Weekendtips 22 & 23 december – fijne kerst, met véél ranja en rosé

Dit weekend

Door Willemijn – De kerstvakantie is begonnen! Dus deze week heb ik weer tips verzameld om te vieren dat de kids lekker vakantie hebben én vooral ook om je helemaal onder te dompelen in de kerstsfeer. Natuurlijk kun je nog even kerstsfeer op gaan snuiven op de Royal Christmas Fair of op de drijvende Kerstmarkt in Leiden. Ben je echter al een beetje kerstmoe, na de kerstdiners en – vieringen op school? Lees ook dan verder, want er zitten ook leuke en leerzame niet-kerst-tips tussen. In ieder geval allemaal leuke dingen! Wil je weten wat wij dit weekend doen en een beetje meekijken in onze kerstsfeer, vergeet dat niet de ranja en rosé insta-pagina te volgen. Voor nu wens ik je weer een heerlijk weekend. Veel plezier!

Zaterdag en zondag

Genieten in het Kerstcircus Den Haag

Het kan je niet ontgaan zijn: op het Malieveld staat een enorme tent. Dat betekent dat het circus weer in de stad is. Vandaag is de openingshow en er zijn (bijna) elke dag twee voorstellingen. Er zijn nog kaarten. Als je hier klikt, dan kun je op de speciale Ranja en Rosé pagina van het circus nog kaarten bestellen met 5 euro korting. Dat betekent dat je al vanaf 11,50 euro voor een kind en 15,50 voor een volwassene kunt gaan genieten van groots vermaak. Het belooft nog spectaculairder te worden dan eerdere jaren! Dat wil je toch niet missen?

Royal Christmas Fair

De Royal Christmas Fair is één van de grootste en leukste kerstmarkten van Nederland. Op het romantische Lange Voorhout kun je elke dag van 12:00 tot 21:00 uur slenteren langs bijna honderd kerstkraampjes, smullen van winterse lekkernijen, genieten van gratis optredens en natuurlijk originele kerstcadeautjes kopen. Naast de sfeervolle aankleding met vuurtjes en veel lichtjes zijn er kerstacteurs, (kinder)koren, een echte Kerstman en diverse voorstellingen. Ook kunnen de kinderen op de foto met ‘echte prinsessen’.  En als je toch op het Lange Voorhout bent, bezoek dan ook even de Denneweg. Zaterdag kun je hier genieten van de Winter Wonder Band, met de elfjes van de kerstman. Zondag treedt de Dickens Band hier op.

Praktisch: de Royal Christmas Fair is dagelijks open van 12.00-21.00 uur. Zondag is de laatste dag dat de Royal Christmas Fair te bezoeken is. De toegang is gratis.

Winter Wonder Weken in Leiden: drijvende markt; nostalgische kermis en meer

Tijdens de Winter Wonder weken is Leiden helemaal in prachtige winterse sferen. Beroemd is de Drijvende Kerstmarkt op de Nieuwe Rijn in Leiden. Op deze drijvende markt vind je ruim 80 huisjes met een gevarieerd aanbod van hebbedingen, cadeaus en lekkernijen. Dat alles drijvend op het water. Vrijwel tegelijkertijd vind je op het Stadhuisplein de nostalgische kermis. Lekker zwieren en zwaaien in een ouderwetse draaimolen. En bezoek ook het Hooglandse Kerkplein voor kinderspelen en om het Huis van de Kerstman te bekijken.

kerstmarkt

Kerst op de Fahrenheitstraat

Vandaag kun je vanaf 12.00u met een gratis kersttrein door de Fahrenheitstraat rijden. De trein vertrekt vanaf het Thomsonplein. Je bent welkom om in te stappen. Ook komen er drie verhalenvertellers die kerstverhalen (voor jong en oud) gaan vertellen op meerdere plekken in het winkelgebied, er zijn steltlopers, winterdames en De Bakfietsmama’ss zorgen voor de muziek. Natuurlijk ontbreekt de Kerstman die middag niet. Ook op zondag is het feest, maar wel minder groots. Onder andere met een kastanjepoffer, een orgeldraaier en een verhalenverteller.

Ga fijn schaatsen

De kerstvakantie is misschien wel hét moment om je kinderen te leren schaatsen. In Delft, Leiden, Scheveningen en Leidschenhage kun je namelijk heerlijk schaatsen. In Leiden en Leidschendam is de ijsbaan opgebouwd op het water. In Delft schaats je op een grote baan in een tent en in Scheveningen kun je het combineren met de Ice Expo.

Cool Event

Techniek Workshop in Museon

In Museon kun je genieten van de tentoonstelling Reizen in de Ruimte. Wanneer kunnen wij de ruimte in? Gaan we dat meemaken? Gaan onze kinderen al ruimtereizen? Wat is daar allemaal voor nodig? En als je dan op de maan of mars of een andere planeet bent, dan heb je wel een speciaal ruimtevoertuig nodig. Die kunnen kinderen vanaf 9 jaar zaterdag en zondag gaan bouwen. In de workshop wordt een eigen Space-voertuig in elkaar gezet, getest, verbeterd en opnieuw getest. Wie heeft het beste voertuig en is hij wendbaar genoeg?

Praktisch: De workshop start om 13.15 uur in het Museon. Het duurt ongeveer een uur. De kosten zijn vijf euro, dat is exclusief de  entree van het Museon. De workshop is voor kinderen vanaf 9 jaar. Inschrijven kan alleen aan de balie van het Museon. Wil je deelnemen? Zorg dat je op tijd bent, er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

Reizen in de Ruimte

Cool Event op Scheveningen

Je kunt gaan genieten in Scheveningen van de Ice Expo. Prachtige beelden gemaakt van ijs. Deze zijn te zien in een grote, en heel koude, tent naast de ingang van de Pier. Wij zijn gaan kijken en vonden het prachtig. Natuurlijk is het helemaal leuk als je het combineert met een roetsj van de ijsglijbaan of een rondje schaatsen op de ijsbaan voor het Kurhaus.

Zaterdag

TrashUre Tree – vakantieknutselen met afval

Op 3 locaties in Den Haag komt een prachtige TrashUre Tree te staan die we graag versieren met jouw “speciale wens of boodschap” voor een betere wereld. Ben je in de buurt van Wijkcentrum Vliethagen aan de Rijswijkseweg 252 en ben je tussen de 5 en 15 jaar? Doe dan mee aan de gratis  knutselworkshops en maak van gevonden (afval)schatten prachtige versiering voor in de boom.

Praktisch: De workshops starten om 13.30 uur en eindigen om 16.30 uur. Zaterdag worden om 17 uur feestelijk de lichtjes in de boom ontstoken. Vooraf aanmelden voor deze workshops is niet mogelijk, er kunnen maximaal 40 deelnemers per dag meedoen. Wees op tijd.

Kerstfeest op het Spuiplein

Op het Spuiplein kun je genieten van een kerstfeest voor de hele familie. Er is een gratis buitenbioscoop op het pleintje voor Filmhuis Den Haag en voor Theater aan het Spui. Natuurlijk is er een film, maar ook een surf rodeo simulator, winterse photobooth, hot tub, muziek, oliebollen, marshmallows, glühwein, soep en warme choco. Om je warm te houden zijn er dekens en vuurkorven. Voor de kids is er in het Filmhuis een compilatie van korte kinderfilms. Kinderen kunnen zich laten schminken of een tattoo laten zetten (nep natuurlijk)). Ook kunnen ze een surfmobiel knutselen met de Trashure Hunters.

Praktisch: Vanaf 15.30 uur ben je welkom in/bij het Filmhuis voor een knutselworkshop Trashure Hunt, schminken en de Photobooth. Ook kun je dan in een doorlopend programma de kinderfilms kijken. Om 17 uur start de film Priboi. Dit is een surffilm over surfen in Siberische kou en heel koud water. Het is geen kinderfilm.

Schaatsclinic in Plaswijckpark

In Plaswijckpark is in de Kerstvakantie van alles te doen. Zoals een kinderschaatsclinic met Diane Valkenburg. Diane is oud lange-baanschaatser voor het Nederlandse team.  Ze won onder andere op de WK afstanden van 2011 zilver op de 1500 meter en ze werd in 2013 tweede op het WK Allround. Een echte topschaatser dus. Van zo iemand leren schaatsen is bijzonder. Wil je dat zorg dan dat je tussen 12:30 en 15:30 bij de schaatsbaan bent.

Praktisch: Toegang tot de schaatsbaan en de schaatsclinic zijn gratis voor bezoekers van Plaswijckpark. Schaatsen kun je lenen. Vergeet je handschoenen niet want die zijn verplicht.

Plaswijck

Kerstmarkt Belgisch Park

Een feestelijke start van de kerstvakantie? De laatste kerstinkopen doen? Even relaxen tijdens de kerststress? In de Gentsestraat in het Belgisch Park staat een enorme kerststal waar de hele dag van alles gebeurt. Een Dickensband (The Blue White Christmas Choir) uit de buurt gaat diverse keren optreden en de Kerstelf gaat de mooiste kerstverhalen vertellen aan de kinderen terwijl ouders  genieten van een glaasje warme choco of Glühwein. Een Kerstmarkt is natuurlijk niet compleet zonder warm vuurtje en daar zijn ook lekkere marshmallows bij.

Dickens Festival in Loosduinen

Vandaag kun je genieten van een Dickens Festival in Loosduinen. Het gebied rond de Loosduinse molen, het Loonsduins museum en de Abdijkerk is omgetoverd in de Engelse sfeer van Charles Dickens uit de 19e eeuw. Naast Scrooge zien we o.a. personages als dronkaard, kantoorklerk, bankier, deftige en charmante dames en heren, bloemenverkoopster, jager, bankier, dienstmeid, naaister, kunstschilder, weeskinderen en marktkooplieden. Nabij de Abdijkerk komt een levende kerststal met Maria, Jozef, het kindje Jezus, os, ezel, schapen en een heuse Kameel.

Tevens kun je genieten van muziek, Christmas Carols, de kerstman en heel veel lekkers. Om de sfeer compleet te maken zijn er een tiental Oude ambachten op het Dickens terrein aanwezig.

Winterdorp in Pijnacker

Ook in Pijnacker wordt Kerst gevierd. Het Winterdorp is een sportief en feestelijk plein waar van alles te beleven is. In een winterse sfeer kunnen kinderen deelnemen aan het maken van kerststukjes, deelnemen aan de spellen of zich vermaken op de springkussens.

Praktisch: Om te genieten van Winterdorp moet je naar het Raadhuisplein in Pijnacker. Je betaalt twee euro entrée.

Allerlaatste keer: Den Haag HighLights

Het festival Den Haag HighLights verlicht deze zaterdag voor de allerlaatste keer de hele stad. Op het Binnenhof zijn wij gaan kijken en het is heel bijzonder om een prachtig verlichte Ridderzaal te zien. Rondom het festival zijn ook nog wat extra’s. Zo word je verrast door lichtacts. Die lichtacts vind je ter hoogte van Museum Bredius en Het Haags Historisch Museum. Ben je hier nog niet geweest?

Praktisch: Tot en met 22 december kun je genieten van dit indrukwekkende festival. Wil je niks missen van de lichtprojecties? Er wordt gestart om 18.00 uur, waarna ieder kwartier het lichtspektakel opnieuw start. De film duurt 8 minuten, daartussen is dan 7 minuten een aftelklok te zien. De laatste start dan 21.45 uur.

Fotocredits: Anne Reitsma Fotografie

Zondag

Tarzan (6+) in Theater Dakota

In Theater Dakota kun je terecht als je even niet aan kerst wil denken. Daar kun je genieten van een poppentheater Tarzan (6+). Meester-poppenspeelster Ila van der Pouw komt na het succes van de GVR opnieuw met een imponerende, tijdloze klassieker: Tarzan. In Tarzan ontfermt een gorillamoeder zich over een in de jungle achtergelaten baby. Ze geeft het kind de naam Tarzan. Dan verschijnt na tien jaar tante Jane in de jungle. Ze is op zoek naar het vermiste kind van haar zus. Tarzan die inmiddels een vrolijk apenleven leidt, is nieuwsgierig naar andere mensen. Gorillamoeder Kala besluit dat Tarzan mensen moet leren kennen. En dan komt er een zeer verrassende aap uit de mouw.

Praktisch: De voorstelling begint om 14 uur in Theater Dakota. Tarzan is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Je bestelt kaarten online via de site van het theater.

Kerstballenspeurtocht bij De Papaver

In Delft bij De Papaver kun je een kerstballenspeurtocht doen. In de bomen van de Delftse Hout hangen grote kerstballen met daarop meerkeuzevragen. Als je een vragenboekje en antwoordformulier ophaalt bij De Papaver, dan kun je meedoen en een prijs winnen. De speurtocht is niet alleen leuk voor kinderen, sommige vragen zijn zelfs lastig voor volwassenen. Dus het is echt een tocht voor het hele gezin. Als De Papaver gesloten is liggen de boekjes in een (waterdichte) bak naast de voordeur. Ze zijn ook verkrijgbaar bij Stadsboerderij BuytenDelft.

Praktisch: De Papaver vind je op de Korftlaan in Delft. Omdat de speurtocht ook te verkrijgen is als het centrum gesloten is kun je hier beide kerstdagen terecht. Op eerste kerstdag is De Papaver gesloten. Tweede kerstdag kun je wel een bezoekje brengen aan dit duurzaamheidscentrum.

Grote klokken zeggen…. Kerstconcert voor de allerkleinsten

Vandaag kun je samen met je baby, dreumes, peuter of kleuter genieten van mooie kerstmuziek. Je gaat samen luisteren naar een muzikale droomwereld in kerstsferen in het kerstconcert speciaal voor het allerjongste publiek. Laat je betoveren, speel mee met kiekeboe om daarna te zingen en te swingen met rinkelende belletjes in kerstsfeer. Voor baby’s is er een speciaal plekje op een kleed vooraan, de andere kinderen zitten met hun ouders of begeleiders in de zaal vanwaar ze meespelen, luisteren en zingen.

Praktisch: Het kerstconcert start om 9.30 uur in het Voorhuis, Voorstraat in Delft. Kaarten bestel je online. Het concert eindigt met een Meet&Greet waarbij elk kind op een echte kleine viool of cello mag spelen.

Fotocredits: Website Krulmuziek

Lampjes, Lichtjes en Ledjes in Science Centre Delft

Wil je een eigen kerstboom? Niet die in de woonkamer staat en die je moet delen met je familie, maar eentje echt voor jezelf? Dat kan je maken in Science Centre Delft vandaag.  In deze workshop soldeer je de lampjes en voorzie je de kerstboom van verlichting. Veel plezier!

Praktisch: Aanmelden voor deze workshop is alleen mogelijk tijdens je bezoek aan het Science Centre Delft bij de balie. Bijkomende kosten zijn 3 euro en de workshop is voor kinderen vanaf 8 jaar. Aan het einde van de workshop neem je je eigen kerstboom mee naar huis. De gehele dag worden er verschillende workshop sessies gegeven, de eerste start rond 12 uur.

7 januari 2018 - zondagtips

Kerst bij het Geertje

Zondag organiseert Boerderij ’t Geertje haar jaarlijkse kerstdag. Van 12:00 uur tot 17:00 uur is de boerderij rijk aan kersttafereeltjes. Onder andere de klompenmaker en smid laten hun vakmanschap zien. Daarnaast zijn er vele activiteiten te doen voor kinderen zoals brood bakken, kerststukjes maken, kerstballen beschilderen etc. Ook is er een kleine (vers)markt met verschillende stands voor de kerst inkopen. Live muziek, een levende kerststal en vuurkorven maken de kerstsfeer af.

Familierondleiding in Museum Prinsenhof

In Museum Prinsenhof in Delft kun je deelnemen aan een instaprondleiding. Zo ontdek je de hoogtepunten van het museum. Dit museum gaat vooral over Willem van Oranje. Precies 450 jaar geleden begon de Tachtigjarige Oorlog. Een paar jaar later vlucht Willem van Oranje naar het veilig ommuurde Delft om uit handen van de Spaanse overheerser te blijven. Hij neemt zijn intrek in het katholieke Sint Agathaklooster, dat vanaf dan wordt omgedoopt tot ‘het Prinsenhof’. Het museum vertelt over deze episode uit de Nederlandse geschiedenis, echt op de plek waar het zich allemaal afspeelde. Naast de rondleiding kun je ook kiezen om een Cold Case Koffer te huren om zélf de moord op Willem van Oranje op te lossen. Ook kun je een ‘gewone’ speurtocht doen.

Praktisch: Museum Prinsenhof vind je op het Sint Agathaplein 1 in Delft. Voor de rondleiding is het niet nodig om vooraf aan te melden. De rondleiding begint om 14 uur. Je betaalt enkel entree tot het museum. De koffer en de speurtocht kun je ook op een andere dag doen. De rondleiding is alleen vandaag.

Kerstspeurtocht in het Zuiderpark

Zondag kun je deelnemen aan een  Kerstspeurtocht in het Zuiderpark in Den Haag. Iedereen is welkom. De bedoeling is om samen met je groepje het kerstmysterie op te lossen. Je loopt lekker door het park, dus dat is al heel fijn. En misschien kom je onderweg nog wel wat kerstelfjes tegen…..

Praktisch: De kerstspeurtocht start om 15 uur in het Zuiderpark, bij de ingang aan de Vreeswijkstraat. De speurtocht duurt ongeveer drie kwartier. Aanmelden kan via shine.evenementen@gmail.com. De kosten zijn €5 per persoon inclusief een warm drankje (koffie, thee, chocomelk of limo voor de kids).

Schemerwandeling in De Horsten

In de Horsten kun je meedoen met een IVN wandeling die begint bij licht en eindigt als het donker is. Iedereen, jong en oud zijn welkom. Je moet voor deze wandeling wel een redelijke conditie hebben en het natuurlijk leuk vinden om over de natuur te leren. Tijdens de tocht wordt aandacht besteed aan het ontstaan van het gebied en de verschillen binnen het landgoed. Natuurlijk hoop je dat er ook nog wat dieren te zien zijn, maar als zij zich niet laten zien zijn de voor het gebied karakteristieke bomen en planten ook heel interessant.

Praktisch: Deelname aan deze wandeling is gratis. Wel moet je een kaartje kopen van 1 euro per persoon voor de Horsten. Je wordt begeleid door een gids. Om 15 uur wordt verzameld op het parkeerterrein ingang Horsten aan de Papeweg in Wassenaar. Trek warme kleren en stevige schoenen aan. De wandeling gaat ook over drassig terrein. Neem ook wat te eten en te drinken mee.

 

Vuurwerk Scheveningen

Wil jij een knallend einde van je weekend? Ga dan zondag rond 18 uur achter het Kurhaus staan. Vanaf het strand wordt daar een spectaculaire vuurwerkshow gegeven. De ‘toegang’ is vanzelfsprekend gratis. Een mooie manier om je zondag leuk af te sluiten. Veel plezier!

vuurwerk

Delen:


Bekijk op kaart

Weekendtips 22 & 23 december – fijne kerst, met véél ranja en rosé

Den Haag, Nederland

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart