Griezelig leuke tips voor het laatste weekend van de herfstvakantie

Halloween
Dit weekend

Door Willemijn – De herfstvakantie is helaas weer ten einde. Jammer, maar wat was het een heerlijke week, vol met kunst, cultuur en toffe uitjes. Wil je nog even niet denken aan school of werk? Maar nog even genieten van vrij zijn? Dan heb je ook dit weekend weer geluk. Want er zijn weer heel veel toffe uitjes. Natuurlijk het staartje van De Betovering, maar ook heel veel ‘nieuwe’ activiteiten. Lees snel verder voor de tofste uitjes voor dit weekend!

De Betovering: kunst voor kids (Diverse locaties in Den Haag)

Vandaag is de laatste dag dat je kunt genieten van festival De Betovering. Hét grote kunst- en cultuurfestival in en Den Haag voor kids met voorstellingen, films, workshops en straattheateracts in theaters, bibliotheken musea en op straat. Ook vandaag is er nog heel veel leuks te doen. Zo zijn er voor verschillende voorstellingen nog kaartjes, ga je in het Filmhuis nog even genieten van een leuke kinderfilm of gaan de kinderen hun creativiteit aanspreken in een toffe workshop. Wil je graag verrast worden met een leuke act? Dan raad ik een bezoekje aan de binnenstad (Grote Markt, Spuiplein) aan. Want daar is heel tof straattheater.

Slipper-flipper party – gratis in Theater aan het Spui

Een event in de Betovering die ik hier speciaal wil noemen is de Slipper-Flipper Party. Dit is hét eindfeest van het festival. Hier kunnen alle kinderen (en ouders) nog eenmaal uit hun dak gaan voordat we maandag weer naar school gaan. En voordat we weer een jaar moeten wachten op dit toffe evenement. Dus trek je flippers of juist je slippers aan, zet duikbril of zonnebril op, en kom naar de Slipper-flipper party. Een avond vol met kleurrijk (onderwater)leven in Theater aan het Spui.

Vanavond dansen de dansers van Bokko Dance de Japanse sterren van de hemel. Liever zelf uit je dak gaan, dan is er de silent disco. Oh ja! Vergeet je zwemkleding niet, want dan kun je een duik wagen in de Kinderbouillon! Verse soep met wilde party-kids.

Praktisch: Dit spetterende feest start om 17 uur bij Theater aan het Spui. Kaarten zijn gratis, maar je moet ze wel even reserveren op de site van het theater. Ouders en begeleiders moeten aanwezig blijven op het feest.

Fotocredits: De Betovering

Kindermuseumnacht in Delft

In Delft kunnen kinderen vanavond naar het Museum. Want in de meeste Delfste musea in de binnenstad zijn toffe activieteiten te doen. Zo kun je gaan griezelen in een middeleeuwse gevangenis, komt Hakim naar het Rietveldtheater, kun je leren zeefdrukken, uit je dag gaan in de kinderdisco of genieten van muziek. En dit is nog maar een kleine selectie van alle toffe dingen die de kinderen kunnen doen. Als ik het programma bekijk vind ik dit een van de topactiviteiten van het weekend.

Praktisch: Voor het gehele programma, kaarten en voor alle informatie kijk je op de site van Museumnacht Kids. Kaarten voor de museumnacht kosten maar 2,50, heb je een Rotterdampas of een Delftpas dan kun je zelfs gratis genieten. De museumnacht begint om 16 uur en duurt tot 20 uur.

De Koningin van de Zuideroceaan

In Bibliotheek Segbroek kun je genieten van De vertelvoorstelling ‘De Koningin van de Zuideroceaan, een Javaanse sage van de zee’. Dit verhaal is is gebaseerd op twee uit Indonesië overgeleverde “Sagen der Zeegeesten”. Kerto is dol op verhalen. Vooral het verhaal van Ratoe Loro Kidoel, de meedogenloze koningin van de Zuideroceaan, die de vogelnestjesplukkers de zee in trekt als hun offer niet groot genoeg is. Op zijn 10e verjaardag besluit Kerto dat hij een man is en zijn eigen avonturen wil beleven. Hij gaat daarom met zijn vader mee vogelnestjes plukken. En dan staat hij plots tegenover de wrede Zeekoningin…

Praktisch: Deze voorstelling is voor kinderen vanaf 7 jaar. Je kunt gratis gaan kijken en luisteren, maar dan moet je wel even een plaatsje reserveren. Reserveren kan via  070 353 55 11

De koningin van de Zuideroceaan - Joep van Aert

Fotocredits: De koningin van de Zuideroceaan – Joep van Aert

Halloween in Museum Swaensteyn

Museum Swaensteyn in Voorburg is een van de kleinere musea in de regio. Dit museum over de geschiedenis van Voorburg viert vandaag Halloween. Dus trek een spannende outfit aan en ga langs in het museum voor een Trick or Treat. De museumzaal is omgetoverd tot een Halloweenzaal vol heksen, zwarte katten en spinnen. Natuurlijk liggen er snoepjes klaar. Maar je kunt ook op de foto in een heksenketel of een spannende kleurplaat kleuren.

Praktisch: Deze Halloweenmiddag begint om 13 uur. Het museum is vandaag gratis toegankelijk.

Swaensteyn

Halloween bij Buytendelft (vooral voor 3 tot 6 jaar)

Ook op Boerderij BuytenDelft wordt Halloween gevierd. Hier kunnen spookjes, heksen of monsters griezelen tijdens een echte spooktocht of luisteren naar een griezelverhaal. Misschien vliegen er wel heksen over en dalen ze neer op de kinderboerderij. Daarnaast zijn er nog vele andere activiteiten, zoals pompoen uithollen, halloween cup cakes versieren, lampion maken of popcorn poppen boven het kampvuur.

Praktisch: Halloween wordt vanaf 13.00 uur gevierd en de viering duurt tot 20.00 uur. De activiteit is vooral leuk voor kinderen in de kleuterleeftijd, maar kinderen van alle leeftijden zijn uiteraard welkom. Voor het programma en de tijden van de activiteiten kun je het beste een kijkje nemen op de website van BuytenDelft.

BuytenDelft - 2018

Nacht van de nacht (Diverse locaties)

Zaterdagavond (en -nacht) is het de ‘Nacht van de Nacht’ In heel Nederland zijn er allerlei activiteiten rondom het thema licht en lichtvervuiling. Onder het motto ‘laat het donker donker’, worden we gewezen op de vervelende effecten van onnodig licht. Ook in Den haag zijn er tal van activiteiten, waaronder bijvoorbeeld een diner bij kaarslicht bij restaurant Het Heden, een spannende avond in het Zuiderpark, een nachtwandeling maken door de polder of door de duinen en sterren kijken bij stichting de Sterrenwacht in Rijswijk of de Sterrenwacht in Leiden.

Praktisch: Voor het gehele programma en alle nachtelijke activiteiten kijk je even op de site van De Nacht van de Nacht.

NvdN

Halloween in verschillende winkelcentra

Halloween is duidelijk een van die momenten die de winkeliersverenigingen aangrijpen om er iets leuks van te maken in hun winkelcentrum. Zo kun je in de Langstraat in Wassenaar griezelen, schminken en zelfs deelnemen aan een optocht, is er op de Leyweg een Halloween Braderie en kinderrommelmarkt, lopen er in Voorburg heksen met zakjes snoep en ook in Nootdorp zijn monsters en heksen welkom om een pompoen te versieren.

Halloween bij De Leidschendamse Speeltuin Vereniging

In Leidschendam heb je nog een ouderwetse Speeltuin Vereniging. Deze speeltuin draait op vrijwilligers en is een heerlijke, verzorgde plek om te spelen. Dit weekend kun je ook hier griezelen. Want vanaf 17.30 staan de heksen ook hier klaar om de kinderen te laten bibberen en om ze te verwennen met een toffe avond en lekkers.

Zondag

Familierondleiding Groeten uit Scheveningen – Haags Historisch Museum

De herfstvakantie afsluiten met een stranddag, dat kan vandaag in het Haags Historisch Museum. Hier kun je namelijk een kijkje gaan nemen in de zomerse familietentoonstelling Groeten uit Scheveningen. In deze tentoonstelling ga je mee op reis door de 200-jarige geschiedenis van Scheveningen. De tentoonstelling zit vol leuke doe-activiteiten voor jong en oud: maak een quiz, verstuur een ouderwetse ansichtkaart en ga op de foto in badkleding van vroeger. Bijzondere affiches, foto’s, badmode en schilderijen leren je op speelse wijze hoe Scheveningen zich in de loop der jaren ontwikkelde tot de drukbezochte badplaats die het nu is. Zaterdag kun je nog meer leren tijdens de familie-rondleiding. Als je het leuk vindt, kun je na afloop als souvenir nog iets leuks knutselen in het museumcafé.

Praktisch: De familierondleiding start om 13 uur en duurt ongeveer 45 minuten. Aanmelden is niet nodig. De rondleiding is geschikt voor zowel kinderen als (groot-) ouders. Je kunt met een geldig toegangsbewijs voor het museum gratis deelnemen aan de rondleiding.

Groeten uit Scheveningen

Laatste keer in 2018: Stoomtrein Zuiderpark

Door het Zuiderpark rijdt een heel leuk stoomtreintje. Stoomgroep Zuiderpark is een groep vrijwilligers die elke week kinderen op de stoomtrein vervoert door het park. Dit weekend is de laatste keer voor dit seizoen. Dus wil je nog even genieten van dit leuke, niet dure en authentieke uitje, dan is zondag je kans.

Praktisch: Je vindt de Stoomtreintjes aan de Mr. P. Droogleever Fortuynweg 50 in Den Haag. De trein rijdt tussen 11.30 uur en 16.30 uur. Een ritje kost 80 cent en wil je nog voordeliger genieten, dan koop je een 6 rittenkaart.

Stoomtrein

Herfstwandeling door de polder

De IVN organiseert vandaag weer een toffe middag voor kinderen die van natuur houden. In Zoeterwoude kun je mee met een herfstexcursie van Scharrelkids. Dat betekent dat je op zoek gaat naar alles wat hoort bij de herfst, zoals paddenstoelen, mooie blaadjes en spinnen.

Praktisch: De excursie begint om 14 uur. Het vertrek is bij het Toeristisch OverstapPunt (TOP) Zoeterwoude, Groene Hartplein 4, 2381GS, bij afslag A4 Zoeterwoude. Aanmelden is niet verplicht maar wel gewenst bij marliekespijker@hotmail.com. Alle info vind je hier.

Open Dag Sterrenwacht Leiden

Zondag is de Oude Sterrewacht in Leiden geopend voor publiek. Iedereen mag gratis de Oude Sterrewacht bezoeken en genieten van activiteiten in dit historische pand. Bezoekers kunnen deelnemen aan uiteenlopende activiteiten, kinderworkshops, planetariumshows, een escaperoom of een quiz. Voor jong en oud is er iets leuks te doen.

Praktisch: De deuren van de Oude Sterrenwacht openen om 12 uur. Voor het programma neem je een kijkje op de site van de Sterrenwacht. Het adres is Sterrenwachtlaan 11 in Leiden.

sterrewacht

Schoenmaker Plantage Herfstfeest

In Delft heb je de Schoenmaker Plantage. Hier vieren ze zondag feest. Zo treden er verschillende artiesten op voor jong en oud. Voor kinderen staat een mooi programma klaar: ze kunnen luisteren naar het verhaal van een echte verhalenverteller, met gipsverband knutselen of meedoen met een van de drie voorstellingen van het Meemaaktheater. Natuurlijk horen hapjes en drankjes bij een leuk feest. Dus heb ze zin in een minifestival, dan is dit een toffe tip voor je.

Wetenschapsdag in Science Centre Delft

In Delft doen ze heel voor spannende, zinvolle en belangrijke technische ontdekkingen. Daar zijn ze natuurlijk ook supertrots op. Vandaag kun je de spannendste ontdekkingen bekijken. Want het het Science Centre Delft laat tijdens hun eigen wetenschapsdag de laatste innovaties zien. Dit jaar is het thema: The Evolution of Science. Dat houdt in dat je de geschiedenis van de techniek kunt zien, maar ook alle nieuwe ontwikkelingen kunt bekijken en bewonderen. Trouwens, op deze dag beleef je de wereld van Wetenschap & Techniek helemaal gratis. Niet alleen de entree tot het Science Centre Delft is gratis, maar ook deelname aan de workshops, demonstraties, lezingen en de rondleidingen. Dé kans om hier een kijkje te nemen.

Praktisch: De wetenschapsdag begint zondag om 11 uur. Je vindt het museum aan de Mijnbouwstraat in Delft. Toegang is gratis en het programma vind je hier.

Science Centre

Zaterdag en zondag

Smeedweekend in Archeon

Hoe smeed je ijzer? Met heel veel vuur zou ik zeggen, maar echt weten doe ik dat niet. Toch kunnen wij als mensen al heel lang smeden. Want smeden is van alle tijden. Voordat er metaal werd gebruikt was er al een vuursteensmid. Van vuursteen werden scherpe voorwerpen gemaakt, zoals messen, bijlen en dissels. Later werden deze voorwerpen gemaakt van brons en daarna van ijzer en staal. Dit weekend staat smeden centraal in Archeon. Je ziet een vuursteensmid, bronsgieter, ijzermakers en een “gewone” smid. Ook wordt er gewerkt met tin en zilver, want ook met deze metalen kun je smeden.

Praktisch: Het smeedweekend is zaterdag en zondag tussen 10 en 17 uur. Archeon vind je op Archeonlaan 1 in Alphen aan de Rijn. Museumkaart is geldig.

smeden

Speurtocht Meijendel (Wassenaar)

Kom op verkenning in Meijendel tijdens de herfstvakantie. Ontdek de bomen van het bos en hun bijbehorende bladeren, vruchten en leer welke dieren daarvan smikkelen. En wie weet, misschien ontmoet je de hoofdrolspelers in deze speurtocht wel in het echt.

Duik in een onderwater wereld bij Sea to See (MegaStores)

In de Megastores kunnen kids gratis kennismaken met de onderwaterwereld. Tot en met 3 november beleef je hier de ‘onder water’ verkenningstour ‘Sea o See’. Tijdens de 45 minuten durende tour worden kinderen uitgedost als matrozen. Zij krijgen een rondleiding langs een interactieve expositie en stappen aan boord van een historisch schip en een duikboot waar zij een duik nemen in de onderwaterwereld. Wij deden mee en de kinderen vonden het erg leuk. Lees hier mijn blog over dit uitje.

Praktisch: De toegang is gratis. Wel moet je je van tevoren aanmelden. Doe dat hier.

Sea to See 2

Gratis naar Muzee

Afgelopen week schreef ik al een blog over Muzee. Mijn dochter vindt dit een heel leuk museum, dus wij komen hier geregeld. Dit weekend kun je Muzee nog goedkoop een bezoekje brengen, want kinderen mogen tot en met zondag gratis naar binnen.

Laatste kans: Japanse Tuin (Clingendael)

Alleen dit weekend kun je nog genieten van de mooiste en grootste Japanse tuin van Nederland. Tenminste totdat het lente is.Je kunt in het prachtige park Clingendael genieten van de mooiste herfstpracht, een serene sfeer (op de rustiger momenten) en een lekkere wandeling. Helaas is het theehuis niet meer geopend. Maar niet getreurd, het blijft een heerlijk park om zaterdag of zondag te bezoeken.

Praktisch: De ingang van Park Clingendael vind je aan de Wassenaarseweg in Den Haag bij de Laan van Clingendael. De tuin ligt midden in het park. Je kunt hier alleen lopend komen. In de tuin zijn buggy’s en kinderwagens niet toegestaan.

Deze tips zijn objectief gekozen. Ranja en rosé ontvangt hiervoor geen geld of vergoeding. Voor de genoemde activiteiten en voorstellingen waren op het moment van publicatie nog kaarten beschikbaar. 

Delen:


Bekijk op kaart

Griezelig leuke tips voor het laatste weekend van de herfstvakantie

Theater aan het Spui, Spui, Den Haag, Nederland

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart