‘Stoere zeebonken’ tijdens Optimist on Tour – Ervaar gratis hoe leuk watersport is tijdens Volvo Ocean Race (Scheveningen)

Dit weekend

Door Willemijn – Inmiddels heeft mijn oudste zoon een aantal zwemdiploma’s. Water trekt hem, zwemmen, maar ook in een bootje op het water, spelen met waterpistolen of lekker dobberen in bad. Alles vindt hij fijn. Dus toen ik zag dat kinderen met een zwemdiploma gratis kennis konden komen maken met de watersport afgelopen weekend heb ik hem direct, samen met een vriendje, opgegeven voor ‘Optimist on Tour’.

Roer, schoten en handen binnenboord

Zaterdagmiddag mochten beide jongens kennis komen maken met kanovaren, suppen en zeilen in een optimist, een klein zeilbootje. Niet op een klein meertje, maar op de ‘echte’ zee – in de Scheveningse Haven. Vol spanning gingen wij op stap. Na een vriendelijke ontvangst krijgen de kinderen uitleg over een boot. Met het roer stuur je – naar links sturen is naar rechts gaan – en met de touwen, die in een boot natuurlijk schoten heten kun je het zeil aantrekken. Daarnaast krijgen ze nog een paar belangrijke regels mee: altijd laag blijven en armen en benen binnenboord houden. Na deze korte instructie worden de kids in een zwemvest gehesen en in een bootje neergezet. Gewoon op het water.

Ware zeebonken

Gelukkig leren kinderen snel. Dus voor ze het wisten konden ze het bootje varen van de ene boei naar de andere boei. Spelenderwijs leren ze dat ze met het aantrekken van het zeil harder gaan en als ze de schoot wat laten vieren ook weer afremmen. Van spanning was niet meer te merken, mijn zoon en zijn vriendje zaten samen te stralen in hun boot. Wat voelden ze zich ware zeebonken.

Meer dan alleen zeilen

Omdat watersport meer is dan alleen zeilen werd het tweede half uur gekanood en gesupt (sup = stand up paddling). In oranje kano’s hielden de jongens wedstrijdjes, werden ballen uit het water gevist en konden ze lekker ‘spelenvaren’. Ook het suppen vonden ze leuk. Samen op zo’n grote plank met allebei een peddel aan een kant vooruit komen bleek moeilijker dan gedacht. En toen was ons uur al weer voorbij. Twee blije jongens kwamen van het water: ‘Mam, dit was zo gaaf! Wanneer mag ik weer?’ werd mij direct gevraagd. Gelukkig kon ik hem antwoorden: ‘Volgende week!

Fotocredit: Optimist On Tour

Meld je snel aan

Vanaf zondag 24 juni strijkt Optimist on Tour weer neer in Scheveningen in verband met de Volvo Ocean Race. Niet voor een dagje, maar de hele week (tot 1 juli). Deze keer vindt het plaats bij het Beach Stadium. Kinderen kunnen gratis meedoen aan zo’n leuke zeil-, sup- en/of kanoles. Wel moet je je even aanmelden op de site van Optimist on Tour. Het gaat hard met de aanmeldingen zag ik, maar er zijn zeker nog plekken beschikbaar. Eenvoorwaarde om mee te doen is dat kinderen minimaal zwemdiploma A hebben.

Deze tip is objectief gekozen. Ranja en Rosé ontvangt hiervoor geen geld of vergoeding.

Delen:


Bekijk op kaart

‘Stoere zeebonken’ tijdens Optimist on Tour – Ervaar gratis hoe leuk watersport is tijdens Volvo Ocean Race (Scheveningen)

Scheveningen, Den Haag, Nederland

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart