De Gouden Dag van de Haagse Geschiedenis (zaterdag 13 april) – op het Plein

Dit weekend

Door Willemijn – Wat weet jij over de geschiedenis van Den Haag? Net als ik niet zo veel? Dan is er zaterdag van alles te leren. Het is de Dag van de Haagse Geschiedenis. Wij zijn vorig jaar een kijkje gaan nemen. Toen was het een erg leuke dag. Dit jaar belooft het nog leuker te worden. Want er is nu een nog uitgebreidere programmering speciaal voor kinderen en hun ouders. Een programma met een gouden accent.

Gouden Eeuw

Tijdens de Dag van de Haagse geschiedenis staat – hoe kan het ook anders – de geschiedenis van Den Haag centraal. De dag wordt mede georganiseerd door diverse Haagse musea, erfgoedinstellingen zoals het Haags Gemeentearchief en Monumentenzorg en er doen historische vrijwilligersverenigingen mee. Er zijn heel veel (gratis) activiteiten rondom het thema geschiedenis en Den Haag in  de Gouden Eeuw.  Denk aan stadswandelingen, lezingen, boottochten, rondritjes en workshops voor zowel kids als ouders. Het Plein is het middelpunt. Je kunt kosteloos een kijkje gaan nemen en veel leuke activiteiten worden gratis aangeboden. Op het Plein vind je zaterdag vanaf 11 uur een historische markt met allerlei kraampjes met informatie over Den Haag. Op deze markt kun je ook eventueel je (gratis) kaartjes halen voor de diverse activiteiten.

Veel voor kids op het Plein

Het leukste zijn natuurlijk de activiteiten speciaal voor kinderen. Deze worden gedurende de gehele dag georganiseerd. Ik heb een aantal leuke activiteiten hieronder ter inspiratie beschreven, maar gelukkig is er meer te doen.  Mijn  persoonlijke tips op het Plein:

  • Op het Plein kun je – naast de historische markt – beginnen met Oud Hollandse spelletjes. Keer terug naar het schoolplein van 1700. Welke spelletjes speelden kinderen vroeger het liefst? Wat is er leuker dan met je vrienden, familie en bekenden ouderwets sjoelen, steltlopen, koekhappen en meer. Voor de allerkleinsten is er ook een springkussen (11-16 uur).
  • Altijd al eens willen ervaren hoe het is om in een Gouden koets rondgereden te worden? Zaterdag kan het! Neem plaats – start en Finish op het Plein –  in ‘de’ Gouden Koets en voel je als de koning of de koningin. Leun onderuit en laat je vervoeren langs Haagse paleizen en fraai aangelegde lanen. let op: je moet een gratis kaartje hebben (zie de site) en het aantal plekken is beperkt.
  • Ook op het Plein: ‘gekke portretten door Rembrandt van Rijn’. Rembrandt van Rijn is voor even terug in het land der levenden en hij tekent snel eigenwijze portretten en karikaturen. Laat je vereeuwigen door neerlans beroemdste schilder! (Doorlopend vanaf 12 u).
  • En wat dacht je van een workshop tegelwijsheid?  Schrijf je favoriete gouden spreekwoord op een Delfts blauwe tegel. Deze workshop is geschikt voor kinderen maar ook leuk voor volwassenen. (elk uur; het aantal plaatsen is beperkt).

En ook buiten het Plein is er heel veel te doen.

Vroege vogels gaan gratis naar de Gevangenpoort of het Haags Historisch

Voor de ‘vroege vogels’: bij de kraam van de Gevangenpoort wordt vanaf 11 uur een beperkt aantal kaarten gratis uitgedeeld om een kijkje te nemen in de Gevangenpoort (let op: 8+). En ook voor het Haags Historisch Museum zijn 50 gratis kaarten te vergeven.

Kinderwandeling ‘van Haags Jantje naar Haagse Harry’

Het Gilde organiseert in verschillende steden stadswandelingen. Meestal zijn die alleen voor volwassenen. Maar nu heeft het Gilde een bijzondere stadswandeling voor kinderen ontwikkeld. Samen met een enthousiaste gids van het Gilde brengt deze wandeling je dwars door de geschiedenis van Den Haag. De wandeling is speciaal voor kinderen van 9-11 jaar (met begeleiding). Je kunt je aanmelden bij de kraam van Het Gilde. Daar start ook de wandeling die ongeveer een uur duurt.

Dag van de Haagse Geschiedenis

Reis met een nostalgische tram door Den Haag

Een rondrit door Den Haag met een oude tram vinden wij altijd een feestje. Vandaag rijden vrijwilligers van het Haags Openbaar Vervoer  Museum (HOVM) met twee bijzondere historische Haagse trams tussen Huygens’ Hofwijck vlakbij station Voorburg en het Plein. Je kunt opstappen op het Spui en weer uitstappen bij Museum Hofwijck. Onderweg geniet je van de prachtige oude tram en natuurlijk een blik op modern en historisch Den Haag. De ritjes vertrekken elk half uur en kosten 2,50 p.p.

Afbeeldingsresultaat voor tram voorburg

En er is nog veel meer

Dit zijn nog maar enkele voorbeelden van wat er zaterdag allemaal te doen is in het kader van de Dag van de Haagse Geschiedenis. Wil je alle details bekijken? Voor alle activiteiten (kind en volwassene) kijk je op de programmasite van De Dag van de Haagse Geschiedenis. Heel veel plezier!

 

Deze tips zijn objectief gekozen. Ranja en Rosé ontvangt geen vergoeding voor het vermelden van De Dag van de Haagse Geschiedenis, noch voor vermelding van een van de activiteiten. 

Delen:


Bekijk op kaart

De Gouden Dag van de Haagse Geschiedenis (zaterdag 13 april) – op het Plein

Plein, Den Haag, Nederland

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart