Sinterklaasintochten in Den Haag, Voorburg, Delft, Zoetermeer, Wassenaar en Leiden – 2019

Dit weekend

Hij komt, hij komt…..dit jaar aan in Apeldoorn. Met de trein notabene. Helaas dus geen ‘echte’ Sint in de Haagse regio. Maar wel heel veel intochten aanstaande zaterdag en zondag. Maar er zijn  aantal plaatsen in de buurt waar hij een weekje later binnenvaart.  Dus dan rijst de vraag, waar gaan wij de Sint gaan begroeten? Daarom een overzichtje van een aantal intochten in de regio.

Leidschendam: zaterdag 16 november 10.15 uur

Wil je ‘als eerste’ Sint in Nederland zien binnen varen? Dat kan. Ga dan naar Leidschendam. Want hier arriveert de Goedheiligman al rond 10.30 uur op Nederlandse bodem.  Om 10.15 uur begint de Pietenband te spelen. De sfeer bij het Sluisje is ook op andere dagen gezellig, maar met de intocht is het een waar feestje. Alle kinderen staan rondom het water, waar de Sint al om 10.30 uur aanmeert. Hij neemt meestal een heel gevolg van Pieten mee en komt dus niet met één pakjesboot, maar wel met drie boten. Mocht je deze vroege Sint willen verwelkomen, dan is mijn tip om echt op tijd te zijn, want het is meestal behoorlijk druk. Na Leidschendam vaart de botenparade ook nog door naar Voorburg, waar hij om 13 uur in de Haven van het Huygenskwartier aanmeert.

sinterklaas-leidschendam

Scheveningen: zaterdag 16 november 10.30 u

Natuurlijk is Scheveningen dé Sinterklaasintocht van Den Haag. Een grote boot, echt vanaf zee, een toespraak van de burgemeester en de Spaans ambassadeur maken de intocht hier echt en bijzonder. Voor de oudste gelovers is dit natuurlijk een indrukwekkende ervaring, maar voor jongere kinderen vind ik deze intocht minder geschikt. Deze officiële Haagse intocht zorgt immers ook voor veel publiek, waardoor je moet dringen om Sint en Pieten te zien en veel geluk moet hebben om een handje te mogen geven. Het feest start rond 10.30 uur met diverse muzikale optredens. De Goedheiligman wordt verwacht rond 11.15 uur. Rond 11.45 wordt de Sint officieel welkom geheten door de Spaanse ambassadeur. Daarna (12 u) start er een rijtour door Den Haag, welke rond 17.00 uur eindigt op het Plein. De route die Sint door de stad zie je hieronder.

Zoetermeer: zaterdag 16 november, 11 uur

Ook bezoekt Sinterklaas zaterdag Zoetermeer. Dit jaar zal dit gevierd worden met een intocht door heel het Stadshart.

De intocht start om 11:00 uur op het Cadenzaplein met een dansgroep en de Praatjespiet. Om 11:30 uur zal Sinterklaas worden ontvangen door de burgemeester. Het belooft een mooi feest te worden. Vanaf 11.45 uur zal de sinds het Stadshart bezoeken. Uiteraard onder begeleiding van de Pietenband en Pieten met heel veel strooigoed.

Leiden: zaterdag 16 november, 12 uur

In Leiden kiest de Sint er ook voor om al dit weekend aan te komen. Maar hij blijft hier wel de hele week slapen in het Sinterklaashuis, waar je hem vanaf 23 november tot en met woensdag 4 december kunt bezoeken. Daar kun je vanaf volgende week dagelijks van 12-17 uur terecht om liedjes te oefenen voor de Sint, of om je Pietendiploma te halen.

Wassenaar: zondag 17 november 12.45 uur

In Wassenaar komt de Sint een dagje later aan. Dus op zondag. Ideaal als de zaterdag al gevuld is met kinderfeestjes, voetbaltrainingen of hockeywedstrijden. Of natuurlijk als de weersvoorspelling voor de zaterdag zo slecht is, dat je liever warm en droog binnen blijft. Dan kun je de Sint alsnog feestelijk verwelkomen op zondag 17 november. De Sint arriveert hier in de haven.

Delft: zaterdag 23 november 12.00 uur

Mocht je het te lang vinden om van 16 november tot 5 december de Sinterklaasspanning er in te houden, dan kun je ook overwegen om een weekje later naar de intocht te gaan kijken. In Delft komt Sinterklaas namelijk op 23 november pas aan. Dit kan wel lastig zijn als kinderen op school zitten en met vriendjes overleggen over wat ze in hun schoen gevonden hebben. Of als ze in de dagen voor de landelijke intocht dagelijks het Sinterklaasjournaal kijken.  Zorg dan dus wel dat je een antwoord klaar hebt, want het is natuurlijk ook niet de bedoeling om dit jaar door de mand te vallen.

 

Deze review is objectief geschreven. Ranja en Rosé ontvangt hiervoor geen geld of vergoeding. We hebben de intochten beschreven die we zelf kennen. 

Delen:


Bekijk op kaart

Sinterklaasintochten in Den Haag, Voorburg, Delft, Zoetermeer, Wassenaar en Leiden – 2019

den haag

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart