Binnenkijken bij de koning… – Open Monumentendag in Den Haag

Dit weekend

Door Willemijn – Dit weekend is het Open Monumentendag. Zaterdag en/ of zondag zijn namelijk meer dan vierduizend prachtige monumenten in heel Nederland gratis toegankelijk voor iedereen. Ook in Den Haag kun je diverse prachtige monumenten van binnen bekijken. Het is dé kans om een plek te bezoeken waar je normaal niet zo snel komt, of om mee te doen aan een eenmalige activiteit. Ranja en Rosé heeft een aantal leuke tips in en rond Den Haag, ter inspiratie want er is nog veel meer, voor je op een rijtje gezet.

De Ridderzaal (Den Haag)

Over ongeveer 10 dagen zitten ze hier weer, Koning Willem Alexander en Koningin Maxima. Daar lezen ze namelijk op Prinsjesdag de troonrede voor. En morgen kun je zelf een kijkje gaan nemen. In De Ridderzaal. Want deze bijzondere locatie is geopend voor het publiek. Helaas is het niet mogelijk om de Koninklijke troon alvast voor te verwarmen. Maar het is natuurlijk wel heel leuk om zelf te zien hoe groot en mooi die zaal nu echt is. En als de kinderen op school iets zien of leren over Prinsjesdag, dan kan jouw kind trots vertellen dat hij daar gestaan heeft. En ook de kelder van de Ridderzaal is te bezichtigen.

De Ridderzaal is geopend voor het publiek op zaterdag 8 september van 10 tot 17 uur.

Monumentendag

Eerste en Tweede Kamer (Den Haag)

Natuurlijk zie je geregeld foto’s en beelden van de Tweede Kamer en in een enkel geval komt de Eerste Kamer ook voorbij. Maar zelf eens een kijkje nemen komt niet zo vaak voor. En daarom is het misschien wel leuk om hier een bezoekje te brengen. Zo zie je in de Tweede Kamer waar de ministers zitten, hoe groot die blauwe stoelen van de Kamerleden nu echt zijn. En in de Eerste Kamer kun je zitten in de kleine groene bankjes. Een bezoekje aan de Eerste en Tweede kamer is een uitgelezen kans om de kinderen iets te leren over de regering, de premier, ministers en wie de wetten in Nederland maakt.

De Eerste en Tweede Kamer zijn zaterdag geopend van 10 tot 17.000 uur. Daarnaast geldt dat je bij een bezoek aan deze gebouwen een geldig legitimatiebewijs moet kunnen tonen en dat het kan zijn dat je gescand wordt.

Monumentendag

Hotel des Indes (Den Haag)

Natuurlijk ken je het grote gele gebouw op de Lange Voorhout, Hotel des Indes. En zondag kun je een kijkje nemen in het hotel, zonder dat je gelijk een peperdure overnachting of zeer luxe diner moet boeken. Het gebouw dateert uit 1858 en is gebouwd als stadspaleis voor een rijke Baron. Maar al snel na de bouw kreeg het gebouw zijn huidige functie als hotel. Sinds dat moment biedt dit hotel aan bijzondere reizigers onderdak: koningen, keizers, staatslieden, kunstenaars, geleerden en artiesten.  Je mag helaas niet ‘vrij’ rondlopen door het gebouw, maar je moet deelnemen aan een rondleiding.

Hotel des Indes is zondag 9 september geopend van 10 tot 17 uur.

Monumentendag

Het voormalig luchthavencomplex Ypenburg (Den Haag)

Tegenwoordig kent iedereen Ypenburg als grote, recent gebouwde wijk van Den Haag. Maar vroeger was Ypenburg een (militair) vliegveld. En zondag is het voormalige stationsgebouw van het vliegveld Ypenburg gedeeltelijk te bezichtigen. Het gebouw is aan de buitenzijde volledig gerestaureerd en in de oorspronkelijke staat terug gebracht zoals het in 1936 is opgeleverd. Dus woon je bijvoorbeeld in Ypenburg en wil je de kinderen leren dat zij wonen op een oud vliegveld, dan is een bezoekje aan dit complex de moeite waard.

Je kunt het complex aan het ILSY-plantsoen 1-2 zondag 9 september bezichtigen tussen 10 en 17 uur.

Monumentendag

Buitengoed Dorrepaal (Leidschendam)

Dit weekend is op Buitengoed Dorrepaal niet alleen de kinderboerderij, winkel, speeltuin en theeschenkerij geopend, maar ook het landhuis zelf. Want hier kun je een kijkje nemen in het grote huis. En dit huis kent een bijzondere geschiedenis. Want in 1940 is Dorrepaal een tijdje bezet geweest door de Duitsers. Maar George Maduro, aan wie Madurodam zijn naam te danken heeft, heeft het pand weer teruggewonnen. En daarom vind je in Madurodam ook een miniatuur van Dorrepaal.

Dorrepaal is zaterdag geopend tussen 10 en 17 uur.  Je vindt het landgoed aan de Westvlietweg 115 in Leidschendam.

Monumentendag

Molen de Vlieger (Voorburg) en Molen de Salamander (Leidschendam)

Molen De Vlieger is een van de oudste, werkende poldermolens van Nederland. Het is een achtkantige houten molen, gedekt met riet en op lage voet. Net zoals de meeste poldermolens is ook Molen De Vlieger een grondzeiler, een windmolen waarvan de draaiende wieken laag over het erf scheren en de zeilen vanaf de begane grond worden aangebracht. Extra bijzonder is dat Molen de Vlieger in 1989 als geheel is verplaatst vanuit het centrum van Voorburg naar zijn huidige plek. En dat hij daarna ook wel helemaal maalvaardig is gemaakt.

Je kunt de molen bezoeken op zaterdag 9 september tussen 10 en 17 uur. Het adres van de molen is Essepad 3, Voorburg

Monumentendag

Molen de Salamander is een ‘houtzaagmolen’. Hier werden vroeger bomen tot planken gezaagd op windkracht. Nog steeds zijn er af en toe live demonstraties (hou de site van de Salamander daarvoor in de gaten).  Op Open Monumentendag, zaterdag 8 september treedt bij molen De Salamander in Leidschendam ook het Haags Instrumentaal Jeugdensemble op. Rond 11.00 uur brengen enthousiaste jonge leden van dit orkest, bestaande uit blazers en strijkers, een repertoire van klassieke muziek ten gehore. Natuurlijk kun je ook de molen bekijken en beklimmen. Het uitzicht over de Vliet is prachtig.

De Salamander vind je op de Wiek 19 in Leidschendam.

De Salamander.

Gemaal Oude en Nieuwe Broekpolder (Kwintsheul)

In Kwintsheul kun je een bezoekje brengen aan het gemaal. Een gemaal is een grote ‘pomp’ die het water uit een polder pompt en er voor zorgt dat de polder droog blijft. Het gemaal is door het Hoogheemraadschap van Delfland gebouwd om de Oude- en Nieuwebroekpolder te bemalen. Dit gemaal stamt uit 1881 en ligt aan de Zweth in het buitengebied van Kwintsheul. Aan de voor- en achterzijde bevinden zich kolken. De oorspronkelijke bedrijfsinventaris is rond 1920 vervangen door een dieselinstallatie waarvan een deel bewaard is gebleven. En daar kun je dus vandaag een kijkje nemen.

Gemaal Oude en Nieuwe Broekpolder

Het gemaal is zaterdag geopend van 10 tot 17 uur. Het adres is Zweth 14 in Kwintsheul.

Boottocht door de Zeven Gaten (De Lier)

Heb je zin in een boottochtje? Dan kun je vanaf het gemaal Zweth (dat is een andere dan hierboven beschreven) meevaren met een bootje. Je vaart dan door een natuurgebied van het Zuid-Hollands landschap. En normaal is dit natuurgebied niet toegankelijk voor publiek. Dit bestaat uit drassige weilanden, zeven sloten (in de volksmond ‘gaten’ geheten) en twee houtsingels.

De vaartocht start tegenover Groeneveld 1 in De Lier. Je kunt meevaren op zaterdag tussen 10 en 16 uur.

Monumentendag

Bunkercomplex Commandopost (Den Haag)

Aan de rand van de Nieuwe Scheveningse Bosjes bouwde de Duitse bezetter in de Tweede Wereldoorlog een bunkercomplex. In dit complex en in de villa’s langs de Badhuisweg was de ‘Verdedigingsstaf’ gevestigd. Vanuit dit complex werd het commando over de verdediging van Scheveningen’ gevoerd. Het complex bestond ooit uit dertien bunkers  De meeste zijn er nog: zoals de commandopost, de  woonschuilplaatsen, de keuken, het badhuis en het toiletgebouw. Van dit complex is de meest belangrijke bunker opengesteld: de commandopost.

De bunker is te bezoeken op zondag tussen 11 en 16 uur. Voor (hele) kleine kinderen is dit museum niet geschikt.

Bunker Den Haag

Raadhuis de Paauw (Wassenaar)

En als laatste tip is een bezoekje aan mijn eigen trouwloactie, Raadhuis de Paauw. Dit neoclassicistische landhuis is heel goed zichtbaar als je over de N44 van Den Haag naar Wassenaar rijdt. Het is ooit gebouwd als buitenresidentie van Z.K.H. Prins Frederik en tegenwoordig een van de trouwlocaties in Wassenaar. Ook het mooie park is een bezoekje waard.

Het adres is Raadhuislaan 22 in Wassenaar en de bezoektijden zijn zaterdag van 11 tot 16 uur.

Monumentendag

Binnenkijken bij de Koning…

En er is meer, heel veel meer. Dus wil je iets bekijken op Open Monumentendag, maar weet je niet wat? Bezoek dan snel de site van Open Monumentendag en bekijk alle 4000 monumenten waar je welkom bent. Want er is vast wel iets bij wat jullie leuk vinden om een bezoekje te brengen. En o ja… Je kunt dus ook bij de Koning binnenkijken. Althans, bij ‘Het Kabinet van de Koning’.  Het Kabinet van de Koning ondersteunt ondersteunt de Koning in de uitoefening van zijn werkzaamheden. Je vindt het op de Korte Vijverberg 3 en je kunt er zaterdag tussen 10 en 16 u naar binnen. Veel plezier!

Kabinet van de Koning

Deze tips zijn objectief gekozen. Ranja en Rosé ontvangt hiervoor geen geld of vergoeding. 

Delen:


Bekijk op kaart

Binnenkijken bij de koning… – Open Monumentendag in Den Haag

Den Haag, Nederland

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart