Op het plein moet je zijn: Dag van de Haagse Geschiedenis (zaterdag 14 april)

Dit weekend

Door Willemijn – Wat weet jij over de geschiedenis van Den Haag? Net als ik niet zo veel? Dan is er zaterdag van alles te leren. Het is de Dag van de Haagse Geschiedenis. Wij zijn vorig jaar een kijkje gaan nemen. Toen was het echt een heel leuke dag. Dit jaar belooft het nog leuker te worden. Want er is nu een nog uitgebreidere programmering speciaal voor kinderen en hun ouders.

Op het Plein moet je zijn

Het Plein is het centrale middelpunt van de dag. Hier vind je zaterdag vanaf 11 uur allerlei kraampjes van Haagse musea, bibliotheken en het Haags Gemeentearchief met informatie over Den Haag. Op deze markt kun je bij verschillende kraampjes kaartjes halen voor de verschillende activiteiten. Sommige dingen zijn gratis, soms wordt er een kleine bijdrage gevraagd.

Veel voor kids

Maar het leukste zijn de activiteiten voor kinderen die gedurende de gehele dag georganiseerd worden. Ik heb een aantal leuke activiteiten hieronder ter inspiratie beschreven, maar gelukkig is er meer te doen, zoals een zwanenzweefmolen. Voor alle activiteiten (kind en volwassene) kijk je op de programmasite van De Dag van de Haagse Geschiedenis.

Dag van de Haagse Geschiedenis

Fotocredits: Duijts Nostalgische (kermis)attracties

Vroege vogels gaan gratis naar de Gevangenpoort

En voor de ‘vroege vogels’: bij de kraam van de Gevangenpoort wordt vanaf 11 uur een beperkt aantal kaarten gratis uitgedeeld om een kijkje te nemen in de Gevangenpoort.

Kinderwandeling ‘van Haags Jantje naar Haagse Harry’

Het Gilde organiseert in verschillende steden stadswandelingen. Meestal zijn die alleen voor volwassenen. Maar omdat Gilde Den Haag dit jaar zijn 30-jarig jubileum viert hebben ze een bijzondere stadswandeling voor kinderen ontwikkeld. Samen met een enthousiaste gids van het Gilde brengt deze wandeling je dwars door de geschiedenis van Den Haag. De wandeling is speciaal voor kinderen van 8-12 jaar (met begeleiding). Je kunt je aanmelden bij de kraam van Het Gilde. Daar start ook de wandeling die ongeveer een uur duurt.

Dag van de Haagse Geschiedenis

Fiets in een zwaan over de Hofvijver

Op de Hofvijver gebeurt iets unieks, Hier ‘zwemmen’ aanstaande zaterdag grote zwanen. En jij kunt ze besturen. In de zwanenwaterfietsen kun je namelijk zelf een rondje peddelen. Vanuit een van de 13 elegante zwanenwaterfietsen (voor 2 personen) heb je gegarandeerd een andere kijk op het Torrentje dan dat je gewend bent.

Tickets voor deze bijzondere ervaring zijn gratis op te halen bij de kraam van het Haags Gemeentearchief. Let op! Je krijgt een tijdvak waarin je mag fietsen. Ik denk dat dit wel eens heel populair kan zijn, dus wees op tijd om een zwaan te reserveren.

Dag van de Haagse Geschiedenis

Workshop: maak je eigen Ganzenbord

Op het Plein staat een workshoptent. Daar kun je de hele dag komen knutselen. Bijvoorbeeld aan een eigen Ganzenbordspel. Want een spelletje spelen met elkaar is leuk, maar nog leuker is het om dat te doen op je eigen spel.

De Ganzenbordworkshop is geschikt voor iedereen. Je bent vanaf 11 uur welkom en het maakt niet uit hoe laat je start. Deelname aan de workshop is gratis.

Excursie: Maak je eigen knuffelooievaar (vooraf aanmelden)

Weet jij waarom de ooievaar typisch Haags is? Dat ontdek je in het Haags Historisch Museum. Eerst ga je het museum in, samen met de echte Haagse ooievaar. Daarna maak je tijdens de workshop jouw eigen knuffelooievaar, die je natuurlijk na afloop mee naar huis mag nemen.

De activiteit is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Kosten zijn 4 euro. Aanmelden kan via educatie@haagshistorischmuseum.nl of 070 – 312 30 65.

Rij mee met de Marshall stoomtractor

Op het Plein rijdt zaterdag een echte stoomtractor. En jij kunt een rondje meerijden. Vanaf 11 uur ben je welkom voor een ritje.

Dag van de Haagse Geschiedens

Fotocredits: Stoom op Scheveningen

Workshop: Maak je eigen vogelsporentas

Wil je een mooie tas mee naar huis nemen na een leuke dag? Ga dan langs in de workshoptent voor het maken van een vogelsporentas. Je krijgt in deze workshop een linnen tasje met aan de ene kant het logo van deze Dag. Aan de andere kant maak je je eigen vogelspoor met stempels en verf. Maak je grote stappen als een ooievaar of kleine hupjes als een koolmeesje?

Maak je eigen vogelsporentas is geschikt voor iedereen. Je bent vanaf 11 uur welkom en het maakt niet uit hoe laat je start. Deelname aan de workshop is gratis.

Deze tips zijn objectief gekozen. Ranja en Rosé ontvangt geen vergoeding voor het vermelden van De Dag van de Haagse Geschiedenis, noch voor vermelding van een van de activiteiten. 

 

Delen:


Bekijk op kaart

Op het plein moet je zijn: Dag van de Haagse Geschiedenis (zaterdag 14 april)

Plein, Den Haag, Nederland

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart