Super veel tips voor het eerste weekend van de Kerstvakantie – 21 en 22 december

Dit weekend

Door Willemijn – De kerstvakantie is begonnen! Dus deze week heb ik weer tips verzameld om te vieren dat de kids lekker vakantie hebben én vooral ook om je helemaal onder te dompelen in de kerstsfeer. Natuurlijk kun je nog even kerstsfeer op gaan snuiven op de Royal Christmas Fair of op de drijvende Kerstmarkt in Leiden. Ben je echter al een beetje kerstmoe, na de kerstdiners en – vieringen op school en werk? Lees ook dan verder, want er zitten ook leuke en leerzame niet-kerst-tips tussen. In ieder geval allemaal leuke dingen! Wil je weten wat wij dit weekend doen en een beetje meekijken in onze kerstsfeer, vergeet dat niet de ranja en rosé insta-pagina te volgen. Voor nu wens ik je weer een heerlijk weekend. Veel plezier!

Zaterdag en zondag

Genieten in het Kerstcircus Den Haag

Het kan je niet ontgaan zijn: op het Malieveld staat een enorme tent. Dat betekent dat het circus weer in de stad is. Vandaag is de openingsshow en er zijn (bijna) elke dag twee voorstellingen. Er zijn nog kaarten. Als je hier klikt, dan kun je op de speciale Ranja en Rosé pagina van het circus nog kaarten bestellen met 10 euro korting. Dit jaar is gekozen voor een Chinees circus, dus veel acrobatiek en lenigheid. Het belooft een spectaculaire show te worden. Dat wil je toch niet missen?

Royal Christmas Fair

De Royal Christmas Fair is één van de grootste en leukste kerstmarkten van Nederland. Op het romantische Lange Voorhout kun je elke dag van 12:00 tot 21:00 uur slenteren langs bijna honderd kerstkraampjes, smullen van winterse lekkernijen, genieten van gratis optredens en natuurlijk originele kerstcadeautjes kopen. Naast de sfeervolle aankleding met vuurtjes en veel lichtjes zijn er kerstacteurs, (kinder)koren, een echte Kerstman en diverse voorstellingen. Ook kunnen de kinderen op de foto met ‘echte prinsessen’.

 Praktisch: de Royal Christmas Fair is dagelijks open van 12.00-21.00 uur. Maandag is de laatste dag dat de Royal Christmas Fair te bezoeken is. De toegang is gratis.

Naar de film

Ik schreef afgelopen week al over de vier films die het Filmhuis dit weekend aanbiedt. Ze hebben films voor verschillende leeftijdsgroepen, waardoor er voor ieder wat wils is. Bekijk hier de ranja en rosé Filmhuis tips voor dit weekend.  Zo kun je naar de natuurfilm Aïlo, de mooie film Spookuil of Buurman en Buurman.

Maar ook in Pathé is weer van allerlei leuks te zien. Zo kun je naar de nieuwe Mees Kees film of kies je voor een animatiefilm zoals Frozen 2 of The Adams Family. Een andere favoriete bioscoop is Theater Lumen waar je aanstaande zondag naast de nieuwste Buurman en Buurman film ook De grote boze vos kunt gaan zien.

Winter Wonder Weken in Leiden: drijvende markt; nostalgische kermis en meer

Tijdens de Winter Wonder weken is Leiden helemaal in prachtige winterse sferen. Beroemd is de Drijvende Kerstmarkt op de Nieuwe Rijn in Leiden. Op deze drijvende markt vind je ruim 80 huisjes met een gevarieerd aanbod van hebbedingen, cadeaus en lekkernijen. Dat alles drijvend op het water. Vrijwel tegelijkertijd vind je op het Stadhuisplein de nostalgische kermis. Lekker zwieren en zwaaien in een ouderwetse draaimolen. En natuurlijk bind je ook nog even de ijzers onder voor echt wintergevoel.

kerstmarkt

Kerstballenspeurtocht bij De Papaver

In Delft bij De Papaver kun je een kerstballenspeurtocht doen. In de bomen van de Delftse Hout hangen grote kerstballen met daarop meerkeuzevragen. Als je een vragenboekje en antwoordformulier ophaalt bij De Papaver, dan kun je meedoen en een prijs winnen. De speurtocht is niet alleen leuk voor kinderen, sommige vragen zijn zelfs lastig voor volwassenen. Dus het is echt een tocht voor het hele gezin. Als De Papaver gesloten is liggen de boekjes in een (waterdichte) bak naast de voordeur. Ze zijn ook verkrijgbaar bij Stadsboerderij BuytenDelft.

Praktisch: De Papaver vind je op de Korftlaan in Delft

Schaatsen

De meeste ijsbanen waar je lekker kunt schaatsen zijn weer open. Ik heb afgelopen week een lijstje gemaakt van 11 (!) schaatsbanen in de Haagse regio. Zo kun je gaan schaatsen bij Cool Event op het Kurhausplein, maar ook in Leidsenhage en in Plaswijckpark is de ijsbaan weer geopend. Dit weekend kun je ook je schaatsen onderbinden op de Drijvende Ijsbaan in Leiden en bij Winters Delft.

Beer (7+) in de Leidse Schouwburg

Zaterdag en zondag komt beer naar Leiden, wat uitloopt in een doldwaas, muzikaal avontuur voor het hele gezin. Beer is groot, zacht en lief. Maar toch, die klauwen… Mag beer blijven, of moet hij gevangen en uitgezet worden? In dit hedendaagse sprookje doen Ollie, Maas, Kleine en Flo er alles aan om beer uit de handen te houden van hen die hem willen vangen. Niet iedereen is blij met deze vreemde in de stad. Dit doen ze niet alleen, maar samen met Annie de toverfee en haar broer Dealer Dick. Gaat het ze lukken?

Praktisch: Deze voorstelling is zaterdag en zondag te zien in De Leidse Schouwburg. Zaterdag begint de voorstelling om 19.30 uur. Zondag kun je om 14.30 gaan kijken. Vooral de kaartverkoop van zondagmiddag gaan goed. Dus wil je er bij zijn, bestel dan snel je kaarten via de website van dit theater.

CoolEvent op Scheveningen

Je kunt gaan genieten in Scheveningen van de Ice Expo met als thema coolevent. Prachtige beelden gemaakt van ijs. Deze zijn te zien in een grote, en heel koude, tent naast de ingang van de Pier. Wij zijn gaan kijken en vonden het prachtig. Natuurlijk is het helemaal leuk als je het combineert met een rondje schaatsen op de ijsbaan voor het Kurhaus of op de fun-skatebaan op het strand.

Met flinke korting naar Madurodam Winterweken

Madurodam is nu echt op zijn mooist. En heel gezellig met haardvuur, glühwein en poffertjes (tegen betaling). Je kunt extra lang gaan genieten. Want het park is bijna elke dag geopend tot 20 uur. Dus lekker in het donker kijken naar meer dan 65 duizend lichtjes, genieten van de schattige kerstmarktjes en de mooie versiering op de huisjes. Wij zijn geweest en vonden het een echte Ranja en Rosé topper.

Praktisch: Het Park is komende dagen geopend tot 20 uur. Bestel je online kaartjes dan krijg je 7 euro per persoon korting met de speciale Ranja en Rosé kortingscode RRlovesWinterweken19 De tickets kunnen online gekocht worden via de website van Madurodam.

Madurodam Winterweken

Zaterdag

Allerlaatste keer: Den Haag HighLights

Het festival Den Haag HighLights verlicht deze zaterdag voor de allerlaatste keer de stad. Op het Binnenhof zijn wij gaan kijken en het is heel bijzonder om een prachtig verlichte Ridderzaal te zien. Rondom het festival zijn ook nog wat extra’s. Zo word je verrast door een mooie film op het Mauritshuis én kun je gratis meerijden met een gouden koetsje. Ben je hier nog niet geweest? Vanavond is de laatste kans.

Praktisch: Tot en met 21 december kun je genieten van dit indrukwekkende festival. Wil je niks missen van de lichtprojecties? Er wordt gestart om 18.00 uur, waarna ieder kwartier het lichtspektakel opnieuw start. De film duurt 8 minuten, daartussen is dan 7 minuten een aftelklok te zien. De laatste start om 21.45 uur.

Sesamstraat Live in het Circus Theater

Het is feest in de bekendste straat van Nederland! Koekiemonster, Elmo, Tommie en Bert & Ernie beleven samen met Janouk Kelderman, bekend van Het Klokhuis, de vrolijkste avonturenDus, laat je speelgoed staan en schuif gezellig aan.

Een spannend nieuw avontuur begint voor Sophie. Vandaag gaat ze verhuizen! Voor ze vertrekt, keert ze nog één keer terug naar haar favoriete plek: haar rommelzolder. Op zoek naar een oud kinderboek, ziet Sophie een oude, mysterieuze koffer. Nieuwsgierig maakt ze de slotjes open.  Een lege zak koekjes, een rubber eendje en nog veel meer spulletjes; allemaal van Sesamstraat. En dan gebeurt er iets magisch… de Sesamstraatvriendjes komen tot leven!

Praktisch: Deze Sesamstraatshow is zaterdag om 11 uur in het circustheater te zien. Er zijn nog kaarten beschikbaar en die bestel je op de website van deze voorstelling.

 

Midwinterviering in het Toverbosch

In het Toverbosch, op de grens van Mariahoeve en Bezuidenhout vieren ze elk seizoen. Vandaag begint de winter en ook dat wordt gevierd. Deze keer kun je midwinterkaarsen maken, met onze wensen voor het terugkerende licht, want vanaf vandaag worden de dagen weer langzaam langer en lichter. We branden gezamenlijk een ‘Yuleblok’ op het kampvuur en delen zoals altijd de meegebrachte lekkernijen. Tot in het Toverbosch!

Praktisch: Je bent welkom tussen 14 uur en 16 uur voor deze winterse viering. Meer informatie vind je op de Facebookpagina van het Toverbosch.

Het familie vertel- en theaterfestival Kidsmas – Rijswijk

Zaterdag ben je in Rijswijk welkom op het kidsmas festival. Je kunt je laten verrassen door muzikale, theatrale en magische acts in de theaterwagens of kom schaatsen op de knusse schaatsbaan in de Herenstraat. In de wagens vinden 9 magische, theatrale en muzikale acts van circa 20 minuten plaats. Je kunt gaan kijken naar Jonge avonturiers, je laten verwonderen door een goochelaar en luisteren naar een bijzonder kerstverhaal van Peter Faber.

Praktisch: Per voorstelling is plek voor slechts 30 personen per optreden, dus zorg dat je kaartjes koopt. Een kaartje kost €2,50 en kun je online bestellen. De opbrengst van de ticketverkoop van KIDSMAS wordt geschonken aan ‘Stichting Lach voor een Dag’. Je bent welkom van 12 tot 16 in de Herenstraat (ter hoogte van de HEMA) in Rijswijk.

Twinkel twinkel kleine ster – kerstconcert voor de allerkleinsten (0 tot 6 jaar)

Trakteer je kind(eren) dit jaar op muzikale kerstsferen met dit  kerstconcert speciaal voor de allerjongsten. Kinderen worden meegenomen in de wereld van de strijkmuziek van grote componisten om vervolgens te swingen, te zingen en samen muziek te maken met rinkelende belletjes in kerstsfeer. Waar het ene kind volledig wordt betoverd door de muziek, klapt en swingt het andere kind meteen mee. Verlegen kinderen krijgen de tijd om te wennen doordat het concert rustig start en er al snel een lach verschijnt bij de eerste kiekeboemuziekjes.

Praktisch: Het kerstconcert is er in twee versies: Het kerstconcert speciaal voor de allerkleinsten van 0-2 jaar (30 minuten op het grote kleed, net als het babyconcert) of het kerstconcert voor de hele familie voor kinderen van 0-6 jaar. De kaartverkoop gaat hard, maar er zijn nog kaarten voor de voorstelling van 14 uur. Het concert is in Het Voorhuis, Voorstraat 64, Delft.

http://krulmuziek.nl//wp-content/uploads/2017/10/66_kerststerren_internet-300x225.jpg

Kerstmarkt Belgisch Park

Een feestelijke start van de kerstvakantie? De laatste kerstinkopen doen? Even relaxen tijdens de kerststress? In de Gentsestraat in het Belgisch Park staat een enorme kerststal waar de hele dag van alles gebeurt. Een Dickensband (The Blue White Christmas Choir) uit de buurt gaat diverse keren optreden en de Kerstelf gaat de mooiste kerstverhalen vertellen aan de kinderen terwijl ouders  genieten van een glaasje warme choco of Glühwein. Een Kerstmarkt is natuurlijk niet compleet zonder warm vuurtje en daar zijn ook lekkere marshmallows bij.

Dickens Festival in Loosduinen

Vandaag kun je genieten van een Dickens Festival in Loosduinen. Het gebied rond de Loosduinse molen, het Loonsduins museum en de Abdijkerk is omgetoverd in de Engelse sfeer van Charles Dickens uit de 19e eeuw. Naast Scrooge zien we o.a. personages als dronkaard, kantoorklerk, bankier, deftige en charmante dames en heren, bloemenverkoopster, jager, bankier, dienstmeid, naaister, kunstschilder, weeskinderen en marktkooplieden. Nabij de Abdijkerk komt een levende kerststal met Maria, Jozef, het kindje Jezus, os, ezel, schapen en een heuse Kameel.

Tevens kun je genieten van muziek, Christmas Carols, de kerstman en heel veel lekkers. Om de sfeer compleet te maken zijn er een tiental Oude ambachten op het Dickens terrein aanwezig.

Trashure Hunt Winterfeest

Het einde van het jaar staat alweer voor de deur! Daarom is er een speciale activiteit om het strand spik en span te maken zodat je ook de komende wintermaanden heerlijk kunt wandelen over het opgeruimde strand. Vandaag ga je eerst op jacht naar de achtergebleven TrashUres (zwerfafval) op het Strand van Scheveningen. De tocht begint bij de Pier en gaat al slingerend richting het einde van de het Noorderstrand en weer terug naar Oscars, waar TrashUre Hunt klaar

Praktisch: De hunt begint om 13.30 uur bij de Pier in Scheveningen. Reken er op dat het winterfeest ongeveer 2 uur duurt en dat het rond 15.30 uur weer afgelopen is.

Midwinterzaagfeest bij Molen de Salamander

Vandaag is het één en al gezelligheid bij Molen de Salamander. Er wordt een Douglas-spar gezaagd, er is live muziek en een gezellige markt. Ook kun je komen kijken naar de prachtige kerststal, geheel van hout. Diverse standjes bieden prachtige zelfgemaakte producten aan. Er is glühwein, warme chocolademelk en molenspeculaas. Maar voor de kids is de figuurzaagworkshop het leukst, waar je zelf je eigen houten kerstkunstwerk kunt maken.

Praktisch: Het midwinterfeest is bij Molen de Salamander in Delft. Je bent welkom tussen 12 en 17 uur voor deze gezellige middag.

The Beauty of Tschaikovsky in Theater Ludens

In theater Ludens wordt een balletvoorstelling opgevoerd door een amateurgezelschap, kinderen en professionele solisten. Zij brengen de hoogtepunten van het ballet van het bekende sprookje Doornroosje op de muziek van Tschaikovsky. Een echte kerstvoorstelling.

Praktisch: Deze voorstelling is zaterdag te zien om 14 uur en om 16 uur in Theater Ludens in Voorburg. Kaarten zijn nog beschikbaar en bestel je online op de website van het theater.

Familiewandeling in het donker in Meijendel, Wassenaar

In Meijendel is vanavond een leerzame familiewandeling voor gezinnen met kinderen van 4 tot ca 10 jaar. Op de heenweg zetten de kinderen lampjes uit zodat je op de terugweg in het donker de weg terug kunt vinden. Onderweg loop je met het hoofd in de wolken, speel je het bomenherkenspel en lopen de kinderen geblinddoekt langs een vooraf gespannen touw. Op een duin wordt een mooi verhaal verteld. Het wordt donker tijdens deze wandeling, reuze spannend dus.

Praktisch: Deze wandeling is vanavond om 16 uur. Het start bij bezoekerscentum De Tapuit, naast pannenkoekenboerderij Meijendel in Wassenaar. Inlichtingen en opgave bij Sonja Meijer, tel 06-37005024.

Zondag

Moes (2+) in Het Paradijs

In Moes is een poëtische voorstelling vol fantasie voor 2 tot 6 jarigen. Op de vloer van het Paradijs staan een appelboom en 3 kastjes. De kastjes herbergen levendig keukengerei en gekke machines. Zij spelen het verhaal van appels tot Moes. Waarschuwing: na het zien van Moes kan het zijn dat je keukengerei thuis tot leven komt…

Praktisch: Deze voorstelling wordt zondagochtend gespeeld in Het Paradijs. De voorstelling van 10 uur is uitverkocht, maar om 11.30 uur kun je nog wel komen kijken. Kaarten bestel je op de website van het theater.

Alice in Wonderland in Stadstheater Zoetermeer

In het Stadstheater kun je zondagmiddag genieten van de (amateur) theatervoorstelling Alice in Wonderland. Alice wordt om hulp gevraagd door het Witte Konijn in Wonderland. Ze moet de ruzie en de pesterijen tussen de Harten Koningin en Haar zus de Goede Koningin, gekleed in het wit, oplossen.Zal het Alice gelukken om de rust en de liefde tussen de Koninklijke zusjes in het mooie Wonderland te herstellen? In een boeiend avontuur vol dans, ballet, jazz, tap  en live muziek en met de hulp van de Maarse Haas, de Onzichtbare Katten, de Dikke Tweeling, de Bloemen, de Gekke Hoedenmaakster en natuurlijk het Witte Konijn gaat Alice de uitdaging aan.

Praktisch: Alice in Wonderland is in een modern fantasievol jasje gestoken. Je kunt deze voorstelling zondagmiddag om 14 uur gaan zien in het Stadstheater Zoetermeer. Kaarten bestel je online op de website van het theater.

Kerst bij het Geertje

Zondag organiseert Boerderij ’t Geertje haar jaarlijkse kerstdag. Van 12:00 uur tot 17:00 uur is de boerderij rijk aan kersttafereeltjes. Onder andere de klompenmaker en smid laten hun vakmanschap zien. Daarnaast zijn er vele activiteiten te doen voor kinderen zoals kerststukjes maken, kerstballen beschilderen etc. Ook is er een kleine (vers)markt met verschillende stands voor de kerst inkopen. Live muziek, een kerststal en vuurkorven maken de kerstsfeer af.

Midwinterviering bij Pluk

Zondagmiddag kun je Midwinter vieren op Pluk. Samen met de kids geniet je van een mooi winters verhaal bij kaarslicht, worden er tekeningen gemaakt zing je samen liedjes. Dit alles onder het genot van een heerlijk kopje warme chocolademelk en kerstkoekjes

Praktisch: Je bent welkom om 14 uur bij Pluk in Den Haag. Deelname kost €3,50. Aanmelden is niet noodzakelijk. Om mee te doen is het van belang om een rechtopstaand kaarsje mee te nemen.

Maak een led kerstbal bij Science Centre Delf

Haal de Kerstsfeer in huis bij Science Centre Delft. Je maakt een houten kerstbal-lamp en ontdekt hoe een stroomkring werkt. Creëer mooie lichteffecten met een regenboog –LED en visdraad. De voet van de lamp is uit hout gelaserd. Je krijgt regenboog-LED verlichting en werkt met een platte 4,5 V batterij om de lamp te laten schijnen.

Praktisch: Reserveren voor deze workshop is niet mogelijk, je kunt je aanmelden bij de balie tijdens je bezoek. De workshop wordt de hele dag door gegeven en de eerste sessie start rond 12:00. De workshop kost €7,50, bovenop het entreebewijs voor het museum. De workshop is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar.

Vuurwerk Scheveningen

Wil jij een knallend einde van je weekend? Ga dan zondag rond 18 uur achter het Kurhaus staan. Vanaf het strand wordt daar een spectaculaire vuurwerkshow gegeven. De ‘toegang’ is vanzelfsprekend gratis. Check wel even of het doorgaat, want met harde wind wordt het uurwerk geannuleerd. Als het doorgaat is dit een mooie manier om je zondag leuk af te sluiten. Veel plezier!

 

 

Delen:


Bekijk op kaart

Super veel tips voor het eerste weekend van de Kerstvakantie – 21 en 22 december

Den Haag, Nederland

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart