Dit weekend: Nationale Molendagen 2019 (za 11 en zo 12 mei)

Dit weekend

Door Willemijn – Wat is het eerste wat toeristen zeggen als ze denken aan Nederland? Kaas, tulpen, molens, klompen en Amsterdam zou wel eens een top 5 rijtje kunnen zijn. Want in Nederland staan ook heel veel molens. Je kunt het je bijna niet voorstellen, Nederland zonder molens. Molens zijn onderdeel van het Nederlandse landschap en Nederland erfgoed. En dat kunnen we onze kinderen laten zien. Want het is dit weekend al voor de 47e keer de het Nationale molenweekend. Bijna alle circa 900 molens zullen draaien (als het waait natuurlijk) en ook een groot deel zal geopend zijn voor publiek.

Hoe werkt een molen?

Maar waarom hebben we ook al weer die molens., wat doen ze eigenlijk? Dat kun je het beste zien en leren in een echte molen. Je hebt natuurlijk molens waar graan mee wordt gemalen, maar ook olie mee wordt geperst, hout mee wordt gezaagd of water mee uit de natte gebieden wordt gemalen. Dus of je nu een ‘standerdmolen, een wipmolen, een spinnenkop of een paltrokmolen’ gaat bezoeken dit weekend. Ik weet zeker dat jij en de kinderen er veel van zullen leren.

Molendag interieur

Veel molens in de regio, mét diverse kinderactiviteiten

Voor kinderen worden bij diverse molens extra activiteiten georganiseerd. Ranja en Rosé heeft een lijstje gemaakt van de leukste molens in de regio om te bezoeken (en deze zijn allemaal geopend dit weekend). En staat de molen die jij misschien wilt bezoeken er niet bij? Kijk dan snel op de site van de Hollandse Molen of hij aankomend weekend geopend is. Hierbij mijn tips.

Molen de Roos in Delft

In de stad Delft stonden ooit wel 18 molens. De Delftse Molen de Roos is de laatste en stamt al uit 1679. Bij de aanleg van de Spoortunnel in Delft is deze molen even kort van zijn plek geweest. Hij is namelijk in 2011 opgetild en op het dak van de tunnel neergezet. Dat maakt Molen de Roos nu extra bijzonder. Deze molen is zaterdag en zondag (12-16 u) geopend voor het publiek. Je kunt de molen bekijken. En in de molenaarswoning kun je terecht voor  pannenkoeken. Ook is er een broodbakwedstrijd. Uiteraard gemaakt met het meel van deze molen.

Molen de roos

Molen de Korenaer Loosduinen

Ook in Loosduinen staat een molen, namelijk de Korenaer. Deze molen stamt uit 1721. In 1925 kocht de gemeente Den Haag de molen aangezien de toenmalige eigenaar de molen wilde laten slopen. Bij de koop verwierf de gemeente het bijbehorende windrecht. Hierdoor mocht er in de directe omgeving van molen De Korenaer geen hoogbouw worden gebouwd. Nu is de molen wekelijks op donderdag en zaterdag te bezoeken. Én natuurlijk is deze molen aanstaande zaterdag (10-17 uur) ook geopend voor publiek. Daarnaast wordt het extra feestelijk aangekleed met leuke live muziek in de middag. Zondag is deze molen gesloten.

De Salamander in Leidschendam

Molen de Salamander in Leidschendam is geen poldermolen, wat je op het eerste gezicht, zo gelegen aan het water wel zou kunnen denken, maar een houtzaagmolen. Aanstaande zaterdag (11-16 u.)  kun je dus ook terecht voor zaagdemonstraties; rondleidingen en activiteiten voor de kinderen. In het bezoekerscentrum De Molenmeester kom je meer te weten komen over de geschiedenis van de molen; films over molens bekijken en lokale verhalen delen. De zaagmolenaars gaan aan de slag met het zagen van een boomstam. Houtdraaiers demonstreren hun unieke vaardigheden met hout. Voor kinderen zijn er speciale activiteiten. Zo organiseert De Salamander een kleurplatenwedstrijd: kinderen kunnen ter plekke mee doen. Ook kunnen kids figuurzagen of een tol maken. Let op: op zondag gesloten.

Molendag Leidschendam

Molen de Windlust (met pannenkoeken) in Nootdorp

Molen de Windlust in Nootdorp is aanstaande zaterdag (10-16 u.)  geopend voor het publiek. En niet alleen voor een rondleiding, maar ook worden er pannekoeken gebakken.  De molen draait en is geopend om kinderen iets te leren en gastvrij te ontvangen.

Molendag nootdorp

Molen de Vlieger in Voorburg

Ik weet nog dat molen de Vlieger in de jaren tachtig werd verplaatst van het centrum van Voorburg naar zijn huidige plekje. Een immense operatie, maar gelukkig hebben ze dit we gedaan. Want nu heeft Voorburg nog altijd een molen waar kinderen zeer welkom zijn om een kijkje te nemen. Zo leer je tijdens je bezoek dat dit de oudste poldermolen is van Zuid-Holland. En dat deze molen dus niet is gebruik is om meel te malen, maar om Voorburg droog te houden en het water uit de polder omhoog te pompen. Aanstaande zaterdag (11-16 u.) s de molen geopend. Je kunt een kijkje nemen in de molen, en zien hoe het molenaars leven er destijds uitzag. En op het voorterrein voor de molen zijn de hele dag demonstraties van de Stoomgroep Leidschendam-Voorburg.

Molendag voorburg

Molens in Leiden

Leiden heeft nog altijd 9 molens. En van die negen zijn er ook een aantal te bezoeken komend weekend. Zo kun je gaan kijken in de poldermolens de Stevenshofjesmolen, de Stadsmolen en de Marendijksemolen, maar ook in de korenmolens De Valk (tevens een museum) en De Put. Kortom: waai het weekend lekker uit en ga zaterdag of zondag op avontuur in een molen in de buurt.

Molendag de valk leiden

Deze tip is objectief gekozen. Ranja en Rosé ontvangt hiervoor geen geld of vergoeding. 

Delen:


Bekijk op kaart

Dit weekend: Nationale Molendagen 2019 (za 11 en zo 12 mei)

Den Haag, Nederland

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart