Heel veel tips voor het laatste weekend van het jaar

Dit weekend

Door Willemijn – Wat hebben we een heerlijke vakantieweek gehad. Gezellige kerstdagen, maar we hebben ook een aantal leuke uitjes gedaan. Als je de ranja en rosé insta volgt, dan maak je ook een beetje mee wat we doen. Ook dit laatste weekend van 2018 kun je er lekker met het gezin op uit. Er is heel veel theater, in grote zalen of heel klein in een theatercafé. Ook zijn er fijne buitentips of leuke workshops. En zit hier niets bij wat je leuk vindt, of heb je gewoon zin om lekker naar de bios te gaan. In deze blog vind je de leukste kinderfilms voor de kerstvakantie. Wat je ook gaat doen, ik hoop dat je een heerlijk weekend hebt en 2018 op een fantastische manier afsluit. Veel plezier!

Zaterdag en zondag

De Sneeuwkoningin in Theater aan het Spui

Jeugdtheaterschool Rabarber uit Den Haag brengt ook dit jaar weer een kerstvoorstelling. De voorstellingen van Rabarber zijn (meestal) van een zeer goede kwaliteit en een aanrader om te bezoeken. Dit jaar brengen ze De Sneeuwkoningin, een ontroerende, grappige familievoorstelling gebaseerd op het beroemde sprookje van Hans Christiaan Andersen.

In het hoge, hoge noorden woont Vera met haar broertje Kay. Samen hebben ze het goed, maar op een nacht verandert alles. De sneeuwkoningin verschijnt. Een spiegel breekt. Een poolwind begint te waaien en Kay is plotseling verdwenen. Om hem terug te vinden, moet Vera een avontuurlijke reis maken. Ze ontmoet wonderlijke wezens, wordt gevangen genomen en raakt verstrikt in haar eigen fantasie. Lukt het Vera om de Sneeuwkoningin te verslaan? En haar broertje… Kan ze hem weer omarmen?

Praktisch: De sneeuwkoningin kun je de komende dagen gaan zien in Theater aan het Spui. Je kunt om 16 uur en om 17.15 uur terecht. De voorstelling is geschikt voor iedereen vanaf 5 jaar. Je kunt kaarten online kopen. Er zijn al voorstellingen uitverkocht. Dus wil je een kijkje gaan nemen, reserveer dan snel.

Winterspeurtocht in Meijendel

Even lekker naar buiten? Wij liepen op eerste kerstdag de Winterspeurtocht in Meijendel. In anderhalve kilometer beantwoorden de kinderen 16 vragen en doen ze opdrachten. Een aanrader om te doen, lees snel de blog die ik over de wandeling schreef. Helemaal omdat de speurtocht eindigt in het Monkeybos en de kids dus nog heerlijk kunnen spelen.

Winterspeurtocht Meijendel

Maak je eigen hoestdrank in Museum Boerhaave

Rijksmuseum Boerhaave draait om ontdekkingen. Vooral ontdekkingen op het gebied van de gezondheid. Alles moet een keertje ontdekt worden, dus ook hoestdrank. In deze workshop kunnen kinderen gaan ontdekken hoe je hoestdrank maakt. Het is namelijk helemaal niet moeilijk om zelf te maken. Wij laten je precies zien hoe het moet!

Praktisch: De workshop is leuk voor kinderen vanaf 4 jaar oud. Je bent welkom tussen 10.30 uur en 16.30 uur. Deelname is gratis en je kunt gewoon binnenlopen als je het museum bezoekt. Museum Boerhaave vind je in Leiden.

Foto: Website Museum Boerhaave

Magisch Zoetermeer

In Zoetermeer kun je de laatste dagen van het jaar ook vieren. Op de markt staat een magisch dorp waar kinderen en ouders allerlei leuks kunnen dien. Het is een dorp waar het nostalgisch verleden en heden worden vermengd. Zo kun je een ritje rijden in de kinderwintertrein, staat er een schaatsbaan, is er een prachtige nostalgische draaimolen, zwier je in de zweefmolen, ga je hoog in het reuzenrad, geniet je van een vuurshow bekijk je een van de verschillende (veelal gratis) theatershows of geniet je van winterse versnaperingen.

Praktisch: Magisch Zoetermeer staat op de Markt. Je bent welkom van 12 tot 23 uur. Entree is gratis en ook de voorstellingen kun je zonder kosten bezoeken. Wel moet je voor de voorstellingen even reserveren. Alle informatie, de belevenissen en attracties vind je op de website van Magisch Zoetermeer.

Madurodam met VONK18

VONK18 is het winterprogramma van Madurodam voor jong en oud. Met heel veel lichtjes in het park, muziek, glow-in-the-dark, een lichtgevende reus (‘Dundu’) sluit je 2018 af. In de openingsshow wordt er uitgekeken naar 2019. Natuurlijk zijn de kleine huisjes Madurodam zelf ook verlicht, met meer dan 60.000 lichtjes. Wij vonden vooral de wintertafereeltjes die gemaakt zijn van de kleine huisjes en de kleine straatjes leuk. Ook zijn de indoorattracties zoals WaterWolf of Nieuw Amsterdam  geopend en mooi uitgelicht. Ook is er een grootse winterbarbecue (meerprijs). Want vanaf het Panoramaterras heb je het mooiste zicht op de show en de lichtjes.

Tip: met een dag ticket kun je ook in de avond blijven. Je kunt dan met de kids genieten van het park en afsluiten met lichtjes. Je kunt Madurodam dan beter zien, dan in het donker.

Praktisch: VONK18 start om 18.30 met een openingsshow. Wil je kaarten bestellen, ga dan naar de site van Madurodam.

Vonk18

Genieten in het Groot Kerstcircus Den Haag

Het kan je niet ontgaan zijn: op het Malieveld staat een enorme tent. Dat betekent dat het circus weer in de stad is. De show is nu bijna een week bezig en wij namen natuurlijk een kijkje. Het is een echte aanrader, met heel veel Las Vegas spektakel, prachtige acts en zeer spannende koorddansers en motorartiesten. Natuurlijk schreven we er ook een blog over, die lees je hier.

Praktisch: (Bijna) elke dag zijn er twee voorstellingen. Er zijn nog kaarten. Als je hier klikt, dan kun je op de speciale Ranja en Rosé pagina van het circus kaarten bestellen met 5 euro korting. Dat betekent dat je al vanaf 11,50 euro voor een kind en 15,50 voor een volwassene kunt gaan genieten van groots vermaak. Het is een heel spectaculaire show.

kerstcircus

Naar het circus in Leiden

Ook in Leiden kun je naar het circus, want ook hier is een Kerstcircus neergestreken. Wij zijn er zelf niet geweest, maar de programmering ziet er veelbelovend uit. Ook hier natuurlijk clowns acrobatiek, evenwichtskunstenaars en een illusionist.

Praktisch: Dit circus staat op de Lammermarkt. Er is een voorstelling om 13 uur en om 16.30 uur. Kaarten zijn online te bestellen en op de site van het circus hier vind je alle informatie over het circus.

Carnivale

Je kunt er niet omheen. Op het Huygenspark is dit jaar Carnivale weer neergestreken. Een soort Parade in de winter. Je kunt verschillende voorstellingen zien. Buiten, maar ook in verwarmde tenten. Er zijn 85 artiesten actief, denk aan vuurkunstenaars, dorpsgekken, en burlesque danseressen of gestoorde professoren. In de grote tenten vinden afwisselend grote shows plaats. Je zult verbaasd staan over de diversiteit en gezelligheid van dit bijzondere winterfestival. En natuurlijk is er ook ruim de gelegenheid om te genieten van een lekker drankje en hapje.

Praktisch: Carnivale staat op het Huygenspark. Je bent zaterdag en zondag welkom tussen 15 uur en 1 uur ’s nachts. Tickets kun je aan de deur kopen, maar het wordt druk, dus online bestellen is aan te raden. Ook met online tickets kun je op het laatste moment besluiten dat je gaat. Je hoeft bij het reserveren namelijk nog geen datum te kiezen, ze zijn dus geldig op de dag dat je besluit te gaan.

Carnivale

Winter Wonder Weken in Leiden

Tijdens de Winter Wonder weken is Leiden helemaal in prachtige winterse sferen. Beroemd is de Drijvende IJsbaan op de Nieuwe Rijn in Leiden. Ook kun je een wandeling maken langs de Oude en Nieuwe Rijn. Hier zijn verschillende lichtbakens (op het water) neergezet waar je van kunt genieten. Vrijwel tegelijkertijd vind je op het Stadhuisplein de nostalgische kermis. Lekker zwieren en zwaaien in een ouderwetse draaimolen.

kerstmarkt

Ga fijn schaatsen

De kerstvakantie is misschien wel hét moment om je kinderen te leren schaatsen. In Delft, Leiden, Scheveningen en Leidschenhage kun je namelijk heerlijk schaatsen. In Leiden en Leidschendam is de ijsbaan opgebouwd op het water. In Delft schaats je op een grote baan in een tent en in Scheveningen kun je het combineren met de Ice Expo.

Cool Event

Ezelsei bij Kooman’s Poppentheater

Kooman’s Poppentheater heeft een nieuwe voorstelling, namelijk Ezelsei. In deze voorstelling ontmoet je een rondreizend schildertje. Hij wil een schilderij maken van het mooie graslandschap. Het waait hard. Ze raakt alles kwijt: haar schildersezel, penselen en inspiratie. In het hoge gras is Wasco de Wasbeer op zoek naar materiaal voor zijn boomhut. Maar in plaats van planken of touw vindt hij een verdwaalde ezel. Wat doet dat leuke beest hier? In de boomhut blijkt dat Max de Mol een wonderlijk ei heeft gevonden. Een Ezelsei! Zou er echt een ezeltje uit komen? En komt dat schilderij ooit af?

Wij hebben de voorstelling al gezien en ook Ezelsei is weer een aanrader!

Praktisch: Het Ezelsei is vandaag en morgen om 14.30 uur te zien in het Poppentheater aan de Frankenstraat 66. De voorstellingen zijn geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar. Kaarten kun je online reserveren. Betalen doe je aan de kassa.

Ezelsei

Maak je eigen animatiefilm in Museon

Nog zo’n leuke workshop in Museon. Je kunt vandaag en morgen in de animatieplaats een echte animatiefilm in stopmotion maken. Op één groot vlak wordt een gezamenlijk verhaal verteld in een film. Om dit vorm te geven, knutselen de kinderen allerlei objecten en personages. Daarna worden opnames gemaakt en ontstaat er foto na foto een filmpje.

Praktisch: Om deel te nemen neem je een kijkje in de animatieplaats. Kinderen die in het begin aanwezig zijn bedenken een verhaaltje bedenken en starten. Kinderen die later aansluiten kunnen toevoegen aan het verhaal. Soms start de workshopleider een nieuw filmpje, soms zijn de kinderen de hele dag met 1 animatie bezig.

Winterse stoomritten langs het Valkenburgse meer

Wat is er nu romantischer dan een winters ritje in een echte stoomtrein? Dat kan dit weekend bij de stoomtrein Katwijk – Leiden.  Je kunt ook dit weekend weer plaatnemen in de oude stoomtrein en genieten van winterse stoomritten langs de oevers van het Valkenburgse Meer. Voor of na de treinrit zijn er in het museum, dat geheel in kerstsfeer is gebracht, overheerlijke oliebollen met glühwein of warme chocolademelk. In het museum zélf, kun je ook diverse antieke modeltreinen bewonderen op een grote demonstratiebaan…

Wij namen vorig jaar een kijkje en vonden het een heel leuk, winters uitje. Aanrader dus.

Praktisch: Een toegangskaartje kost € 10,00 voor volwassenen. Kinderen van 4-12 jaar betalen € 8,00. Kinderen jonger dan 4, mogen gratis naar binnen. Museumkaart is niet geldig in dit museum. Kaartjes geven toegang tot het museum, de trein en de modelbaan. Op vertoon van je kaartje krijg je een oliebol en een glas glühwein of chocolademelk. Het museum is open van 10.30 tot 17.00 uur. De stoomtrein vertrekt om 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00 en 16.00 uur.

Zaterdag

Masha en de Beer Live in het Circustheater

In het Circustheater in Scheveningen kun je gaan kijken naar de voorstelling Masha en de Beer. Mijn kinderen beginnen de Masha leeftijd nu te ontgroeien, maar wat hebben ze graag naar dit actieve meisje en haar berenvriend gekeken. Nu is er ook een theatervoorstelling over Masha.

Masha is een vrolijk, klein meisje en haar beste vriend is… een grote bruine beer. In ‘Masha en de Beer Live!’ heeft Beer eindelijk zijn rust gevonden. Maar zijn ondeugende buurmeisje Masha kan geen seconde stilzitten. Ook nu komt ze samen met Beer en al haar andere bekende vriendjes weer terecht in een doldwaas avontuur.

De voorstelling is groots poppenspel, het decor is fleurig , je herkent de vrolijke meezingliedjes. Na de voorstelling verlaten Masha en haar vriendjes zelfs even hun knusse huisjes in het bos om met de kinderen op de foto te gaan in de foyer van het theater.

Praktisch: Masha en de Beer is vandaag te zien om 10.30 uur in het Circustheater in Scheveningen. Er zijn nog kaarten te koop via deze link.

Foto: Van Hoorne Entertainment

Woezel & Pip en de tijdmachine in het Zuiderstrandtheater

Ook ik het Zuiderstrandtheater kun je naar een echte kindervoorstelling voor de allerkleinsten. Want hier komen Woezel & Pip langs voor een echt theateravontuur. Dit verhaal is nieuw, het is namelijk nog niet in boekvorm verschenen. Laat je meevoeren naar de meest bijzondere plekken in de Tovertuin. Zing en dans mee met nieuwe liedjes en schuif naar het puntje van je stoel als het een klein beetje spannend wordt.

Ieder kind wil wel eten hoe het is om groot te zijn? Woezel & Pip kunnen niet wachten totdat ze grote hondjes zijn. Als de Wijze Varen even niet kijkt, stappen ze met hun vriendjes Buurpoes en Charlie stiekem in zijn nieuwe tijdmachine. Op naar het land van nog niet gebeurd. Bam, boem, knars, zoem! Als dat maar goed gaat…

Na afloop mogen de kinderen komen knuffelen met de levensgrote pluchen Woezel & Pip.

Praktisch: Woezel & Pip is vandaag te zien om 14 uur en om 16 uur in het Zuiderstrandtheater. Voor beide voorstellingen zijn nog kaarten beschikbaar. Je bent voor de voorstelling al welkom om een tijdmachine te tekenen in de foyer van het theater. Kaarten zijn te koop via de website van het theater.

Foto: Website Zuiderstrandtheater

Workshop De nieuwe kleren van de Winterkoning(in) in Mauritshuis

Het Mauritshuis is een echt museum, met heel oude schilderijen en oude meesters. En anders dan je misschien denkt bij een museum met schilderijen op zaal is dit echt een topper voor kinderen. Blogger Jessica schreef laatst al over haar uitje met de kinderen die het familie-doe-pakket deden. Vandaag kunnen kinderen vanaf 7 jaar samen met een museumdocent het museum bekijken. Je zoekt en bekijkt de grappige, prachtige en spannende schilderijen van de National Trust. Zo hangt er ook een portret van een echte Winterkoningin. Wat voor jurk zou ze dragen? En een echte Winterkoning, wat zou hij dragen? Daar gaan de kids over nadenken tijdens de workshop. Want die draait om het maken van een ontwerp van de kleding van de winterkoning(in).

Praktisch: De workshop begint om half 2 en duurt ca anderhalf uur. Ouders blijven niet bij de workshop, het is echt voor kinderen (vanaf 7 jaar). Kosten zijn 7 euro per kind en de entree voor kids tot het museum is gratis. Wil je in die anderhalf uur zelf ok het museum bekijken, dan heb je wel een geldig kaartje nodig. Een plekje reserveer je via de site van het museum.

Lejo’s Kerstshow in Theater de Veste

Lejo, het beroemde vingerpoppetje uit Sesamstraat kun je vandaag gaan zien in Theater de Veste. Wij zijn gisteren gaan kijken en het is een heel leuke show. Zowel voor kleine kinderen als voor ouders een aanrader. Lejo en zijn vrienden versieren een boom, zingen kerstliedjes, luiden de jingle-bells en zelfs Rudolf het Rendier komt langs. Lejo is de show van 1 man, maar daar ga je in de voorstelling zeker aan twijfelen.

Praktisch: Lejo is te zien om half twee en om half vier in Theater de Veste. Kaarten zijn te koop via de site van het theater.

Zondag

Toms magische speelgoedwinkel in het Stadstheater Zoetermeer

In Zoetermeer kun je genieten van een familie musical, namelijk Toms magische speelgoedwinkel. Tom woont in een prachtig kleurrijke speelgoedwinkel. Elke avond als de lichten doven en de klok slaat, komt Tom uit zijn schuilplaats en ziet de winkel magisch tot leven komen. De populaire Hercules is zijn beste vriend en een echte superheld. In zijn fantasie beleven ze grandioze avonturen, totdat Hercules’ jaloerse vijand Hades verschijnt. Hades heeft niets met al die vrolijkheid en wil het liefst de winkel en de rest van de wereld in duisternis hullen. Tom zal al zijn krachten moeten gebruiken om zijn ‘thuis’ te redden en de wereld te laten zien dat hij een superheld is.

Praktisch: Deze voorstelling is voor iedereen vanaf 5 jaar. Je kunt er dus met het hele gezin naartoe. De musical begint om 14 uur en duurt ruim 2 uur. Kaarten zijn online te koop.

Tom's magische speelgoedwinkel 5+ - De Winterse familiemusical

Foto: Website Stadstheater Zoetermeer

De Familie van Nielie in de Koninklijke Schouwburg

De Familie van Nielie is een voorstelling over een samengesteld gezin. En in dat gezin gebeuren vreemde dingen. Zo hebben robots een hart en hebben oma’s geheime missies. In deze voorstelling is het winter, iedereen heeft het koud, Jonathan is jarig en dan…. gebeurt er iets waardoor de zon gaat schijnen en de Familie van Nielie zich plotseling in het hartje van de zomer bevindt. Maar de Familie van Nielie is niet alleen. Ziet Jonathan dubbel, of zijn dat echt twee meisjes die sprekend op elkaar lijken? En wat komt daar met stramme passen aangebliep-bliep-bliept? Waarom krijgt oma Wil steeds geheimzinnige telefoontjes? Als een groot gevaar dreigt, lijkt Jonathan de enige die de familie kan redden. Maar waar is hij gebleven?

Praktisch: De Familie van Nielie is avontuurlijk muziektheater voor de hele familie (vanaf 6 jaar), bomvol liedjes, live muziek en poppen. Kaarten zijn te koop op de site van Het Nationale Theater. De voorstelling is geschikt voor iedereen van 6 jaar en ouder. De voorstelling begint om 14 uur en duurt ongeveer anderhalf uur.

Foto: Website HNT.nl

Het Zwanenmeer (avondvoorstelling) in het Zuiderstrandtheater

Een mooi ballet zien in de kerstvakantie is natuurlijk de droom van elk kind. Tenminste, ik herinner mij nog dat ik naar een ballet ben geweest samen met mijn moeder. Ik was een jaar of 10 en vond het prachtig. Ook jij kan jezelf en je dochter of zoon verrassen met een prachtig ballet, namelijk het Zwanenmeer. Samen met de sleeping Beauty en de Notenkraker dé topper van het klassiek ballet.

Het romantische verhaal gaat over de liefde tussen prins Siegfried en prinses Odette. Zij is door tovenaar Rotbart veranderd in een zwaan. Alleen ware liefde kan de betovering doorbreken. De muziek van Tsjaikovski en de virtuoze danspartijen van het corps de ballet van het Charkov City Opera & Ballet – een van de oudste theaters uit de voormalige Sovjet-Unie – maken Het Zwanenmeer tot een ongeëvenaard feest voor jong en oud.

Praktisch: Je kunt nog kaarten kopen voor de avondvoorstelling van Het zwanenmeer. De voorstelling begint om 19 uur en duurt ruim 2 uur. Houd daar dus wel rekening mee of je kind dat al aankan. Het is immers ook een voorstelling voor volwassenen. Kaarten zijn te koop via de site van het Zuiderstrandtheater.

Foto: Website Zuiderstrandtheater

Lekker voorlezen met Willy Wonka in Museum Meermanno

Lekker voorlezen, dat doe ik heel graag. De kinderen op mijn schoot of liggend in bed en samen genieten van een spannend verhaal. Zo zijn de boeken van Roald Dahl bij ons favoriet. We vinden de tentoonstelling in Museum Meermanno over tekenaar Quentin Blake ook een top uitje. Morgen kun je in het museum voorgelezen worden, door Willy Wonka. Hij leest namelijk zelf voor uit ‘Sjakie en de chocoladefabriek’. Natuurlijk vertelt hij ook over de vreemdste snoepjes die hij zelf heeft uitgevonden: eeuwigdurende waffelvullers, aflikbaar behangselpapier, kietelbrokken en kaakklevers. En misschien wel het leukste is dat je niet alleen kunt luisteren, maar ook kunt proeven! De bijzondere smaken kun je na afloop wegspoelen met heerlijke opstijglimonade.

Praktisch: Het voorlezen start zondag om 15 uur en duurt een uurtje. Iedereen van 0 tot 100 is welkom om te komen luisteren. Wel moet je je even aanmelden. Dat kan door te mailen naar online@meermanno.nl. De kosten om te luisteren en te snoepen zijn 2,50. Dit is exclusief de entree tot het museum.

Maak je eigen Mr Robotto in Science Centre Delft

Science Centre Delft weet elke vakantie weer een supertof vakantieprogramma neer te zetten voor kids. Zondag kunnen kinderen knutselen aan hun eigen robot broche, ofwel een eigen “Mr. Robotto”. In de workshop leren de kids over elektriciteit, stroomkringen en solderen. Het is een leuke soldeerworkshop, waarbij je weggaat met een knipperende robotbroche.

Praktisch: Reserveren voor deze workshop is niet mogelijk, je kan je aanmelden bij de balie tijdens je bezoek. De gehele dag wordt deze workshop gegeven en de eerste sessie start rond 12:00. Bijkomende kosten zijn €6 en het is voor kinderen vanaf 9 jaar.

Kerstballenspeurtocht bij De Papaver

In Delft bij De Papaver kun je een kerstballenspeurtocht doen. In de bomen van de Delftse Hout hangen grote kerstballen met daarop meerkeuzevragen. Als je een vragenboekje en antwoordformulier ophaalt bij De Papaver, dan kun je meedoen en een prijs winnen. De speurtocht is niet alleen leuk voor kinderen, sommige vragen zijn zelfs lastig voor volwassenen. Dus het is echt een tocht voor het hele gezin. Als De Papaver gesloten is liggen de boekjes in een (waterdichte) bak naast de voordeur. Ze zijn ook verkrijgbaar bij Stadsboerderij BuytenDelft.

Familierondleiding in Museum Prinsenhof

In Museum Prinsenhof in Delft kun je deelnemen aan een instaprondleiding. Zo ontdek je de hoogtepunten van het museum. Dit museum gaat vooral over Willem van Oranje. Precies 450 jaar geleden begon de Tachtigjarige Oorlog. Een paar jaar later vlucht Willem van Oranje naar het veilig ommuurde Delft om uit handen van de Spaanse overheerser te blijven. Hij neemt zijn intrek in het katholieke Sint Agathaklooster, dat vanaf dan wordt omgedoopt tot ‘het Prinsenhof’. Het museum vertelt over deze episode uit de Nederlandse geschiedenis, echt op de plek waar het zich allemaal afspeelde. Naast de rondleiding kun je ook kiezen om een Cold Case Koffer te huren om zélf de moord op Willem van Oranje op te lossen. Ook kun je een ‘gewone’ speurtocht doen.

Praktisch: Museum Prinsenhof vind je op het Sint Agathaplein 1 in Delft. Voor de rondleiding is het niet nodig om vooraf aan te melden. De rondleiding begint om 14 uur. Je betaalt enkel entree tot het museum. De koffer en de speurtocht kun je ook op een andere dag doen. De rondleiding is alleen vandaag.

Deze tips zijn objectief gekozen. Ranja en rosé ontvangt geen geld of vergoeding voor vermelding in het overzicht van weekendtips. 

Voor de genoemde voorstellingen of activiteiten zijn op het moment van publicatie nog kaarten beschikbaar. 

Delen:


Bekijk op kaart

Heel veel tips voor het laatste weekend van het jaar

Binnenhof, Den Haag, Nederland

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart