Leuke uitjes voor dit kerstweekend en de -vakantie

Dit weekend

Door Willemijn – De kerstvakantie is begonnen! Dus deze week heb ik tips verzameld die je zowel dit weekend als tijdens de vakantie kunt doen. Natuurlijk kun je nog even kerstsfeer op gaan snuiven op de Royal Christmas Fair of op de drijvende Kerstmarkt in Leiden. Maar de meeste van ons zullen nu toch druk zijn met de laatste kerstinkopen, het huis gereed maken voor je kerstbezoek of lekker voor de open haard zitten met een kerstfilm. Daarom deze keer fijne tips voor een leuk weekend en een heerlijke kerstvakantie.

Genieten in het circus

Het kan je niet ontgaan zijn. Op het Malieveld staat een enorme tent. Dat betekent dat het circus weer in de stad is. Gisteren is de openingsshow geweest en vanaf vandaag zijn er (bijna) elke dag twee voorstellingen. En er zijn nog kaarten. Als je hier klikt, dan kun je op de speciale Ranja en Rosé pagina van het circus nog kaarten bestellen met 7,50 korting. Dat betekent dat je al vanaf 9 euro voor een kind en 13,50 voor een volwassene kunt gaan genieten van groots vermaak. En het belooft nog spectaculairder te worden dan eerdere jaren! Dat wil je toch niet missen?

Fotocredits: Groot Kerstcircus Den Haag

Madurodam Winterweken

Madurodam is nu echt op zijn mooist! Ze hebben het park namelijk aangekleed met meer dan 60.000 lampjes. En dat geeft een magische sfeer. Daarom zijn ze vandaag en in de kerstvakantie ook ’s avonds tot 20 uur geopend. En dan kun je echt genieten. Naast de lichtjes hebben ze ook mooie kerst- en wintertafereeltjes gemaakt. Echt een aanrader! En als je met de gratis Hofpas bij de kassa komt, dan krijg je ook nog eens 20% korting op de entreeprijs.

Praktisch: Madurodam is ook op eerste en tweede kerstdag en nieuwjaarsdag geopend. Op 24, 25, 31 december en 1 januari is het park niet tot 20 uur geopend, maar gaat het om 17 uur dicht. De rest van de vakantie kun je hier wel tot 20 uur genieten.

Avonturentocht in Meijendel

Heb je meer zin in rust, buitenlucht en ruimte. In Meijendel kun je bij het bezoekerscentrum De Tapuit een opdrachtenkaart op gaan halen voor een spannende avonturentocht. Door allerlei opdrachten te doen ontdek je de duinen zoals je ze nog nooit bekeken hebt. Klim in een boom, fluit een vogellied en ga op zoek naar natuurschatten en dierensporen! Bij een volle opdrachtenkaart krijg je een prijsje (per gezin). En natuurlijk hoort spelen en ravotten in het Monkeybos of een pannenkoek eten bij de boerderij ook bij een bezoekje aan Meijendel.

Praktisch: Het bezoekerscentrum is ook geopend tijdens beide kerstdagen én op nieuwjaarsdag. Dus als je tussen de familiebezoekjes even ‘een frisse neus wilt halen’, dan ben je hier aan het juiste adres.

kerstweekend

Ga met Maurits Muis door het Mauritshuis of maak je eigen verf

Maurits Muis houdt van kerst. Net als wij! Samen met Maurits kun je een bezoekje gaan brengen aan het Mauritshuis. Hij neemt je mee langs zijn favoriete winterschilderijen: van de ijspret van Hendrik Avercamp tot de herdertjes van Jacob Jordaens. En Maurits weet het gezellig te maken. Want hij heeft zijn eigen foute kersttrui en zint samen met de deelnemers een paar kerstliedjes. Daarna is het tijd om zelf aan de slag te gaan in de Kunstwerkplaats om een minimuizenschilderij te maken.

Kun je niet op een van de dagen dat de workshop gegeven wordt? Dan is een bezoek aan het Mauritshuis nog steeds een aanrader. Met het familie-doe-pakket is het echt een super uitje voor een gezin. En in de vakantie kunnen kinderen in de Open Kunstwerkplaats zelf verf maken. Voor deze workshop hoef je niet te reserveren. Kinderen kunnen zich op de dag van het bezoek aanmelden bij de kassa.

Praktisch: Deze workshop met Maurits Muis is speciaal voor kinderen tussen 4 en 6 jaar oud, begeleid door een volwassene. De workshop wordt vandaag (23 december) gegeven, op 27 december en op 3 januari. Je moet je aanmelden en het gaat goed met de aanmeldingen, dus wees er snel bij. Wil je deelnemen? Meld je dan aan op de site van het Mauritshuis. Kosten zijn 7 euro per deelnemer.

Op eerste kerstdag is het museum gesloten. Maar op tweede kerstdag ben je van harte welkom. Kinderen tot 18 jaar bezoeken  dit museum gratis.

Kerstweekend Mauritshuis Ivo Hoekstra

Fotocredits: Mauritshuis – Fotograaf Ivo Hoekstra

Mauritshuis

Zwem met Sammy de wereld over

In het Omniversum kun je altijd genieten van mooie films. Maar nu draait hier de leuke film Sammys Avonturen. Wij hebben al een kijkje genomen en het is echt een aanrader. Ook voor kleine kinderen is deze film heel geschikt. In de film volg je de schilpad Sammy in als zijn avonturen om van een klein schildpadje een grote stoere opa schildpad te worden. En samen met Sammy kom je er achter dat de gevaren van de zee niet alleen grote vissen zijn, maar dat mensen ook een bedreiging zijn voor dit lieve schilpadje.

Praktisch: Het Omniversum is tijdens beide kerstdagen geopend. Sammys Avonturen kun je deze vakantie gaan bekijken om 10, 12, 14 en 16 uur. Reserveren kan via de site van Omniversum.

Fotocredits: Omniversum

Kerstballenspeurtocht bij De Papaver

In Delft bij De Papaver kun je een kerstballensperurtocht doen. In de bomen van de Delftse Hout hangen grote kerstballen met daarop meerkeuzevragen. Als je een vragenboekje en antwoordformulier ophaalt bij De Papaver, dan kun je meedoen en een prijs winnen. De speurtocht is niet alleen leuk voor kinderen, sommige vragen zijn zelfs lastig voor volwassenen. Dus het is echt een tocht voor het hele gezin. Als De Papaver gesloten is liggen de boekjes in een (waterdichte) bak naast de voordeur. Ze zijn ook verkrijgbaar bij Stadsboerderij BuytenDelft.

Praktisch: De Papaver vind je op de Korftlaan in Delft. Omdat de speurtocht ook te verkrijgen is als het centrum gesloten is kun je hier beide kerstdagen terecht. Op eerste kerstdag is De Papaver gesloten. Tweede kerstdag kun je wel een bezoekje brengen aan dit duurzaamheidscentrum.

kerstweekend

Bezoek het nieuwste museum in Leiden – Museum Boerhaave

Afgelopen weekend is Rijksmuseum Boerhaave geopend. Wij zijn direct een kijkje gaan nemen en het is écht de moeite waard. Voor kleine kinderen misschien een beetje ingewikkeld, maar voor kinderen vanaf een jaar of 6 erg leerzaam. Ook voor ouders is dit uitje een aanrader. In de vakantie organiseren ze hier een wiskunde workshop over veelvlakken. Je kent deze fascinerende wiskundige vormen vast wel, de kubus is er één van. In de wiskunde workshop leren kinderen vanaf 6 jaar dat je deze vormen overal tegen komt. En je kunt ze zelfs zelf gaan maken.

Praktisch: Museum Boerhaave ligt aan de Lange Sint Agnietenstraat in Leiden. Het museum is eerste kerstdag gesloten. Tweede kerstdag kun je hier wel terecht voor een leerzame dag. De workshop wordt dagelijks gegeven tussen 10.30 en 16.30 uur. Deelname is gratis op vertoon van je entreebewijs.

kerstweekend

Lekker naar de film

Natuurlijk kun je lekker naar de film gaan met de kinderen. En de kerstvakantie is dé periode dat er heel veel kinderfilms draaien. Wij hebben laatst Ferdinand bezocht. De kinderen hebben echt zitten lachen en ook voor ons was het een leuke middag. Heb je geen zin in een pratende stier? Dan kun je ondere andere ook Coco, De Familie Slim en K3, Love Cruise gaan zien in Pathé.

kerstweekend ferdinand

Fotocredits: Pathé – Blue Sky/Fox

In het Filmhuis hebben ze ook dagelijks een tof kinderprogramma, met Paddington 2, De dieren uit het Hakkebakkebos en Rita en de krokodil voor de allerkleinsten. En alleen vandaag (zaterdag 23 decemer) kun je ook nog naar de hilarische animatiefilm De Grote Hummimummi Kerstspecial met Lee Towers en Douwe Bob.

kerstweekend filmhuis

Fotocredits: Filmhuis – Zootropolis

Ga fijn schaatsen

De kerstvakantie is misschien wel hét moment om je kinderen te leren schaatsen. In Delft, Leiden, Scheveningen en Leidschenhage kun je namelijk heerlijk schaatsen. In Leiden en Leidschendam is de ijsbaan opgebouwd op het water. In Delft schaats je op een grote baan in een tent en in Scheveningen kun je het combineren met de Ice Expo.

Kerstweekend schaatsen

Winterwonderland in het kinderboekenmuseum

Het kinderboekenmuseum is altijd leuk. Voor jonge kinderen biedt het museum een reis door hun favoriete prentenboeken en oudere kinderen kunnen in de kelder terecht voor Papiria. In de kerstvakantie is het extra leuk. Dan kun je deelnemen aan de workshop Sneeuwpret, waarin je je eigen sneeuwbol mag maken. Eerst teken je je eigen winterwonderland. En dat is jouw land, dus je kunt het zo mooi of creatief maken als je wilt. Daarna voeg je de sneeuw toe. En als je schudt dan heb je een echt winterwonderland.

Praktisch: Het Kinderboekenmuseum is op eerste kerstdag gesloten. Ook zijn de openingstijden zondag aangepast, dus check dat voordat je gaat.

kerstweekend kinderboekenmuseum

Deze tips zijn objectief gekozen. Ranja en Rosé ontvangt hiervoor geen geld of vergoeding. 

Delen:

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart