkaan zijn heel leuk voor kinderen. Deze concerten zijn een aanrader om je kinderen kennis te laten maken met klassieke muziek. Helemaal als je van dit concert kunt gaan genieten in een kerk. Vandaag neemt Oorkaan je mee langs de bekende Goldbergvariaties en andere werken van Bach. De kinderen rijden door het vervreemdende landschap van componist Garth Knox en sjezen gierend door de bocht met Ierse Folk. Je hoort nieuwe geluiden, de muziek wordt binnenste buiten gekeerd. Wie nieuwsgierig is, ontdekt de mooiste en gekste dingen.

Praktisch: Vreemde streken kun je zaterdag om 11 uur gaan zien in De Nieuwe Kerk, in het centrum van Den Haag. De voorstelling duurt ongeveer anderhalf uur en is geschikt voor kinderen vanaf zes jaar. Kaarten bestel je op de website van het Zuiderstrandtheater. Het Zuiderstrandtheater organiseert de concerten in De Nieuwe Kerk.

Schelpen uitverkoop in Muzee

De schelpenwinkel in Muzee is een van de favoriete winkels van mijn kinderen. Al die prachtige schelpen, van heel klein tot heel groot. Na een bezoekje aan het museum landen we dan ook steevast in het winkeltje. Deze zaterdag is er schelpen-uitverkoop. Dus wil je je kinderen verwennen met zo’n prachtschelp, vandaag is je kans.

Creatieve workshops bij Alice in Wonderland

Bij Boekwinkel Alice in Wonderland kun je creatief aan de slag. Hier zijn vandaag leuke, creatieve
workshops voor opgroeiende kinderen. Zo ontdek je het alfabet en de avonturen van schrijven met nieuwe kalligrafie technieken. Ook verfijn je kleurvaardigheden met de originele themakleurplaten.

Praktisch: Je bent zaterdag welkom tussen 14 uur en 16 uur. Reserveer een plekje via aliceinw@xs4all.nl of info@academyzahara.com.

Boef in Theater Ins Blau

Een fijn klein theater in Leiden, dat is Theater Ins Blau. Een fijne locatie om met kleine kinderen te bezoeken. Dat kan vandaag bij de voorstelling Boef. Theatervoorstelling Boef gaat over een grappig kat-en-muis spel tussen een boef en een agent. Snelheid, een zwarte schaduw, krakende schoenen, een gillend alarm dat alles verraadt. Boef is een boevenavontuur voor kleuters. Met zwarte maskers, grappige mimetechniek en simpele omdraaiingen nemen de spelers de kinderen mee in een eenvoudige puzzel. Wie is de echte boef? Wat is de juiste sluiptechniek en hoe kan je de politie helpen? Mijn kids gierden het uit bij deze snelle slapstick met een domme boef en slimme agent… Of is het andersom?! Een aanrader.

Praktisch: Boef is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar. Ook mijn acht jarige vond deze voorstelling nog grappig. Je kunt om 13 uur of om 15 uur gaan kijken. Kaartjes zijn te bestellen op de website van het theater.

Fr!z: dansen in de bieb

Drie jonge Haagse dansers stelen de show met hun vette beats, hun humor en coole dansmoves in Fr!z. Fr!z is een korte frisse en flitsende urban dansvoorstelling over vriendschap, muziek van nu, van vroeger en wat er zou kunnen gebeuren in de toekomst…

Praktisch: Deze danstheatershow is voor kinderen vanaf vier jaar en leuk voor de hele familie. Je kunt om 11 uur gaan kijken in Bibliotheek Nieuw Waldeck en om 14 uur in Bibliotheek Ypenburg. Toegang is gratis, maar reserveren is verplicht. Voor meer informatie over de voorstelling en hoe je reserveert vind je als je op de link van jouw bieb klikt. Deze voorstelling is onderdeel van Krokus Kabaal.

Bolt in Cultura Nootdorp

In Nootdorp kun je zaterdag naar de film Bolt. Deze al wat oudere film van Walt Disney (2008) gaat over het kleine hondje Bolt. Hij speelt een superhond in een tv-serie, maar wanneer hij plots in New York terecht komt moet hij zonder superkrachten zijn weg terug vinden naar Hollywood.

Praktisch: Deze film is vandaag om 14 uur te zien in Cultura & Zo in Nootdorp. Entrée kost 5 euro.

Zondag

Het Zwanenmeer

Het verhaal van ‘Het Zwanenmeer’ is wereldberoemd en heeft alle elementen van een klassiek sprookje: een boze tovenaar, een prins en een gedaantewisseling. De mooie Odette is door de tovenaar in een zwaan veranderd. ’s Nachts neemt ze haar ware gedaante aan en ziet de prins wie ze werkelijk is. Hoe loopt het verhaal af?

Het voltallige Residentie Orkest speelt de bekende muziek van Tsjaikovski. Twee acteurs, poppen en beeldanimatie brengen dit prachtige sprookje tot leven. Een aanrader om met de kinderen te genieten van deze klassieke voorstelling.

Praktisch: Het Zwanenmeer is zondag te zien om 11 uur en om 13 uur. De voorstelling van 11 uur is bijna uitverkocht, om 13 uur zijn er nog wat meer plekken beschikbaar. Kaarten koop je op de website van het Zuiderstrandtheater. Daar is het concert namelijk. Kaartjes zijn inclusief garderobe, koffie/thee en limonade vooraf.

Het broer en zus sprookje

Theaterschool rabarber brengt deze vakantie een grappig en spannend sprookje vol koningen, koninginnen, heksen en feeën! Ze spelen het in hun eigen theater Merlijn.

Trix woont in een paleis samen met haar vader, de koning. Dat lijkt leuk, maar het is héél stom. Haar vader wil dat ze zo snel mogelijk koningin wordt, maar Trix wil dat helemaal niet. Ze droomt van twaalf jongens, rennend door het bos. Trix zou wel mee willen rennen, maar wie zijn die jongens? Op de gekste plekken vindt ze jongenshemden, onder haar bed, achter haar vaders troon. Op een dag besluit Trix op zoek te gaan, ze stapt zomaar het bos in. Helemaal alleen! Zal ze de twaalf jongens vinden?

Praktisch: Deze voorstelling kun je zondagochtend gaan zien in Theater Merlijn. De voorstelling begint om 11 uur. Er zijn nog kaartjes beschikbaar. Die bestel je op de website van Theaterschool Rabarber.

Warnet in Theater aan het Spui

Dit is een wel heel bijzondere, moderne voorstelling. Stel je voor: je zit op een tribune middenin een witte kubus en kijkt naar een videowereld van 360 graden rond. Op vier grote schermen – en tegelijkertijd live -zien we 1 acteur, die als veertig (!) verschillende personages uiteenlopende fragmenten van een leven bespeelt. Een bijzondere en spectaculaire voorstelling.

Praktisch: Warnet is te zien in Theater aan het Spui om 11 uur en om 15 uur. De voorstelling is voor kinderen vanaf ongeveer 7 jaar. Kaarten bestel je op de website van Het Nationale Theater. Warnet is onderdeel van Lentekriebels.

Magie aan Zee

Tijdens de ‘Magic Show at the Sea‘ ga je kennis maken met de magiërs van de Amsterdam Magic Show. Ik was bij de eerste editie in 2019 en heb ontzettend genoten. Een avond vol gedachten lezen, interactie, humor en magie door de goochelaars van de Amsterdam Magic Show. De goochelaars verrassen je met kleine en grotere trucs en illusies. Zowel op het podium wat verder weg van je, als ook vlak voor je op maar enkele centimeters afstand. Vooral dat laatste maakt, dat je af en toe behoorlijk verbaast zult zijn. Je ‘staat er met je neus op’ en toch zie je niet hoe dit onmogelijke toch kan?!

Praktisch: Deze show is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar en voor volwassenen. Er zijn nog kaarten, die bestel je online. Deze voorstelling is onderdeel van Club Lourdes.

Opening nieuwe expositie in het Mauritshuis

Zondag opent de nieuwe tentoonstelling en zullen de prachtige werken van paardenschilder George Stubbs te bewonderen zijn in het Mauritshuis. Deze expositie is echt een aanrader als je dol bent op paarden. Zondag is de aftrap van deze bijzondere tentoonstelling extra leuk, dan is er een passend openingsfeest. Er is van alles te doen en te beleven voor jong én oud. Er is een . stokpaardenrace voor de kinderen en de kinderen kunnen een paarden-flipboekje maken. Misschien blijkt jouw kind wel een talent in de dop te zijn tijdens de workshop Maak je eigen George Stubbs.

Praktisch: Dit feest is zondag van 11 tot 17 uur in het Mauritshuis. Met een geldig toegangskaartje (kinderen zijn sowieso gratis) kun je deelnemen aan het feest.

Alice in Wonderland in het Veurtheater

Alice in Wonderland vandaag in Het Veurtheater in Leidschendam is een eigentijdse versie van het beroemde sprookje. Deze Alice in Wonderland is voor stoere kinderen die het niet eng vinden een beetje te veranderen. Alice is zelf ook stoerder. In plaats van een blauw jurkje draagt ze een hoody. En haar nette schoentjes heeft ze verruild voor gympen. Stoer kijkt ze nu de wereld in. Maar als Alice is veranderd. Is Wonderland dat dan ook? Dat kun je gaan zien in deze moderne uitvoering van het beroemde verhaal.

Praktisch: Deze voorstelling is zaterdagochtend om 11 uur te zien in het Veurtheater. Kaartjes kosten 8,25 euro per stuk en je bestelt ze op de website van het theater. De voorstelling is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar.

Microscopie Workshop in Science Centre Delft

In Delft ontdek je wat er allemaal in water zit. In het WaterLab neem je met de microscoop een duik onder water. Je gaat op zoek naar de beste en meest onverwoestbare overlevers van onze planeet: beerdiertjes. Zelfs in de ruimte overleven deze stoere dieren! Kun jij ze vinden tussen al het waterleven?

Praktisch: De workshop is gratis, maar je moet wel betalen voor het museum. De hoeveelheid plaatsen zijn beperkt. Op de dag dat je komt, kun je een plekje reserveren bij de balie van het Science Centre Delft. De workshop Microscopie is voor kinderen vanaf 9 jaar. De workshop zal de hele dag meerdere keren worden gegeven, startend om 12.00 uur.

Strandexcursie in Kijkduin

Wil je lekker uitwaaien aan het strand? Letterlijk want ook dit weekend is er weer een stevige wind voorspeld. Dan is de strandexcursie van IVN een aanrader. Zondag kun je je om 10.30 uur melden in Kijkduin. Warme kleding en waterdichte schoenen aan en dan kun je onder leiding van een gids lekker aan de wandel. Ondertussen leer je allerlei weetje over wat er zoal op het strand ligt.

Praktisch: De excursie begint om 10.30 uur in Kijkduin. Deelname is gratis en aanmelden is niet nodig. Er wordt verzameld voor het Atlantic Hotel op het Deltaplein. Alle informatie vind je hier.

Breaking battle in Delft

Vandaag draait het in Delft om ‘b-boys’ en ‘b-girls’ die hun ‘skillz’ aan het publiek en aan de jury gaan laten zien. De beste danser wint de hoofdprijs van 150 euro. Wie dat is, dat wordt bepaalt door een professionele jury. Er zijn verschillende battles en iedereen kan meedoen aan een workshop breaken (geen ervaring nodig).

Praktisch: Wil je meedoen met een battle? Meld je op de dag zelf aan tussen 13.00 en 14.00 uur bij de balie op de begane grond in OPEN. De kids battle begint om 14.30 uur en duurt een uurtje. Iedereen tussen de 5 en 12 jaar mag meedoen. Wil je liever deelnemen aan de workshop? Zorg dan dat je om 13.30 uur klaar staat. Alle informatie vind je op de website van OPEN.

Sesamstraat Live (2+) in de Leidse Schouwburg

Het is feest in de bekendste straat van Nederland! Koekiemonster, Elmo, Tommie en Bert & Ernie beleven samen met Janouk Kelderman, bekend van Het Klokhuis, de vrolijkste avonturenDus, laat je speelgoed staan en schuif gezellig aan.

Een spannend nieuw avontuur begint voor Sophie. Vandaag gaat ze verhuizen! Voor ze vertrekt, keert ze nog één keer terug naar haar favoriete plek: haar rommelzolder. Op zoek naar een oud kinderboek, ziet Sophie een oude, mysterieuze koffer. Nieuwsgierig maakt ze de slotjes open.  Een lege zak koekjes, een rubber eendje en nog veel meer spulletjes; allemaal van Sesamstraat. En dan gebeurt er iets magisch… de Sesamstraatvriendjes komen tot leven!

Praktisch: Deze Sesamstraatshow is zaterdag om 13.30 uur en om 16 uur te zien in de Leidse Schouwburg. Er zijn nog kaarten beschikbaar en die bestel je op de website van deze voorstelling.

Onze wereld is een wonder in het Museon

Zondag kun je in het Museon naar een leuke voorstelling over Ivy en Oliver. Dit vogeltje en deze olifant volgen Marco door de wondere wereld waarop wij leven. Wat is er veel moois te zien! Onderweg zijn ze afgeleid: Wie is toch Mijntje? En wat is rie-saai-kling? Kan ik dat dragen? Ondertussen heeft Ivy een liedje in haar hoofd. En Oliver is bang dat er wat kapot is. Als ze veel moois hebben gezien volgt tot slot een verrassing. Oh, het lijkt een wonder. En dat op onze eigen wereld.

Praktisch: Deze voorstelling kun je gaan zien in het Museon. De voorstelling begint om 11:30, 13:30, 14:30 en 15:30 uur en duurt 30 minuten. Je betaalt (bovenop de toegang tot het museum) € 1 voor de voorstelling. De voorstelling is geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar.

Atlassen recyclen in Museum Meermanno

Op zondag staat de drukkerij van Museum Meermanno in het teken van landkaarten. Op verschillende manieren worden oude landkaarten en atlassen opnieuw gebruikt. Je kunt op simpele wijze wereldbolletjes maken en de drukkers van het museum drukken voor de gelegenheid op landkaarten in plaats van op wit papier. Uiteraard worden alleen atlassen uit de kringloopwinkel gebruikt en niet de prachtige 17e -eeuwse atlassen van Blaeu die nu te bewonderen zijn in de tentoonstelling ‘De atlas van Blaeu, een wereldboek’!

Praktisch: Zondag kun je tussen 12.00 en 16.30 uur in de drukkerij van Huis van het boek Museum Meermanno meedoen aan deze gratis activiteit voor alle bezoekers (op vertoon van een geldig entreebewijs).

Deze weekendtips zijn objectief gekozen. Ranja en rosé ontvangt geen geld of vergoeding voor vermelding in deze tips. 

Voor genoemde voorstellingen waren bij publicatie nog kaarten beschikbaar. 

Delen:

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart