Sinterklaas en veel meer… – Weekendtips voor 17 en 18 november

Sinterklaas
Dit weekend

Door Willemijn – Dit weekend staat bij ons thuis in het teken van Sinterklaas. Ze geloven nog alledrie, dus wachten morgen vol spanning of hij ook dit jaar Nederland op tijd heeft weten te bereiken. Maar wil je naast een intocht, liedjes en de schoen zetten ook nog wat anders doen dit weekend, lees dan snel verder. Er is namelijk nog heel veel meer tofs te doen. Vooral veel mooie (niet Sinterklaasgerelateerde) voorstellingen. Maar ook workshops in verschillende musea, kinderyoga en knutselen staan op het programma. Veel plezier!

Zaterdag

Sinterklaasintocht

Vandaag komt Sinterklaas aan. Natuurlijk kun je dat op televisie volgen. Maar ook in Scheveningen in de stad is het leuk om met de kids de Goedheiligman te begroeten. In ongeveer alle winkelgebieden komt Sint met zijn gevolg aan. Ook in omliggende gemeentes kun je hem begroeten. Wij gaan dit jaar in Voorburg kijken. Waar je ook naar de intocht gaat. Heel veel plezier!

Sinterklaasintocht

Dreumesconcert door het Residentie Orkest (in Theater De Nieuwe Regentes)

Zijn jouw kinderen nog te klein om mee te nemen naar de intocht? Of ga je zondag (zie verderop in dit weekendoverzicht) of volgende week naar een intocht? Dan is het misschien leuk om met je dreumes of peuter te gaan genieten van klassieke muziek. Vandaag treedt in Theater De Nieuwe Regentes het Residentie Orkest op, speciaal voor kinderen van nul tot drie jaar oud.

Wist je dat tal van klassieke componisten zich lieten inspireren door melodieën van kinderwijsjes? Dat maakt klassieke muziek eigenlijk heel geschikt voor dreumesen en peuters. In dit concert maken de allerjongsten op een laagdrempelige wijze kennis met de leukste en vrolijkste muziekstukken. Natuurlijk is het de bedoeling om mee te doen en samen te zingen.

Praktisch: De voorstelling begint om 13 uur. Kaarten zijn te koop via de website van Theater De Regentes. Je wordt bij het bestellen doorgeleid naar de website van het Residentie Orkest. De voorstelling is gratis voor kinderen. Volwassenen betalen wel voor hun kaartje. Na afloop is er koffie en limonade en mogen de kinderen verschillende instrumenten uitproberen.

Zondag

Zachtjes gaan de paardenvoetjes (2+) in Theater aan het Spui

Vandaag kun je met je peuter en kleuter gaan zingen in Theater aan het Spui. In de voorstelling Zachtjes gaan de paardenvoetjes gaat het natuurlijk over Sinterklaas. Tussen het zingen van bekende Sinterklaasliedjes door wordt het verhaal verteld van Pietje Moe die met Sinterklaas mee wil naar Nederland en daar alles wil leren. In grappige en soms ontroerende scènes leert Pietje Moe hoe het allemaal moet. De kinderen mogen natuurlijk meehelpen om alles te leren wat een goede piet moet kunnen.

Praktisch: De voorstelling gaat over Sinterklaas en een pietje, maar zij zijn zelf niet aanwezig. Je kunt de voorstelling gaan zien om 11 uur en om 14.15 uur in Theater aan het Spui. Kaarten bestel je via Het Nationale Theater. Natuurlijk mogen kinderen verkleed komen als piet.

Sinterklaasintocht

Willem & Wolfgang door het Residentie Orkest in Theater De Nieuwe Regentes

Vandaag kunnen kinderen van 6 jaar en ouder kennis maken met klassieke muziek. Het Residentie Orkest treedt namelijk vandaag op met de voorstelling Willem & Wolfgang. Het Orkest noemt de voorstelling zelf een klassiek feestje voor kinderen. Dat belooft dus veel goeds en mijn ervaring met het Residentie Orkest is ook dat het echt leuke voorstellingen zijn.

Wolfgang Amadeus Mozart was een wonderkind. Al op zijn zevende ging hij op wereldtournee. De Nederlandse stadhouder Willem, zelf ook nog piepjong, vroeg Mozart muziek te schrijven. En dus kwamen Wolfgang en zijn familie enkele maanden naar Den Haag. Het was een spannende periode waarin Wolfgang en zijn zus Nannerl heel ziek werden, maar gelukkig ook geweldige feesten meemaakten. Wolfgang schreef de mooiste muziek, die je in dit concert natuurlijk gaat horen.

Praktisch: De voorstelling begint om 11 uur. Kaarten zijn te koop via de website van Theater De Regentes. Je wordt bij het bestellen doorgeleid naar de website van het Residentie Orkest.

Klaas!

In de Koninklijke Schouwburg kun je genieten van de voorstelling Klaas!. Klaas! is een vertelvoorstelling waarin je in een miniatuurdecor wordt meegenomen naar Scheveningen. In deze voorstelling hoor en zie je een kleine jongen. Hij kijkt uit over zee en wacht op de komst van Sinterklaas. Het regent en waait, het is bijna winter. Dan ziet hij iets roods drijven op de golven, het is de muts van Sint. Wat volgt is een spannend en ontroerend verhaal vol wintergevoel en hoopvolle verwachting waarin de kleine jongen een lange weg aflegt om Sinterklaas te helpen.

Praktisch: De voorstelling kun je gaan zien om 14 uur en om 16 uur in Het Paradijs van de Koninklijke Schouwburg. Klaas! Is geschikt voor kinderen vanaf ca 5 jaar. Kaarten bestel je via Het Nationale Theater.

Sinterklaasintocht

Sinterklaasintocht in Wassenaar

In Wassenaar komt Sinterklaas traditiegetrouw op zondag aan. Heb je dus zaterdag geen tijd, wil je de intocht op tv niet missen of moet er gesport worden, dan kun je de Goedheiligman zondag ‘binnenhalen’ in de Wassenaarse Haven. Hij verwacht rond 13.15 uur aan te meren. Daarna zal hij een optocht lopen door het centrum.

Waar de Wind woont (3+) in Theater Ludens

In Theater Ludens kun je ook terecht voor een muzikale familievoorstelling.

Waar de wind woont gaat over een jongen, die helemaal alleen is. Alles en iedereen is weg en het enige dat klinkt is de wind. De jongen wil helemaal niets met de wind te maken hebben. De wind heeft immers alles kapot gemaakt. Hij besluit de wind te gaan vangen en op te sluiten maar dat is helemaal niet gemakkelijk! Hoe vang je wind? En hoe laat je wind ophouden met lawaai maken? Langzaam leert de jongen meer en meer over de wind en ziet dat de wind ook heel handig en zelfs grappig is. Hij zal de wind moeten gaan gebruiken om op een betere plek te kunnen komen. Maar om zich te laten meewaaien door de wind moet hij alles loslaten, en of hij dat durft…

Praktisch: De voorstelling is geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar. Maar ook voor oudere kinderen is het een aanrader. De voorstelling begint om 11 uur in het theater in Voorburg. Kaarten bestel je online via de website van Theater Ludens.

Sinterklaasintocht

Fotocredits: Ben van Duin

Buurman & Buurman Winterpret in Pathé Kleuterbios

Iedereen is fan van Buurman en Buurman, tenminste hier in huis. Mijn kinderen vinden het tweetal heerlijk om naar te kijken, maar ook ik vind het leuk om de filmpjes mee te kijken. Helemaal als ik ze nog niet gezien heb. Is dat bij jullie ook zo? Dan kun je zondag gaan genieten van de Buurman & Buurman Winterpret!

De winter kan super leuk zijn, met kerstbomen, lekker eten en mooie versiering. Maar voor de buurmannen zorgt het juist voor grote problemen. De buurmannen gaan weer op hun eigen manier aan de slag om van alles een succes te maken. A je to!

Praktisch: De kleuterbios is een speciale filmvoorstelling voor jonge kinderen. Het geluid staat wat minder hard en ook het licht blijft aan. Kinderen worden verwend met een kids combo (doos met lekkers en wat leuks) en voor ouders staat de koffie klaar.

De voorstelling begint om 10.30 uur in alle Pathé theaters in Den Haag, maar bijvoorbeeld ook in Delft. Kaarten bestel je via de site van Pathé.

Sinterklaasintocht

Bouw je eigen Err0 in Science Centre Delft

Weet jij wat een Err0 is? Ik niet. Dat kun je vandaag leren in Science Centre Delft. Je bouwt hier je Err0 en brengt hem tot leven met een rood gloeiend hartje. Heel veel kan de Err0 robot niet, maar hij zal wel beloven onvoorwaardelijk van je te houden.

Praktisch: Aanmelden voor deze workshop is alleen mogelijk tijdens je bezoek aan het Science Centre Delft bij de balie. Bijkomende kosten zijn 5 euro en de workshop is voor kinderen vanaf 7 jaar. Aan het einde van de workshop neem je je eigen Err0 mee naar huis. De gehele dag worden er verschillende workshop sessies gegeven, de eerste start rond 12 uur. Je vindt het museum op de Mijnbouwstraat in Delft

Kinderyogafeest in Voorschoten

Vind jij yoga heerlijk? Of heb je wel eens het idee gehad om het samen met je kind te doen? Dan ben je zondag in Voorschoten aan het juiste adres. Want hier vindt de eerste editie van het Kinderyogafeest plaats. Iedereen is welkom om een of meerdere lessen te doen. Er zijn heel veel soorten yoga. Iets om rustig te worden, of juist spierversterkende acrobatentrucs?  Dit is je kans om uit te proberen wat bij jou en je kind past.

Praktisch: Het Kinderyogafeest is zondag bij Het Knooppunt (Chr. Huygensstraat 10-c) in Voorschoten. De eerste workshop start al om 8.45 uur. Het is de bedoeling dat je je online inschrijft voor de workshops. Afhakelijk van je keuze worden de kosten in rekening gebracht. Kijk snel op de site van het kinderyogafeest voor alle workshops, het programma en de kosten.

Sinterklaasintocht

Voerhuisjes en Cupcakes bij Buytendelft

Kinderboerderij BuytenDelft heeft ook deze zondag weer een leuke activiteit op het programma staan, namelijk Voerhuisjes maken en Cupcakes versieren. Daarnaast is de vuurplaats open om op te warmen. En natuurlijk is BuytenDelft naast deze leuke extra’s ook gewoon een toffe kinderboerderij om een bezoekje te brengen.

Zaterdag en zondag

Delfts Blauw dagen – bezoek gratis Royal Delft

Bij de Royal Delft kun je vandaag en morgen gratis een kijkje nemen of deelnemen aan een workshop. Ze hebben namelijk open dag. De kans om te zien hoe echt Delfts Blauw wordt gemaakt. Daarnaast is Something Extra aanwezig om je te verkleden tot oude meester, het meisje van Vermeer of als Delfts Blauw poppetje.

Praktisch: De opendag bij Royal Delft is zaterdag en zondag. Zaterdag ben je vanaf 9 uur welkom, zondag openen de deuren om 10 uur. Alle informatie en het programma vind je op de site van Royal Delft.

Schaatsen

Langzaam openen de schaatsbanen in de regio weer. Zo kun je gaan schaatsen bij Cool Event op het Kurhausplein, maar ook in Leidsenhage is de ijsbaan weer geopend. De laatste ijsbaan die recent geopend is is in Plaswijckpark, schaatsen en spelen kun je daar perfect combineren.

Cool event

Bali weekend bij Museum Volkenkunde

Museum Volkenkunde in Leiden staat vandaag en morgen in het teken van Bali. Je leert hier over dit touristische eiland, hoe mooi het is, maar ook hoe de cultuur onder druk staat van het massatoerisme. Er worden in het museum heel veel leuke dingen georganiseerd. Zo kun je deelnemen aan een familie-rondleiding, zijn er workshops zoals een Wajangpop maken, kunst produceren van afval of een Balinese armband rijgen. Je kunt deelnemen aan een dansles of genieten van de Balinese keuken. Kortom een gevarieerd evenement met heel veel leuks voor iedereen.

Praktisch: Het Bali weekend is geschikt voor iedereen die meer wil weten over Bali. De workshops zijn ook geschikt voor kinderen, meestal vanaf 6 jaar. Op de site van het museum zie je alle workshops, de tijden en de leeftijdindicatie.  Er is veel meer te doen dan dat ik bovenstaand heb beschreven, dus neem zeker een kijkje op de website van het museum.

Sinterklaasintocht

Fotocredits Fotocollage: Website Museum Volkenkunde

Den Haag High Lights

Misschien heb je het al gelezen in mijn blog van afgelopen week. Den Haag high Lights is een aanrader om dit weekend een bezoekje te brengen. Op onder meer de Ridderzaal worden fascinerende videoprojecties getoond in het thema ‘oude meesters’. De prachtige Ridderzaal  doet dienst als witte doek. De projecties zijn fabelachtig, fantasierijk en vooral kleurrijk, mooi en grappig. Heb je bijvoorbeeld ooit gezien dat de Ridderzaal zich kan ‘verkleden’ als Reuzenrad…?!

Fotocredits: Anne Reitsma Fotografie

 

Deze tips zijn objectief gekozen. Ranja en Rosé ontvangt geen geld of vergoeding voor vermelding in de weekendtips. 

Voor alle genoemde voorstellingen of activiteiten waren bij publicatie nog kaarten verkrijgbaar. 

Delen:


Bekijk op kaart

Sinterklaas en veel meer… – Weekendtips voor 17 en 18 november

Binnenhof, Den Haag, Nederland

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart