Weekendtips 28 en 29 december: het laatste weekend van het jaar!

Dit weekend

Door Willemijn – Wat hebben we een heerlijke vakantieweek gehad. Gezellige kerstdagen, maar we hebben ook een aantal leuke uitjes gedaan. Als je de ranja en rosé insta volgt, dan maak je ook een beetje mee wat we doen. Ook dit laatste weekend van 2019 kun je er lekker met het gezin op uit. Er is heel veel theater, in grote zalen of heel klein in een theatercafé. Ook zijn er fijne buitentips of leuke workshops. En zit hier niets bij wat je leuk vindt, of heb je gewoon zin om lekker naar de bios te gaan. In deze blog vind je de leukste kinderfilms voor de kerstvakantie. Wat je ook gaat doen, ik hoop dat je een heerlijk weekend hebt.

Zaterdag en zondag

Winterse stoomritten langs het Valkenburgse meer

Wat is er nu romantischer dan een winters ritje in een echte stoomtrein? Dat kan dit weekend bij de stoomtrein Katwijk – Leiden.  Je kunt plaatnemen in de oude stoomtrein en genieten van winterse stoomritten langs de oevers van het Valkenburgse Meer. Voor of na de treinrit zijn er in het museum, dat geheel in kerstsfeer is gebracht, overheerlijke oliebollen met glühwein of warme chocolademelk. In het museum zélf kun je ook diverse antieke modeltreinen bewonderen op een grote demonstratiebaan…

Wij namen vorig jaar een kijkje en vonden het een heel leuk, winters uitje. Aanrader dus.

Praktisch: Een toegangskaartje kost € 10,00 voor volwassenen. Kinderen van 4-12 jaar betalen € 8,00. Kinderen jonger dan 4, mogen gratis naar binnen. Museumkaart is niet geldig in dit museum. Kaartjes geven toegang tot het museum, de trein en de modelbaan. Op vertoon van je kaartje krijg je een oliebol en een glas glühwein of chocolademelk. Het museum is open van 10.30 tot 17.00 uur. De stoomtrein vertrekt om 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00 en 16.00 uur.

Zó mooi: Madurodam Winterweken (nu met flinke korting)

Madurodam is nu echt op zijn mooist. En heel gezellig met haardvuur, glühwein en poffertjes (tegen betaling). Je kunt extra lang gaan genieten. Want het park is bijna elke dag geopend tot 20 uur. Dus lekker in het donker kijken naar meer dan 65 duizend lichtjes, genieten van de schattige kerstmarktjes en de mooie versiering op de huisjes. Wij zijn geweest en vonden het een echte Ranja en Rosé topper.

Praktisch: Het Park is komende dagen geopend tot 20 uur. Bestel je online kaartjes dan krijg je 7 euro per persoon korting met de speciale Ranja en Rosé kortingscode RRlovesWinterweken19 De tickets kunnen online gekocht worden via de website van Madurodam.

Once Upon a Time in the West – Theater aan het Spui

Jeugdtheaterschool Rabarber uit Den Haag brengt ook dit jaar weer een kerstvoorstelling. De voorstellingen van Rabarber zijn (meestal) van een zeer goede kwaliteit en een aanrader om te bezoeken. Dit jaar brengen ze Once Upon a Time in the West.

Deze voorstelling vertelt het wonderlijke verhaal van Maggie Smith. Ze verkleedt zich als jongen, noemt zich Billy the Kid en zet het Wilde Westen op z’n kop. Samen met cowboys beleeft ze spannende avonturen. Midden in de prairie leert ze hen naar de sterren te kijken en vertelt ze over het wonder van kerst. Zal er voor het eerst sneeuw op de cactussen vallen? Beginnen zelfs de stoerste mannen ‘Dreaming of a white Christmas’ te zingen?

Praktisch: Deze muzikale familievoorstelling is speciaal voor Rabarber geschreven en wordt in de kerstvakantie gespeeld in Theater aan het Spui. De voorstelling is voor iedereen vanaf 5 jaar. Je kunt e voorstelling de komende dagen gaan zien om 13 uur en om 16 uur in Theater aan het Spui. Kaarten koop je online.

Foto: Rabarber

Magisch Zoetermeer

In Zoetermeer kun je de laatste dagen van het jaar ook vieren. Op de markt staat een magisch dorp waar kinderen en ouders allerlei leuks kunnen dien. Het is een dorp waar het nostalgisch verleden en heden worden vermengd. Zo kun je een ritje rijden in de kinderwintertrein, staat er een schaatsbaan, is er een nostalgische draaimolen, zwier je in de zweefmolen, ga je hoog in het reuzenrad, geniet je van een vuurshow, bekijk je een van de verschillende theatershows of geniet je van winterse versnaperingen.

Praktisch: Magisch Zoetermeer staat op de Markt. Je bent welkom van 12 tot 23 uur. Entree is gratis. Voor de voorstellingen betalen volwassenen een kleine vergoeding , kinderen zijn gratis. Wel moet je online kaartjes reserveren. Alle informatie, de belevenissen en attracties vind je op de website van Magisch Zoetermeer.

De Parapluvogel bij Kooman’s Poppentheater

Kooman’s Poppentheater is altijd een leuk uitje. Dus ook deze vakantie. Je kunt vandaag en morgen gaan genieten van de voorstelling De Parapluvogel. In deze spannende voorstelling vlucht de grote, roze Parapluvogel Sumba uit het tropisch regenwoud omdat haar boom is omgezaagd. Nu heeft ze geen huisje meer. Ze kruipt in een kist en wordt naar de haven van een klein, zonnig eiland verscheept. Daar ontmoet ze een lapjespoes en Wasco de Wasbeer. Samen gaan ze op zoek naar een huisje voor Sumba. Als Sumba plotseling verdwenen is wordt het spannend….

Praktisch: De Parapluvogel is vandaag om 14.30 uur te zien in het Poppentheater aan de Frankenstraat 66. De voorstellingen zijn geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar. Kaarten kun je online reserveren. Betalen doe je aan de kassa.

A Christmas Carol in het Zuiderstrandtheater

Een van de bekendste kerstverhalen is toch wel ‘A Christmas carol’ van Charles Dickens. Deze vakantie kun je gaan genieten van dit verhaal in de vorm van een ballet. Een typisch Schevenings ballet, want je gaat niet terug naar het Londen begin vorige eeuw, maar naar Scheveningen in 1910. Het verhaal gaat over Ebenezer Scrooge, een gierige zakenman die niet van kerstmis houdt. Hij gaat niet naar kerstfeestjes, geeft niet aan de armen en gunt zijn werknemer geen uurtje eerder vrij op kerstavond. Als Scrooge op kerstavond wil gaan slapen, ziet hij Marley, zijn inmiddels overleden zakenpartner, verschijnen. Marley waarschuwt hem dat hij na zijn dood kettingen zal moeten dragen voor alle slechte dingen die hij in zijn leven heeft gedaan. ’s Nachts brengen drie geesten een bezoek aan Scrooge. Ze confronteren hem met zijn leven en met zijn gierige en gemene gedrag. Als Scrooge de volgende morgen wakker wordt is zijn leven gebeterd. Hij houdt van de mensen, wenst iedereen op straat een prettig kerstfeest en wordt een warm mens.

Praktisch: A Christmas Carol is een samenwerking tussen het Residentie Orkest en de Dutch Don’t Dance Division. Je kunt de voorstelling gaan zien op 28 en 29 december om 14 uur of om 19.30 uur. Het is zeker ook geschikt voor kinderen vanaf een jaar of acht.

 

Kerstcircus Den Haag

Het kan je niet ontgaan zijn: op het Malieveld staat een enorme tent. Dat betekent dat het circus weer in de stad is. Het is het Chinees Nationaal Circus, dus heel veel acrobatiek en lenigheid. Als je hier klikt, dan kun je op de speciale Ranja en Rosé pagina van het circus nog kaarten bestellen met 10 euro korting.

Familie-kerstcircus in Leiden

Ook in Leiden kun je naar het circus, want ook hier is een Kerstcircus neergestreken. Wij zijn een kijkje gaan nemen en vonden dit echt een super familiecircus. Je ziet een grote variatie aan acts: een heel spannende trapeze-act, een toffe clown en een leuk optreden op een slap koord. De spreekstalmeester en ze zangeres maken het écht af. Dikke aanrader om een bezoekje te brengen.

Praktisch: Dit circus staat op de Lammermarkt. Er is een voorstelling om 12 uur en om 15.30 uur. Kaarten zijn online te bestellen en op de site van het circus hier vind je alle informatie over het circus. Kies je er voor om zondag te gaan, dan zijn de kaartjes een tientje goedkoper.

Slime factory- in Museum Meermanno

In Museum Meermanno kunnen de kinderen Slijmmonsters maken in de Slime factory. Wordt jouw monster een gifgroene bottenbreker of een rainbow-glitter beestje? Of maken de kids speciaal voor het boekenmuseum een lettermonster of een papiervretertje.

Praktisch: Deze slime-workshop is zaterdag en zondag van 12 tot 16 uur. Het is geschikt voor jong en oud (vanaf 5 jaar) en de kosten zijn € 2,50 per persoon (excl. entreebewijs). Reserveren is niet nodig, een geldig entreebewijs wel.

 

Naar de film

Ik schreef afgelopen week al over de vier films die het Filmhuis dit weekend aanbiedt. Ze hebben films voor verschillende leeftijdsgroepen, waardoor er voor ieder wat wils is. Bekijk hier de ranja en rosé Filmhuis tips voor dit weekend.  Zo kun je naar de natuurfilm Aïlo, de mooie film Spookuil of Buurman en Buurman.

Maar ook in Pathé is weer van allerlei leuks te zien. Zo kun je naar de nieuwe Mees Kees film of kies je voor een animatiefilm zoals Frozen 2 of The Adams Family. Een andere favoriete bioscoop is Theater Lumen waar je aanstaande zondag naast de nieuwste Buurman en Buurman film ook De grote boze vos kunt gaan zien.

CoolEvent op Scheveningen

Je kunt gaan genieten in Scheveningen van de Ice Expo met als thema Frozen Magic. Prachtige beelden gemaakt van ijs. Deze zijn te zien in een grote, en heel koude, tent naast de ingang van de Pier. Wij zijn gaan kijken en vonden het prachtig. Natuurlijk is het helemaal leuk als je het combineert met een rondje schaatsen op de ijsbaan voor het Kurhaus of op de fun-skatebaan op het strand.

Toffe Workshops in Science Centre Delft

Science Centre Delft pakt uit deze vakantie. Beide dagen van het weekend zijn er toffe workshops te doen. Zo kun je zaterdag knutselen met piepschuim of een winters led figuurtje maken. Zondag worden er leuke winterbeesten uit hout gezaagd door laser en kun je een Mr. Robotto workshop doen.

Praktisch: De workshops zijn te volgen in Science Centre Delft. Voor deze workshops hoef je niet aan te melden, dat kan alleen bij de balie in het museum. Per workshop is een leeftijdindicatie. Ook wordt er een kleine bijdrage gevraagd voor de materialen en de begeleiding.

7 januari 2018 - zondagtips

Ga fijn schaatsen

De kerstvakantie is misschien wel hét moment om je kinderen te leren schaatsen. In Leiden, Scheveningen, Naaldwijk, Delft en Leidschenhage kun je namelijk heerlijk schaatsen. In Leiden en Leidschendam is de ijsbaan opgebouwd op het water. Winters Delft is op een grote baan in een tent en in Scheveningen kun je het combineren met de ijsbeelden.

Kinderescaperoom in Museon

Sommige mensen zijn er dol op: een escape room. Opgesloten in een kamer moet je allemaal opdrachten, puzzels en raadsels doen om te kunnen ontsnappen. In het Museon staat nu een escaperoom voor kinderen van 9 jaar. De kinderen gaan in een groep 45 minuten naar binnen om samen de kluis te kraken. Super spannend, maar ook heel leuk. Naast deze escaperoom zijn er ook nog andere toffe vakantieactiviteiten voor kinderen in Museon.

Praktisch: Deze escaperoom is voor kinderen vanaf 9 jaar. Deelname kost 2 euro per persoon. Er is zaterdag 1 ronde, namelijk om 14 uur en zondag zijn er twee rondes (11 uur en 14 uur). Aanmelden is alleen mogelijk bij de infobalie. Er geldt een beperkt aantal deelnemers per sessie.

Kerstballenspeurtocht bij De Papaver

In Delft bij De Papaver kun je een kerstballenspeurtocht doen. In de bomen van de Delftse Hout hangen grote kerstballen met daarop meerkeuzevragen. Als je een vragenboekje en antwoordformulier ophaalt bij De Papaver, dan kun je meedoen en een prijs winnen. De speurtocht is niet alleen leuk voor kinderen, sommige vragen zijn zelfs lastig voor volwassenen. Dus het is echt een tocht voor het hele gezin. Als De Papaver gesloten is liggen de boekjes in een (waterdichte) bak naast de voordeur. Ze zijn ook verkrijgbaar bij Stadsboerderij BuytenDelft.

Zaterdag

Alice in Wonderland in Theater Dakota

Alice in Wonderland vandaag in Theater Dakota is een eigentijdse versie van het beroemde sprookje. Deze Alice in Wonderland is voor stoere kinderen die het niet eng vinden een beetje te veranderen. Alice is zelf ook stoerder. In plaats van een blauw jurkje draagt ze een hoody. En haar nette schoentjes heeft ze verruild voor gympen. Stoer kijkt ze nu de wereld in. Maar als Alice is veranderd. Is Wonderland dat dan ook? Dat kun je gaan zien in deze moderne uitvoering van het beroemde verhaal.

Praktisch: Deze voorstelling is zaterdagochtend om 11 uur te zien in Theater Dakota. Kaartjes kosten 6 euro per stuk. Deze bestel je op de website van het theater. De voorstelling is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar.

Mad Science in Theater de Veste

In Theater de Veste in Delft is dit weekend een knallende voorstelling te zien. Zijn de professoren van Mad Science nu helemaal gek geworden? Het ziet er wel naar uit. Tijdens deze energieke voorstelling trakteert Mad Science je op het leukste en meest spectaculaire uit de wereld van de wetenschap om zo de formule voor het coolste feest te vinden. Daar komt nogal wat bij kijken: uitnodigingen versturen, liedjes zingen, kaarsjes uitblazen, trakteren en muziek. Of dat allemaal lukt en het een knalfeest wordt? Dat kun je gaan zien.

Praktisch: Deze voorstelling is zaterdag om 15 uur in Theater de Veste. De voorstelling is bijna uitverkocht, maar als je snel bent kun je nog een kaartje kopen. De voorstelling heeft als leeftijdsindicatie 5 jaar en ouder.

Scrooge in Theater Ins Blau in Leiden

Wederom het echte kerstverhaal van Charles Dickens, maar wel in een heel andere en kindvriendelijke vorm. In deze voorstelling wordt je aan de hand van Charles Dickens’ wereldberoemde verhaal over Ebenezer Scrooge en de drie geesten, mee genomen op een reis vol fantasie. De oude gierige en gemene handelaar Scrooge viert geen Kerstmis. Hij vindt Kerst onzin, of nee… flauwekul noemt hij het… of nonsens… of was het nou lariekoek? Maar op de Kerstavond krijgt hij bezoek van zijn overleden zakenpartner Jacob Marley. Die brengt Scrooge een griezelige boodschap: als hij zijn leven niet betert, zal het slecht met hem aflopen…

Praktisch: Deze voorstelling is te zien in het leuke, kleinschalige Theater ins Blau in Leiden. Er zijn twee voorstellingen: een om 14.30 uur en een om 19 uur. De voorstelling is voor iedereen vanaf 6 jaar.

Zondag

Zingen over mooie dingen in Theater de Veste

Zondag kun je in Theater de Veste genieten van een warm en interactief liedjesprogramma. Liedjes om naar te luisteren of om actief mee te doen. Over sneeuw, Kerst, kleuren, wilde dieren, vergeetachtige papa’s en nog veel meer mooie dingen om over te zingen.

Praktisch: Deze voorstelling zondag om 11 uur en om 14 uur. De voorstelling is speciaal voor kinderen van 2 tot 7 jaar. Kaarten bestel je online op de website van het theater.

Hip Hop Demonstratie in het Kunstmuseum

In het Kunstmuseum kun je momenteel genieten van de tentoonstelling Let’s Dance! – Dansmode: van tutu tot pattas. Je ziet professionele balletkostuums, de mooiste mode geïnspireerd door dans, fragmenten uit bekende dansfilms, dansschoenen. Deze zondagmiddag is het extra leuk om te komen kijken, want dan treedt Moves! Haaglanden op met een hiphop demonstratie tussen 14 en 15 uur. Voor de kinderen is het goed te combineren met het knutselen in het atelier (van 12 tot 16 uur).

Mascha en de Beer in Theater Dakota

Je kent ze waarschijnlijk wel: Masha en de Beer. Masha is dat springerige, vrolijke meisje dat zich graag overal mee bemoeit. Haar beste vriend is… een beer! Een grote bruine beer die het circus is ontvlucht en in het bos is komen wonen. Hij vindt het daar lekker rustig, maar soms is hij ook wel erg eenzaam. Komt dat even goed uit. Masha kan wel een speelkameraad gebruiken.

Praktisch: Deze voorstelling op zondagmiddag om 14 uur is speciaal voor kinderen vanaf 3 jaar. Kaartjes koop je online op de website van het theater.

Lejo’s Kerstshow in Leiden

Lejo, het beroemde vingerpoppetje uit Sesamstraat kun je vandaag gaan zien in de Stadsgehoorzaal in Leiden. Wij zijn vorig jaar gaan kijken en het is een heel leuke show. Zowel voor kleine kinderen als voor ouders een aanrader. Lejo en zijn vrienden versieren een boom, zingen kerstliedjes, luiden de jingle-bells en zelfs Rudolf het Rendier komt langs. Lejo is de show van 1 man, maar daar ga je in de voorstelling zeker aan twijfelen.

Praktisch: Lejo is te zien om half drie in de Stadsgehoorzaal in Leiden. Kaarten zijn te koop via de site van het theater.

 

Schemerwandeling in de Horsten

Even lekker naar buiten? Dan is deze spannende wandeling die begint bij licht en eindigt als het donker is een mooie tip. Tijdens de tocht wordt door een gids van IVN aandacht besteed aan het ontstaan van het gebied en de verschillen binnen het landgoed. Ook is het een goed moment om te kijken of vaste en tijdelijke bewoners van het bos zich willlen laten zien en horen.

Praktisch: Deze activiteit is geschikt voor jong en oud met een redelijke conditie. De activiteit start om 15 uur bij parkeerterrein ingang Horsten aan Papeweg in Wassenaar Deelname is gratis (behoudens toegangskaartje € 1,-).
Warme kleren, stevig schoeisel worden aanbevolen. Landgoed kan drassig zijn! Aangeraden om ook wat te eten en te drinken mee te nemen.

Deze tips zijn objectief gekozen. Ranja en rosé ontvangt geen geld of vergoeding voor vermelding in het overzicht van weekendtips. 

Voor de genoemde voorstellingen of activiteiten zijn op het moment van publicatie nog kaarten beschikbaar. 

 

Delen:


Bekijk op kaart

Weekendtips 28 en 29 december: het laatste weekend van het jaar!

Den Haag, Nederland

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart