Toffe tips een heerlijk weekend – 2 en 3 december

Dit weekend

Door Willemijn – Het laatste weekend voordat de goedheiligman het land weer gaat verlaten en de Spaanse zon weer op gaat zoeken. Waarschijnlijk vieren ook al heel veel gezinnen het Sinterklaasfeest. Maar als je geen zak verwacht, dan is er gelukkig nog allerlei leuks te doen. Natuurlijk nog een aantal super gave Sint en Piet optredens, maar ook weer heel veel andere leuke dingen. Kijk dus snel voor mijn lijstje van leuke weekendtips.

Zaterdag en zondag

Het Landgoed van Sinterklaas in Duinrell

Afgelopen zaterdag hadden wij de leukste dag uit de Sinterklaastijd. Want wij zijn naar het Landgoed van Sinterklaas geweest in Duinrell. Een prachtig groot Sinterklaashuis, een feestelijke Sinterklaasshow en een superleuke Pieten Parade. Natuurlijk zijn overal in het park Pieten, komt Sinterklaas geregeld langs. En als je even zin heb in een rondje in een spannende attractie, dan heb je geluk, want de meeste attracties zijn gewoon geopend.

Praktisch: Het Landgoed van Sinterklaas is op Duinrell. Je kunt tussen 10 en 16.30 uur genieten van een superleuke dag.

Sinterklaasweekend

Cool Event – de ijsglijbaan en de ijssculpturen

Vanaf zaterdag is het Cool Event een echt event. De ijsbaan stond er al een paar weken en vandaag kun je ook kijken naar de coolste ijssculpturen én vooral ook roetsjen van de tofste ijsglijbaan.

De Ice Expo is een spectaculaire ijsbeelden tentoonstelling met als thema Feest aan Zee. Tijdens je bezoek aan de Ice Expo zie je alle Scheveningse hoogtepunten van toen en nu. Je zien het oude vissersdorp, de mondaine badplaats, de haven, de befaamde badcultuur. Extra bijzonder in de  expositie zijn Koning Willem Alexander en Koningin Maxima op het bordes. En natuurlijk kun je met deze ‘ijskoning en ijskoningin’ op de foto. Met ruim 500 m² Ice plezier biedt Expo je een supercoole ervaring.

Sinterklaasweekend

Fotocredits: Website Cool Event Scheveningen

De roetsjbaan is voor jong en oud een heerlijke ervaring. Want op een luchtband mag je vanaf de Pier naar beneden glijden. Echt heel spannend voor kinderen en voor jezelf is het heerlijk om weer even kind te zijn.

Praktisch:  De Ice Expo vind je op de boulevard, naast de ingang van de Pier. Hier staat ook de Ice Roetsjbaan. Let wel op bij een bezoekje aan de Ice Expo is het koud (-10°C), dus kleed je warm aan.

Sinterklaasweekend

Fotocredits: Website Cool Event Scheveningen

Sinterklaasweekend Fotocredits: Website Cool Event Scheveningen

Hand made market op de Pier

Ben je toch in Scheveningen? Bezoek dan zeker ook de Pier. Hier heb je namelijk niet alleen leuke (vaste) foodtrucks en het reuzenrad, maar kun je dit weekend ook genieten van een leuke hand made market. Een gezellige (en overdekte) markt om nog een aantal leuke cadeautjes te kopen voor Sinterklaas of misschien (al) voor de Kerst.

Sinterklaasweekend Scheveningen

My Fair Lady in het Zuiderstrandtheater

Toen ik een jaar of tien was mocht ik voor het eerst met mijn moeder en tante mee naar een musical. Wat een ervaring, ik weet het nog precies. De grote zaal, een (beetje) spannend verhaal en de mooie muziek, ik vond het prachtig. Dus ondanks dat My Fair Lady dit weekend in het Zuiderstrandtheater een ‘grote mensen musical’ is, neem ik hem toch op als weekendtip. Want My Fair Lady is een heerlijk verhaal, waarvan ik mij kan voorstellen dat romantische meisjes en jongetjes hier helemaal bij weg kunnen dromen.

En mocht je het verhaal  niet meer weten. My Fair Lady gaat over een excentrieke professor, die de weddenschap aangaat om een eenvoudig bloemenmeisje om te toveren tot een lady in de Engelse society. Dat gaat niet zonder slag of stoot want Eliza heeft het hart op de tong. Maar leraar en leerling groeien naar elkaar toe en Eliza weet niet alleen de Engelse elite van slag te brengen.

Praktisch: My Fair Lady wordt gespeeld op zaterdagavond om 20 uur en op zondagmiddag om 14.30 uur in het Zuiderstrandtheater. Je kunt kaarten het beste online bestellen. Op het moment van publicatie van deze tip (zaterdagochtend) waren er nog kaarten voor beide voorstellingen beschikbaar.

Sinterklaasweekend

Fotocredits: Website Zuiderstrandtheater – Roy Beusker

Rabarber – Sint in de Pietensportschool – Theater Merlijn

In Theater Merlijn, het huistheater van Jeugdtheaterschool Rabarber kun je genieten van de voorstelling Sint in de Pietensportschool. Wat gebeurt er als meester Piet erachter komt dat alle Pieten echt te dik worden door het eten van teveel pepernoten en speculaas? Dan moeten ze onder zijn leiding naar de Pietensportschool om aan hun conditie te werken. Maar is meester Piet wel zo’n goede sportleraar? En wat doet Sinterklaas in de sportschool? Als dat maar goed afloopt…

En natuurlijk is er na de voorstelling nog de mogelijkheid om Sinterklaas een handje geven en misschien zelfs met hem op de foto gaan in de foyer van het theater!

Praktisch: Sint in de Pietensportschool is een vrolijke interactieve voorstelling vol spel, dans en zang. Je kunt de voorstelling om 12 uur en om 14 uur gaan kijken in  Theater Merlijn, Bilderdijkstraat 35 in Den Haag. Kaarten kun je het best even online bestellen.

Sinterklaasweekend

Fotocredits: Website Rabarber

Nationaal Videogame museum in Zoetermeer

Dit weekend is het Nationaal Videogame museum voor het eerste weekend geopend. Dit gloednieuwe museum in Zoetermeer geeft je een kijkje in de geschiedenis van videogames. Je ziet gamechangers, hoogtepunten en sleutelmomenten in techniek, artwork, cultuur en de game-industrie.? Het museum heeft meer dan 200 spelcomputers, homecomputers en arcadekasten speelklaar staan. Deze kun je lekker bespelen en uittesten. En natuurlijk staat alles op free-play (gratis).  Speel klassiekers (Super Mario!), ontmoet iconen en ontdek de vergeten schatten van de videogames.

Praktisch: Het Nationaal Videogame museum vind je op het Theaterplein 11 in Zoetermeer. Zaterdag en zondag is het museum geopend tussen 10 en 17 uur. Toegang is 5 euro voor een uur, 10 euro voor drie uur en 15 euro voor een dagkaart. De museumkaart is in het museum niet geldig. ?Super Mario

Haal je Pietendiploma in het Sinterklaashuis Leiden

Sinterklaas slaapt dit jaar weer in de Waag in Leiden. En daar kun je vandaag en morgen een kijkje gaan nemen. De deuren zijn dagelijks van 12.00 tot 17.00 uur geopend voor publiek en de toegang is gratis voor iedereen. Er zijn lekker veel activiteiten voor kinderen van knutselen in de knutselkamer tot klimmen op het oefendak of dansen op Sinterklaasmuziek. En het allerleukste is dat alle kleine Pietjes naar huis gaan met een echt pietendiploma! Iedereen is welkom om de Sint en Pieten een bezoekje te brengen.

Praktisch: Het adres van het Sinterklaashuis in Leiden is Aalmarkt 1. Het huis is geopend tussen 12.00 en 17.00 uur.

sinterklaasweekend

 

Extra koopavond voor Sinterklaas (tot 21 uur)

Heb je je cadeau’s  nog niet helemaal voor elkaar? Of wil je gewoon genieten van de prachtige etalages in het donker? Dat kan zowel zaterdag- als zondagavond. Want dan is er een extra koopavond in de stad. Dus de meeste winkels in Den Haag centrum openen beide avonden hun deuren tot 21.00 uur. om nog snel een leuk cadeau te scoren.

Sinterklaasweekend

Zaterdag

Open dag Egelopvang – zaterdag in Den Haag

Wist je dat in Den Haag en omgeving heel veel egels leven. Je ziet ze zelden, want ze leven ’s nachts. En nu het koud wordt ga je nog minder kans hebben omdat ze vanaf eind november, begin december gaan ze in winterslaap. Echter in de Egelopvang is het warmer dan buiten en zijn nog egels wakker. Daarom is een uitje naar de egelopvang vandaag zeker een aanrader. Hier worden egels opgevangen die zich in de drukke stad even niet konden redden en zo af en toe mag je hier een bezoekje brengen.

Praktisch: De opendag is tussen 14 en 16 uur. Je vindt de opvang in de Westduinen aan het eind van de Savornin Lohmanlaan, hoek Laan van Poot.

Sinterklaasweekend

Sinterklaasfilm in Theater Dakota

Bij Theater Dakota kun je alleen dit weekend nog naar de Sinterklaasfilm Sinterklaas met het gouden hoefijzer. Dus als de Sint bij jullie écht op 5 december komt en je wilt dit weekend de spanning nog even opbouwen, dan is deze film een aanrader.

Praktisch: Theater Dakota vind je op de Zuidlarenstraat 57 in Den Haag. De film begint om 16 uur. Kaarten voor een filmvoorstelling kunnen niet online besteld worden. Je moet voor kaarten even bellen met 070-3265509 of mailen naar kassa@theaterdakota.nl.

Sinterklaasweekend

Fotocredits: Website Theater Dakota

Zondag

Dierenpiet bij Buytendelft

Bij een van de fijnste kinderboerderijen in de regio, BuytenDelft, komt zondag Dierenpiet langs. Natuurlijk is dit geen verkleed konijntje of geschminkte geit, maar een echte Piet.  Daarnaast is er ook een leuk Pietenparcours met de pony’s, kun je een Pietenspeurtocht doen en bij droog weer kun je gezellig opwarmen bij het kampvuur.

Praktisch: Kinderboerderij BuytenDelft is te vinden aan de Korftlaan in Delft. Vanaf 13 uur is Dierenpiet aanwezig voor een gezellige middag.

Bouw de auto van de toekomst in Science Centre Delft

Weet jij wat een C,MM,N is? Ik ook niet. Tenminste niet voordat ik dit stukje schreef. Een C,MM,N (je spreekt het uit als common) is de auto van de toekomst. In Science Centre Delft kun je zelf aan de slag gaan. Kinderen kunnen hier hun eigen C,MM,N maken. En een auto is geen auto als hij niet kan rijden, dus een motortje hoort er helemaal bij.

Praktisch: Aanmelden voor de workshop kan tijdens je bezoek aan het Science Centre Delft bij de balie. Reserveren is niet mogelijk. De extra kosten zijn €6 en de workshop is voor kinderen vanaf 9 jaar. De gehele dag wordt de workshop gegeven en de eerste sessie start rond 11:30. Science Centre Delft vind je aan de Mijnbouwstraat in Delft.

Sinterklaasweekend

Boekpresentatie De Oude Grieken in Rijksmuseum van Oudheden (Leiden)

Kinderboekenschrijver Arend van Dam presenteert in het Rijksmuseum van Oudheden zijn nieuwe boek over de oude Grieken. Arend neemt je mee op reis naar Griekenland en laat je kennismaken met de bekende en minder bekende verhalen uit de geschiedenis van dit bijzondere land. Hij vertelt verhalen over wie bijvoorbeeld het Parthenon in Athene bouwde en hoe de democratie is ontstaan. En wat ontdekte Archimedes allemaal? Je komt het allemaal te weten tijdens dit superleuke boekenfeestje. Natuurlijk kun je het boek dan ook kopen en laten signeren. En Arend wil vast ook wel met je op de foto.

En als je dan toch bij het Rijksmuseum voor Oudheden bent, wil ik je ook nog wijzen op de prachtige lichtshow die elke dag om 11.30 uur, 13.30 uur en 15.30 uur in het museum te zien is.

Praktisch: De boekpresentatie is gratis te bezoeken. Wel moet je natuurlijk een geldig entreebewijs hebben voor het museum en je moet je even aanmelden via deze link. Je bent tussen 12 en 13 uur welkom in de tempelzaal. Het adres van het Museum voor Oudheden is Rapenburg 28 in Leiden.

Sinterklaasweekend

Fotocredits: Website RMO – Rob Overmeer

Graaf naar schatten en word een archeoloog in Museon

In het Museon kun je zélf een archeoloog worden. Je kunt zondag graven naar mooie vondsten. Tijdens het graven worden de kinderen uiteraard begeleid en leren ze dat scherven heel interessant zijn om meer over ons verleden te weten te komen. Wat vertellen de opgravingen ons over het leven in de middeleeuwen?

Praktisch: De Workshop Archeologie begint om 13 uur en duurt ongeveer 45 minuten. De workshop is geschikt voor kinderen van 8 jaar en ouder. Je kunt je alleen op de dag zelf inschrijven bij de balie van het Museon (Stadhouderslaan 37 in Den Haag).

Sinterklaasweekend

Deze tips zijn objectief gekozen. Ranja en Rosé ontvangt hiervoor geen geld of vergoeding. 

Delen:

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart