Op de fiets door de polder op Polderdag – Hemelvaart

Ranja en Rose - polderdag
Dit weekend

Door Willemijn – Gaan jullie dauwtrappen? Vroeg je bed uit, gezellige picknickmand ingepakt, en voor dag en dauw de natuur in. Het is een oud-Hollandse traditie die bij Hemelvaart hoort. En wij doen daar zéker aan mee. Ik heb zulke leuke herinneringen aan de fietstochten door de duinen naar Meijendel of door het groene hart naar Zoeterwoude dat ik dat ook aan mijn kinderen mee wil geven. Maar ben je niet zo’n vroege vogel of wil je op je vrije dag nu eindelijk eens wat langer liggen? Dan is de Polderdag misschien wel een leuke tip.

Polderdag

De Polderdag is een fietsdag op Hemelvaartsdag (donderdag 25 mei 2017), waarop je één van de vier routes door het Groene Hart kunt fietsen. De routes voeren je langs prachtige natuur en over het platteland. Gewoon hier in de randstad. Onderweg bezoek je boerderijen, landgoederen en kwekerijen. De ondernemers zetten speciaal op deze dag de deuren van hun bedrijf open, organiseren leuke activiteiten en serveren de lekkerste (streek)-hapjes en drankjes. Zo kun je luisteren naar een optredens van lokale musici, maak je een strobalenrace mee en proef je heerlijke huisgemaakte producten. En ook voor de kinderen zijn er leuke activiteiten: oud-Hollandse spelletjes, springen op springkussens, ponyritjes, spelen in de hooiberg en een slootjessafari.

Polderdag (1)

Vier leuke routes

Er zijn vier routes samengesteld en op elke route vind je ongeveer 8 plekken om te bezoeken. Er is per route een aantal startpunten waar je het deelnamebewijs en een routekaart ontvangt. Wil je weten waar de startpunten zijn check dan even deze site. Er zijn dit jaar vier prachtige routes samengesteld langs gastvrije boerenbedrijven, gezellige koffieplekjes en uniek cultureel erfgoed. De routes zijn ongeveer 25 kilometer lang en nemen je mee langs boerenbedrijven en tuinderijen, molens en landgoederen.

Route 1: Kaag & Braassem (34 km)

De eerste route kun je onder andere beginnen in Leiden. Vanuit Leiden fiets je ‘Een rondje Kaag’ met kaasboerderijen, een biologische zorgtuin, een kweker en imker, weidevogels, een kinderboerderij, een rietgedekte molen, een oud dorpje met dito straatjes. En voor de kinderen extra leuk om twee keer met een veerpont overgevaren.

Polderdag (3)

Route 2: Zoeterwoude Stompwijk (26 km)

Deze route start ook vanuit Leiden, maar is ook vanuit Den Haag redelijk te bereiken. Je zou zelfs met de trein naar Voorschoten kunnen gaan en daar starten met de route. Laat je tijdens deze fietstocht verrassen door: de biologische boer, een prachtige historische ei-vormige polder, weidevogels, de heerlijkste kaas uit de weipoort, vers schepijs, de imker, een kringloopwinkel en de live muziek op verschillende locaties.

Route 3: Duin Horst & Weide (30 km)

Vanuit onder andere Leiden en Wassenaar kun je een duinroute fietsen. Snuif de zilte zeelucht op in de duinen richting Katwijk. Eenmaal daar ontdek je de cultuurhistorie en schoonheid van Katwijk, Rijnsburg en Oud-Valkenburg. Een interessante route met een molenaar, een imker een stoelenmatter, een filosoof, een Romeinse toren en een collectie Rijtuigen én een overtochtje met de veerpont. Natuurlijk een bezoek aan een kaasboerderij en een kweker in de geestgronden. Deze route is gemakkelijk in te korten!

Polderdag (2)

Route 4: Hazerswoude (29 km)

Vanuit Den Haag de minst ‘handige’ route, maar ik denk wel een heel leuke. Je fietst over leuke paadjes tussen de Boskoopse kwekers door naar een echte ‘Dr. Pol’ in Waddinxveen. Een kinderboerderij, een kaasboerderij, een strobalenrace op het erf van een loonwerkbedrijf, een Portugees thema en veel gezelligheid in een theetuin met eerlijke heerlijkheden.

Deelnamebewijs en routekaart

Om mee te doen hoef je alleen maar op Hemelvaartsdag (donderdag 25 mei 2017) de fiets te pakken en ’s ochtends naar één van de startpunten te fietsen! Op de Polderdagwebsite vind je alle startpunten. Daar ontvang je je deelnamebewijs en een routekaart. De startpunten zijn open van 10.00 uur – 13.00 uur. De boerenbedrijven sluiten om 16.00 uur. Deelname kost € 3,50 per persoon. Kinderen tot en met 12 jaar fietsen gratis mee.

Polderdag (6)

Deze tip is objectief gekozen. Ranja en Rosé ontvangt hiervoor geen geld of vergoeding. 

Delen:

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart