Leuke tips voor het oud-en-nieuw weekend (30 en 31 dec én 1 jan)

oud en nieuw weekend met tekst
Dit weekend

Door Willemijn – Het laatste weekend van 2017 en de eerste dag van 2018 bieden ons de komende dagen een lang oud-en-nieuw-weekend. Natuurlijk met heel veel oliebollen, bubbels, rotjes en vuurpijlen. Maar misschien ook nog wel met een gezellig uitje. Want ondanks dat er minder georganiseerd wordt dan de afgelopen dagen zijn er nog wel een aantal fijne tips. Hierbij dus een lijstje van de tips die ik gevonden heb voor een leuk oud-en-nieuw-weekend

Zaterdag

Welterusten kleine beer in de Koninklijke Schouwburg (4+)

Lezen jullie ook gezellig het verhaal van Kleine beer voor? Of wil je kleine beer leren kennen? Dan is de voorstelling Welterusten kleine beer in de Koninklijke Schouwburg misschien wel een aanrader. Deze voorstelling gaat over kleine Beer. Hij kan niet slapen. Hij is bang voor het donker. Grote Beer brengt steeds een groter lichtje naar Kleine Beer. Uiteindelijk neemt hij zelfs de maan voor hem mee en alle fonkelende sterren. Na de voorstelling mag iedereen met Kleine Beer op de foto!

Praktisch: De voorstelling is vandaag om 14 uur in de Koninklijke Schouwburg. Bij het publiceren van deze tips waren er nog kaarten beschikbaar. Als je ook wilt genieten van deze mooie, lieve voorstelling bestel dan snel kaarten op de site van Het Nationale Theater.

nieuwjaarsweekend

Fotocredits: Het Nationale Theater – Theater Terra

Ook van Jou, Winterverhalenfestival Theater Dakota

Het eerste Ook van Jou Festival vond plaats in september. Op het plein van Theater Dakota was het echt feest. Bij het theater organiseren ze nu een wintereditie, waarin de nadruk op Verhalen ligt. Maar ook op de winter, warmte en de gezelligheid. Het is een winterfestival met vuurkorven, kleine optredens/installaties in kleedkamers, kindervoorstellingen, lichtjes en winterse gerechten. Vandaag staat speciaal op het programma de voorstelling Nachtreis (6+). Deze voorstelling kun je gratis bezoeken, maar reserveren is wel handig. Daarnaast kun je om 19 uur gezellig eten in het Theater bij het Ik ook van jou diner. Voor 6 euro krijg je een lekkere maaltijd en heel veel gezelligheid.

Praktisch: Voor alle info over de voorstellingen kun je het best even kijken op de site van Theater Dakota. Het Festival is gratis toegankelijk voor iedereen die zin heeft in een feestje, reserveren is niet noodzakelijk. Wel is het aan te raden om te reserveren voor de voorstellingen. Het adres van het theater is Zuidlarenstraat 57 in Den Haag.

dorrepaal kerst hofpas

Carnivale

Vandaag kun je nog genieten van het bijzondere festival Carnivale. Op dit festival heb je het gevoel alsof je op een kermis van 100 jaar geleden bent. Vanaf 15 uur ben je welkom, en vooral tijdens de eerste uren is dit festival zeer geschikt voor kinderen. Mijn vierjarige dochter en ik zijn een kijkje gaan nemen en hier lees je onze ervaringen.

Praktisch: Carnivale staat op het Huygenspark. Je bent vandaag nog welkom tussen 15 uur en 1 uur ’s nachts. Kaarten kun je het best online kopen.

Carnivale Huygenspark 2017

Het Bakbeest in Kooman’s Poppentheater

Kooman’s Poppentheater is altijd een goed idee. Voor kinderen vanaf 5 jaar is het Poppentheater een leuke, maar ook spannende activiteit. Vandaag speelt Het Bakbeest. In deze voorstelling moet bakker Bram een groot verjaardagskrentenbrood voor de Koning bakken. Een eervolle opdracht en de bakker heeft dan ook erg zijn best gedaan. ’s Nachts komt een Bakbeest de winkel binnen en steelt het brood. Maar Wasco de Wasbeer komt de dief op het spoor met de hulp van Bianca het Witte Wief en Pepijn het Moeraskonijn Hij sluit vriendschap met het Bakbeest en bezorgt hem een toepasselijk baantje!

Praktisch: Voor de voorstelling van vandaag waren nog een paar kaarten beschikbaar. Wil je hier naartoe, ga dan snel naar de site van Kooman’s Poppentheater om je kaarten te bestellen. Kooman’s poppentheater vind je op de Frankenstraat 66 in Den Haag.

nieuwjaarsweekend

Fotocredits: Kooman’s Poppentheater

Het Zwanenmeer door Rabarber

Theater aan het Spui vind ik een van de fijnste theaters om met kinderen naar de voorstelling te gaan. Ze maken er echt een feestje van. Vaal is er wel een leuke kinderhoek, knutseltafel of opdracht voor de kinderen. En deze vakantie kun je hier genieten van Het Zwanenmeer van het Haags jeugdtheater Rabarber. Je kent waarschijnlijk wel het verhaal van het zwanenmeer, het bekende ballet van Tsjaikovski. Maar nu wordt dit verhaal door Rabarber als toneelstuk opgevoerd. Voor het eerst ter wereld.

Op zijn achttiende verjaardag voelt prins Siegfried er niets voor om volwassen te worden. Hij vlucht weg van huis en raakt verdwaald in een bos met een mysterieus meer. Er zwemmen oogverblindend mooie zwanen die klokslag middernacht heel even in meisjes veranderen. Op een van hen wordt hij verliefd, maar zij blijkt betoverd te zijn door een duistere tovenaar. Lukt het Siegfried om haar te bevrijden uit zijn macht? Is ware liefde sterker dan zwarte magie?

Praktisch: Het Zwanenmeer is een echte familievoorstelling voor iedereen vanaf 5 jaar. Rabarber speelt de voorstelling bijna dagelijks en dan ook vaak twee voorstellingen. Kaarten kun je online bestellen.

Kerstvakantie week 1

GIF in Naturalis

Ben je naar Freek Vonk geweest afgelopen dagen en kun je geen genoeg krijgen van deze stoere wetenschapper? Of heb je deze show (helaas) moeten missen? Ga dan naar GIF! in Naturalis. Deze vakantie kun je niet alleen de mooie expositie met allerlei gifige dieren zien, maar kun je je ook laten schminken in het restaurant of als een echte wetenschapper leren hoe je een soort moet determineren en moet natekenen.

Praktisch: GIF! is de zien in Naturalis. Aangezien Naturalis verbouwd wordt is alleen het Pesthuis gedeelte geopend. Je bent van harte welkom tussen 10 en 17 uur. De workshop is tussen 11 en 16 uur. Je kunt daar aan meedoen met een toegangskaartje voor het museum en het is niet nodig om je aan te melden.

nieuwjaarsweekend

nieuwjaarsweekend

Workshop Err0 in Science Centre Delft

Een fijn museum voor (wat oudere) kinderen is Science Centre Delft. Hier zie je allerlei mooi technische uitvindingen van de Universiteit. Maar je kunt vandaag ook zelf iets uitvinden. Namelijk een zelf een klein lieve robotje maken voorzien van een echt lamp-hartje. Hij heet Err0. Veel kan hij niet, maar hij zal zeker beloven van je te houden.

Praktisch: Science Centre Delft ligt aan de Mijnbouwstraat in Delft. Reserveren voor deze workshop is niet mogelijk, je kunt je aanmelden bij de balie tijdens je bezoek. De gehele dag wordt deze workshop gegeven en de eerste sessie start rond 11:30. Bijkomende kosten zijn €5. De workshop is geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar.

nieuwjaarsweekend

nieuwjaarsweekend

Madagaskar in Zoetermeer

Vanavond kun je in Zoetermeer gaan kijken naar de tropische familiemusical Madagaskar. De populaire DreamWorks film over de dierentuinvrienden die zich moeten zien te redden in de echte jungle wordt nu voor het eerst in Zoetermeer in het theater vertoont. Het belooft een vlotte voorstelling te zijn, met veel dans en actie, ideaal voor de hele familie.

Praktisch: De musical Madagaskar wordt de hele vakantie gespeeld in het Qseum, Industrieweg 5 in Zoetermeer. Kaarten zijn voor €15,- te verkrijgen. Vandaag is de voorstelling van 14 uur uitverkocht, maar voor de voorstelling van 20 uur zijn nog wel kaarten beschikbaar.

Zondag

Diverse workshops in musea

Vandaag is een dag dat iedereen bezig is met vuurwerk kopen, oliebollen bakken en appelbeignets eten. En dat weten de organisatoren natuurlijk al te goed. Maar wil je toch nog wat vermaak vandaag, dan kun je bijvoorbeeld naar een museum. Kijk hier naar onze top 10 musea in Den Haag. En veelal hebben musea in de vakantie wat extra’s voor kinderen. Zo kun je je eigen familiewapen ontwerpen en op een schild of juwelenkistje schilderen in Museon, sieraden maken in Museum Volkenkunde, zelf verf maken in het Mauritshuis of een sneeuwbal knutselen in het Kinderboekenmuseum.

Sieraden Volkenkunde

Groot Kerstcircus Den Haag

Vandaag nog genieten van het vermaak in het Circus? Dat kan, want om 14 uur treedt het Circus voor het laatst op in 2017. Natuurlijk kun je vanaf 2 januari ook weer terecht op het Malieveld. Wij zijn geweest en vonden het een heel mooie en spectaculaire show. Voor kaarten met 7,50 korting, klik hier.

Nieuwjaarsweekend Circus

Maandag

Romeo en Julia in het Zuiderstrandtheater

Romeo en Julia zijn waarschijnlijk de twee meest vertolkte personages binnen de theatermuren. De thema’s die Shakespeare aansnijdt – vurige liefde, haat, geweld en passie – boeien al sinds mensenheugenis en zullen ons nog wel even bezighouden. Bijna iedereen heeft wel eens een ballet, toneelstuk of film over Romeo en Julia gezien. En nieuwjaarsdag kun je ook weer genieten, want in het Zuiderstrandtheater laadt het Ballet van de Staatsopera van Tatarstan dit liefdesdrama zien.

Praktisch: De voorstelling is geen kindervoorstelling. Het is dus alleen geschikt voor kinderen die echt twee uur kunnen genieten van een balletvoorstelling. Kaarten zijn nog beschikbaar en koop je online. In de pauze word je door het Zuiderstrandtheater getrakteerd op oliebollen en voor de volwassenen ene glaasje bubbels.

oud en nieuw weekend

Nieuwjaarsduik

Ben jij een van de helden die het nieuwe jaar fris tegemoet duikt? Of sta je liever met een warme choco te kijken naar al die mensen in hun badpakje op het strand. Je kunt natuurlijk in Scheveningen gaan kijken. Maar als je een van de oudste nieuwjaarsduiken in de regio wilt bezoeken, dan moet je naar monster. Daar duiken ze namelijk voor het 51e jaar de zee in. Wil je eens wat anders? Dan is een duik bij De tuin van de smid misschien leuk. Hiervoor moet je je wel even aanmelden, zodat ze weten dat er voldoende warme drankjes zijn. Ook bij het Valkenburgse meer kun je duiken. En daarna lekker opwarmen bij Brasserie Buitenhuis.

nieuwjaarsweekend

Gemeentemuseum

Vandaag kun je in het Gemeentemuseum terecht voor een fijne middag. Want waar de meeste musea vandaag gesloten zijn opent het Gemeentemuseum vandaag haar deuren tussen 13 uur en 17.30 uur. Zo kun je lekker genieten van de Wonderkamers in de kelder van het museum, maar ook maak je je eigen kunstwerk in het Open Familieatelier of ga je op ontdekking door het museum aan de hand van een Doe-blad die je bij de informatiebalie van het museum kunt ophalen.

nieuwjaarsweekend

Alle dagen (30, 31 december en 1 januari)

Onderstaande tips heb ik deze vakantie al een aantal keer genoemd en ik noem ze nu weer. Niet alleen omdat ze alledrie heel leuk zijn, maar vooral omdat ze om 1 januari de deuren openen en je dus lekker kunt gaan genieten.

Madurodam Winterweken – genieten van heel veel lichtjes

Madurodam is nu echt op zijn mooist. En heel gezellig met haardvuur, glühwein en poffertjes (tegen betaling). En je kunt extra lang gaan genieten. Want het park is bijna elke dag geopend tot 20 uur. Dus lekker in het donker kijken naar 60 duizend lichtjes, genieten van de schattige kerstmarktjes en de mooie versiering op de huisjes. Wij zijn geweest en vonden het een echte Ranja en Rosé topper.

Praktisch: De Madurodam Winterweken duren nog tot het eind van de Kerstvakantie. Op 30 december kun je tot 20 uur genieten van het park. Op 31 december en 1 januari gaat het park om 17 uur dicht. Voor de exacte openingstijden kun je het beste even op de website van Madurodam kijken.

Madurodam Winterweken 2017

Lekker naar het Filmhuis

Wij zijn laatst naar De dieren uit het Hakkebakkebos in Filmhuis Den Haag geweest. Zowel de kinderen als wij vonden dit een van de leukste kinderfilms die we de laatste tijd hebben gezien. De film heeft een leuk en soms spannend verhaal, er wordt in gezongen en de animaties en poppen zijn echt heel mooi. Word jij niet zo enthousiast van deze film, dan kun je ook Rita & Krokodil en Paddington 2 in het Filmhuis gaan zien.

Praktisch: In de Filmhuis draaien alledrie de films elke dag. De tijden wisselen dus je kunt het beste op de site van het Filmhuis kijken. Het Filmhuis snapt heel goed dat kinderen meestal niet uitslapen. Dus ook op 1 januari kun je al om 10.15 uur naar Paddington 2. Misschien wel de ideale plek om zelf nog even een tukje te doen.

Fotocredits: Just Entertainment

Genieten van Sammys Avonturen in het Omniversum

In het Omniversum kun je natuurlijk de mooiste natuurfilms zien, of prachtige documentaires. Maar speciaal voor kinderen draait de spannende film Sammys Avonturen. In deze leuke kinderfilm zwem je met Sammy de wereld over. Maar een klein schildpadje kan natuurlijk niet groot worden zonder een aantal gevaren tegen te komen. En die gevaren blijken niet altijd uit de natuur te komen, maar ook heel vaak van mensen.

Praktisch: Sammys Avonturen draait op 30 en 31 december 4 keer per dag (om 10, 12, 14 en 16 uur). Op nieuwjaarsdag gaat het Omniversum om 13 uur open en kun je dus alleen naar Sammys avonturen om 14 en 16 uur.

Kerstvakantie week 1

Deze tips zijn objectief gekozen. Ranja en Rosé ontvangt hiervoor geen geld of vergoeding. 

Bij publicatie waren voor alle genoemde voorstellingen nog kaarten beschikbaar. 

 

Delen:

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart